ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Crăciun la palat

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Încă nu a venit Crăciunul. Nici nu îl aștept încă. Pe vremea copilăriei mele Crăciunul venea în 24 decembrie. Atunci când venea pentru că mai erau pene de curent câteodată. Două pene de curent am prins și de Crăciun. Nu exista târg de crăciun, nu exista febra sărbătorilor dinainte. Pur și simplu cumpărai un brad natural din piețe, doar acolo se găseau, și mă mir cum funcționa vânzarea acestora deoarece în România comunistă Crăciunul nu exista, iar sărbătoarea era înlocuită cu venirea lui moș gerilă în 31 decembrie.

Să nu mă înjurați că scriu despre Crăciun atât de timpuriu. Dar am văzut ceva fain pe la noi în Sibiu și doresc să vă povestesc. Și nu este vorba despre târgul tradițional.

Acum vreo 2-3 săptămâni umblam în pantaloni scurți, acum vreo 5 săptămâni încă făceam baie într-o piscină exterioară. Dar cum se face că deja se sărbătorește crăciunul atât de timpuriu. Răspunsul este clar, în era consumismului este nevoie doar de un motiv chiar dacă acel motiv va fi peste 36 zile nu contează, fiecare secundă valorează. Valorează bani. Pentru unii. Astfel în orice oraș care se respectă s-au deschis deja târgurile de crăciun astfel nici Sibiul nu face o excepție.

Acuma să fie clar nu doresc să trag la indigo ceea ce am scirs acum un an despre târgul de crăciun și n-o să mă duc de la o căsuță la altă căsuță ca să detaliez prețul vinului fiert sau ciocolatei de casă. De această dată doresc să povestesc despre ceva nou care se numește crăciun la palat. Mai exact târgul din acest an care cumva mi se pare un pic mai fain decât anul trecut are o extensie într-un loc deosebit în Curtea Palatului Brukenthal.

De ce povestesc despre asta?

-Pentru că îmi iubesc orașul,

-pentru că această extensie mi se pare o noutate,

-pentru că mi-a plăcut

-pentru că vreau să împărtășesc și cu alții această experiență.

În Sibiu crăciunul a venit devreme. Discutăm clar despre crăciunul comercial. În 17 noiembrie toată lumea cu mic și cu mare a venit să vadă deschiderea ediției din acest an. Bradul nu mai este natural de mulți ani a fost înlocuit de o monstruozitate de plastic și metal dar beculețele sînt faine de pe acesta. Și globurile la fel. Și așa mai salvezi un brad pe an din zona Păltinișului.

Dar hai să scriu despre crăciunul la palat. Chiar în acest an am vizitat Muzeul Brukenthal și am scris aici despre acesta: vezi impresii

Cu ocazia vizitei am ieșit și în curte și mi-a plăcut. Tocmai fiecare metru pătrat din această curte este folosită acum la maxim, cu scopul final: târg de crăciun într-un loc deosebit.

Unde se află?

Intrarea la muzeul Brukenthal și în curtea acestuia se face dinspre Piața Mare din Sibiu. Accesul trebuie să se facă pe jos uitați de tot de locuri de parcare în această perioadă. Este mai sănătos mersul pe jos și veți economisi și ceva benzină, sau curent :)

Am ajuns acolo la a treia zi după deschidere cu alte scopuri (slujba la biserică) și bineînțeles că am intrat să mă uit. Era un moment cu trafic maxim de persoane (duminică seara) dar nu m-a deranjat. Mi-a plăcut. Se trece pe sub poarta muzeului și se va intra în cele două curți de formă rectangulară. În prima curtea sînt amplasate căsuțe cu mâncare, băutură, dulciuri, souveniruri, etc. Urmează un imens decor luminat un ren și urmează trecerea pe sub clădire spre curtea cea mai interioară. Ar mai fi un loc de făcut selfiuri destul de reușit. Și acolo era cam ocupat, cu mic și cu mare vroiau acolo...

În curtea interioară este mai multă zonă verde, arbuști, gazon, flori, arcade pentru trandafiri. Este frumos luminat cu beculețe și această curte pare un pic mai intimă decât cealaltă curte.

