GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Timisoara primavara - plina de viata si de parfum!
Desi am mai scris acum ceva timp un review destul de complet despre orasul in care locuiesc (Ziduri care soptesc istorie...), odata cu venirea primaverii, chiar nu ma pot abtine sa nu scriu cateva randuri si sa va arat, prin fotografii cat de frumos este orasul nostru. S-au facut unele modificari de cand cu ultimul articol, gen parcuri si piete renovate, cladiri si stradute pietonale care pe atunci nu existau, si dupa parerea mea, orasul este unul pe care trebuie sa il vedeti. Parcare gasiti chiar in centru, langa magazinele Deichmann si Modex.
Centrul dominat de Catedrala Ortodoxa in stil gotic si de Teatrul National (Opera-cum ii spunem noi, timisorenii) freamata de veselie, de rasete de copii care alearga intruna dupa porumbei, au aparut si primele terase, care de care mai cochete. Intre Opera si Catedrala, se intinde un covor de lalele multicolore care iti incanta privirea. Abia le asteptam, pentru ca ofera atata culoare si buna dispozitie!
Dupa o vizita obligatorie la catedrala, care sunt sigura ca impresioneaza pe oricine, va recomand sa o luati usor prin Parcul Catedralei pana ajungeti pe malul Begai cea vesnic verde, pentru ca mai ales in perioada aceasta, este cea mai vie parte a Timisorii. Sunt alei cu copaci infloriti in roz, de o parte si de alta, cu salcii aplecate domol spre apa. Asa singuratice si misterioase. Magnoliile se dau si ele in spectacol, care mai de care. Bancutele amplasate de o parte si de alta a Begai, sunt bine puse acolo, pentru ca ce poate oferi mai multa liniste decat apa unui rau. Se poate face si o plimbare cu bicicleta sau cu rolele, pe pista special amenajata. Terasele si restaurantele va asteapta si aici, in cea mai racoroasa parte a centrului, chiar si vara atrage ca un magnet.
Parcul Justitiei arata mai bine ca niciodata anul acesta. Il gasiti tot in centrul orasului. Atatea lalele chiar nu au mai fost intr-un parc din Timisoara. Diferite specii, altele imbobocite, altele in floare, starnesc zambetul tuturor. Fiind proaspat renovat, e foarte animat. E plin de culoare, de prospetime. Puteti da o raita si in Parcul Rozelor, foarte frumos mai ales cand sunt arcadele de trandafiri infloriti.
Un restaurant bun chiar in centrul orasului, este Club 21, traditional romanesc, mai mereu plin si cu mancare cu gust si accesibila la pret. Dar gasiti si fast food-uri gen Mc Donalds si KFC, plus un fast food libanez. Cafenelele sunt elegante si primitoare, dar eu va recomand cele din Piata Unirii, pentru ca sunt diferite, gasiti o diversitate de pub-uri, in diferite stiluri, cele mai multe vintage, si va duc intr-o zona foarte chill.
Asa ca din centru, puteti sa o luati pe strada Alba Iulia, o veti vedea pentru ca e foarte animata, si ajungeti in Piata Libertatii. Aceasta a suferit o schimbare de aspect majora anul acesta. Sa spunem ca acum e foarte urbana piata, cu Statuia Sf Nepomuk, renovata si aceasta, in mijlocul pietei cu dale asezate circular. Sunt bancute peste tot si cativa copacei plantati la insistentele localnicilor care l-au atacat pe primar pentru ca a scos toti copacii care erau inainte acolo. Eu nu insisit asupra subiectului, imi place verdeata, dar nu imi displace aspectul aparte al pietei de acum,asa,goala, cu vedere libera in toate partile si statuia fiind scoasa mai mult in evidenta asa, decat ascunsa printre copaci.Si chiar cu atatea comentarii cate s-au facut despre noua Piata a Libertatii,am constatat ca e mai animata ca inainte,dar si datorita faptului ca era inghesuita,cu copaci dar prea putine banci,acum spatiul a permis amplasarea mai multor banci.
Mai departe din Libertatii, o sa ajungeti pe strada Vasile Alecsandri, draguta si daca va e foame chiar va recomand Restaurant Marele Zid Chinezesc, care are cele mai bune si mari portii de mancare chinezeasca, si pe deasupra si ieftine, chiar daca nu e atat de elegant in interior ca alte restaurante chinezesti din oras. E chiar pe partea dreapta, la un subsol. E si un pub-bistro pe partea stanga, Jacks Bistro, cu tarte delicioase si e amenajat doar din paleti, foarte buna ideea si originala. Arata super locul. Dupa cateva magazinase cu suveniruri si bluze rustice traditionale, hand made, ajungeti in sfarsit in Piata Unirii.
