ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Fericetul lui Horea, conducatorul Răscoalei ţărănesti din anii 1784 – 1785, com. Horea, jud. Alba

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

(Continuare)

"Toată mișcarea revoluționară a prins grai la Dealul Fericetului... Spinări mari de munte cu sute de gospodării ce gravitează spre deal ca spre mântuire" (26 februarie 2008, placa comemorativă atașată pe casa în care s-a născut Horea).

În satul Fericet din comuna Horea, s-a născut Vasile Nicola Ursu, cunoscut sub numele de Horea, unul dintre conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania în anul 1784, alături de Cloșca și Crișan.

La marginea satului se află casa memorială a lui Horea, o căsuța mică din lemn, în interiorul căreia s-a amenajat un mic muzeu. Căsuța este închisă, dar este o femeie din sat care deschide ușa vizitatorilor, dacă este prin preajmă. Nu aveți cum să o contactați ca să vină să vă deschidă ușa.

Noi când am ajuns, era o femeie pe o bancă la stradă, care vorbea la telefon și apoi a intrat în casa ei, următoarea după casa memoriala a lui Horea. Am strigat la poartă ca să iasă dar nu ne-a răspuns, cred ca ea deschidea ușa muzeului. Nu am reușit să vedem intreiorul casei memoriale.

Pe căsuța memorială scrie pe o plăcuță "Aici a locuit Horea".

În fața casei casei memoriale, este amplasat bustul lui Horea, realizat în anul 1967 de către sculptorul Romulus Ladea.

În fața casei, un pic mai jos, pe aceeași parte a drumului este înălțat Obeliscul lui Horea (1730- 1785), ridicat în anul 1934. Pe acesta scrie că acolo este:" locul nașterii eroului național Nicola Vasile Ursu, HORIA, născut 1730, prins 1784, tras pe roată de Unguri 1785."

Obeliscul comemorativ este dedicat marelui luptător pentru libertatea moților. Locul în care s-a ridicat, este exact locul în care s-a aflat casa în care s-a născut și locuit Horea. Acesta a fost construit imediat după unirea Transilvaniei cu România.

În apropierea casei este un alt monument istoric: Frasinul lui Horea, despre care se spune că a fost plantat chiar de Horea. Acesta este marcat cu o plăcuță informativă și are steagul României arborat în trunchiul său secular.

Accesul

Din comuna Horea, pe drumul DN 1R Huedin -Albac, se intră pe un drum asfaltat, bine semnalizat, spre satul Fericet. Coordonate GPS 46.48912 N, 22.94279 E.

Intrarea se face pe sub o poartă sculptata din lemn, pe care este atașat un bener pe care scrie:" Drum spre Fericet - Satul lui Horea" și este ilustrat cu chipul lui Horea.

Pe cealalta parte, la ieșirea pe sub poartă, pe același bener scrie:" Nu uita că ești român".

Drumul este unul de calitate, îngust, care urcă șerpuit spre culme. Peisajele care se dezvăluie privirii sunt minunate. Ne-am oprit de câteva ori în timp ce urcam, ca să fotografiem splendoarea naturii. Lungimea drumului pana la casa memoriala a lui Horea este de 3 kilometri, conform plăcuțelor informative expuse la șosea. Drumul asfaltat mai continuă încă 2 km până în satul Mancesti, noi nu am mai fost pentru că era târziu.

Fericetul este un loc de o frumusețe aparte, cu o panoramă superbă asupra satelor și munților, în care puteți asculta liniștea și medita la faptele eroice ale străbunilor noștri.

Vă recomand să-l parcurgeți în semn de pelerinaj spre locul unde a luat naștere conducătorul răscoalei țărănești din Transilvania, unde s-a întemeiat "cuibul de vulturi ai libertății în Europa sec. al XVIII".

va rog sa atasati filmul acesta

https://www.youtube.com/watch?v=AeMVfon0sJU

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 25.09.18 18:33:32
Validat / Publicat: 26.09.18 08:37:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPENI [AB].

VIZUALIZĂRI: 2431 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Fericetul lui Horea, com. Horea, jud. Alba Frasinul lui Horea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.09.18 08:37:01]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Câmpeni și împrejurimi, CÂMPENI [AB]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

--

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[26.09.18 08:41:32]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱
[26.09.18 09:51:47]
»

@Dana2008: Ce peisaje frumoase. Felicitări autorităților care în contextul Centenarului Marii Uniri au efectuat investiții în zonă: au asfaltat cei 3 km de drum de legătură, au amenajat complexul muzeal: casa-muzeu, frasinul și bustul. Casa în care s-a născut Horea din Frăsinet este o reproducere a unei locuințe tradiționale specifice zonei.

Mai există o casă memorială dedicată lui Horea în județul Sălaj, la Cizer. Acolo se presupune că ar fi locuit o perioadă conducătorul Răscoalei din 1784, în timpul construcției bisericii de lemn din sat, Horea fiind conducătorul echipei de dulgheri care a ridicat lăcașul de cult. Casa a fost restaurată în 2017, iar biserica se află în Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj Napoca (vezi impresii) - vezi P13, P14, P15.

