ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.03.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 15.02.16
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 13

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cu drag de copăcei prin Poiana Braşov

TIPĂREȘTE

Anul trecut prin primăvară am avut ceva drumuri în zona Braşov. Pentru că numai dimineaţa ne era ocupată, am zis să îmbinăm utilul cu plăcutul (eu+copil+ soţ) şi să încărcăm şi bicicletele în maşină şi vedem noi pe unde avem chef să ne oprim. Am ajuns fix în Poiana Braşov, faimoasa staţiune de fiţe (bănuiesc că iarna e de fiţe, primăvara a fost cam banală).

Am parcat maşina în curtea unei biserci frumoase din lemn. În uşa bisericii, un preot se uita lung la noi, probabil spera să-i trecem pragul. Mă gândeam că parcarea o fi pentru enoriaşii bisericii şi aşteptam să strige la noi sau să ne ceara bani de parcare. Nu s-a întâmplat aşa. De fapt ne-a facut simpatic cu mâna şi a intrat în biserică.

Vremea era de primăvară timpurie şi erau vreo 12 grade. Staţiunea era aproape moartă că nici de schi nu era, dar nici suficient de cald încât să te porneşti în drumeţii. Pe alocuri mai puteai vedea câteva pâlcuri de zăpadă murdară şi am văzut chiar un schior disperat care schia pe o bucată de vreo 50 de metri de fleaşcă. :)

Există o pistă de biciclete pe lânga şosea, nu e nici foarte lunga şi nici prea bună. De fapt cred că m-a dezamăgit staţiunea în sine. Nu ştiu de ce o ridică unii în slăvi. În afară de un târg improvizat cu nişte tarabe şi un miros greu de plăcinte nu am vazut nimic demn de atenţie. Pană ne-am făcut încălzirea deja eram la baza pârtiilor. Am avut surpriza că telecabina funcţiona, şi o plimbare prin aer sună bine oricând, dar nu aveam ce să facem cu bicicletele. Peştişorul Iulia striga într-una că vrea cu telegondola că dacă nu, am mers până acolo degeaba că n-am vazut nimic interesant. A trebuit să sacrificam un om care să stea cu bicicletele (soţul evident) şi în 10 minute eram deja în aer.

35 de lei de persoană dus întors. Se pot cumpara bilete doar pentru urcare sau coborâre simplă (20 de lei) şi restul traseului îl faci pe jos. Plimbările pe munte mie îmi sună oricând bine, dar nu puteam să ne întindem aşa că am optat pentru zbor dus-întors. Omul de sacrificiu avea limitele lui… Pentru copiii sub 12 ani preţul biletelor e la jumătate.

Deşi peisajul de sus îţi taie respiratia, geamurile telecabinei avuseseră mult de suferit că erau zgâriate şi pline de praf. Nu că fac eu nazuri, dar pentru poze îmi pare tare rău când îmi ies crocodili unde nu-i junglă…

Din telecabină se vede un lac care alimentează instalațiile de zăpadă artificială, atunci când vremea e potrivită. La Cabana Postăvaru, poţi să-ţi reîncarci bateriile. Dacă ai obosit de la plimbarea cu telecabina… Şi mai poţi să faci câtiva paşi să vezi locurile cele mai bune pentru panorame.

Pe drumul pâna la Braşov am vazut câteva zone despădurite. Iubesc pădurile şi natura şi sufăr odată cu ea. Pentru orice pet aruncat, pentru orice lemn tăiat. Îmi cert părinţii când îmi spun că au cumpărat o căruţă de lemne şi că le-au negociat la preţ bun. Lor nu li se pare nimic în neregulă. Câştiga încălzirea la preţ bun şi îl ajuta şi pe Neluţu cu nişte bani că are copii mulţi… Şi dacă-i dă voie păduraru', ce-i rău în asta?

Păi e rău! Că perpetuăm o stare de fapt, acceptăm o situaţie în care efectele nu ne convin. O data cu lemnele uscate Neluţu mai scapă şi câte unul viu, că deh… să fie şi clientul mulţumit. Şi Neluţu n-a plantat niciodată un copac că el are numai drujba şi numai din tăiat câştigă. Toţi suntem vinovaţi nu numai el. Dacă am avut un brad taiat în casa de Craciun, tot Neluţu l-a tăiat. Dar noi? Am plantat în locul lui un pom să echilibrăm situaţia? Daca da, mă închin în faţa voastra şi vă transmit tot respectul meu. Daca nu, încă nu e timpul pierdut. Sezonul abia începe…

Eram cu Iulia pe vârful muntelui şi ne bucuram de privelişte. Eu cu aparatul foto, să imortalizez tot ce pot, să duc nişte impresii şi la omul de sacrificiu. O femeie cam la 40-50 de ani, mă vede ca fotografiam un pomuleţ în floare şi mă abordează.