Piata Unirii, sau centrul vechi al orasului este cea mai frumoasa parte din Timisoara. O bucatica de istorie. Mica noastra Viena. Acum, dupa ce am vazut intradevar Viena pot confirma ca ce avem noi in Piata Unirii, este o miniatura a superbei capitale austriece. Toate cladirile, frumoase ca niste palate, ce imprejmuiesc piata, te duc cu gandul in vremuri de altadata. Sunt colorate diferit tocmai pentru a pune in valoare arhitectura fiecareia in parte. Sa mergeti neaparat in Domul Catolic pentru ca este foarte frumos in interior, pe langa imaginea lui care domina Unirii. Catedrala Ortodoxa Sarbeasca, Palatul Baroc si Monumentul Sfintei Treimi va asteapta si ele sa le vedeti. In jurul monumentului sunt alei pavate, inconjurate de iarba verde si de cladirile frumoase si colorate ca niste jucarii.Terasele sunt deja prezente in piata,si ca de obicei,au mare succes.
Va recomand sa va plimbati putin si pe stradutele inguste care se desprind din piata, in toate partile. Sunt pline de farmec! Chiar acum cateva zile m-am plimbat si am descoperit atatea localuri dragute si primitoare, in still jazz, gotic, baroc, rustic. In strada veti vedea butoaie cu flori de liliac pe ele, masute si scaunele bleu, vintage, cu vopseaua scorojita si perne cu flori, vitrine hand-made cu tot felul de lucrusoare ingenios realizate. Balconase pline de flori si parfum.
Ca baruri imi place Baroque (interior in stil baroque) din Piata Unirii, Zai (pentru ca e foarte original, si se desfasoara concerte cu artisti ai Timisoarei), Salad&Chic (un altfel de bistro, cu salate si bruschete faine, cu carti in rafturi pe care le poti citi, si un design superb), Storia (pentru ca e ca racoros ca o pivnita, si ca seamana izbitor cu una, cu mesaje scrise pe pereti), Friends (pentru bauturile variate si atmosfera prietenoasa dinauntru), si in rest va las sa le descoperiti singuri. Eu am fost in multe baruri din Unirii, si fiecare are ceva aparte.
Daca vreti sa ajungeti la Iulius Mall, o sa ajungeti cam in 10 min pe jos din Piata Unirii, si acolo gasiti cam orice, ca in orice mall :) Cred ca cel mai bun restaurant din oras, este Daf Junior, situat in comuna Giroc, la cativa km de Timisoara, este plin tot timpul, ireprosabile serviciile, calitatea preparatelor si locatia in sine.
La marginea orasului se afla Padurea Verde, cu Zoo Timisoara, programul este de la ora 10-20, inafara de ziua de luni, cand este inchis. Intrarea e 3 lei/adult si 1 leu/copil. O sa gasiti animale dragalase, ursi bruni, ponei, struti, maimute, pasari, canguri, porci mistreti, cerbi, etc si Muzeul Satului National Banatean, ca sa nu ne uitam originile. Ca un mic sat banatean, cu case de demult, biserica de lemn si alei cu flori multe. Are si un mic lac cu un foisor. Mie imi place mult Muzeul Satului, e foarte relaxant si verde. Luni este inchis, de marti pana sambata de la ora 10-18, duminica 12-20. Intrarea este 5 lei/adult, gratuit pentru scolari si pensionari.
Orasul este mare si mai sunt multe de descoperit in Capitala Banatenilor, dar cred ca daca vii ca turist trebuie sa vezi neaparat cele prezentate mai sus. Ma bucura numarul mare de turisti englezi, germani, sarbi, chinezi. Si expresiile de pe chipurile lor cand ajung prima data aici. Asa suntem si noi cand ajungem in locuri noi si frumoase, plini de extaz! Sunt mandra de orasul meu, e singurul loc pe care il pot numi acasa, si ca acasa... nu-i niciunde!...
Trimis de noi doi in 13.04.16 00:32:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TIMIȘOARA.
70 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (noi doi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol - pg. 1 / 3
70 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@noi doi - Iti multumesc pentru recomandarea de a vizita Timisoara.
Am fost in vara lui 2009 in Timisoara, mi-a placut.
Esti un pic subiectiva in articolul tau, este normal, toti iubim locurile natale.
Asa cum prezinti tu orasul, zici ca totul este perfect.
