ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Spre Poiana Brasov, toamna

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Culorile toamnei

Galbenul e culoarea mea preferata. Apare in fiecare toamna in jurul casei mele. Il iubesc din copilarie, cand fredonam "yellow submarine". Masinile galbene au cele mai putine accidente, galbenul e culoarea cea mai vizibila. Apoi imi mai place si albastrul, e relaxant, dar el e cam departe, la malul marii. Sau verdele de la poalele muntilor. Dar, acum in octombrie 2018, cel mai mult astept culorile rosu, galben si albastru. Culorile Zilei nationale. Cand vom avea 3 zile libere. Le astept cu nerabdare, chiar daca in decembrie, toate culorile de pana acum, dispar. Le astept pentru ca am de gand sa vizitez cetatea Fagarasului, renovata recent cu fonduri europene si unde, am auzit ca in fiecare week-end, se schimba garda cetatii, cu surle si trambite. E-un spectacol inedit ce te teleporteaza in vremuri de demult.

Unii zic ca cel mai frumos anotimp, este toamna. "De treci codrii de arama/De departe vezi albind/Si-auzi mandra glasuire/A padurii de argint/Acolo, langa izvoare, iarba pare de omat/Flori albastre tremur ude in vazduhul tamaiet". Nici un anotimp, nu-si poate etala simfonia culorilor, asa precum o face toamna. Nimic de zis, toamna e fotogenica, dar eu prefer vara, celelalte anotimpuri, toamna, iarna si primavara, pentru mine sunt doar anotimpuri “de tranzitie”, sau “de asteptare”, in care adun bani pentru cele cateva saptamani de vacanta ce le fac “in the summer time” si mai ales “sub soarele Greciei”. Cel mai frumos anotimp e acela in care noaptea dormi acoperit doar c-un cearceaf, cand dimineata sunt 10-12 grade si la pranz sunt 28-30. Anotimpul cand ma-ncalt cu adidasi sau slapi si port tricou si pantaloni scurti si ma duc undeva prin Europa ca sa servesc o Coca-cola cu gheata si-apoi, sa m-arunc in valuri de pe nisipul fierbinte.

Dar pana una-alta, suntem in octombrie, e-o toamna aurie, ce pogoara deasupra unui covor de frunze moi. Covor ce aprinde visul de dor, al fiecarui cuplu cuprins de-amor. Covor melancolic pe care, sub clar de luna, galbena si ea, il strivesc sub talpi, numai ei, cei doi. Dar vara e scurta la noi! Si, cum da frigul, ma-ntreb: “De ce-ntotdeauna, tu varā, cand vine toamna, iti faci bagajele si pleci? Lasandu-ne-n urma, frunze vestede si dimineti pline cu bruma si reci? De-ai sti ce trist e totul pe-aici pe la noi, fara tine. Nici soarele n-a mai rasarit nici ieri, nici azi. Frigul iernii vine, vine repede, imi curge deja prin vine. Si zapada se prelinge printre brazi. Pleci si ne lasi zgribuliti, prada stihiilor vremii? Rusine! ”

Spre Poiana Brasov.

Poiana Brasov nu m-a incantat niciodata prea mult. Am considerat ca cei 10 Km ai padurii Bogata, situata intre Rupea si Brasov, sunt cel mai frumos peisaj autumnal de octombrie din judetul Brasov. Dar nu e chiar asa! Daca o pornesti din Brasov, prin padure, pe langa "Pietrele lui Solomon" spre Poiana, intalnesti un peisaj de vis, nimic altceva decat 2-3 poteci multicolore ce par desprinse parca din basmele copilariei sau desenele animate ale lui Walt Disney. E ca si cum ai urca pe-un curcubeu lung, de 5 Km, ce ia sfarsit doar cand reintri "in civilizatie", adica atunci cand gri-ul monoton al asfaltului din deal, iti intrerupe reveria in care te-ai cufundat in vale. Pacat ca nu stiu sa pictez prin cuvinte, pentru a va infatisa intreaga simfonie a culorilor din padure. Din cand in cand, prin ogeacurile arborilor, se vede-n vale, orasul Brasov, ca un intins covor alb de pe care se inalta Biserica Neagra. Pe langa mine trec sau coboara biciclisti. Apar si Pietrele lui Solomon. Azi e multa lume prin padure, caci pe sosea e raliu automobilistic. Verdele din vale, pe masura ce urci, e inlocuit treptat, cu galbenul-oranj al padurii, care va muri si el in curand, odata cu aparitia albului imaculat si rece al iernii. Sorbim cu nesat ultimele zile cu soare si culoare ale anului.

