ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Barajul Gura Râului, un obiectiv surprinzător

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Într-o zi superbă, la final de martie, cu o vreme tocmai bună pentru drumeții, am ajuns cu mic cu mare, cu autocar, cu mașini, cu toate cele la Barajul Gura Râului sau Rîului cum este notat pe panoul informativ. Niște biciclete mai lipseau și treaba era completă.

După ce am ajuns la baza barajului, aparent din greșeală, dar prilej bun pentru alte cadre din altă perspectivă, am făcut retur cu toată coloana oficială și am mers înapoi spre drumul asfaltat și mai departe sus la baraj.  

De admirat măiestria șoferului de autocar care a dat cu spatele undeva la 150-200 de metri după calculele mele. Apoi a întors măgăoaia și a purces spre drumul de sus.  

Denumirea Barajului...

Numele barajului vine de la Comuna Gura Râului, aflată în vecinătatea locației. De menționat că numele pare un pic confuz. Pe site-ul primăriei, este notat cu î din i, dar pe internet și pe clădirea primăriei apare cu â din a. Pentru a nu crea mai multă confuzie voi folosi varianta agreată de Academia Română încă din 1993, anume â din a!

Gura Râului este o comună pitorească situată la o distanță de doar 17-18 kilometri de municipiul Sibiu, încadrată în frumusețea regiunii Mărginimea Sibiului, o destinație turistică populară, atrăgând vizitatori cu frumusețea sălbatică a naturii și cu tradițiile sale autentice.  

Locația a căpătat mult interes în anii recenți și beneficiază acum de cazări frumoase printr-o ofertă interesantă. Te poți caza în cadrul uneia dintre pensiunile aflate în comună, sau chiar într-o mică casă de vacanță.

Inima comunei este înconjurată de Parcul Natural Cindrel, aflat la o altitudine de 554 de metri, învăluită în aerul proaspăt și pur al munților care o veghează cu dealuri și păduri. Primele informații despre acest loc apar încă din anul 1380.

Străduțele comunei șerpuiesc de-a lungul Văii Cibinului. La altitudini mai mari, regăsim păduri de pin, brad și alte specii de arbori. Casele sunt și ele foarte frumoase, impunătoare, cu o bogată istorie în spate. Majoritatea au porți mari, șuri înalte pline de fân și grădini îngrijite. Așa cum spuneam, multe din case au intrat în circuit turistic și pot fi închiriate prin platformele dedicate.

Dealurile ce veghează asupra comunei Gura Râului constituie un magnet pentru iubitorii de natură și aventură. Printre acestea se numără dealul Grosu Muierii și Vârful Bliderei, cu o altitudine de 1220 de metri, amplasate în partea dreaptă a râului, oferind panorame spectaculoase asupra întregii regiuni. La fel de atrăgătoare sunt și dealul Coasta Râului, în partea stângă, care invită la explorare și descoperirea unor peisaje încântătoare.

La mică distanță se înalță impunătorul Munte Cindrel, cu vârful său de 2.244 de metri, oferind turiștilor oportunitatea de a urca pe căile abrupte ale acestuia pentru a admira priveliști de neuitat.

În Munții Cibinului, la poalele Cindrelului și Frumoasei, se ascund două bijuterii naturale, Iezerul Mare și Iezerul Mic, lacuri cristaline care izvorăsc ca niște comori din peisajul montan. Acestea reprezintă izvoarele râului Cibin, oferind o oază de liniște și frumusețe în mijlocul naturii sălbatice.

Pe cursul râului Cibin a fost construit și un lac de acumulare, stăvilit printr-un baraj, contribuind la gestionarea resurselor de apă și la protejarea împotriva inundațiilor, dar și oferind oportunități de recreere și pescuit pentru comunitatea locală și turiști.

Detalii Tehnice

Barajul Gura Râului și lacul de acumulare, cu un volum impresionant, asigură necesarul de apă pentru municipiul Sibiu și localitățile din aval, precum și protecția împotriva inundațiilor.

Aflat la 3 km amonte de localitatea Gura Râului, aparținând de Administrația Bazinală de Apă Olt, Barajul a fost construit între anii 1973-1980. Probabil dacă ar fi fost să se construiască acum, ar fi durat de 2-3 ori mai mult că na...  

