ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Omul sfințește locul

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

După scurta escală petrecută în cel mai cochet oraș de la noi din țară, după umila mea părere, ne-am continuat în mod firesc drumul spre destinația noastră finală și anume orașul de pe Bega, vestita Timisoara.

Deja se simțea aer de Ardeal. Drumurile erau mult mai bune și mult mai libere, decât super aglomerata Valea Oltului. Frumoasă, dar mult prea aglomerată și mult prea plină de nesfârșitele lucrări de reamanajare.

Chiar în săptămâna plecării mi-au apărut în fața ochilor două articole, despre un loc despre care nu știam nimic și era cât de cât în drumul nostru și anume I Giardini di Zoe. Unul dintre articole scris de colega Marika mi-a atras în mod deosebit atenția spre acest loc minunat și instant am decis că-i musai să-l văd și io.

După câteva zeci de kilometri parcurși pe autostradă se iese pe o arteră secundară spre satul Banpotoc, unde-i amplasată această grădină deosebită. Deosebită pentru că nu te-ai aștepta ca într-un sat banal să apară o asemenea minunătie. Așa ceva am mai văzut doar în curtea unor palate, gen Schonbrun din Viena ori Versailles din imediata apropiere a Parisului.

Dar uite că se poate. Omul gospodar poate face din nimic rai. Italianul Giovani Salvatelli, cu ceva afaceri prin Romqnia s-a îndrăgostit iremediabil de țara noastră și s-a decis să-și aducă o bucățică de Italie aici, să se simtă ca acasă! Zis si făcut.

A cumparat o parcelă de pământ pe dealurile satului Banpotoc din județul Hunedoara și cu multă pasiune, s-a ocupat de treabă. Fără să aibă studii de peisagistică și-a construit această grădină cu mincă și multă sudoare exact după sufletul lui. Iar rezultatul este impresionant.

Totul a fost făcut pas cu pas, fără a avea un plan anume. După cum a avut timp si bani, dar si după cum a simțit și a fost inspirat. Cea mai mare provocare a fost adaptarea plantelor din Italia la solul și vremea din România. Dar cu multă muncă a reușit să aducă un micuț colț de rai pe plaiuri hunedorene.

Toate obiectele decorative au fost cumparate din Italia si au fost restaurate pe plaiuri mioritice de un artist local. Aceste obiecte decorative de pe vremea Imperiului Roman dau un aer aparte acestei grădini romantice.

Dar să revenim la vizita noastră. După ce am ieșit de pe autostradă waze ne-a călăuzit pașii pe șoseaua întortocheată spre locația acestei grădini. Până la grădină se merge preț de câțiva metri pe un drum de pământ până la parcarea generoasă din fața grădinii.

Cu toate că era vineri dimineața deja erau parcate câteva masini, semn că nu eram primii vizitatori. Am parcat și am luat-o cătinel spre grădini. Chiar lângă parcare sunt amplasate câteva tarabe cu produse tradiționale. Din vorbă în vorbă cu nenea care vindea acolo, am aflat că în cursul weekendului parcarea se umple de mașini și autocare și multe mașini aleg să parcheze, de voie de nevoie, chiar pe șoseaua națională. Vă dați seama cât de avid de frumusețe naturală, de frumusețe pură este românul obisnuit!

Am luat-o catinel la pas spre grădini pe un drum pietruit preț de câțiva zeci de metri. Chiar la intrare era un nene care contra unui pol ne-a facilitat accesul în interiorul grădinilor. Prima reacție a venit în mod natural si a fost un wow pe două voci.

Am dat de o grădină absolut deosebită, ceva ce nu as fi crezut în veci să văd pe plaiuri mioritice. Italianul nostru chiar și0a construit cu pasiune și răbdare un colț de Italie la noi in țară. Că acum scoate și bani pentru așa cvea este un lucru de admirat. Numai să întreții o asemenea grădină îți trebuie o armată de lucratori. Chiar am fost foarte impresionati de ceea ce am văzut. Am petrecut mai bine de o oră plimbându-ne pe aleiele acestei grădini. Am admirat, am pozat și ne-am încărcat cu multă energie pozitivă.

Undeva în spatele grădinii se află un scaun de piatră inscripționat pentru posteritate cu numele creatorului acestei minunătii naturale. Tot acolo se află și casa lui Salvatore denumită cum altfel decât Villa Vinci. Italianul tot italian.

Ne-am simțit extrem de pozitivi în plimbarea pe aleile acestui parc. Am admirat atât natura cât și obiectele decorative gen fântâni arteziene, statuete sau amfore romane. Un loc de poveste, un colț de rai în adevăratul lui sens.

Să mai spun ca această grădină superbă a primit numele nepoțelei lui Salvatore pe numele ei Zoe. Salvatore nu vrea să deschidă un local în zonă, cu toate că probabil ar avea mulți musterii și evident multe nunți. Isi dorește să păstreze liniștea și farmecul deosebit al zonei.

