ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.10.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Valea zimbrilor Acriș, Vama Buzăului

TIPĂREȘTE URM de aici

Drumul de întoarcere spre casă din județul Covasna (vezi impresii + continuările sale, notă webm.) am dorit să-l fac pe altă rută. Am ales să parcurg DN13E spre Întorsura Buzăului și implicit să circul peste cei 7-8 km de drum național neasfaltat un record negativ în timpurile noastre. Prin Întorsura Buzăului doar am trecut, am admirat peisajul din mers și am făcut doar o scurtă oprire. Prima destinație a fost alta însă Valea Zimbrilor Acriș, județul Brașov.

Pe unde ajungem acolo?

Dinspre Brașov sau Buzău se va circula pe DN10 iar în localitatea Brădet se va vira la dreapta dinspre Brașov sau la stânga dinspre Buzău pe DC49A. În scurt timp părăsim județul Covasna și intrăm în județul Brașov. După încă câteva sute de metri încetinim pentru că intrăm în localitatea Acriș, iar în câteva momente ajungem în fața rezervației Valea Zimbrilor.

Parcarea se realizează în fața rezervației, locul amenajat este mare, încăpător chiar și pentru autocare. Accesul se face la bariere, doar că la bariera de intrare se plătește și biletul.

Orar și prețuri

Rezervația Valea Zimbrilor se poate vizita zilnic între orele 9.00-20.00

Taxa de vizitare costă 20 lei/adult și 10 lei copii sub 14 ani. Persoane cu handicap nu plătesc nimic. Timpul de vizitare este nelimitat, locul este foarte mare.

Despre rezervația de zimbri

Rezervația din Acriș, Vama Buzăului este înființat/amenajat destul de recent în 2008, făcând parte dintr-un proiect de dezvoltare turistică a zonei și la care au participat primăriile din Prejmer, Vama Buzăului și Consiliul Județean Brașov.

În rezervație care are o suprafață de 20 de hectare în afară de zimbri care au suprafața cea mai mare suprafață alocată mai putem admira cerbi, reni, mufloni, cerbi lopătari și păuni.

Structura rezervației arată în felul următor: Lângă șosea se află parcarea, biroul de informare turistică, o expoziție de animale împăiate unde putem afla informații despre aceste animale, un șir de căsuțe cu souveniruri și altele, un teren de joacă amenajat pentru copii. La dreapta de acest spațiu de servicii găsim terenul cerbilor și renilor, urmează păunii.

Ca și o paranteză: în imediata vecinătate a spațiului de servicii se află biserica ortodoxă Sfântul Simion Stâlpnicul, intrare dinspre șosea.

Frontal față de spațiul de servicii este îndinderea imensă rezervată zimbrilor, întindere care poate fi înconjurată dar va lua ceva timp și calorii arse. Pe lângă acest domeniu imens al zimbrilor se află un teren al muflonilor.

Pe scurt despre animalele găsite aici

Zimbrul este cel mai mare animal ierbivor din Europa. Ajunge și la 900 kg și poate ajunge o lungime de 3 m și 2 m înălțime. Este un animal rar, din pădurile Europei de vest au dispărut deja iar în Europa de est sînt puțini, aproape au dispărut dar s-a reușit repopularea. Intenția rezervației din Acriș este ca în timp ce zimbri se înmulțesc să înceapă să repopuleze pădurile din România și cu exemplare de aici. În România în 2020 au existat 113 zimbri. Zimbrul este un pic mai mic decât bizonul din America.

Renul este un alt ierbivor rumegător, trăiește în turme în regiunile arctice de tundră și taiga, nordul Europei, Asiei și Americii de nord. Poate ajunge la o greutate de 300 kg și o lungime de 2 m. Coarnele pot ajunge la 50 cm (fără rozete) și sînt folosite de către masculi ca apărare. Renul este ceva mai mic decât elanul.

Cerbul este un alt ierbivor rumegător și trăiește în pădurile din Eurasia, America de nord și sud. Coarnele fără rozete ajung la 30 cm, iar un mascul poate ajunge să cântărească 300 kg.

Cerbul lopătar și-a primit denumirea după coarnele în formă de lopată. ajunge până la 120 kg și lungimea de 1.6 m.

Muflonul este numit și oaie sălbatică europeană. Lungimea corpului este de cca 1.3 m, înălțimea cca 0.8m, greutatea o are la cca 50 kg. Coarnele cresc în spirală și pot avea o lungime (desfășurată) de 90 cm. Este răspândit în Europa centrală.

Păunul pasărea din familia fazanelor este remarcat prin coada impozantă și colorată cu care curtează femelele. Zboară greu tocmai din cauza acestui penaj.

Vizita noastră

Vizita am început-o la celelalte specii, zimbrul lăsând la urmă. Absolut toate animalele văzând turiștii cam vin la gard, semn că mai primesc câte ceva de la turiști.