"-Ştii ce copac e? O fi ceva floare protejată? " Eu… habar nu aveam evident. Semăna cu un liliac pitic şi m-a atras că era diferit printre atâtia brazi. Când vad o floare… ţac - fac o poză… să nu se risipească frumuseţea ei. Nu-mi pasă că e protejată sau că e o păpădie… Poate e fotogenică, de ce s-o ratez…

"- Vaaai săracul de el, ce frumos e! Oare de ce nu l-o fi luat cineva de aici să îl mute? Uite sunt peturi şi mizerie în jurul lui şi e singur aici în sălbăticie! " Apoi se întoarce spre bărbatul cu care era, un englez din câte mi-am dat seama, şi îl priveşte cu ochi rugători de căprioară rănită:

"- Oh Johnny, I want it, I want it! "

Eu mă uit la Johnny să văd daca el observă absurdul dorinţei, dar el părea prea întelegător cu solicitarea, şi probabil destul de dornic să-şi mulţumească însoţitoarea. Sigur, ma gândesc, hai să punem străinii să rupă copacii pentru noi... Vreau să-l salvez pe Johnny, asa că ma adresez direct ei:

" -Ştiţi, copacului îi e mai bine aici în natură decât în orice balcon din oraş. Aici e locul lui, iar peturile... pot fi adunate… E mai uşor să strângem mizeria decât să mutam copacii... ".

Mi-a aruncat o privire ca şi cum aş fi fost cel mai mare duşman şi a aşteptat să ma îndepărtez. Sper că Johnny a fost rezonabil şi a lăsat copacul în viaţa. Chiar dacă nu era protejat de vreo lege. Decât eventual de legea bunului simţ.

Traim. Visăm cu ochii deschişi. Pierdem energie pe toate părţile. Ne dorim lucruri de care nu avem nevoie. Le primim şi apoi suntem tot nemulţumiţi. Suntem dresaţi să ne dorim ceva ca să fim fericiţi. Starea noastră “normală” trebuie să fie nemulţumirea. Nu înţelegem efectele exterioare, vrem doar să primim. Încerc să-mi gestionez conştient necesităţile. Să nu am nevoie de copaci ca să fiu fericită. Prefer să-i ştiu pe ei în siguranţă. De ce n-am putea să reconfigurăm această lume? Să renunţăm la verbul "a rupe" şi să încercăm verbul "a planta". Dacă măcar câţiva dintre noi, vom planta un copac înainte de a mai baga unul in casă, la iarna, cuvintele mele şi-au atins scopul. Schimbările nu e nevoie să fie la scală mare. Ci doar să fie imediate şi din interiorul nostru. Cred că putem da o altă formă lumii. Tot ce trebuie e să facem rost de o scânteie declanşatoare. Şi să visăm că imposibilul e posibil. Eu... vreau să sper.

Azi pentru mine, mâine pentru copilul meu, şi întotdeauna pentru noi toţi.


[fb]
---
Trimis de Maya_C in 09.03.16 21:29:08
Validat / Publicat: 09.03.16 21:59:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POIANA BRAŞOV.

VIZUALIZĂRI: 2735 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Maya_C); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lacul de acumulare din masivul Postăvaru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[09.03.16 21:48:31]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Poiana Brașov, așa cum am văzut-o eu..., POIANA BRAŞOV" (deja existentă pe sait)

Maya_CAUTOR REVIEW
[09.03.16 22:37:07]
»

@webmasterX - k. multumesc. m-am încurcat în atâtea variante care păreau corecte

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.03.16 22:44:52]
»

@Maya_C - Îmi place mesajul transmis! Apropo de ”scânteia declanșatoare”, am simțit-o și noi în urmă cu ceva ani când am hotărât să nu mai cumpărăm brazi naturali la Crăciun și am achiziționat un frumos brad artificial cu care ne-am obișnuit rapid și pe care îl împodobim în fiecare an cu drag. Brazi nu am plantat, însă la noi la țară plantăm în fiecare primăvară și fiecare toamnă câte doi-trei pomișori, iar de la unii deja de bucurăm de roadele date.