Mulțumim pentru prezentare și frumoasele fotografii.

Dana2008AUTOR REVIEW
[26.09.18 11:50:06]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Dana2008AUTOR REVIEW
[26.09.18 12:01:14]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Da, peisajele sunt superbe, nu poți să nu te oprești din mers cu mașina, să te bucuri de ele si să le imortalizezi, să le arhivezi pentru mai târziu.

În contextul centenarului Marii Uniri, înca vor mai amenaja pe suprafața dintre casa memorială-muzeu, obelisc, bust și gorunul lui Horea vor să o cuprindă toată.

Nu trebuie să-i uitam pe adevărații patrioți și martiri care s-au sacrificat pentru neamul românesc.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[26.09.18 13:14:45]
»

@Dana2008:

Frasinul lui Horea, despre care se spune că a fost plantat chiar de Horea. Acesta este cunoscut ca și Gorunul lui Horea de la Tebea

= pana la urma e frasin sau gorun, ca-s in ceata rau! Oricum, P06 e cea mai tare poza!

Intr-adevar, de vis peisajul, iar amintirea eroului il face si mai inaltator!

tata123 🔱
[26.09.18 13:29:26]
»

@Zoazore: Speciile de arbori care au legătură cu moțul Horea creează confuzie într-adevăr. Frasinul se află în satul Fericet (jud. Alba), iar gorunul în Țebea (jud. Hunedoara).

E o confuzie care se face și între această casă-muzeu din Fericet și cea din Cizer (jud. Sălaj). Cea din urmă, o superbă locuință acoperită cu paie e superbă (povestea-locurilor.ro/201 ... /casa-lui-horea).

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[26.09.18 13:49:24]
»

@tata123: Multumesc de lamurire! Deci sunt doua case si doi copaci!

Dana2008AUTOR REVIEW
[26.09.18 14:04:32]
»

@tata123: Bine ca m-ai lamurit! Am sa corecez.

Acum imi spui te rog frumos cand s-a nascut Horea ca am gasit doua date de nastere, 1730 si 1731.

pe obelisc scrie 1730 iar pe casa memoriala - muzeu, scrie 1731???

Tot pe obelisc scrie Horia , nu Horea....care-i corect?

Multumesc anticipat!

tata123 🔱
[26.09.18 14:46:33]
»

@Dana2008: Nu pot da un răspuns clar, nici istoricii nu s-au pus de acord pe deplin. Documentele vremii nu sunt foarte exacte în ceea ce privește anul nașterii lui Nicola Ursu, poreclit Horea (se pare că avea un talent deosebit în „a hori”, a cânta la fluier).

Dacă citim sentința de condamnare la moarte redactată de austrieci în februarie 1785, publicată de Nicolae Densușianu, vom afla că: ... următoarea sentinţă în procesul criminal intentat în contra lui Horea, numit altmiterea şi Urs Nicola, din comuna Râul-Mare, din Marele Principat al Transilvaniei, în etate de vreo 54 de ani, de religiune neunită, căsătorit şi iobag al fiscului... Deci, ar rezulta drept an al nașterii 1731. Actele din acea perioadă menționează vârsta de multe ori într-un mod relativ, utilizându-se pe scară largă termenii „de vreo... ”, „în jur de... ”.

Documentul emis în vederea urmăririi și capturării liderului răscoalei moților ne informează că: Horea, alias Nicoară Urs, de 48 sau 50 de ani, din Arieșul Mare, a fugit din localitatea Albac, neavând acolo nicio moștenire, doar stătea pe la neamurile sale, este de statură mijlocie, este mai mult subțire sau slab decât gras, cu păr scurt, castaniu, mustață scurtă, roșcată, cu fața lunguiață, nasul mic și ascuțit, obrazul oval cu gropițe și pistrui, genele sunt blonde, marginea ochilor este roșiatică. Când umblă sau stă în picioare își ține corpul drept. E îmbrăcat cu un scurtuc de postav negru, până la genunchi, pe laturi împestrițat cu albastru, pantaloni ungurești albi, strâmți, cu cizme mai mult strâmte decât largi, pe jumătate înșiretate, cu un cojoc ciobănesc cu căciulă neagră de miel, de obicei are în mână o nuia subțire de alun. Observăm aceeași incertitudine în ceea ce privește vârsta lui Horea/anul nașterii.

Probabil că varianta „Horia” este de natură populară, un (supra) nume care provine din aceeași acțiune de „a hori” – a cânta din gură sau dintr-un instrument muzical.

Yersinia Pestis
[26.09.18 15:27:22]
»

Doamne, frumoase locuri!

P 15 îmi place, e de generic! Cred că ar fi la fel de frumoasă și dacă ai vedea-o alb-negru.

Am eu, așa, o părere, cei crescuți la munte sunt mai hotărâți, mai harnici. Și, poate, mai curajoși, natura, aia dură, e mai aproape de ei.