Între curți s-a instalat un DJ cu toată aparatura din dotare. Dacă în Piața Mare se cântă colinde sau altele aici la palat este DJ-ul. Clar nu este o regulă, o să fie și alte evenimente muzicale doar Samuel Brukenthal este acolo și păzește pe toată lumea. Este luminat în roșu și este din piatră :)

Prețurile la mâncare/băuturi/dulciuri sînt asemănătoare cu cele din târgul mare. Adică mai prohibitive, așa... Aici în târgul mic (așa l-am intitulat eu) un fel de mâncare/mai mult gustare (vă las să decideți voi afișând meniul în formă de poză) este între 12-39 lei. Și la căsuța cu turtă dulce și ciocolată de casă toate sînt 10 lei. O idee faină este că se găsește o căsuță unde se dă șampanie și se poate merge cu paharul cu șampanie în grădina palatului și bea acolo. Sînt și bănci de stat jos.

În orice caz era atmosferă acolo care m-a prins și pe mine, clar că o să revenim în acest loc, e timp :)

Rog WM să atașeze la început mulțumesc

youtube

## end review sc

[fb]
---
Trimis de AZE in 20.11.23 21:17:09
Validat / Publicat: 20.11.23 22:01:31

VIZUALIZĂRI: 322 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 DJ ul care punea muzică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.11.23 22:17:54]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

liviu49
[21.11.23 10:49:10]
»

Se cunoaste ca esti intr-o categorie mai mica decat mine.

La mine la Giurgiu brazii apareau in piete dupa 15 decembrie pentru ca pe 21 decembrie venea vacanta de iarna, prilej cu care venea Mos Gerila (care a revenit la numele initial de Mos Craciun), iar noi asteptam darurile sub pomul de iarna, actualmente pomul de Craciun. Mergeam in piata si alegeam un brad care neaparat trebuia sa aiba 2 m inaltime si minim 4 randuri de ramuri. Apoi mergeam la Librarie de unde ne aprovizionam cu hartie creponata, hartie lucioasa, carton, Pelicanol si ce mai era necesar pentru a confectiona recuzita din brad. Aceasta se compunea din lanturi din hartie creponata sau/si lucioasa, cosulete de diferite forme si marimi, figurine din carton colorate cu creioane colorate, sau cu acuarele. Globulete ne cumparam de la Librarie, ca si artificiile si lumanarelele, iar de la Aprozar fructele pe care le puneam in brad. Dupa ce impodobeam cum trebuie bradul cu de toate puneam beteala din hartie creponata, iar in final fulgii de nea (evident din vata). Odata terminat de impodobit bradul ne puneam pe pazit, sa-l prindem pe Mos Gerila cand pune darurile sub brad. Cum se facea nu stiu, dar mosul ne pacalea mereu iar in dimineata de Craciun gaseam sub brad darurile, desi nu dormeam mai toata noaptea pazind.

Cam asa arata acum 60-70 de ani la mine in casa noaptea de Craciun.

Numai bine si calatorii placute!

robert
[21.11.23 16:21:27]
»

În Sibiu crăciunul a venit devreme. Discutăm clar despre crăciunul comercial. În 17 noiembrie toată lumea cu mic și cu mare a venit să vadă deschiderea ediției din acest an. Bradul nu mai este natural de mulți ani a fost înlocuit de o monstruozitate de plastic și metal dar beculețele sînt faine de pe acesta. Și globurile la fel. Și așa mai salvezi un brad pe an din zona Păltinișului.

- cred că trebuie să recuperăm perioada comunistă când Moș Crăciun era înlocuit de moș Gerilă.

Dar ce pretenții poți să ai ai într-o țară în care black friday, o tradiție americană de reduceri în ultima zi de noiembrie, ține la noi 2-3 săptămâni, iar reducerile sunt de foarte multe ori simbolice!

Câteodată mă gândesc; noi parcă trăim in epoca căutătorilor de aur din State, goana după profit cât mai mare e tot ce contează!

Apropo frumos e Sibiul e unul din cele mai frumoase orașe de la noi, părerea mea!

AZEAUTOR REVIEW
[21.11.23 19:22:07]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.

