ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.03.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Brukenthal

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am scris mai demult că în zile de lucru și nu numai mai vizitez câte un muzeu sibian. Este un capitol unde noi sibienii nu stâm chiar așa rău, iar muzeele se află sub nasul meu la propriu, mai exact suficient de aproape de domiciliul meu pentru a face doar câțiva pași până acolo.

După ce în ianuarie am vizitat Muzeul de istorie Naturală, în februarie am hotărât să mă deplasez la cea mai importantă expoziție permanentă din Muzeul Brukenthal Galeria de artă europeană și Galeria de artă româneaascîă

De și trebuia să le descriu în primul articol grupul de muzee Brukenthal este alcătuit din

-Galeria de artă europeană-localizare Piața Mare Palatul Brukenthal

-Galeria de artă românească-localizare Piața Mare Casa Albastră (cu intrare dinspre Palatul Brukenthal)

-Biblioteca Brukenthal-localizare Piața Mare Palatul Brukenthal (intrare dinspre curtea interioară)

-Muzeul de Istorie-Strada Mitrolopiei Casa Altemberger

-Muzeul de istoria farmaciei-localizare Piața Mică

-Muzeul de artă contemporană-localizare strada Tribunei

-Muzeul deistorie naturală-localizare strada Cetății

-Muzeul cinegetic August von Spiess localizare strada Școala de Înot (lângă Hotel Golden Tulip Ana Tower și Arena Națională)

Orare de vizitare și prețuri

Toate muzeele Brukenthal deschid la 10.00 și închid la ora 18.00. Casele firește se închid mai repede cca la 17.15 la muzeele unde este mai mult de văzut (muzeul de artă europeană și româneasă) și 17.30. la restul muzeelor. Zilele în care sînt deschise muzeele sînt miercuri-duminică deci cei care doresc să viziteze luni și marți nu prea o să reușească.

Prețurile diferă astfel cele mai scumpe bilete de adult se găsesc la galerile artă europeană și muzeul deistorie 39 lei, muzeul de istorie naturală 20 lei, galeria de artă românească 18 lei, muzeul farmaciei și cinegetic 15 lei, muzeul de artă contemporană 12 lei.

Bilete pentru pensionari în ordinea muzeelor descrise mai sus costă: 19,5 / 10 / 9 / 7,5 / 6 lei

Biletele pentru elevi studenți, militari persoane cu handicap ușor în ordinea și muzeele de sus de sus ar fi 9,75 / 5 / 3,75 / 3 lei.

Gratuități: ar intra gratuit persoane cu handicap grav sau accentuat precum și însoțitorii acestora, veterani de război, invalizi de război, școlarii în timpul vacanțelor, copii preșcolari, și oricine în anumite zile de exemplu în 25.02 se intra gratuit cu ocazia deschiderii a muzeului sau de 1 decembrie se va intra gratuit în muzeul de istorie. Pensionarii vor intra în fiecare zi de joi gratuit, de 8 martie vor intra toate doamnele și domnișoarele gratuit, copii de 1 iunie (inclusiv însoțitorii).

Fotografie și filmare

Până anul trecut in octombrie trebuiau plătiți 180 lei/oră dacă se dorea foto sau film amatori în incinta muzeului. Din fericire s-a sistat acest lucru (nu știm până când) și se poate face foto în principiu cu telefonul (nu cred că este nevoie de mai mult pentru turistul obișnit) fără blitz bineînțeles efect care ar dăuna pe termen lung exponatelor.

Unghidaj ar costa 15 lei/oră pt limbi străine este necesară rezervare cu 48 ore înainte.

Dar cine a fost Samuel von Brukenthal

Samuel von Brukenthal (1721-1801) a fost guvernator al Transilvaniei și în același timp un mare colecționar și fondator al muzeului vizitat de mine. Strămoșii lui au avut funcții înalte cum ar fi judecători iar dânsul s-a străduit ca să ajungă și mai departe. A și reușit iar partea financiară prosperă nu a întârziat să apară, avea tot funcții înalte cu plata pe măsură, chiar și pensia primită ulterior. Dar măcar ne-a lăsat și nouă sibienilor ceva a construit acel palat din Piața Mare în stil baroc târziu model vienez. 1779 este anul construirii, el fiind mare colecționar a tot adunat artă cât casa/palatul pardon dar nu a păstrat doar pentru el. În 1790 a deschis colecțiile de artă europeană publicului. Ca și în paranteză muzeul Luvru din Paris s-a deschis cu 3 ani după...

