ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 17.06.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2025
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Poveste rotitoare cu munte (de bucate) și Mahomed – Festivalul Anatolyan Food

TIPĂREȘTE

Dacă nu vine Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed, spune un proverb (turcesc, cred eu!)

Deci, dacă eu nu voi ajunge în Turcia, a venit Turcia la mine.

Anunțat cu surle și trâmbițe pe rețelele de socializare și în presa locală,

Festivalul Turcesc vine în Parcul Monument pentru a aduce deliciile turcești la noi acasă!

De la tradiționalele mâncăruri tucești și până la derviși, weekend-ul acesta ne relaxăm acasă ca într-un concediu pe malul Bosforului! Pe lângă mâncare, vor fi și spectacole speciale cu derviși rotitori, muzică live și dansuri tradiționale turcești.

Precizăm că Anatolian Food Fest se va desfășura în perioada 1-3 august, vineri de la ora 12:00, iar sâmbătă și duminică între 10:00 și 22:00, în Parcul Monument (zona Rondou) din Brăila.

Gata, m-a convins! Dar ce m-a convins cel mai repede au fost dervișii rotitori.

Am întrebat pe FB pe Mustafa, organizatorul, când va fi spectacolul. Mi s-a raspuns imediat că zilnic, de la 18,20 și 22. Super!

Mi-am sunat prietena care, ca și mine, a fost foarte încântată de idee si așa că ieri, sâmbătă, 2 august, la orele 17 eram prezente amândouă la Festival.

Când am ajuns noi, nu era foarte aglomerat, așa că am reușit să fac și câteva poze. Bucate multe, îmbietoare, apetisante, dar și lipseau multe de care știam. Pide nu erau, de exemplu.

Pe măsură ce timpul trecea, aleea se aglomera. Noi așteptam spectacolul.

Am luat la pas tarabele cu bucate din care se ridicau miresme îmbietoare! Am fi gustat din toate, totul era îmbietor. Ne-au oprit prețurile. Cel mai mic preț îl aveau niște sucuri de 250 ml, adică 7 lei. În rest, totul pornea de la 10 lei. Din difuzoare răzbăteau melodii turcești

Eu eram acolo pentru înghețată și pentru derviși, drept pentru care după ce am aspectat toate tarabele, m-am oprit la taraba cu înghețată. Nu mă întrebați ce arome erau, eu eram chitită pe zmeură. Mari a luat cu fistic. A mea a fost mai bună, declarat după degustare.

Pe ceea ce fusese odată spațiu verde, erau puse scăunele și măsuțe pentru odihnă, degustare, stat de vorbă. Și erau din belșug scăunele! Dar și doritori!

Ne-am cadorisit cu șuberek cu carne și brânză, sarmale (6 la 10 lei) din orez cu sos de lămâie, suc de lămâie. Am sheruit totul. Brânza cam sărată la șuberek, înghețata a fost superbă.

Apoi am vânat două locuri mai în fața scenei și am urmărit spectacolul!

Pe mine m-a fascinate cultura gastronomică turcă. Deși dulciurile sunt foarte dulci, se mai găsesc și pe gustul meu. Dar prețurile… mi-au temperat pornirile.

M-a amețit spectacolul dervișilor, m-a amuzat momentul cu Anush și Manush, cei doi îndrăgostiți…

În rest, ca la orice târg: lume multă, gălăgie, arome… Mi-a plăcut mult că erau coșuri de gunoi și lumea chiar le folosea. Era relartiv curat.

Acum prietena mea s-a întors din turul doi prin târg și mi-a mulțumit că am fost ieri!

” Ca lăcustele au cumpărat brăilenii! Nu mai era nimic pe nicăieri! Și lume și mai multă!”

Concluzie: da, m-am simțit puțin in Anatolya și mi-a plăcut. Azi s-a terminat.

Nu sunt mai multe de spus, veți vedea in poze!

AmFostAcolo fără reclame?

  • Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub

Membrii afaFanClub accesează AFA FĂRĂ RECLAME, pentru 8-9 lei/lună!
Cum devin membru afaFC? -- cumperi un abonament pe 6 sau 12 luni.