Bravo Salvatore. Ești un adevărat artist și meriți sincere felicitări pentru ceea ce ai realizat. Dacă ajungeți prin zona Devei nu ratați acest minunat loc. Nu o să regretați.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

O grădină absolut superbă unde te încarci la propriu cu energie.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Un loc relaxant unde aș petrece zilnic multe ore.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de robert in 20.07.21 08:55:14
Validat / Publicat: 20.07.21 12:50:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DEVA.

VIZUALIZĂRI: 1682 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 I Giardini di Zoe
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[20.07.21 09:14:17]
»

rog https://www.youtube.com/watch?v=NMNgbISmF4I

mersi frumos!

webmasterX
[20.07.21 12:54:55]
»

@robert: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

maryka
[20.07.21 14:53:40]
»

Păi, da! Mă bucur că am contribuit și eu la această destinație, unde ați ajuns și voi!

Și mai mult mă bucură că v-a și plăcut! Nici nu are cum altfel, deoarece este un mic colț de rai, efectiv uiți că ești în România, pentru mine asta a fost senzația. Pe de altă parte, este minunat că e la noi! Am revăzut cu drag locurile, aleile, atât de mult verde te binedispune, nu mai spun ce poze frumoase ies!

robertPHONEAUTOR REVIEW
[20.07.21 15:45:36]
»

@maryka: mulțumesc încă o data!

mprofeanu
[20.07.21 17:18:59]
»

@robert: O zonă frumoasă din această parte a țărișoarei noastre! Am fost și eu acolo în august anul trecut, am mai prins trandafirii înfloriți!

Un loc plăcut ce merită o oprire!

robertPHONEAUTOR REVIEW
[20.07.21 18:05:04]
»

@mprofeanu: mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

Yolanda
[21.07.21 13:25:38]
»

@robert: am vizitat acest loc minunat anul trecut, în octombrie, trandafirii nu mai erau înfloriti... în spatele casei, Salvatore a mai cumparat un teren unde va amenaja gradina lui Ulisse, fratele mai mic al Zoiei. Din cauza de pandemie proiectul a fost amânat deoarece Salvatore nu a mai putut sa se întoarca din Italia.

Obiectele expuse au fost cumparate din târgurile de antichitati din toata Italia.

Numele celor doi nepoti este scris pe cupola chioscului.

Are o fabrica de încaltaminte în Hunedoara si îsi conduce afacerea online, ghidul gradinii lucreaza si la fabrica.

V-a întâmpinat câinele lup ce suspina de dorul stapânului?

robertAUTOR REVIEW
[21.07.21 14:15:10]
»

@Yolanda: mulțumesc pentru completări! Nu ne-a întâmpinat niciun câine! Toate bune!

Rodel
[21.07.21 14:29:48]
»

Câtă frumusețe, ce încântare să vezi așa ceva! Trec des pe autostrada Sibiu - Arad, chiar zilele trecute, dar n-am reușit să ajung în acest loc minunat. Poate, poate îmi fac timp!

robertAUTOR REVIEW
[22.07.21 12:05:10]
»

@Rodel: trebe musai să-ti faci timp! Cu siguranță vei fi încântată! Mersi frumos pentru vizită și comentariu!

Dana2008PHONE
[23.07.21 13:05:28]
»

@robert: Felicitări!

Și acest obiectiv turistic este pe listă, tot așa ca tine mi-am propus să-l vizitez după ce am citit impresiile @maryka.

Ai fost mai rapid, bravoooo!

Poate prind grădina lui Ulisse pregătită pentru turiști. Am ajuns în multe locuri care ulterior au fost reamenajate, modernizare... are și întârzierea un bonus.

Călătorii plăcute! Sănătate! Numai bine!

robertAUTOR REVIEW
[24.07.21 12:17:52]
»

@Dana2008: multumesc frumos pentru vizită și comentariu!

Și acest obiectiv turistic este pe listă, tot așa ca tine mi-am propus să-l vizitez după ce am citit impresiile @maryka.

Ai fost mai rapid, bravoooo!

- am fost rapid pt că l-am citit exact cu o zi înainte de plecarea spre Sibiu și spre Timisoara si a fost doar o mică abatere de la traseu. Sunt convins că o să-l vezi si tu cât de curând!

Toate bune!

adso
[19.08.21 21:31:52]
»

@robert:

Salvatore nu vrea să deschidă un local în zonă, cu toate că probabil ar avea mulți musterii și evident multe nunți. Isi dorește să păstreze liniștea și farmecul deosebit al zonei.

Bună poantă. Nu-i nimic, italianul cu grădinile și pierdut banii, românul cu crâșma și câștigat banii.

Cum vii dinspre Simeria pe DN 107A, la un moment dat (înainte de intrarea în sat) se face dreapta către parcarea grădinilor. Ei, la același moment dat se face și stânga către bodega intitulată sugestiv „La Terasă” .

Ce-i drept, cu 4,8/5 pe Google. Deci nu ezitați!

L.E. Am intrat pe Google, la comentarii. Așadar: „Poți servi o cafea, apă/ sucuri sau poți mânca niste mici buni,virsli, cartofi prăjiți, oirc sau pui.” Nu am înțeles chiar tot, dar sună delicios.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, maryka, mprofeanu, robert, Rodel, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂI Giardini di Zoe [Banpotoc]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07795786857605 sec
    ecranul dvs: 1 x 1