Cu cerbul era tot ok dar renul se pare că a dat de necaz. Și-a agățat coarnele în gard nu se putea elibera nicicum. Câțiva turiști au încercat cu ceva lung să-l elibereze dar fără succes. A fost nevoie de un îngrijitor să rezolve problema. La păuni era liniște și pace nici unul nu și-a desfăcut coada s-o admirăm și noi. Dar la muflon a fost zarvă mare, cred că era și sezonul de împerechere că masculii își testau pe rând coarnele intrau în viteză unul în altul, se auzea impactul dar nici o victimă. Mi s-a părut interesant și voi atașa o filmare cu aceștia.

Am înconjurat întreg domeniul, pe partea opusă se află râul Buzău. Am descoperit dincolo de râul Buzău țarcuri cu zimbri. O parte din zimbri se hrăneau cu hrana pusă la dispoziție de îngrijitori, o parte mâncau iarbă și o parte erau la turiști. Unul mare a primit de la o turistă morcovi o grămadă. Zimbri văzuți de noi nu erau exemplarele cele mai mari dar observându-i așa de aproape mi se păreau imense.

Pentru noi a fost o vizită interesantă, recomand.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 23.10.23 20:53:28
Validat / Publicat: 23.10.23 21:29:06

VIZUALIZĂRI: 1616 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Păunii la siesta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.10.23 21:58:11]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEAUTOR REVIEW
[23.10.23 22:04:02]
»

@webmaster: Mulțumesc

Yolanda
[24.10.23 15:14:19]
»

@AZE: Cu prima vizita in zona merg sa vizitez aceasta rezervatie.

Multumesc pentru informatii.

adrianbogdanPHONE
[24.10.23 16:27:43]
»

Bună! Noi am vizitat zimbraria prin octombrie 2018 cu ocazia amenajări parcului.

Cerbul este un seducător, a frânt multe inimi, îți dai seama dacă eu am mâncat dintr-un mar cu el, Doamne... un scump. Îl cheamă Petrica.

Recomand și eu plimbarea mai ales celor care au copii mai micuți și în general tuturor celor care iubesc natura și animalele.

O zi frumoasă tuturor!

AZEAUTOR REVIEW
[24.10.23 19:37:55]
»

@Yolanda: Mă bucur că ai revenit pe site. Merită mers până acolo nu doar pentru această rezervație, mai sînt și altele de văzut pe acolo, o cascadă, o fermă de struți, mânăstiri + peisaje frumoase

AZEAUTOR REVIEW
[24.10.23 19:41:40]
»

@adrianbogdan: Mai bine lăsai tot mărul la Petrică????

Încet încet se populează rezervația, chiar dacă par puține animale și acum din ceea ce am înțeles că acum câțiva ani erau mai puțini.

Și am povestit în articol că dincolo de râul Buzău pe malul celălalt am văzut alte împrejmuiri cu alți zimbri. Poate o fi zimbri din aceia pe care le pregătesc să le deau drumul în pădure pentru repopulare? Habar n-am dar am înțeles că această rezervație are intenții de repopulare a pădurilor noastre cu zimbri.

mprofeanuPHONE
[25.10.23 09:29:16]
»

@AZE: Interesantă și educativă această rezervație! Am fost și eu acolo în vara aceasta când am stat 7 zile la Brașov. Fata mea îmi recomandase Cascada Urlătoarea aflată după Vama Buzăului... nu puteam să trecem și să nu vedem rezervația de zimbri. Mi-au plăcut toate animalele, am făcut și noi tot ocolul pentru a ajunge cât mai aproape de zimbri.

Ce norocoși ați fost, ați putut poza și filma zimbrii de aproape, de lângă gard. Cât am stat noi acolo, zimbrii pășteau foarte departe, de abia am zărit unul stând în adăpostul pe care l-am văzut în P16.

Mulțumesc pentru aducere aminte!

adsoPHONE
[25.10.23 09:53:44]
»

@mprofeanu: Cu ocazia ecoului dvs, mi-am dat seama ca am citit review-ul, am votat ecourile, dar nu si articolul

mprofeanuPHONE
[25.10.23 10:03:01]
»

@adso: ????????????

adrianbogdan
[25.10.23 20:30:57]
»

Buna!

Habar n-am dar am înțeles că această rezervație are intenții de repopulare a pădurilor noastre cu zimbri.

Asa stiu si eu inca din 2018 de la personalul zimbrariei. Noi am stat pe acolo vreo doua zile si am executat montajul centrelor de joaca si tot am vorbit despre lucru asta cu ingrijitorii. Oricum zona este superba si cum ai spus si tu aproape de Prejmer si alte obiective, ma rog trasee montane etc.

A, să nu uit, exista in comuna si turism gastronomic, adica localnicii organizeaza zile cu merinde traditionale pentru turisti.

Cu bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, adso, AZE, mprofeanu, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂRezervaţia Naturală 'Valea Zimbrilor' [Acriș]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.16410899162292 sec
    ecranul dvs: 1 x 1