Dar... nu trece zi fara o stire (buna sau mai putin buna) din sau despre Timisoara.
Toate cele bune.
@noi doi - Musai să-mi programez șederea acolo pentru primăvară atunci. Foarte frumos!
Fara sa se supere Bucuresteni dar Timisoara este cel mai frumos oras din Romania. Mi-e dor de Timisoara.
Poza P06 este facuta in parcul Rozelor? , daca da s-a schimbat mult parcul de cand am fost eu ultima data in Timisoara.
Felicitari pentru articol.
Piața Unirii. Încerc s-o localizez. Este cumva în spatele Operei?
@Rodel - da, Piaţa Unii este undeva în spatele Operei, dar un pic mai încolo, imediat după Piaţa Libertăţii (aflată chiar în spatele operei, uşor lateral)
Eu sunt bucuresteanca si nu ma supar pe cei care admira alte orase pentru frumusetea lor. Are si Bucurestiul frumusetea lui pentru cine vrea sa o vada, in rest este intocmai ca si in celelalte capitale ale Europei de exemplu unde flora populatiei este mai degraba un mix decat spontana.
Ar fi trebuit sa ajung in acest sfarsit de saptamana la Timisoara dar din pacate nu mai ajung asa ca pana una alta ma bucur cu ce citesc/ vad iar acest articol a adus de toate.
Cat priveste pozele daca nu as fi citit despre ce este vorba m-as fi intrebat oare despre ce oras/ tara este vorba.
Ca un exemplu poza P12 la care poti sa te uiti fara sa stii de unde este.
Felicitari, votat cu placere.
@ANILU - Multumesc! Nu vad legatura cu articolul meu. Eu am prezentat ceea ce vad zi de zi, si pozele nu ma contrazic. Nu stiu neaparat ce stiri rele apar despre Tm, dar nu vad cu ce afecteaza turistii lucrul acesta! Ca renovarile dureaza mult, ca nu e totul roz, ca primarul face anumite alegeri care stranesc discutii, e problema noastra a localnicilor.
In orice oras din tara se petrec lucruri. Cu toate acestea, orasul e unul din cele mai frumoase din tara.
@noi doi - Felicitari pentru acest articol. Ultima data am fost in Timisoara in iunie 2014, partea centrala si Piata Unirii erau in santier. Din pozele voastre (noi doi) vad ca s-au terminat lucrarile, asa că ar trebui să mai facem o vizită la Timisoara. Ce dor mi-e de-o bere direct de la fabrică. Am si o intrebare, statuia cu Superman unde este? pentru c[ eu nu stiu de ea.
Felicitari inca odata.
@alinaro - Va multumesc! Timisoara va asteapta! ????
@maryan1977 - Multumesc! Eu nu am fost spre rusinea mea in Bucuresti, asa ca nu pot sa le compar. Sunt diferite oricum, am vazut poze din Bucuresti.
Poza nr6 e facuta in Parcul Justitiei, inainte de Parcul Rozelor. E renovat si plin de lalele!
@mishu - Va multumesc! Da, poza 12 si mie imi place mult. Parca ar fi dintr-o alta tara, mai... dezvoltata si totusi e la noi, in Ro. Sper sa ajungeti si sa va placa, asteptam impresii.
@zlatna - Multumesc! A fost groaznic pt noi sa avem in santier orasul atat de mult timp. E gata acum. Doar unele cladiri sunt in renovare.
Statuia cu Supermen (asa am numit-o eu e noua si se afla in Piata Unirii, langa Palatul Baroc, chiar in dreptul unei stradute care coboara din piata. Sunt multe statui noi de genul acesta in pietele Unirii si Libertatii.
@noi doi - Se vede cât de mult îți iubești orașul!
Bravo!
Spre rușinea mea, eu încă nu am văzut Timișoara. Poate o voi face în vara asta și atunci minighidul tău îmi va fi de mare ajutor.
Frumos articol... ca și toate celelalte cu care ne-ai obișnuit!
Pozele sunt superbe!
Felicitări!
@noi doi -
Superba prezentare in articol iar despre poze, n-am cuvinte. Felicitari si poate ne prezinti pe larg informatii despre muzee, biserici, cladiri istorice. Timisoara este unul din marile orase de la noi, cu istorie interesanta si cred ca trebuie cunoscut mai bine. Eu raman la parerea ca localnicii sunt cei mai in masura sa scrie despre orasul lor caci doar ei stiu tot ce este de vazut, ce s-a schimbat, multe altele.
@elviramvio - Cand voi avea timp, o sa scriu si despre biserici si muzee. Mai detaliat. Multumesc pt sugestie!