[fb]
---
Trimis de Zoazore in 03.08.25 22:18:43
Validat / Publicat: 03.08.25 23:03:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRĂILA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Grecia, Bulgaria, Romania

VIZUALIZĂRI: 469 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

34 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Zoazore); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Rahat artizanal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

34 ecouri scrise, până acum

adsoPHONE
[03.08.25 23:49:21]
»

@Zoazore: Sa-ti fie de bine!

Am intrat si eu, in Istanbul, la un spectacol cu dervisi rotitori. A durat cam o ora si am ramas cu impresia ca am asistat la un moment solemn si cu o anumita maretie. M-a impresionat destul de mult.

Dupa care, aflat pe un vas de croaziera pe Bosfor, cu cina inclusa, am avut parte de un "moment artistic" cu dervis. Intentionat nu am folosit forma de plural, ca a fost "decat" unul. M-am mai dezumflat .

Ce ai vazut tu, din ce categorie facea parte?

ZoazoreAUTOR REVIEW
[04.08.25 09:08:09]
»

@adso:

Am intrat si eu, in Istanbul, la un spectacol cu dervisi rotitori. A durat cam o ora si am ramas cu impresia ca am asistat la un moment solemn si cu o anumita maretie. M-a impresionat destul de mult. Dupa care, aflat pe un vas de croaziera pe Bosfor, cu cina inclusa, am avut parte de un "moment artistic" cu dervis. Intentionat nu am folosit forma de plural, ca a fost "decat" unul. M-am mai dezumflat . Ce ai vazut tu, din ce categorie facea parte?

Din ce-am văzut și eu pe aici pe la cei ce-au fost in... OTOMANIA ( )

spectacolele erau cu mai multi derviși și, DA, erau impresionante. Ce-am văzut eu da făcut parte din categoria” dăcât” doi, dar tot impresionant a fost.

Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și aprecieri!

Mitica49
[04.08.25 16:36:20]
»

Să-ți fie de bine degustările!

Anul acesta nu i-am” onorat” cu prezența. Am fost o singură dată, anul trecut, și ne-a trecut pofta de” turcisme” (asta sună cam ca” chinezismele” , căci din ce-am mai citit ce se mănâncă la ei acolo, nu prea găsești la târgul din Brăila).

Anul trecut am luat și noi câte o cafea turcească făcută la ibric pe nisip. Bună, dar nu ne-a dat pe spate. Tot atunci am cumpărat și un borcănel cu amestec de condimente. Nu l-am terminat, îl mai avem, noroc că are termen de garanție mai încolo, nu știu exact anul.

doinafil
[04.08.25 17:03:08]
»

Să vă fie de bine, ție și prietenei tale!

Frumos din partea edililor Brăilei că au organizat un așa festival! 👋Bucătăriei turcești i s-a dus buhul, atât de gustoasă este, la toate felurile de mâncare, atât la preparate din carne - unde mielul, sau oaia, sunt de „top” , cât și la dulciuri!

Mi-a rămas gândul la cataiful pozat de tine, pe care - din păcate - nu l-am mai văzut pe niciunde! Până-n '90 se mai găsea în cofetăriile bucureștene, și mă mai răsfățam cu el, daaaaar, de atunci, nimic!... sau, poate, că nu am căutat eu unde trebuie! Am să intru pe net să văd unde îl pot găsi.

De spectacol cu derviși (vreo 6 la număr) am avut și noi parte în Turcia - Anatolia, când am fost în Capadoccia, la o seară turcească. A fost frumos, nu zic nu, daaaar nici nu m-a dat pe spate! 🥴Cred că mai mult am amețit eu decât ei! Mihai a ținut neapărat să aducem acasă o statuetă mică, din bronz? () cu un derviș.

Mă bucur că v-a plăcut ce ați mâncat! Cred că dacă s-ar organiza și la București un asemenea festival, nu l-aș ocoli!

Felicitări! 👌... și 😘😘😘

ZoazoreAUTOR REVIEW
[04.08.25 22:47:56]
»

@Mitica49:

Îmi pare rău că nu va plăcut!

Dar... gusturile nu se discută!

Nu am încercat cafeaua, că era deja 18 seara, Aș fi vrut să încerc gozlemele, dar prețul era cam... piperat.

Pentru mine a fost ceva nou, fascinant!