Are o lungime de 330 metri la coronament, o lățime de 6,2 metri și o ampriză (lățimea totală, măsurată în proiecție orizontală, a fâșiei de teren pe care se construiește un drum) de 72 de metri.  

Volumul de beton din corpul barajului are 360.000 metri cubi iar volumul de apă este de 15,5 milioane metri cubi, conform panoului informativ. Conform datelor Primăriei Gura Râului, ar avea un volum de 17,5 milioane... așadar nu știu ce valoare este corectă, putem eventual face o medie... 😁

La 73,5 metri înălțime, barajul Gura Râului e al doilea cel mai înalt baraj cu contraforți din țară, după Poiana Uzului (80 de metri), iar în total sunt patru astfel de baraje prin România.

Lacul are și el o lungime de 3,5 km iar funcțiile barajului exceptând alimentarea cu apă a Sibiului, mai sunt și de alimentare cu apă a localităților Gura Râului, Cristian, Șelimbăr, Șura Mare dar și Ocna Sibiului.

Barajul mai ajută și la producerea de energie electrică și are rol de protecție împotriva viiturilor. Aproximativ de 2 ori pe an se realizează o deversare controlată de apă, mai exact atunci când barajul se umple. Nivelul de apă este lăsat să ajungă la cota maximă apoi se face acest proces de deversare, prin deschiderea celor trei deversoare din partea superioară a barajului.

Imaginile din timpul acestor operațiuni sunt spectaculoase și sunt puțini cei ce se pot lăuda că au asistat la așa ceva. Operațiunea are și rolul de a curăța barajul de resturile plutitoare, frunze, resturi din copaci, etc.  

Concluzii

Din păcate nu am stat mult timp aici dar mi-a plăcut mult liniștea și peisajul. Cu o viitoare ocazie aș mai trage o fugă aici, poate chiar și cu cazare... Regiunea, cu o frumusețe remarcabilă, este extrem de căutată de turiști, atracția fiind amplificată de prezența barajului. Aceștia vin aici pentru a se relaxa, a pescui în lacul de acumulare sau pentru a folosi orașul drept punct de plecare în excursii către Mărginimea Sibiului, către Muntele Cîndrel sau pentru plimbări cu bicicleta prin împrejurimi.

Drumurile principale sunt bune și asfaltate, iar pensiunile sunt din ce în ce mai numeroase, mulți sibieni și nu numai alegând să-și construiască case în această zonă datorită frumuseții ei. De asemenea, Gura Râului este un punct de plecare ușor către localitățile Cristian, Gârbova și Slimnic, unde se pot vizita cetățile-biserici săsești. Iarna, zona oferă oportunități de agrement, fiind amenajată o pistă de schi, intitulată Trecătoarea Lupilor.  Gura Râului, această comună mică de la marginea Sibiului, are un potențial turistic foarte ridicat, iar acesta trebuie exploatat la maximum pentru dezvoltarea zonei, dar într-un ehilibru firesc cu natura. De asemenea, acum că am văzut barajul, deși am tot frecventat zona, pot să spun că o vizită în acest areal, sau în Mărginimea Sibiului nu poate fi bifată ca fiind completă fără o vizită la... baraj.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 29.03.24 15:36:17
Validat / Publicat: 01.04.24 08:31:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GURA RÂULUI [SB]. A mai fost în/la: -
  • Alte destinații turistice prin care a fost: -

VIZUALIZĂRI: 682 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vedere de sus asupra barajului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Pușcașu Marin
[01.04.24 09:12:56]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Frumoasă zona, frumoasă descrierea, dar cel mai mult apreciez optimismul tău atunci când spui că în zilele noastre ar trebui” decât” 15-20 de ani pentru a construi un asemenea baraj

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoPHONE
[01.04.24 09:23:15]
»

@Pușcașu Marin: Cred ca chestiunea e mai nuantata. Adica:

- Astazi lucrurile sunt intarziate de probleme privind drepturile de proprietate. Si, lasand la o parte golaniile care nici macar nu au specific national, cred ca nu dorim sa revenim la zilele in care aflai ca de maine ti se confisca tot ce ai muncit o viata.