O zonă despădurită masiv am întâlnit și noi în urmă cu vreo doi ani într-un sejur în Bucovina și e păcat că peste tot în țară s-au defrișat, ilegal probabil, zone întregi care au dus la distrugerea a numeroase ecosisteme regionale.

crismis
[09.03.16 23:33:59]
»

@Maya_C: Inteleg foarte bine ce vrei sa spui.

De cateva zile, am remarcat ca spatiile verzi din jurul blocului meu sunt pline de toporasi! Nu stiu prin ce minune s-a intamplat asta, nu-mi amintesc sa-i fi admirat in alti ani, probabil ca o boare incarcata de un fior divin a purtat micile seminte din padurile din apropiere spre gradinile orasului!

Pentru mine, toporasii reprezinta unul dintre simbolurile copilariei, petrecute intr-un oras asemenator celui in care locuiesc acum. Cum se dezmortea un pic gerul iernii, tata ne ducea "la padure" si stiam ca primavara a venit cu adevarat dupa covorul de toporasi ce ni se intindea la picioare.

Mi-e atat de dor sa mai simt parfumul lor delicat! Dar mi-e atat de mila sa rup fragedele tulpinite! Asa ca ii privesc cu un zambet larg pe buze, in timp ce plimb catelul, incercand sa re-creez in amintire mirosul copilariei!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[10.03.16 00:09:10]
»

@Maya_C -

Foarte frumos articolul tau, cu mult suflet. De plantat da, am plantat braduti adevarati, am unul caruia ii duc grija pentru ca e langa un gard, sa nu-l taie cineva pentru Craciun sau nunta, in 16 ani a crescut 3.5 m. Brad de Craciun am unul f. frumos, sintetic, de cred 14 ani, din cei bine realizati. Cu "Nelutu'" e mai complicat si nu sunt de vina nici parintii tai si nici Nelutu. Stiu asta pentru ca am casa la tara la munte si nu am de unde lua lemne oficial in zona, doar de la rudari, "supravegheati" pt a da traditia si uniformelor si mai nou celor din limuzinele garzii forestiere, eu merg mai rar iarna acolo si mereu cu 10 pachete de carbuni nemtesti, scumpi, insa localnicii nu pot face asta si atunci iau de la "neluti". Pentru ca banii europeni pentru conducta de gaze au fost folositi in alta parte, pentru ca depozit legal de lemne nu este, pentru ca...

Si eu sufar cand vad parte din muntii argeseni dezgoliti si, mai rau, taiati arborii de la jumatate si ramase doar paduri de cioturi.

krisstinna
[10.03.16 05:21:04]
»

@Maya_C -

m-a dezamăgit staţiunea în sine

- Și pe mine. Cred că după stațiunea Păltiniș (SB), este un loc în care nu aș reveni niciodată cu plăcere.

am avut un brad taiat în casa de Craciun

- Din 2004 am renunțat la brazii naturali. Eu dau viață, nu ucid! Am primit în dar un teren, de la soțul meu, am plantat pe el 200 de salcâmi, am pădurea mea, lângă casă. Brazii plantați de mine în tinerețe sunt acum mai înalți decât casa, sunt tare mândră de ei.

Îți mulțumesc, ești un om deosebit!

Maya_CAUTOR REVIEW
[10.03.16 09:19:19]
»

@Crazy_Mouse -

@elviramvio -

@krisstinna -

Ma bucur că respectul pentru natură primează mirosului de brad în casă. That's the spirit!

N-ar fi frumos să molipsim pe toată lumea? Eu deja mă simt plină de încredere datorită mesajelor voastre.