Bine-nteles ca poti ajunge din Brasov in Poiana, si pe sosea in 20 de minute, nu in aproape doua ore, ca pe vechiul drum, cel prin padure. Caci, da! Pe-aici, pe-aceasta carare forestiera ceva mai larga, dar pietonala, se urca, odata, demult, in Poiana. Localnicii afirma ca numai pe-aici se putea circula spre Poiana, intr-un fel de autobuz, care semana mai degraba cu un camion. Drumul prin padure e frumos vara, util iarna, cand e plin de schiori si “sāniusisti” si e superb toamna, atunci cand el devine o succesiune de imagini colorate, desprinse parca de pe sevaletul unui pictor impresionist. E ca o panza asezonata cu note muzicale alese dintr-o simfonie nemuritoare.

Se zice ca pe-acel drum, nu e voie sa te plimbi singur, caci niciodata nu esti singur, drumul e plin de ursi gunoieri care ziua lenevesc dar seara coboara prin cartierul Racadau sau spre pubelele de la sosea si-si servesc cina. Si cu ursul flamand nu-i de glumit. Uneori, dupa hibernare sau cand au pui de hranit, ursii isi completeaza cina c-un adevarat regal culinar “all inclusiv”, de 4 stele. Cand ai dat nas in nas cu el, ai doar patru posibilitati ca sa scapi intreg. Prima ar fi, ca ursul sa fie satul, a doua e, sa stai nemiscat si sa nu incerci sa fugi, eventual sa faci galagie mare ca sa-l sperii (dar sansele tale de supravietuire sunt mici, ursul alearga cu patru picioare, mult mai repede decat tine). 3. Daca se ridica in doua picioare si te ataca, loveste-l cu un obiect lung in nas (punctul lui sensibil). Dar. cea mai sigura posibilitate de-a scapa, e metoda nr. 4. Sa nu te-ntalnesti niciodata cu el. Ar mai fi si 5 (varianta de rezerva): Sa te scapi pe tine! :) Ursii au un miros foarte sensibil. Eu insa, eram pregatit pentru aceasta intalnire de gradul trei, n-aveam emotii! Aveam la mine cateva sendviciuri cu branza frantuzeasca Camembert si Roquefort, stiti voi de care, de-aia care-ti muta nasul de la un kilometru departare, asa ca, de data asta, ursii m-au ocolit.

Ajungem in Poiana

Ca si orice alt punct turistic de succes si Poiana s-a "talciocizat". Bazar langa bazar.

Poposim la Sura Dacilor. Servim de toate, mai intai ceva lichid, apoi mancam solid, aveam o foame de lup. De la Sura, nu fotografiez nimic de pe masa. M-am invatat minte. In Germania, intr-un restaurant de lux, am fotografiat o farfurie cu ciorba. Din greseala s-a declansat si blitz-ul. Toate VIP-urile din sala au indreptat privirea spre mine. Imi venea sa intru in pamant de rusine. Chelnerul m-a vazut si el. S-a temut c-am gasit o musca-n ciorba si-o s-o dau la “alert news”. L-am linsiti ca n-am de gand s-o fac. Am sters poza, ca sa se linisteasca. De-atunci, am zis ca n-am sa mai fotografiez niciodata ciorbe, salate, cartofi prajiti (care nu mi se par a fi obiective turistice ci mai ales gastrice) decat atunci cand sunt singur, doar eu si cu farfuria in fata, sau cand e absolut necesar, spre exemplu cand ma trimite AFA nu stiu unde si trebuie sa descriu locatia si restaurantul.