- Problemele de mediu. Aici discutia e si mai lunga, dar, iarasi, merita atentie si punctele de vedere ale celor care se preocupa de habitatul liliecilor .

- Siguranta muncii. Nu mai detaliez.

- Plata muncii. Santierele de "voluntari" au facut posibile Bumbesti-Livezeni si Canalul etc. Le reinfiintam?

Si altele, si altele, si altele.

Pușcașu Marin
[01.04.24 09:41:28]
»

@adso: Parțial, dar numai parțial de acord cu tine. Adică să dureze opt ani construcția unui pod peste șoseaua de centură a Bucureștiului și câte exemple ar mai fi... noi să fim sănătoși

Exproprieri? Aplică legea, plătește prețul corect și în câteva luni e gata. Oricum proprietățile pe care se vor executa investiții mari sunt cumpărate cu mult timp înainte de cine trebuie.

Legea licitațiilor publice... o glumă proastă. Durează ani de zile contestațiile până câștigă cine trebuie. Am ajuns să nu mai fie suficient studiul de fezabilitate. Trebuie și studiu de PRE... fezabilitate, hi, hi, hi... așept să se” inventeze” și studiul de pre-pre fezabilitate.

Plata muncii? Nu asta e problema. Firme de construcții serioase cu patroni neafiliați politic, aici trebuie lucrat. Vin toate răgăliile de firme de te miri de pe unde vin, plătesc sacoșe de bani ca să ia lucrarea și apoi constată că n-au cu cine lucra.

La treaba cu liliecii, pârșii, veverițele și alte viețuitoare care au mai multe drepturi decât noi, sunt de acord cu tine. Dar aici e legislația UE. Că și prin Parlamentul European se votează ziua ce visează noaptea unul sau altul.

adsoPHONE
[01.04.24 09:59:44]
»

@Pușcașu Marin: Pana si eu sunt doar partial de acord cu mine .

Pot argumenta convingator atat un lucru, cat si opusul sau. Si chestia asta o fac nu pentru a fi Gica Contra. Asa functionez, permanent problematizand, neconvins de justetea deciziilor luate. Nu e prea comod .

In speta asta, evident ca este un dezastru modul in care actioneaza administratia noastra. Dar nici nu pot accepta nostalgiile de tipul "ce bine era pe vremea impuscatului".

Uite cum ma tii din aprofundarea Vietnamului .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.04.24 11:42:23]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Am vizitat de mai multe ori această lucrare hidrotehnică de amploare, cu ceva ani în urmă. Veneam de la pensiunea din mijlocul satului (vezi impresii) pe jos până la baraj - prilej de plimbare, relaxare și admirare a arhitecturii locale.

Redau mai jos câteva date tehnice interesante preluate din revista Hidrotehnica nr. 2/1981:

⚒ Barajul controlează un bazin de recepție de 147 km²;

⚒ Asigură un debit de apă potabilă de 1440 l/s;

⚒ Au fost prevăzute două goliri de fund cu diametrul de 1000 mm care permit evacuarea unui debit total de 32 m3/s;

⚒ Volumul total de beton turnat a fost de 300 000 m3;

⚒ Pentru prevenirea fisurării betonului datorită căldurii de hidratare a cimentului, betonul proaspăt a fost răcit pe toată perioada caldă, admițându-se ca temperatură maximă la punerea în operă 16° C.

Pentru cei pasionați de astfel de construcții, barajul de la Gura Râului este ușor accesibil.

Numai bine!

ANILUPHONE
[01.04.24 15:56:47]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Plăcută plimbarea iar zona este tare frumoasă pe care noi am vizitat-o în mai 2016, când natura își arată toată frumusețea!

Dacă mai ajungi prin zonă poți merge pe lângă baraj până la Cheile Cibinului unde este un complex cu restaurant și cazare... am scris despre el la vremea respectiva...

Cât privește partea tehnică vă las pe voi, băieții să discutați iar eu admir peisajul din pozele altor articole despre zonă...

Să vă fie de bine plimbarea și să ne plimbăm sănătoși pe unde ne dorim!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Pușcașu Marin, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gura Râului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082964897155762 sec
    ecranul dvs: 1 x 1