De testamentul generos al lui Brukenthal beneficiem și noi sibienii dar și turiștii care ne vizitează orașul. În 1817 museul a devenit public datorită generozității sale. Mulțumim.

Despre palatul Brukenthal

Am scis că a fost construit în 1779. Arhitectul Joseph Franz Martinelli a creat planurile clădirii în stil baroc vienez. Înainte de palat au existat două alte clădiri medievale care au fost demolate. În anii 1800 în clădirile din spate (cu intrare din a doua curte interioară) a funcționat scoala evanghelică elementară de fete iar parterul de la clădirea frontală găzduia magazine printre care și celebra farmacie Vulturul Negru

Expoziția în sine așa cum o vedem amenajată în prezent este rezultatul muncii ultimei reamenajări începute în 2015 și finalizată în 2019.

Plan de vizitare

Dinspre Piața mare se va intra pe o poartă deschisă spre curțile interioare. În curțile interioare, prima pavată cu piatră iar a doua grădină de trandafiri menajată este plăcută vara mai ales în zile călduroase. În prima curtea pe pereții clădirilor putem studia zeci de panouri cu informații despre muzeu, baronul și altele intereaante. Tot din curte se va intra în biblioteca enumerată mai sus.

În muzeul de artă europeană respectiv românească se va intra imediat după intrare la stânga. Tot aici cu o intrare separată este casa de bilete și magazinul muzeului unde găsim de toate pentru toți mai exact de la cărți, poze, căni, pahare, dulciuri până la obiecte de artă picturi multe de vânzare și cu prețurile pe măsură. bilete se pot cumpăra cu bani cash, card bancar, sau online.

Structura muzeului și ordinea de expunere ale operelor

După vizitarea curții interioare se va urca la primul etaj al Palatului Brukenthal de unde va începe prezentarea operelor de artă. Pentru a nu scăpa nici una ghidarea se realizează cu ajutorul unor săgeți de direcție precum și cu ajutorul angajaților care au atât rol de paznic cât și de dirijarea fluxurilor de turiști. În afară de paznici numeroase camere video asigură protecția operelor de artă. La primul etaj va avea loc un circuit unde ne putem delecta cu galeria de artă europeană iar la al doilea etaj continuarea galeriei de artă europene plus trecerea în Casa Albastră, clădirea vecină din Piața Mare în care vom admira galeria de artă românească.

Etajul 1

După urcare ne întâmpină cel mai frumos tablou pictat cu Sibiul anului 1808, pictorul a stat undeva în zona unde se află acum cartierul Terezian dincolo de râul Cibin am scris atunci despre acest loc când am relatat despre acest cartier.

La etajul 1 începem să urmărim săgețile și să ascultăm angajații și pe rând vom intra în sălile care fiecare ne prezintă câte o temă. Astfel vom trece în săli care ne prezintă teme biblice, artă religioasă, război, artă orientală, dar și o expoziție de covoare. În afară de tablouri putem admira diferite obiecte medievale, ceasuri, mobilier, porțelanuri, sculpturi, îmbrăcăminte, instrumente muzicale, etc. Și clădirea în sine este ca un muzeu începând de la tavanele înalte, ușile, ferestrele, sobele de epocă, corpurile de iluminat.

La galeria de artă europeană găsim cca 1200 picturi originare de la diferite școli de artă europene. Câțiva autori ar fi Albrecht Dürer, Hans von Aachen, Paolo Alboni, Sebastiano Ricci, Lorenzo Pasinelli, Philips Koninck, Domenico Brandi . Toate operele de artă sînt marcate cu numele artistului, numele operei, anul creării.

Veți putea observa ce am vizitat prin fotografiile mele care vor fi numeroase.