De-aici și firea hotărâtă a lui Horea.

Iar înscrisul la plecarea din sat, ăla cu ”Nu uita că ești român” pare să devină de mare actualitate, pare nu că uităm dar, nu ne mai pasă!

Tare frumos, și impresiile și fotografiile, votat cu mare plăcere!

Sărut mâna!

Dana2008AUTOR REVIEW
[26.09.18 20:28:48]
»

@Zoazore: Fiecărei case îi corespunde un copac!

Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Dana2008AUTOR REVIEW
[26.09.18 20:31:07]
»

@tata123: Frumos răspuns... dar tot în ceata rămânem cu anul nașterii lui Horea.

Mulțumesc frumos!

Dana2008AUTOR REVIEW
[26.09.18 20:33:27]
»

@Yersinia pestis: Cred că ar trebui scris îndemnul la graniță, la ieșirea din țară.

Locurile sunt minunate!

Numai bine!

Yersinia Pestis
[26.09.18 20:49:02]
»

@Dana2008: Sau, poate la intrarea-n școli, în instituțiile statului sau, de ce nu, la intrarea-n teatre sau săli de operă.

Nu știu, nu vreau să fac tapaj de patriotism doar că acesta trebuie învățat, e chestie de atitudine!

Era un cântec: “ Nu uita că ești român! ”, poate c-ar trebui readus în actualitate!

Oricum, revenind la postarea ta, tare frumoase locuri, tare frumoase fotografii!

Și, nu vreau să mă cert cu @ Zoazore, după poza 06, apropos, tu ești cea de-acolo, cea mai frumoasă e P 15! ????????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[26.09.18 20:52:59]
»

@Yersinia pestis: Știi că n-ai șanse să te cerți cu mine! Nici n-ai avea motiv! TOATE pozele de-aici sunt frumoase! Mie-mi place P06, fiincă-i @Dana2008 în ea! Și-am spus că-i cea mai tare, nu cea mai frumoasă! ”Cea mai frumoasă” e toate!

Dana2008AUTOR REVIEW
[26.09.18 21:35:11]
»

@Yersinia pestis: Ai dreptate în toate!

????

Yersinia Pestis
[26.09.18 21:38:11]
»

@Zoazore: Eh, iată răspunsul la-ntrebarea “ de ce ne-nțelegem noi doi, un vrâncean și -o brăileancă. Știm cum “ să-ntoarcem cheița”, cu un plus, evident, pentru tine.

Nu mă voi certa cu tine, never! Că, nici nu știu să mă cert, nici nu vreau să-nvăț!

Deci, da, toate pozele-s “ cea mai frumoasă “, așa că mă bucur de ele! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[26.09.18 21:42:51]
»

@Zoazore: Ai dreptate, nu e cea mai frumoasă poză a mea... îmi bătea soarele în ochi și mă strâmbam ????.

Am postat-o ca să se vadă cât e de gros trunchiul frasinului, eu am stricat poza...cred că trebuia să stau cu spatele la fotograf și cu fața la frasin.????

Mai am fotografii si mai frumoase... în curând le voi posta, după ce scriu un text egat de ele.

Pe curând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yolanda
[27.09.18 07:51:01]
»

@Dana2008: ma bucur ca in anul Centenarului tot mai multi dintre români au luat-o pe urmele istoriei noastre si fac pelerinaj prin locurile importante pentru tara noastra. Am fost cu AFA la Alba-Iulia, apoi in Tara Motilor la Tebea Panteonul Motilor si in octombrie ma duc la Plevna la locul unde s-a castigat independenta Tarii noastre. Ar mai trebui si o vizita la Iasi dar din pacate nu e in program anul acesta...

M-am bucurat de acest review!

Zoazore
[27.09.18 10:17:42]
»

@Dana2008: Tu nu strici pozele! Le innobilezi! Si nu-i politicos sa stai cu spatele la noi!

Mai stii poza aia a ta cu scoica? Ei bine, multumita acelui articol al tau am fost in Delta!

Asa ca nu te mai alinta si treci la treaba!

Dana2008AUTOR REVIEW
[27.09.18 10:20:23]
»

@Yolanda: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

E frumos curentul acesta aniversar, pune în mișcare populația României.

Si de la școală vor merge la Alba Iulia în excursie luna viitoare.

Mișcarea aceasta spre descoperirea istoriei neamului nostru ar trebui să fie permanentă, să o lăsăm moștenire urmașilor noștri, ca apoi și ei să își ducă copiii în locurile încărcate de istorie.

Călătorii plăcute!

Dana2008AUTOR REVIEW
[29.09.18 13:43:53]
»

@Zoazore: Mulțumesc frumos pentru complimente!

Mă bucur că te-am inspirat și te-ai dus în Deltă, e un loc minunat.

Te pup!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, tata123 🔱, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Câmpeni și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066241025924683 sec
    ecranul dvs: 1 x 1