@noi doi - Dupa frumoasele articole dedicate unor drumetii prin locuri pitoresti din tara si pentru care v-am admirat pentru dragostea pentru natura si pastrarea ei, sunt atentionat de un nou articol. De data asta este un articol despre orasul natal, unde in anii 80’ am avut bucuria de a strabate orasul trandafirilor, cum era recunoscut in Bucuresti.
Am citit printre picaturi articolul, dar maine dupa ce il voi tipari voi reveni cu un ecou legat de articol. Si asta dintr-un motiv obiectiv : ca un om invatat sa citeasca o viata intreaga dupe ceva scris si tiparit, pe calculator imi este foarte greu sa citesc, iar atunci cand ceva ma intereseaza in mod deosebit folosesc imprimanta. Asa e cu astia mai batrani!
Pentru poze, insa, ma folosesc de patru ochi si vazand pozele atasate nu pot decat sa ma minunez. Asemanarea cu Viena nu mi se pare deloc fortata si de mai mult de 35 de ani consider Timisoara unul din cele mai frumoase orase din tara.
Imi face placere sa-mi reamintesc de drumurile facute in aceasta frumoasa urbe, toate in interes de serviciu, dar care mi-au creat ocazia de a putea cunoaste orasul, mai ales in zona sa centrala. Cum cele mai multe delegatii erau la ICCF Timisoara, drumurile mele plecau de la gara, continuau pe strada care pleca din fata garii (13 Decembrie), pana la raul Bega, pe partea dreapta, era un spital, iar pe colt cu Bega, la parter un magazin al fabricii Dermatina. Traversam Bega si aproape de prima intersectie, la numarul 12, era ICCF Timisoara, intr-o cladire veche, dar bine intretinuta, cu o curte interioara. Aceasi curte interioara am mai remarcat-o si la foarte multe locuinte vechi in zona centrala.
Dupa ce imi terminam treaba, imi ramanea, pana la intoarcerea acasa, destul timp pentru vizita in liniste orasul. De cele mai multe ori pasii ma duceau spre centru. De la intersectie o luam la stanga pe str 6 Martie (asa se numea atunci, acum in mod sigur cred ca are alt nume), iar pana aproape de prima piata, al carei nume nu mi-l mai amintesc, pe partea stanga era un magazin al fabricii Kandia, de unde cumparam faimoasa ciocolata amaruie, dar si ciocolata alba (de care nu stiam ca exista pana sa o cumpar din acest magazin), dar si multe prafuri de inghetata de toate soiurile, de profiterol, de tot felul de creme, de. In aceasta piata era o biserica ortodoxa, iar mai sus, in piata Sf. Maria era Biserica Reformata, de unde a pornit scanteia Revolutiei din Timisoara, in 16 decembrie 1989. Atunci nimeni nu visa ca ne va trece prin minte sa daramam comunismul si pe Ceausescu. In continuare traversam din nou Bega si pe partea stanga era un parc frumos pe care nu il ocoleam niciodata. O plimbare prin parc era mereu un prilej de a admira natura, de a ma linisti, de a trage aer sanatos in piept. Si daca tot am ajuns in acest loc mai mereu vedeam ambarcatiuni pe Bega, de la caiacuri si canoe, pana la barci cu doua, patru sau opt rame sau vasle. Apropos! In poze nu am vazut ambarcatiuni. Mai exista ele pe Bega?
Revenim la plimbarea mea traditionala prin centrul Timisoarei si continui drumul pe bd. 30 Decembrie pana la Opera. Sigur ca pe partea dreapta nu puteam sa nu admir cladirea Catedralei Ortodoxe Mitropolitane de care, din pacate, pentru multi timisoreni sunt amintiri neplacute din vremea Revolutiei. In piata din fata catedralei la parterul unui bloc nou din partea dreapta a pietei era un cinematograf, unde am vazut mai multe filme, iar pe partea stanga, pana la Opera erau mai multe restaurante, unde de multe ori am luat masa de pranz. As dori sa mentionez ca in acea perioada prin centru, in portiunea dintre Catedrala si Opera circula tramvaiul, care, in 1992, cand am fost ultima oara in Timisoara, fusese deviat, iar toata zona a devenit pietonala.
Ma opresc aici cu amintirile, pentru ca daca ar fi dupa mine as putea scrie prea mult pentru un ecou.
Inchei urandu-va numai bine si calatorii placute!