Etajul 2

La etajul 2 continuăm vizita operelor de artă și vom găsi sălile amenajate tematic cu scene mitologice, scene de natură statică, natură moartă, peisaje, scene de viață cotidiană, scene cu sfinți, scene de vânătoare, portrete fie cu personaje cunoscute fie cu necunoscute, teme alegorice și marile capodopere cu o imensă valoare artistică. Avem și o cameră de curiozități cu fie obiecte fie schelete de animale. În vitrina cu animale marine găsim de exemplu un penis de balenă. De asemenea voi prezenta și din acestea prin fotografiile mele.

Etaj 2 –Galeria de artă românească

Clădirea Casa Albastră (care chiar este vopsită albastru) este casa vecină cu palatul Brukenthal. Biletele fiind combinate este facilitată accesul turiștilor din interior, mai exact la etajul 2. Clădirea originală a fost construită în secolul XV și a aparținut baronului Lambert von Möringer. În decursul timpului a fost și reședință, și teatru, academie de drept, internat de fete, sau sediu Gestapo de pe vremea lui Hitler.

Putem admira aproximativ 200 tablouri ale artiștilor români. Câteva exemple de artist ar fi Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Mișu Popp, Nicolae Grigorescu. Ion Andreescu, Johann Martin Stock, Franz Neuhauser.

Curtea

Curtea palatului Brukenthal este spațioasă și cum scriam mai sus vara este un bun refugiu în zile caniculare. Dacă prima curte este doar pavată cu piatră și va dispune doar de umbră, a doua curte dispune de vegetație, bănci, o grădină de trandafiri și busturile unor personalități. Intrarea spre Biblioteca Brukenthal se realizează tot aici din curtea interioră.

Vizita mea

Am vizitat muzeul într-o zi în afara celor în care se poate intra gratuit, eram ocupat, nu am reușit. Astfel am plătit 39+18 lei. Intrând imediat după ora deschiderii eram aproape singurul vizitator, ulterior aceștia înmulțindu-se, astfel am reușit să savurez în liniște vizita. Am făcut poze fără număr pentru mine, neputând memora 1000 și ceva de tablouri în mintea mea. Ca și timp am petrecut 2 ore înăuntru.

Muzeul este prezentat în următoarele linkuri primul este este siteul propriu iar al doilea link este wikipedia pe limba română.

ro.wikipedia.org/wiki/Muz ... nthal_din_Sibiu

brukenthalmuseum.ro

Părerea mea cu ochi de sibian dar și cu ochi de turist: vizitați acest muzeu ar trebui să fie prima de pe lista Dvs.

Vacanțe plăcute vă doresc, WM rog acest video la început de articol, mulțumesc.

youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 05.03.23 13:05:40
Validat / Publicat: 05.03.23 17:39:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 1049 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38400 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.03.23 17:39:08]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mprofeanuPHONE
[05.03.23 18:44:14]
»

@AZE: Acest muzeu merită cu prisosință, l-am vizitat cu foarte mulți ani în urmă și sincer nu îmi mai aduc aminte nimic. Noroc cu articolul tău dar și cu pozele ce au prezentat atât de bine valoroasele exponate. Am vizitat iar Sibiul toamna trecută la venire din Polonia dar nu am avut timp pentru muzeu. Mai am o dorință, Muzeul ASTRA de văzut... Am reținut și ziua de joi gratuită pentru pensionari .

adso
[05.03.23 19:18:09]
»

@AZE: Cea mai bună veste este faptul că se pot face poze în muzeu. Nu pot să spun cât de mult mă enervează această interdicție.

Pentru că interdicție a fost. Acea taxă era de-a dreptul aberantă. Și am văzut cu ochii mei străini care au plătit-o și, cu toate astea, au intrat în conflict cu supraveghetorii: cică 180 de lei erau doar pentru o oră, iar ei intraseră de mai mult timp în muzeu. O mizerie.

În principiu, interdicția de a fotografia se impune în muzeele înghesuite, pentru a se fluidiza traseul de vizitare. Dar aici nu e cazul.

