GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Este foarte aproape de Sibiu – 5 km cu aprox. La iesire pe drumul spre Muzeul Astra si Rasinari va fi si indicatorul de Cisnadie si Cisnadioara. Este o zona foarte frecventata si apreciata de ciclisti, ca sofer va veti simti in inferioritate.
De la distanta de cum intrati in Cisnadioara veti vedea pe deal cetatea (biserica fortificata, mai precis = bazilică în stil romanic din a doua jumătate a secolului al XII-lea).
Intrarea se faca la baza dealului, este 5 lei de persoana si este o plimbare foarte placuta si nu prea grea. Totul este sub patronajul Sf. Mihai acolo – basilica este cu numele lui, satul in sine isi lua numele tot de la el (Michel + diverse terminatii in functie de limba/dialect).
Este una dintre puţinele fortificaţii săseşti anterioare invaziei mongole din 1241. Zidurile interioare ale bisericii romanice au fost cândva acoperite cu picturi murale. Arcul triumfal era împodobit cu chipuri de sfinţi în medalioane. În interiorul Bisericii se păstrează plăcile funerare ale unor soldaţi din armatele germană şi austro-ungară, căzuţi în luptele de la Sibiu din primul război mondial.
Cetatea are o legenda simpatica – se spune ca tinerii care vroiau sa dovedeasca ca sunt gata sa-si intemeieze o familie trebuiau sa urce fara nici un ajutor niste bolovani/ghiulele pana in varful dealului. O sa le vedeti ghiulele rotunde prin curtea interioara a cetatii. Se pare ca ajungeau pana la 100 kg in greutate si mai aveau si un scop practic, ele erau depozitate si folosite in caz de asediu.
Un alt obiectiv demn de luat in calcul la vizita este biserica evanghelica, situata in centrul istoric, adica tot la poatele dealului care duce spre basilica, undeva in dreapta. O veti recunoaste dupa turn. Interiorul este simplu si frumos decorat. Deosebit de valoroase sunt stranele pictate în secolele XVII-XVIII din interiorul acesteia. Tot aici se află o și cea mai veche orgă cu tuburi din România în stare funcțională (începutul secolului al XVIII-lea). Se pare ca duminica se tin concerte cu un renumit interpret organist, noi am ajuns undeva dupa ora 13, cand erau adunati cativa enoriasi, probabil, in curtea bisericii, dar am cerut voie sa vizitam interiorul pregatit de slujba. Turnul in sine apartine unei vechi biserici gotice, peste care s-a construit actuala biserica pe la 1700.
Trimis de diana-s in 12.06.12 12:42:05
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diana-s); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Pozele care prezinta terte persoane, mai ales cand in acestea apar persoane care nu au stiut/nu si-au dat acceptul sa fie fotografiate nu sunt acceptate pe site.
multumesc de notificare, deci am facut bine ca am mentionat
o sa am grija pe viitor
Mutat în rubrica "Cetatea Cisnădioara, SIBIU" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 O cetate care nu este cetate – Cetatea Cisnădioara — scris în 08.04.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Cisnădioara, o poveste frumoasă! — scris în 05.04.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Cetatea Cisnădioara și biserica fortificată — scris în 04.10.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Pe meterezele Cisnădioarei… — scris în 09.10.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Biserica-cetate din Cisnădioara - Frumoasa de piatră din vârful dealului — scris în 14.07.16 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Dec.2011 Cetatea Cisnadioara — scris în 18.10.13 de veteranu din CHIAJNA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2009 Cetatea Cisnadioara — scris în 04.07.10 de mitzulik din PLOIESTI - RECOMANDĂ