Mulțumesc pentru vizită, ecou și aprecieri.

ZoazoreAUTOR REVIEW
[04.08.25 22:54:05]
»

@doinafil:

Mi-a rămas gândul la cataiful pozat de tine, pe care - din păcate - nu l-am mai văzut pe niciunde!  Până-n '90 se mai găsea în cofetăriile bucureștene, și mă mai răsfățam cu el, daaaaar, de atunci, nimic!... sau, poate, că nu am căutat eu unde trebuie! Am să intru pe net să văd unde îl pot găsi.  

Vindeau și cataif prefabricat, adica fideaua aia prajită, doar s-o însiropezi.

Cred că dacă s-ar organiza și la București un asemenea festival, nu l-aș ocoli!  

Daca ți-ai citi mesajele de pe WA, ai afla ca DA, în weekendul 8-10 august, Anatolya va fi pe Kisseleff în București. Vei avea ocazia să guști cataiful și alte bunătăți.

Aștept și impresile tale de la turci!

Mulțumesc pentru vizită, ecou și aprecieri.

nicole33
[05.08.25 00:25:34]
»

@Zoazore:

Dacă nu vine Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed, spune un proverb (turcesc, cred eu!)

Deci, dacă eu nu voi ajunge în Turcia, a venit Turcia la mine.

Conform legendei, expresia era taman invers, adică: „Dacă nu vine muntele la Mahomed, atunci merge Mahomed la munte“, dar toţi am auzit-o cel mai adesea în forma menţionată de tine.

Partea a doua este valabilă doar la momentul prezent. Este foarte bine că a venit Turcia la tine, cu spectacol şi cu bunătăţi, însă eu îţi doresc să ajungi în Turcia şi să te răsfeţi cu toate cele, acolo, la mama lor

Eu eram acolo pentru înghețată și pentru derviși, drept pentru care după ce am aspectat toate tarabele, m-am oprit la taraba cu înghețată. Nu mă întrebați ce arome erau, eu eram chitită pe zmeură. Mari a luat cu fistic. A mea a fost mai bună, declarat după degustare.

Eşti sadică! Mi-ai făcut o poftă teribilă de dondurma. Nici nu mai contează aroma.

Ne-am cadorisit cu șuberek cu carne și brânză, sarmale (6 la 10 lei) din orez cu sos de lămâie, suc de lămâie.  

Sunt ani buni de când nu am mai mâncat şuberek. Cel cu carne tocată şi ceapă era preferatul meu. Turcesc, dar mai mult tătăresc , nu avea cum să nu-ţi placă.

M-au amuzat kurtoşii din poza P11, turceşti de nu se poate

Pe mine m-a fascinate cultura gastronomică turcă. Deși dulciurile sunt foarte dulci, se mai găsesc și pe gustul meu. Dar prețurile… mi-au temperat pornirile.

Tot răul spre bine. Altfel îţi urca glicemia până la cer

25 lei o bucată de gözleme mi se pare exagerat.

=

Să vă fie de bine!

Yolanda
[05.08.25 12:32:38]
»

@Zoazore: si pe aici în Eforie sunt doua locatii turcesti pe faleza, cu baclavale, sarailii, cutii cu rahat turcesc, înghetata dar solicita niste preturi nemeritate.

La înghetata tânarul, îmbracat în costum traditional, face show pentru copii, foloseste trucul cu doua cosulete de napolitana astfel încât bietul copil se uita la cosuletul gol din mâna în timp ce cosuletul cu înghetata e în mâna vânzatorului...

Saptamâna viitoare (vindecati sper eu!) plecam la Fustanbul in city break, cadou de ziua noastra... si în mod sigur ca vom mânca deliciile turcesti la mama lor acasa.

Sa auzim de bine!

doinafil
[05.08.25 13:48:11]
»

@nicole33:

Sunt ani buni de când nu am mai mâncat şuberek. Cel cu carne tocată şi ceapă era preferatul meu. Turcesc, dar mai mult tătăresc, nu avea cum să nu-ţi placă

Suntem la „2 Mai” , pe litoral. Am luat într-o seară, pentru cină, câte un șuberek. A fost jalnic! Nu avea decât trei fire de brânză și cocă multă, fără nimic altceva. Mihai a luat două, unul cu carne de vită, celălalt cu carne de pui. Ambele au fost așijderea: trei fire de carne, fără nimic pe lângă. S-a mărit și prețul față de anul trecut, (cred că era 7 sau 8 lei) acum costă 10 leiAr fi putut să ceară mai mult și să-l facă ca lumea, nu din sărăcie” Probabil că de-aceea nu mai aveau vânzare ca în anii trecuți, când trebuia să stai la coadă pentru ei.