Sper să țină!

webmaster
[05.03.23 19:21:13]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEAUTOR REVIEW
[05.03.23 21:20:03]
»

@mprofeanu:

Vedeți de ce fac atâtea poze? Ca să-mi aduc aminte ulterior. Și dacă doresc să zicem de exemplu peste 5 ani să reamintesc ce am văzut, mă uit la poze. Clar nici memoria mea nu este ce a fost așa că ne ajutăm de tehnologie.

AZEAUTOR REVIEW
[05.03.23 21:31:29]
»

@adso: Am fost și eu foarte supărat observând că o poză simplă de amator pentru simpla plăcere pentru a o stoca personal acolo undeva într-un PC și savura ulterior costă atât de mult și chiar prohibitiv.

O observație mai în paranteză: Tocmai în perioada în care se practicau în Sibiu aceste prețuri doar pentru a face un foto simplu, am reușit să ajung și eu cumva dincolo de oceanul Atlantic iar în muzeele Manhattanului puteam să fac poze fără număr nu numai cu telefonul ci și cu aparatul foto cu obiectiv. Și nici costul biletelor nu erau exagerate.

Este bine ca măcar acum s-au trezit oarecum articolul dintr-un cotidian de Sibiu se poate citi aici :

https://www.turnulsfatului.ro/2022/10/01/liber-la-selfie-uri-si-fotografii-in-muzeul-brukenthal-dar-atentie-fara-blitz-trimiteti-bucuria-de-a-va-afla-la-brukenthal-si-la-sibiu-196965

AZEAUTOR REVIEW
[05.03.23 21:49:28]
»

@webmaster: Mulțumesc!!!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.03.23 06:10:56]
»

@AZE:

Părerea mea cu ochi de sibian dar și cu ochi de turist: vizitați acest muzeu ar trebui să fie prima de pe lista Dvs.

Da, Muzeul Brukenthal din Sibiu a fost primul obiectiv vizitat și de mine în Sibiu, dar în urmă cu foarte mulți ani, atunci când mi-am vizitat fratele, pe atunci elev al Școlii de Ofițeri "Nicolae Bălcescu". De altfel, lui îi datorez multe alte obiective vizitate de mine în Sibiu.

La recenta trecere prin Sibiu, vara trecută, nu am făcut decât un popas. Revederea Muzeului Brukenthal - exterior - mi-a stârnit aduceri aminte și dorința de a-l vizita din nou. Încă figurează pe lista mea de opțiuni turistice.

Cât despre fotografiatul în muzeu... Văzând cât de multe și frumoase fotografii ai făcut, chiar am fost curioasă asupra regimului de fotografiat. Felicitări lor pentru inițiativă și felicitări și ție pentru muncă și pentru că ne-ai prezentat unul dintre cele mai atractive locuri din Sibiu!

Rodel
[06.03.23 15:22:06]
»

În 25 februarie, Muzeul Național Brukenthal a împlinit 206 ani. Două secole de când colecțiile baronului von Brukenthal sunt puse la dispoziția publicului, și pentru aceasta, nu putem decât să-i mulțumim. Dacă n-ar fi fost el și pasiunea lui de colecționar, astăzi nu ne-am fi bucurat de acest muzeu. În Casa Albastră a fost organizată între 12.12.2022- 26.02.2023 o expoziție cuprinzând imagini cu tablourile furate în 1968 și un istoric al furtului, sub titlul „Marele furt din Muzeul Brukenhal, 1968” . Din cele opt tablouri furate, estimate la vremea respectivă la 25 milioane de dolari, s-au recuperat, în 1998, patru: Tiziano:„Ecce Homo” , Frans van Mieris cel Bătrân:” Bărbat cu pipă la fereastră” , Rosalba Carriera: „Portret de femeie” și Maestrul Legendei Sf. Augustin (Aelbrecht Bouts): „Portret de bărbat cu craniu” . De celelalte se bucură niște colecționari particulari, cazul fiind închis.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, AZE, iulianic, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național Brukenthal:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.57407212257385 sec
    ecranul dvs: 1 x 1