Maya_CAUTOR REVIEW
[10.03.16 09:32:32]
»

@crismis - toporaşii au ceva care te îmbie să-i culegi. cred că e imaginea copilăriei tuturor si suntem nostalgici când ne gândim la ei. ştii că se spune că nu mai miros după ce cântă cucul?

sunt o grămadă de parfumuri bune care încearcă să le reproducă mirosul.

alinaro
[10.03.16 10:24:55]
»

@Maya_C - Taaare mult mi-a plăcut reviewul tău. Mi-a ajuns la suflet. Și mi-a adus aminte de o întâmplare (oarecum asemănătoare) de acum câțiva ani. Ne aflam în Picos de Europa, Parc Natural din Asturias, nordul Spaniei. Lacurile de la Covadonga, munte, aer curat, curățenie, și – început de primăvară fiind – iarbă verde și floricele din loc în loc. Ne-am oprit la prânz să mâncăm un senviș pe marginea drumului. Exact lângă un panou cu „Nu rupeți florile”. Se apropie de noi un grup și una din femei începe să adune floricele. Soră-mea, în spaniola ei cu accent argentinian, îi atrage atenția și-i arată panoul. Femeia se uită la ea ca la urs, trece mai departe, și zice - în dulcele grai românesc: „Ia uite-o și pe-asta, mare ecologistă!!! ” (crezând că nu înțelegem, bineînțeles). Dacă nu mă înșel, am scris povestea mai demult pe site.

Bravo, Maya, cu o floare poate nu se face primăvară, dar cerul e mai senin și soarele strălucește parcă mai tare.

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.03.16 11:11:24]
»

Mi-a plăcut mult articolul tău! Ca şi tine şi eu iubesc natura şi îmi vine să urlu de necaz, când văd ce se întâmplă cu pădurile noastre.

Nu cei care folosesc lemnele pentru încălzit casele au nenorocit pădurile noastre, ci acei rechini nesătui care, din dorinţa lor de îmbogăţire cu orice preţ, nu respectă nici o regulă forestieră.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Maya_CAUTOR REVIEW
[10.03.16 14:35:35]
»

@traian. leuca - ştiu că nu cei care se încălzesc cu lemne sunt vinovaţii... dar strig şi eu la cine mă ascultă. părinţii erau la îndemâna... din păcate sunt receptivi doar cei care iubesc natura iar ceilalti taie in continuare...

Maya_CAUTOR REVIEW
[10.03.16 14:44:24]
»

@alinaro - pfffoai da' ai scris ceva pe aici. am vrut sa caut întâmplarea şi înca n-am găsit-o

într-o zi cu mult timp liber o să le citesc pe toate, ca tare interesante păreau unele articole!

multumesc de aprecieri!

alinaro
[10.03.16 14:52:04]
»

@Maya_C - Ca să nu te stresezi, că eu vorbesc (și povestesc) cam mult, îți dau linkul, așa nu trebuie să cauți și nici să citești în plus. vezi impresii

Maya_CAUTOR REVIEW
[10.03.16 16:02:30]
»

@alinaro: nu era vorba de nici un stres... Imi face placere. Ai vazut locuri tare frumoase...

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.03.16 19:53:02]
»

Ca să nu rămîi cu o întrebare: unii ridică Poiana în slăvi pentru că e cea mai bună stațiune de schi din țară.

În ce privește dragostea de natură, cred că din prea multă duioșie cădeți în eroare: evitați să cumpărați un brad anume crescut pentru a fi tăiat și contribuiți la poluare cumpărînd brazi de plastic. Un brad de plastic e mai nociv pentru mediu decît zeci de brazi naturali recoltați.

Sigur că cea mai ecologică atitudine ar fi fără brad. Sau împodobirea unui brad din curte (cine are). Dar imediat după această opțiune vine bradul natural (cumpărat de la vînzători care au acte pe ei, ca să fim siguri că sînt brazi tăiați legal). Plasticul e de evitat (și nu numai cînd e vorba de brazi, ci de orice).

Maya_CAUTOR REVIEW
[10.03.16 20:53:05]
»

@abancor: anul acesta am improvizat un pom de Craciun din carti. Spiritul Craciunului a existat. Pot sacrifica copacii daca imi aduc ceva intelepciune la pachet. Daca tot ii taiem sa facem macar niste carti. Nu sunt absurda. Natura are puterea de a se regenera. Dar bradul de care zici tu creste in multi ani pentru un moft de cateva zile. Nu pare prea echitabil... Zic eu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.03.16 23:05:01]
»

E echitabil, printre altele pentru că acel brad a fost plantat de la bun început ca să fie tăiat. Dacă nu ar cumpăra nimeni brazi, cei care cultivă brazi pentru Crăciun ar folosi terenul la altceva, iar bradul respectiv nici n-ar exista. Vorbim de agricultură, de natură controlată.

Pe urmă - bradul uscat îl poți folosi, fie ca îngrășămînt, fie drept combustibil. Cineva care se încălzește cu lemn oricum arde lemne. Bradul de plastic e poluant și cînd se fabrică, și cînd vine pe vapor din China, și multe sute de ani după ce e aruncat.