Interiorul Surei Dacilor e simpatic, dar traditia nu se prea respecta. Dacii mancau cu mana, fara farfurii, furculite si cutite, si aveau numai vreo 20 de feluri de mancare. Aici gasesti in meniu, cam tot ceea ce dacii nici nu si-au inchipuit vreodata, nici macar in visele lor SF cele mai fantastice.

La intoarcere, coborarea, pana-n Brasov, tot prin padure, e usoara si parca si mai frumoasa. Apoi, apare brusc, civilizatia, adica o sosea monotona si gri, care n-are nimic din farmecul salbatic al urcusului.

Brasov, un oras turistic.

Cum de-a ajuns Brasovul, acest oras dintre munti, sa fie un “number one”, national, la primiri si inoptari ale turistilor straini. Adica, cel mai turistic oras al tarii? Pentru ce? Pentru Poiana, pentru Piata Sfatului si feerica strada pietonala a Republicii, pentru Biserica Neagra sau Cetetea medievala, pentru strada Sforii, una dintre cele mai stramte strazi din Europa, pentru bisericile-cetate din jur?

Sau pentru vecinatatea cu Castelul Bran, in care “Dracula”a salasuit o vreme sau pentru cetatea Rasnov si Feldioara (renovate) sau pentru culoarul Bran-Rucar, de la inaltimea caruia satele din vale se vad ca niste jucarii pentru copii? Sau pentru Cheile Rasnoavei, Gradistei sau prapastiile Zarnestilor?

Sau pentru Tâmpa, Piatra Mare si pentru toate padurile si vaile din jurul Brasovului, comori nepretuite ale naturii?

Eu cred ca pentru toate la un loc si mai ales pentru faptul ca, spre deosebire de multe localitati sezoniere, balneare sau de la malul marii, care iarna isi trag obloanele peste magazine si locurile de agrement sau tratament, acest oras iti poate oferi in orice anotimp, cate ceva atractiv. Daca marea, iarna devine trista si rece, muntele e frumos si plin de viata, oricand.

Si totusi

Mi-e dor de soare si povesti/Mi-e dor de cetati ce strapung norii, de Nera si de-albastrul Costinesti/Prea mult m-ai amagit tu iarna/Cu imagini fierbinti si colorate doar pe hartie/Promit ca-n vara ce-o sa vie/ Sa fac un tur al Carpatilor/Ei, care veniti cu mine fratilor?

@Web, te rog videoclipul urmator, mersi! https://www.youtube.com/watch?v=JoG_YQ-rRdA


[fb]
---
Trimis de dorgo in 15.01.19 11:09:44
Validat / Publicat: 15.01.19 11:57:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POIANA BRAŞOV. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 2431 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Drumul de intoarecere, parca e si mai frumos!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.01.19 11:55:16]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Mitica49
[15.01.19 18:55:10]
»

@dorgo: Frumoase vorbele, iar fotografiile, puse pentru clătirea retinei, sunt minunate.

Felicitări pentru articol!

dorgoAUTOR REVIEW
[19.01.19 09:24:46]
»

@Mitica49: E curios! Scriu pe FB cateva randuri si pun 40 de fotografii cu paleta cromatica a toameni, poze culese din jurul blocului meu si primesc 120 da laicuri si pun imagini cu insule din Grecia cu mult mai multe culori si primesc cu mult mai putine. Patriotism? S-a saturat omu' de Elada? Se pare ca culoarea aduce multe laicuri pe FB si voturi pe AFA. De fapt e mult mai usor sa privesti cateva zeci de poze decat sa citesti. Se pare ca azi totul e viteza, omul nu mai are timp sa citeasca ci doar sa priveasca, culorile au mai mult succes decat cuvintele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[24.01.19 19:16:13]
»

@dorgo: Superbe poze, ..., frumoasă este natura și toamna!

Brașovul și împrejurimile lui,...., un oraș drag mie!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, Mitica49, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂPoiana Brașov, așa cum am văzut-o eu...:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063951969146729 sec
    ecranul dvs: 1 x 1