ZoazoreAUTOR REVIEW
[05.08.25 19:18:29]
»

@nicole33:

Eşti sadică! Mi-ai făcut o poftă teribilă de dondurma. Nici nu mai contează aroma.

Nu știam că se numește dondurma. L-am întrebat pe vânzător dacă face și spectacol. IOK a fost răspunsul. Dar fie și fără spectacol! Ursul din mine a ales înțelept!

Tot răul spre bine. Altfel îţi urca glicemia până la cer

De obicei nu mănânc dulciuri exagerat de dulci.

25 lei o bucată de gözleme mi se pare exagerat.

Sincer, și mie! Știam că șuberekul este ȘI tătărăsc, dar și mousakaua este și grecească.

Mulțumesc pentru vizită, ecou și aprecieri.

ZoazoreAUTOR REVIEW
[05.08.25 19:28:21]
»

@Yolanda:

La înghetata tânarul, îmbracat în costum traditional, face show pentru copii, foloseste trucul cu doua cosulete de napolitana astfel încât bietul copil se uita la cosuletul gol din mâna în timp ce cosuletul cu înghetata e în mâna vânzatorului...

Aici, vânzătorul nu făcea spectacol, dar înghețata era bună.

Pe malul mării, comunitatea turcă este mai bine reprezentată decât in Brăila și este normal să fie așa.

Saptamâna viitoare (vindecati sper eu!) plecam la Fustanbul in city break, cadou de ziua noastra... si în mod sigur ca vom mânca deliciile turcesti la mama lor acasa.

Și eu vă doresc să vă bucurați de cadoul pentru aniversările voastre!

Vindecați, firește!

Mulțumesc pentru vizită, ecou și aprecieri.

ZoazoreAUTOR REVIEW
[05.08.25 20:17:05]
»

@doinafil:

Și nu veți fi în București in weekendul 8-10 august?

Ei au program de la 10 la 22.

Aș vrea să cred că veți ajunge și voi la acest Festival. Poare că eu, neavând posibilitatea să ajung la Istambul, am fost mai entuziasmată, mai fascinată de aceste turcisme, dar chiar mi-a plăcut sincer

Mulțumesc pentru vizită, ecou și aprecieri.

Yoda
[07.08.25 15:21:37]
»

@Zoazore:

Nu știam că se numește dondurma. L-am întrebat pe vânzător dacă face și spectacol. IOK a fost răspunsul. Dar fie și fără spectacol! Ursul din mine a ales înțelept!

Dondurma este inghetata specific turceasca. Este foarte gumoasa, trebuie mult efort ca sa iei cu lingura, dar este extraordinar de buna. Eu cred ca e cea mai buna inghetata, ever. Bineinteles, cea originala, facuta in Turcia.

Eu am observat ca orice mancare turceasca din Romania este departe de ce poti manca in Turcia. Deserturile din Turcia nici nu sunt atat de dulci ca cele de la noi. La ei sunt 'exact atat de dulci si de insiropate cat trebuie, nici mai mult, nici mai putin'. Rahatul din Turcia, chiar si cel la cutie, facut industrial, este cu totul altceva decat avem noi aici.

In Bucuresti a fost acest eveniment la Stadionul National. Am fost si eu, am luat cate ceva dulce, rahat, halva, baclavale, nu mult, asa putin, de gust si am decartat 60 lei. Nici pretul nu e ca in Turcia.

ZoazoreAUTOR REVIEW
[07.08.25 15:36:12]
»

@Yoda:

Dondurma este inghetata specific turceasca. Este foarte gumoasa, trebuie mult efort ca sa iei cu linura, dar este extraordinar de buna. Bineinteles, cea originala, facuta in Turcia.