Da, rămîne chestiunea etică - să folosim lemnul și pentru „mofturi”? E etic să cultivi și să tai copaci pentru rame pentru tablouri, bibelouri, felicitări, hîrtie de împachetat cadouri? E etic să cultivi plante special pentru tăiere (trandafiri, lalele)? Doar durata de viață face diferența? Pot să tai o lalea fiindcă a crescut în 10 zile?

Scopul nobil al naturii e să servească omului, iar omul își arată înțelepciunea ocrotind-o și exploatînd-o rațional.

O „crescătorie” de brazi de Crăciun e un colț de natură, e verde, aduce beneficii zonei în care e amplasată (ca orice petec de pădure) și e permanent replantată. Nu e nimic tragic (sau: mai tragic decît recoltarea porumbului sau tăierea puilor de găină) în tăierea acelui copac cîtă vreme aduce bucurie în case, iar apoi poate îndeplini o „funcție” mai etică, mai ne-moft.

Înțeleg punctul de vedere sentimental, dar eu propun unul ecologic, care aduce mai multe foloase naturii. Faza cu pomul din cărți e o îmbinare perfectă a celor două abordări, plus că e și cea mai eco. Am pomenit-o și eu mai sus: fără brad.

Cine totuși vrea brad, dacă se gîndește la natură, să cumpere unul natural, tăiat din pepinieră. Orice diminuare a prezenței plasticului pe glob e binevenită.

elviramvio
[10.03.16 23:47:55]
»

@abancor -

Este interesant ce scrii si la ordinea zilei, cum se spune. Dar si aici este o problema, anume plasticul la care inca nu este inlocuitor. Eu folosesc acelasi brad de cred 14 ani si arata la fel de bine. Si sufar cand vad muntii de braduti si crengi care zac aruncati in piete pt ca nu s-au vandut. Dar: ce facem macar cu plasticul folosit de medicina pentru recipiente, tuburi, catetere, etc. adica mii de mici sau mari obiecte folosite pentru depozitare si transport medicamente, fluide (sangele e doar un exemplu), pentru sali de operatii, pentru diverse proteze interne corpului uman, instrumentar, haine de protectie ale corpului medical, etc, lista e enorma. Caci mai nou se tot vehiculeaza ca sticla de apa sau lapte ne imbolnavesc pt ca sunt de plastic dar plasticul folosit in scop medical ce face? Si cum se recicleaza la noi? Principiul "primum non nocere" este doar o lozinca acum si Hipocrate istorie.

Se spune ca evolutia naste involutie, cam asa si in aceasta problema care, cu mult regret o repet dupa spusele unora, are doar un singur sens, adica nu e cale de intoarcere la natura curata pt noi cei de acum.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Maya_CAUTOR REVIEW
[11.03.16 08:29:10]
»

@abancor -

abordările differite sunt binevenite şi dreptate putem avea cu toţii. dar porneşti de la o premisă utopică: cum că omul exploatează natura raţional.

din păcate în societatea de consum de azi eu nu am văzut raţionalitate. suntem setati că cumpărăm, să folosim, să avem nevoi. dar resursele naturale trebuie folosite cu măsură. natura nu poate să se refacă în ritmul în care noi putem să o exploatăm.

o să avem întotdeauna nevoie de lemn, dar înainte de a-l folosi, hai să vedem dacă nu avem şi alte variante. o data cu brazii aceeia crescuţi în pepinieră cu acest scop, de sărbatori pieţele sunt pline si de brazi tăiati ilegal, la preţuri mai mici. Ce variantă crezi că aleg majoritatea oamenilor? Si după ce se termină sărbatorile ai văzut munţii de brazi din gunoaie? Dacă nu colectăm gunoiul selectiv ce-am fi putut face cu diferite chestii aruncate e o discuţie inutilă. Eu nu vreau să distrug Crăciunul, doar să găsim variante să salvăm ce mai putem din lumea asta. Să ne gestionăm corect nevoile, si să dăm si ceva inapoi naturii care ne oferă totul. Daca un brad a fost tăiat pentru noi (fiindca altfel nu puteam trăi), hai să plantam altul nu să ne bazăm pe ceilalti că vor planta. Problema e cu cei care doar exploatează şi nu oferă nimic în schimb. Cu cei care merg în natură să se simtă bine şi îşi uita acolo gunoaiele. Cu cei care cred că lumea se termină odată cu ei. Cu cei care cred că natura e în slujba lor şi nu invers. Suntem trecători pe Pământ. Dar mai vin şi alţii...