Foarte frumoasa plimbarea d-voastra prin timp, eu fiind nascuta in 1988, nu pot decat sa imi imaginez cum arata pe atunci orasul. Am vazut poze vechi si schimbarile de atunci.
Multumesc pentru interesul acordat articolelor mele, promit sa nu va dezamagesc cu aventurile noastre prin natura, urmeaza curand un traseu nou, pe care il voi descrie cum pot mai bine.
Revenind la "Orasul Trandafirilor", va multumesc pentru amintirile relatate atat de frumos. Nu am poze cu barcutele pe Bega, dar plimbarile au loc, mai ales vara!
Va doresc numai bine!
@noi doi - Abia astept sa citesc noutati din natura, asa cum " voi doi" stiti sa povestiti asa de frumos.
Referitor la amintirile mele, poate m-am oprit cam brusc si cam fara final. Dar mi-am dat seama ca m-a furat peisajul si as fi putut povesti si scrie pana la inceputul meciurilor din Liga Campionilor, ceea ce ar fi fost prea mult pentru un articol, darmite pentru un ecou.
Poate odata sau alta data ma voi apuca din nou de scris articole, mai ales ca deocamdata neuronul meu mai pastreaza in magazie multe amintiri din mai bine de 50 de ani de turism petrecuti in excursii, drumetii sau tabere, mai lungi sau mais curte. Dar mai e mult pana departe!
Pana atunci numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Timisoara printre amintiri -ieri si azi. Felicitari pentru un ecou care aduce plus valoare unui articol minunat.
@mishu - Pana nu se raceste ecoul dvs. va multumesc pentru putinele cuvinte, dar sincere si acelasi timp convingatoare. Atunci cand ajungem la varsta cand inca mai pastram amintiri, cred ca este normal sa le transmitem si altora. De multe vorbim mult fara sa spunem ceva, sau scriem mult fara ca cineva sa aiba ce citi. Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Si eu scriu mult, insa ceea ce am simtit citind acest ecou a fost peste cuvinte, mi-ar placea sa citesc istorii prezente si trecute ale diferitelor locuri, iar asta ma face sa ma gandesc la modul cel mai serios in a ma conversa mai mult cu soacra mea care anul acesta face 90 de ani despre orasul ei natal, nu va spun care insa va fi frumos sper si totodata interesant pentru mine care am facut cunostinta cu acel oras in urma cu aproape 40 de ani in urma mergand la rude. O seara frumoasa si linistita.
@mishu - Doamna, astept cu nerabdare sa citesc " istorii prezente si trecute ale diferitelor locuri " si, daca am amintiri din aceste locuri pe care le prezentati, promit sa scriu ecouri la articolele pe care le veti scrie.
Acum regret ca, in urma cu cativa ani (sa tot fie mai mult de 50) cand bunica mea imi povestea cum arata orasul copilariei mele in tineretea sa si imi arata poze si vederi de atunci, nu am avut mintea pe care o am acum de a pretui amintirile si nu le-am notat sau pastrat pozele.
Dar s-ar putea ca acum sa incerc sa las copiilor mei amintirile copilariei si adolescentei mele, chiar daca s-ar putea sa fie prea tarziu pentru acest demers.
Pana atunci numai bine si astept articolele promise.
Reviewul este o invitaţie de a vedea Timişoara. De fotografiile în roz, ce să mai zic?Cu mare ruşine spun că am vizitat-o o singură dată în timpul unei practici în liceu la fabrica de lacuri şi vopsele Gh. Doja. Mi-au plăcut foarte mult plimbările pe malul Begăi, ţinându-mă de mână cu un băieţel coleg cu mine. Se întîmpla în 1950 şi eu aveam 16 ani. Cu siguranţă că vara asta vom include Timişoara, Aradul, Oradea, în circuitul nostru prin ţară.
@Michi: Multumesc! Da, am scris articolul ca o invitatie pt cei care inca nu au ajuns in Tm, sau, de ce nu, pentru cei care au fost in trecut in orasul nostru. Ma bucur ca va plac copacii roz, pentru noi, odata cu aparitia lor incepe primavara!
Va doresc sa ajungeti si in Banat vara aceasta!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Timișoara – am redescoperit orașul în zile de sărbătoare — scris în 12.12.23 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Timisoara partea II - Piata Unirii si Piata Balcescu — scris în 10.10.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Timisoara partea I — scris în 09.10.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Timișoara — după 15 ani — scris în 01.08.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O Timișoară altfel — scris în 05.08.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Timisoara — „Mica Viena” a Romaniei — scris în 17.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Rătăcind prin Timișoara anului 2019 — scris în 17.12.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