ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Chiajna [IF]
ÎNSCRIS: 28.06.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cetatea Cisnadioara

TIPĂREȘTE

Mergand din nou la prietenii nostri dragi care locuiesc in micutul oras Cisnadie si care sunt si fericitii proprietari ai unei case de vacanta in Porumbacu de sus unde am petrecut cu alta ocazie cateva zile de vis finalizate cu o tura la cabana Negoiu (vezi impresii), ne-am hotarat sa vizitam si noi cetatea-biserica din comuna vecina Cisnadioara.

Asa ca iata-ne intr-o dimineata friguroasa de inceput de decembrie luand-o usor la pas catre Cisnadioara pentru a vizita legendara cetate-biserica care se inalta pe varful unui deal si care vegheaza frumoasele case sasesti de la poale si intreaga vale a Sibiului. Distanta dintre orasul Cisnadie unde pe vremuri se faceau celebrele si cunoscutele covoare si Cisnadioara este de 2 Km pe care i-am parcurs destul de repede pe soseaua asfaltata si lipsita de trafic admirand livezile si casele de vacanta. Ajunsi in centrul Cisnadioarei am cautat casa de unde se poate lua cheile cetatii si dupa ce am sunat la poarta a aparut o doamna care in schimbul unei sume simbolice ne-a inmanat biletele de intrare si cheile cetatii. Dupa ce am deschis lacatul de la portile de intrare am mai urcat 15-20 min pe o carare pietruita cu trepte si am ajuns la vechea si impozanta cetate - biserica aflata in varful dealului de unde aveam o priveliste minunata:

- inspre sud si vest este zona muntilor Cibinului;

- spre est dincolo de Cisnadie se vad crestele inzapezite ale Fagarasului.

Cetatea de la Cisnadioara a fost construita la comanda clericului de origine valona Gozelinus probabil intre anii 1180-1200, dedicata Sfantului Mihail si la fel ca si celelalte cetati din Ardeal a avut scopul de a apara taranii satului de ostirile straine mai ales tatari si turci care intrau adesea in tara si jefuiau tot ce intalneau in cale.

In Cisnadioara sunt si cateva legende stravechi in legatura cu cetatea transmise de la generatie la generatie:

- una din legende spune: in scopul apararii zidurilor cetatii orice tanar din sat inainte de insuratoare trebuia sa urce la cetate cu un bolovan din piatra care era lasat la baza zidului si care in caz de atac era aruncat de sus spre inamic;

- o altă legendă spune că atunci când un cuplu voia să divorțeze, era încuiat în micuța casă din interiorul fortificației. Această legendă apare la mai multe biserici fortificate din Transilvania (de exemplu, la Biertan). Doar că, dacă la Biertan cuplurile stăteau închise două săptămâni, la Cisnădioara stăteau până se împăcau – iar dacă nu se împăcau, nu mai ieșeau niciodată de acolo.

Biserica-cetate Cisnădioara este construită în întregime din piatră de râu şi lespezi. Pe faţada de vest, alături de portalul monumental, au fost proiectate două turnuri, care sunt însă neterminate. Biserica este luminată de ferestre mici semicirculare, iar în interior, pe unul dintre arcele de susţinere a bolţilor, se mai păstrează urme de pictură medievală. În fortificaţie se intra pe un drum de strajă apărat cu două turnuri de observaţie – unul ridicat chiar deasupra porţii de acces în cetate, iar celălalt pe latura nordică, amplasat la câţiva metri în exteriorul zidului şi unit cu acesta printr-o punte mobilă. Se presupune ca aceasta constructie a avut ca model bisericile Cistercienilor din Franta (probabil Cluny).

In 1940, în interiorul bisericii au fost amplasate monumentele funerare ale ofiţerilor şi soldaţilor germani şi austro-ungari căzuţi în luptele din jurul Sibiului în toamna anului 1916. Plăcile funerare au fost strămutate din cimitirul de la Guşteriţa în anul 1940.

Timp de secole preotii si locuitorii din satele sasesti Cisnadie si Cisnadioara s-au certat pentru proprietatea bisericii cetate din deal; cu intreruperi Cisnadie a avut castig de cauza cu privire la dreptul de proprietate si venitul bisericii. Si in ziua de azi cetatea apartine de orasul Cisnadie.

Vizitati si voi Cisnadioara cu a sa cetate-biserica - un loc minunat incarcat de istorie si neatins de zbuciumul si poluarea marilor orase


[fb]
---
Trimis de veteranu in 18.10.13 21:38:07
Validat / Publicat: 18.10.13 23:01:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2325 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (veteranu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

amero
[19.10.13 19:55:13]
»

Mi-ar fi placut sa-ti scriu un ecou "competent" dar cred ca sunt poate mai mult de 8 ani de cand nu am mai fost in zona. Iti multumesc ca mi-ai reamintit aceste locuri frumoase si un SB binemeritat.

Diaura*
[20.10.13 10:37:22]
»

@veteranu:

Obiceiul inchiderii in aceiasi camera a cuplurilor aflate in pragul divortului isi are originea in Grecia antica, unde multe probleme erau rezolvate cu ajutorul mediatorului inainte de a ajunge la judecata. Aceasta forma de impacare era rezolvata insa fara mediatori. Cei doi soti erau inchisi in aceiasi camera si erau obligati sa doarma intr-un pat ingust, sa manance dintr-o singura farfurie cu o singura lingura si sa bea dintr-o singura cana. Toate eforturile erau facute in dorinta de a pastra casnicia, mai ales ca la mijloc erau copii care trebuia crescuti de ambii parinti, dupa anumite reguli si traditii. Timpul sederii se prelungea de trei ori si daca totusi in final cei doi soti nu reuseau sa se impace, atunci puteau divorta.

Aceasta practica nu era totusi intalnita in intreaga Grecie si nu a durat la infinit, dar a ajuns in multe tari din actuala Europa si se vede treaba ca a functionat si pe la noi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
veteranuAUTOR REVIEW
[20.10.13 16:33:58]
»

@amero: Va multumesc mult pentru vot si pentru ca aveti rabdare sa-mi cititi review-urile.

veteranuAUTOR REVIEW
[20.10.13 16:41:32]
»

@Diaura: Frumoase traditii. In zilele noastre procedurile s-au simplificat si din pacate asistam la foarte multe divorturi cu urmari dureroase pentru copiii care saracutii nu au nicio vina (acolo unde este cazul)

webmasterX
[25.02.15 12:18:23]
»

Mutat în rubrica "Cetatea Cisnădioara, SIBIU" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, Diaura*, veteranu
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Cisnădioara:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047724008560181 sec
    ecranul dvs: 1 x 1