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.03.16 19:45:51]
»

Îmi pare că mesajul meu nu a fost înțeles. Nu sînt un militant ecologist care vrea să dezbată problema plasticului (cred că încă nu au rezolvat-o cei care chiar se pricep). Nu e locul, și nu sînt omul. Toate cele spuse de voi sînt corecte și momentan avem mai mult întrebări decît răspunsuri.

Mesajul meu era o simplă atenționare amicală, către cîțiva colegi de discuții, care au dat dovadă de interes ecologic. Eu am vrut să spun exact atît cît am spus: „dacă, din grijă pentru natură, preferați brazi de plastic, greșiți”. Dacă motivul cumpărării bradului de plastic ar fi fost comoditatea, nici nu mă băgam în vorbă. Dar, motivația fiind ecologică, am considerat oportună „tragerea de mînecă”, ca să își poată materializa bunele intenții.

Treaba cu plasticul nu am spus-o ca pe o lozincă, ci am vrut să dau cheia, criteriul, după care cred eu că trebuie judecată orice alegere. Anume: dacă pot folosi altceva în loc de plastic, e bine să o fac.

Cu atît mai mult cu cît e plin de plastice indispensabile. Măcar mofturile să ni le facem din materiale naturale. Natura se regenerează.

Din păcate, în problema defrișărilor ilegale, noi nu prea avem ce face, ca indivizi. Acolo ar trebui autoritățile să ia măsuri. Noi, ca indivizi, dacă vrem brad, ar trebui să ne asigurăm că e din pepinieră. Așa sîntem siguri că proprietarul a plantat altul în loc.

Ca să vă dau și o veste bună (pentru copăcei) referitoare la Poiană, cînd s-a extins domeniul schiabil, acum 5 sau 6 ani, pentru o mică bretea între pîrtii trebuia să se defrișeze cîteva zeci de metri pătrați în interiorul rezervației Postăvaru. Cu toate că paguba ar fi fost minoră, autorizația nu s-a dat. Mediul a ținut cu dinții de poziția sa intransigentă, și nici astăzi nu avem legătură directă dinspre Kanzel spre Lupului.

Poate o îndîrjire din asta ar fi mai utilă în lupta cu defrișatorii ilegali, nu în trîntele amicale cu colegii din guvern. Dar, măcar arată că, dacă se vrea, se poate.

elviramvio
[11.03.16 21:07:48]
»

@abancor -

Eu una ti-am inteles parerea si chiar am votat-o dar nici generatia noastra si nici cele viitoare nu pot schimba nimic, drumul este trasat. Si sa-ti dau un exemplu de ce sustin asta: am cautat chiar zilele trecute informatii despre migrantii din Grecia (concediu din mai) si cum presa noastra e bogata si sublima prin lipsa informatiilor (!!), am cautat in presa straina unde, intamplator, am gasit un articol despre cresterea cantitatilor de ingrasaminte chimice ce trebuiesc aplicate plantatiilor de conifere si arbusti ornamentali pentru iarna, substante care fac pomisorul sa creasca repede ca in povesti dar care substante acumulate in aceeasi planta, genereaza si elibereaza substante toxice pt. om cand sunt tinuti peste o anumita temperatura. Este, cum spunea reporterul, un fel de nod gordian pe care doar o forta independenta de vointa si puterea omului o mai poate remedia, el referindu-se in finalul articolului la toata aceasta tevatura a mancarii bio, un fals, la problema bradutilor de sarbatori si a plantelor exotice. Si, daca pot spune asa, crede-ma ca il cred. Noi, cei ce iubim natura, suntem impacati sufleteste ca am salvat un pom, o floare, am facut cuib unei mierle, am calcat pe poteca si nu pe toporasi sau ghiocei, dar noi suntem cantitatea neglijabila a acestei lumi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[11.03.16 21:24:24]
»

O cam dăm în off-topic așa că vă rog continuați discuția/discuțiile în privat (mesaje personale) !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, crismis, elviramvio, Maya_C
Alte impresii din această RUBRICĂPoiana Brașov, așa cum am văzut-o eu...:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064204931259155 sec
    ecranul dvs: 1 x 1