Si ce-am mancat eu era gumoasa si greu de luat din pahar. Si desi era cald afara, nu se topea asa usor.

Eu am observat ca orice mancare turceasca din Romania este departe de ce poti manca in Turcia. Deserturile din Turcia nici nu sunt atat de dulci ca cele de la noi. La ei sunt "exact atat de dulci si de insiropate cat trebuie, nici mai mult, nici mai putin". Rahatul din Turcia, chiar si cel la cutie, facut industrial, este cu totul altceva decat avem noi aici.

Toti cei de la tarabe vorbeau turca, dar si romana. De ce sa gateasca altfel decat "acasa" la ei?

Eu fac sarmale. De ce in alta tara as gati sarmalele altfel decat o fac de obicei?

Aici e si perceptie de gust.

Nu ajungi pe 9-10 august in Kisseleff? Acolo va fi Festivalul

Multumesc pentru lamuriri

ZoazoreAUTOR REVIEW
[07.08.25 15:40:47]
»

@nicole33:

însă eu îţi doresc să ajungi în Turcia şi să te răsfeţi cu toate cele, acolo, la mama lor

Si eu imi doresc, dar de la a vrea la a putea este drum lung.

Nici nu stiu daca pot zbura cu tot fierul din mine!

Daca acum, ca salariata, sunt asa in pana de bani, ce te face sa crezi ca la pensie voi avea mai multi?

Asa ca ma multumesc si eu cu ce pica si profit de tot ce gasesc.

Yoda
[07.08.25 15:52:36]
»

@Zoazore:

Nu ajungi pe 9-10 august in Kisseleff? Acolo va fi Festivalul

Eu am fost la „Anatolian Food Fest” pe 18-20 iulie, în București, la Arena Națională. Nu stiu daca pot ajunge pe Kisseleff.

nicole33
[07.08.25 23:54:37]
»

@Mitica49:

Anul acesta nu i-am” onorat” cu prezența. Am fost o singură dată, anul trecut, și ne-a trecut pofta de” turcisme” (asta sună cam ca” chinezismele” , căci din ce-am mai citit ce se mănâncă la ei acolo, nu prea găsești la târgul din Brăila).

Posibil să ai dreptate. Am vizitat şi eu în urmă cu vreo trei ani un Târg de genul ăsta organizat în parcul de la mine din cartier. În afară de preţurile exagerat de mari, totul mi s-a părut mai degrabă comercial decât autentic. Iar poftele mi le-am satisfăcut din plin trei săptămâni mai târziu în vacanţa turcească pe care o aşteptam, ca de obicei, cu mare nerăbdare.

Anul trecut am luat și noi câte o cafea turcească făcută la ibric pe nisip. Bună, dar nu ne-a dat pe spate.

O cafea la nisip iese bună şi chiar memorabilă dacă sunt îndeplinite cumulativ două condiţii: cafeaua trebuie să fie de calitate şi foarte fin râşnită şi procesul de fierbere trebuie să fie lent, foarte lent.

Chiar şi în Turcia puţine au fost locurile în care am băut o cafea la nisip care să mă impresioneze. Altfel, poţi bea cafele turceşti foarte bune şi folosind aparatele electrice speciale.

nicole33
[08.08.25 00:33:50]
»

@Yolanda:

si pe aici în Eforie sunt doua locatii turcesti pe faleza, cu baclavale, sarailii, cutii cu rahat turcesc, înghetata dar solicita niste preturi nemeritate.

Asta este problema la noi: preţurile nejustificat de mari pentru cele oferite

La înghetata tânarul, îmbracat în costum traditional, face show pentru copii, foloseste trucul cu doua cosulete de napolitana astfel încât bietul copil se uita la cosuletul gol din mâna în timp ce cosuletul cu înghetata e în mâna vânzatorului...

Şi pe faleza din Mamaia funcţionează de mai mulţi ani o prăvălie cu îngheţată turcească, bună, dar tare scumpă. Show-ul este inclus în preţ şi nu doar pentru copii. După ce a zăpăcit-o pe tipa din faţa mea cu jocul cu cornetele, eu l-am avertizat din start să nu cumva să îndrăznească să facă şi cu mine circul ăla.