Crăciunul la noi acum 43-33 de ani (perioada cea mai sumbră din epoca de aur) arăta cam în felul următor: Se cumpăra bradul din piețe câteodată se nimerea un brad câteodată un molid. Se ținea bradul la răcoare afară până în după amiaza zilei de 24. Se punea în apă tata avea un suport confecționat special. Se împodobea cu ce se găsea pe atunci o instalație cu 10 sau 20 beculețe de 12 V sau 24 V în funcție de câte becuri erau, și era mereu o problemă când ardea un beculeț se stingeau toate. Se găseau la librării sau magazine de jucării globuri, erau din sticlă nu de plastic ca acum. Se mai complecta cu conuri de brad vopsite argintiu sau auriu, suporturi de lumânări cu lumânări (erau periculoase și se lăsau doar câteva minute sub supraveghere maximă)

În seara de 23 dec de obicei împodobeam bradul la bunica. Acolo erau mai puține ornamente și bunica improviza. Laptele se cumpăra în sticlele acelea speciale și erau acoperite cu dopuri de staniol. Bunica le colecta, și făcea steluțe cu staniolul cu ajutorul unui creion. Erau toate argintii era o raritate când găseai aurii sau foarte rar roșii. Bunica mai punea vată pe brad care simboliza zăpada.

Chiar dacă era comunism această perioadă a crăciunului de fapt seara respectivă era specială chia rmagică cum se mai spune acum

AZEAUTOR REVIEW
[21.11.23 19:25:19]
»

@robert: Mulțumesc pentru vizită ecou și vot. Mare dreptate ai trebuie să recuperăm crăciunurile aproape pierdute.

Mă bucur că îți place Sibiul, mă crezi că și mie îmi place? ????Și culmea indiferent cât de departe mă duc în lume tot aici mă întorc

Pușcașu Marin
[22.11.23 16:54:10]
»

@AZE: Eu zic să ne bucurăm de atmosfera asta. Durează doar o lună. De pe 28 decembrie vor începe Târgurile de Paște, iar în supermarketuri ne vom împiedica de plicuri cu vopsea de ouă și iepurași de ciocolată

Din ianuarie vom găsi ouă deja vopsite, cu termen de garanție 436 de zile. Pască și cozonaci, nu. Acum e la modă cu astea... panettone.

AZEAUTOR REVIEW
[22.11.23 20:53:22]
»

@ghisor: Corect, așa o să facem o să ne bucurăm de perioada asta.

Cum scrii din ianuarie putem să începem să dăm în diabet de la ouăle de ciocolată de paște să ciocnim un ou colorat????Și încă ceva mai apare ăn magazine în ianuarie: accesorii de grădină, semințe de toate felurile de parcă n-ar trebui să aștepți încă măcar 5 luni să semeni ceva (la clima rece ce avem până prin iunie nici nu-i de mirare)

O seară faină

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yersinia Pestis
[24.11.23 23:15:58]
»

Că tot vorbeai de Crăciunul de altă dată: ai mei îmi cumpărau jucăria de rigoare și-o ascundeau prin casă, de regulă în rufele din șifonier. O găseam mai mereu și, cel mai greu era să nu mă scap față de ei să spun că știu ce cadou o să am!

Mama făcea lanț de bomboane trase-n ciocolată și orna bradul cu beteală, globuri și punea artificii, am o ancoră psihologică în ceea ce privește mirosul acestora când le dădeai foc.

Toată atmosfera era caldă, chiar dacă nu de la calorifere. Copil fiind, îmi căutam gașcă să merg cu colindul și, mai târziu, cu plugușorul. Mergeam în piața agro, mulți veneau acolo cu căruța să-și descarce marfa și noi ne trudeam să luăm fire de păr din coada sau coama calului, să ne facem buhai.

Toate astea mi-au rămas în minte, melancolia CRăciunului din copilărie este egală, indiferent de vârstă de-acum!

Știi cum se spune:” Copilărie, iartă-mă c-am vrut să devin mare!”

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, liviu49, Pușcașu Marin, robert, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente temporare în Sibiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078121900558472 sec
    ecranul dvs: 1 x 1