Saptamâna viitoare (vindecati sper eu!) plecam la Fustanbul in city break, cadou de ziua noastra... si în mod sigur ca vom mânca deliciile turcesti la mama lor acasa.

Sănătate vă doresc şi un city break perfect în minunatul Istanbul!

Încă doi lei

nicole33
[08.08.25 00:57:43]
»

@doinafil:

Suntem la „2 Mai” , pe litoral. Am luat într-o seară, pentru cină, câte un șuberek. A fost jalnic!  Nu avea decât trei fire de brânză și cocă multă, fără nimic altceva. Mihai a luat două, unul cu carne de vită, celălalt cu carne de pui. Ambele au fost așijderea: trei fire de carne, fără nimic pe lângă. S-a mărit și prețul față de anul trecut, (cred că era 7 sau 8 lei) acum costă 10 leiAr fi putut să ceară mai mult și să-l facă ca lumea, nu din sărăcie”  Probabil că de-aceea nu mai aveau vânzare ca în anii trecuți, când trebuia să stai la coadă pentru ei.

Coincidenţă sau nu, la 2 Mai am făcut adevărate cure de şuberek începând de prin 1988 şi încă vreo patru ani după. Cumpăram de la o dugheană aflată aproximativ visavis de poşta din localitate, pe vremea când în tot satul nu era decât Dobrogeanu - singura mâncătorie

Şi-au bătut joc de oameni pentru a face economie cu orice preţ, inclusiv cu riscul de a-şi pierde clienţii. Păcat

Şuberekul lui Zozo a fost cu 50% mai scump ca al tău, dar tot nu a fost bine; cică brânza era prea sărată, în timp ce la tine nu prea era...

Să aveţi un sejur plăcut în continuare!

nicole33
[08.08.25 06:28:33]
»

@Yoda:

Dondurma este inghetata specific turceasca. Este foarte gumoasa, trebuie mult efort ca sa iei cu lingura, dar este extraordinar de buna. Eu cred ca e cea mai buna inghetata, ever. Bineinteles, cea originala, facuta in Turcia.

Exact explicaţia asta i-am dat-o şi eu lui Zozo în privat

Am termen de comparaţie, Slavă Domnului! , ştiu ce am mâncat în Turcia de atâtea ori, am mâncat de puţine ori şi în România foarte aproape de reţeta originală, mi-a plăcut ce am mâncat, doar preţul nejustificat de mare m-a împiedicat să mănânc mai mult şi mai des atunci când s-a ivit ocazia

Eu am observat ca orice mancare turceasca din Romania este departe de ce poti manca in Turcia. Deserturile din Turcia nici nu sunt atat de dulci ca cele de la noi. La ei sunt 'exact atat de dulci si de insiropate cat trebuie, nici mai mult, nici mai putin'. Rahatul din Turcia, chiar si cel la cutie, facut industrial, este cu totul altceva decat avem noi aici.

Foarte corectă observaţia ta. Sunt perfect de acord.

Pentru cei care nu au fost în Turcia, aceste târguri sunt o bună ocazie să-şi facă o idee despre mâncarea şi dulciurile turceşti, chiar şi cu riscul de a-şi destabiliza serios bugetul

Totuşi prin restaurantele cu specific turcesc din Bucureşti am mai nimerit şi mâncăruri care s-au apropiat binişor la gust de cele mâncate în Turcia şi m-au ajutat să-mi mai ostoiesc dorul până la următoarea vacanţă.

In Bucuresti a fost acest eveniment la Stadionul National. Am fost si eu, am luat cate ceva dulce, rahat, halva, baclavale, nu mult, asa putin, de gust si am decartat 60 lei. Nici pretul nu e ca in Turcia.

Nu am ştiut de acest eveniment, altfel cred că aş fi mers mai mult pentru atmosferă. Ceva ceva tot aş fi gustat, pentru că pofta e mare, chiar dacă preţurile sunt mult mai mari.

Cred că mai ai vreo lună până pleci iar şi te vei bucura de toate aceste delicii

nicole33
[08.08.25 06:49:11]
»

@Zoazore:

Si eu imi doresc, dar de la a vrea la a putea este drum lung.

Nici nu stiu daca pot zbura cu tot fierul din mine!

Părerea mea este că dacă îţi doreşti suficient de mult ceva, acea dorinţă ţi se va îndeplini mai devreme sau mai târziu. Mă refer la dorinţe, să zicem, realiste. Şi e verificată!

Nu protezele sunt în acest moment impedimentul şi, în plus, există şi alte modalităţi mai ieftine de a ajunge în Turcia, de exemplu cu autocarul am văzut mereu oferte avantajoase pentru câteva zile la Istanbul.

La fel, pentru un sejur all inclusive la mare, poţi vâna oferte last minute la preţuri excelente, e drept că la hoteluri modeste, dar unde nu mori de foame şi nici nu te muţi acolo.

Daca acum, ca salariata, sunt asa in pana de bani, ce te face sa crezi ca la pensie voi avea mai multi? Asa ca ma multumesc si eu cu ce pica si profit de tot ce gasesc.

Abordările pesimiste şi chiar fataliste de genul ăsta nu te ajută şi nici nu poţi şti ce-ţi rezervă viitorul. Speranţa moare ultima.

Acum contează că ai fost acolo, ţi-a plăcut şi ne-ai povestit şi nouă ce şi cum a fost

Yoda
[08.08.25 07:48:48]
»

@nicole33:

Cred că mai ai vreo lună până pleci iar şi te vei bucura de toate aceste delicii

Da, mai e foarte putin, Cel mai tare imi doresc sa fac baie in Mediterana.

Flaviu
[08.08.25 08:06:33]
»

Încerc să mă duc mâine la târg, să vedem despre ce este vorba.

Poate mă aleg și eu măcar cu un kurtos kolacs.

Mitica49
[08.08.25 14:26:36]
»

@nicole33:

O cafea la nisip iese bună şi chiar memorabilă dacă sunt îndeplinite cumulativ două condiţii: cafeaua trebuie să fie de calitate şi foarte fin râşnită şi procesul de fierbere trebuie să fie lent, foarte lent.

Așa este, dar în afară de faptul că era pe nisip, nu era supusă procesului lent de fierbere. Ibricele erau cu apă fiartă și imediat ce puneau cafeaua dădea în clocot și, gata cafeaua la nisip. Alt client vă rog!

Dealtfel la ce coadă era acolo nu s-ar fi putut proceda în alt mod. Făcută după rețeta tradițională rămâneau fără clienți că nu avea lumea timp de așteptat.

FlaviuPHONE
[09.08.25 17:32:03]
»

Tocmai am revenit de la târgul din Kisseleff. Interesant, spectacole la o temperatură de 37 grade, felicitări artiștilor. Multe produse specifice bucătăriei turcești, tentații multe.

Eu și soția ne-am cumpărat câte o/un gozleme cu carne, ayran și înghețată. Toate produsele au fost foarte bune, nu știu cum sunt cele din Turcia, nu am fost niciodată.

Prețuri:

Gozleme cu carne = 25 lei/buc.

1 ayran = 5 lei

1 glob înghețată la pahar = 10 lei.

Vă doresc numai bine!

nicole33
[09.08.25 22:49:35]
»

@Flaviu:

Tocmai am revenit de la târgul din Kisseleff. Interesant, spectacole la o temperatură de 37 grade, felicitări artiștilor. Multe produse specifice bucătăriei turcești, tentații multe.

Şi review-ul unde este?

"Ne-am bucura să citim impresiile tale de acolo... "

Eu și soția ne-am cumpărat câte o/un gozleme cu carne, ayran și înghețată. Toate produsele au fost foarte bune, nu știu cum sunt cele din Turcia, nu am fost niciodată.

Să vă fie de bine!

Văd că preţurile sunt la fel ca la Brăila, adică la fel de mari. Dar, când pofta este şi mai mare, bagi mâna în buzunar şi plăteşti cât ţi se cere

Cumva te-ai relocat iar în Bucureşti şi nu zici nimic?

FlaviuPHONE
[09.08.25 23:17:04]
»

@nicole33:

Nu am să scriu review, anul ăsta mi-am depășit norma. 🙂

Nu comentez prețurile, pot să spun că porțiile au fost destul de mari, soția nu a reușit să mănânce tot.

Globul de înghețată era, de fapt, mult mai mare decât cel care se oferă în mod obișnuit. 2 sau 3 ieșiri pe an, la asemenea târguri, chiar nu înseamnă un efort financiar deosebit.

Când mă gândesc că un sejur în Turcia ajunge să coste 4300 euro, 25 lei pentru o plăcintă, zău, pare pomană.

Nu m-am (re) stabilit, încă, în București, fac naveta. 🙂

O seară frumoasă!

nicole33
[09.08.25 23:40:25]
»

@Flaviu:

Nu am să scriu review, anul ăsta mi-am depășit norma.

Chestie de interpretare

Eu aş zice să nu te opreşti când abia ţi-ai reintrat în mână

Globul de înghețată era, de fapt, mult mai mare decât cel care se oferă în mod obișnuit. 2 sau 3 ieșiri pe an, la asemenea târguri, chiar nu înseamnă un efort financiar deosebit.

Când mă gândesc că un sejur în Turcia ajunge să coste 4300 euro, 25 lei pentru o plăcintă, zău, pare pomană.

Io-s mai pofticioasă şi nu m-aş fi mulţumit doar cu o bilă de îngheţată, de exemplu.

În plus, bănuiala mea este că mai e vorba şi de un dublu standard şi chiar m-aş enerva să plătesc cât mi se cere şi să nu primesc ce ştiu că trebuie.

Dacă te referi la articolul de azi, în ăia 4300 euro au intrat şi trei bilete de avion şi încă multe altele, chiar şi gozleme pe săturate

Nu m-am (re) stabilit, încă, în București, fac naveta.

Mă bucur să aud asta. Curând vei realiza că poţi folosi mai util şi mai plăcut timpul pierdut pe navetă şi banii astfel economisiţi

FlaviuPHONE
[09.08.25 23:49:20]
»

@nicole33:

Aș economisi eu banii de navetă dar pentru asta trebuie să găsesc un job în București.

Având în vedere situația actuală de pe piața muncii, cred că am să mă mut la pensie. 🙂

ZoazoreAUTOR REVIEW
[10.08.25 17:59:15]
»

@Flaviu:

Prețuri:Gozleme cu carne = 25 lei/buc. 1 ayran = 5 lei1 glob înghețată la pahar = 10 lei.

Deci aceleasi preturi ca la Braila, nimic schimbat.

Acum, ca ai spus de ayran, mi-am amintit ca am vazut in frigiderul cu sucuri, dar nu am vazut si nici nu am intrebat de pret.

ZoazoreAUTOR REVIEW
[10.08.25 18:01:31]
»

@nicole33:

Văd că preţurile sunt la fel ca la Brăila, adică la fel de mari. Dar, când pofta este şi mai mare, bagi mâna în buzunar şi plăteşti cât ţi se cere

Asa am concluzionat si eu, doar ca eu m-am abtinut eroic din lipsa de... material pecuniar. Nici macat turcescul kurtos nu mi-am permis!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[10.08.25 18:10:02]
»

@nicole33:

Abordările pesimiste şi chiar fataliste de genul ăsta nu te ajută şi nici nu poţi şti ce-ţi rezervă viitorul. Speranţa moare ultima.

Din pacate, aceasta abordare este foarte realista pentru mine! Nici pesimista, nici fatalista!

Avand in vedere si faptul ca voi pleca din Braila, ca nu-mi va fi decontata chiria decat 9 lunu, ca drumul tur / retur Braila-Floresti PH NU imi este decontat si ca, totusi, va mai trebui sa ajung si eu acasa, macar in concediu, si cum salariul meu va ramane tot ala, dar cheltuielile vor fi mai mari (chiria acolo si casa aici) ma fac sa gandesc asa.

Mereu visez ca voi calatori si eu spre alte meleaguri, dar ma trezesc mereu din visul asta frumos si asta doare.

FlaviuPHONE
[10.08.25 18:10:46]
»

@Zoazore:

Or fi fost aceiași comercianți.

Și derviși au fost. 🙂

ZoazoreAUTOR REVIEW
[10.08.25 18:12:06]
»

@Flaviu:

Asta cu siguranta!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Flaviu, Mitica49, Yoda, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂTârguri, expoziții, festivaluri brăilene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.088364839553833 sec
    ecranul dvs: 1 x 1