ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
DEC-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstiri pe plaiuri teleormănene

TIPĂREȘTE

Decembrie 2015… o lună de iarnă atipică cu temperaturi ridicate și fără zăpadă, cel puțin în zona Bucureștiului. Crăciunul fără zăpadă parcă nu are farmec, dar asta e situația – nu stă în puterea noastră să aducem zăpada albă peste oraș. Nu lipsește an în care să nu fac un drum, două, trei în zona Teleormanului, județ care nu se poate „lăuda” cu prea multe obiective turistice.

Șoseaua E70 ne ajută să parcurgem distanța dintre București și Alexandria; despre obiectivele situate pe acest drum european am scris acum un an un articol (vezi impresii). Așa cum scriam și atunci am observat de-a lungul drumului indicatoare către noi locașuri mănăstirești apărute în ultimii ani pe meleaguri teleormănene. Am hotărât să efectuez scurte incursiuni la patru ansambluri monahale, cu abateri minime de la drumul principal și fără a pierde prea mult timp, deoarece scopul principal al călătoriei era altul. Pentru informarea cititorilor AFA voi scrie câteva cuvinte despre fiecare poate vreodată pașii vă vor purta pe acolo. Este vorba despre două mănăstiri situate pe teritoriul localității Drăgănești-Vlașca și alte două locașuri monastice așezate în apropierea municipiului Alexandria.

Mănăstirea Pantocrator – Drăgănești-Vlașca. Este prima mănăstire în ordinea depărtării de București la circa 60 km distanță de Capitală. Imediat cum se traversează podul peste Râul Câlniștea și bălțile aferente (aici vedem mereu vânzători care expun ditamai peștii pe marginea drumului), în intersecția ce urmează virăm la dreapta către Videle pe DJ503. Nu după mult timp se ajunge la marginea satului, în apropierea pădurii Grozea, unde pe locul vechiului spital din localitate s-a construit (și încă se construiește) Mănăstirea Pantocrator. În curte se lucra intens la biserica principală, clopotniță și alte clădiri anexe – stadiul construcțiilor e destul de avansat. Slujbele se țin în paraclisul cu hramul Sfânta Maria Magdalena (ridicat între 2012-2013); alături se mai află clădirea trapezei și chilii, dar și un frumos altar de vară cu hramul Schimbarea la Față, sfințit în 2015. În biserică se desfășura o slujbă religioasă, pictura nouă strălucea pe pereții paraclisului, ferestrele au frumoase vitralii de culoare bleu, sub un baldachin se află racla cu moaștele Sfintei Maria Magdalena. În noul ansamblu mănăstiresc domină culoarea roșie și albă, clădirile au un aspect plăcut ochiului, aduce cu atmosfera grecească. Cred că în momentul când lucrările se vor încheia întregul complex va purta o amprentă unică, ceva deosebit. Mai multe imagini și detalii găsiți aici: manastireapantocrator.blogspot.ro

Mănăstirea „Sfânta Treime” – Drăgănești-Vlașca. Traversăm pădurea și de data aceasta în celălalt capăt al codrului găsim altă mănăstire. Într-o curte generoasă la cel puțin 100 m de șosea se înalță o clădire cu etaj și turlă: este corpul de chilii și paraclisul Sf. Ciprian și Iustina. Parapeții balcoanelor de la etaj sunt pictați În apropiere se poate observa temelia viitoarei biserici cu hramul „Sf. Treime”. Construcțiile religioase au fost ridicate începând cu anul 1998 pe locul unui vechi conac al moșierului Capră. Am privit din șosea așezământul religios fără a mai intra în curte – timpul e un dușman nemilos.

P. S. Interesantă este povestea haiducului Nicolae Grozea care în prima jumătate a secolului al XIX-lea a fost prins și ucis în această pădure (vezi aici: lumeacredintei.com/revist ... oasa-neadormita). Tot de Pădurea Grozea se leagă și lupte grele desfășurate de Regimentul 2 Linie Infanterie în Primul Război Mondial (poate în legătură cu aceste lupte s-a construit în 1916 și spitalul pentru veteranii de război pe locul actualei mănăstiri Pantocrator).

Mănăstirea Brânceni. La aproximativ 10 km distanță de orașul Alexandria, pe DN 51 spre Zimnicea, în localitatea cu același nume găsim Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul”. Având în spate albia râului Vedea, în dreapta parcul comunal (bine îngrijit) și în stânga biserica parohială a satului, mănăstirea este bine izolată de restul lumii prin intermediul unui gard înalt de beton. Lucrările la ansamblul monastic au început în anul 1998. O clopotniță impresionantă facilitează intrarea în incinta mănăstirii prin intermediul unui gang pictat. Biserica are un aspect masiv, trei turle mari, un mozaic central reprezentând pe Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și o decorație exterioară sub formă de zimți de ferăstrău. Chiliile, stăreția, trapeza și alte anexe sunt amplasate în spatele bisericii. Un set de reguli pentru pelerini și vizitatori sunt afișate la intrare în incinta mănăstirii, printre acestea și interdicția de a filma ori fotografia! La Brânceni am mai văzut ceva interesant despre care vă voi povesti cu altă ocazie.

Mănăstirea „Sf. Gheorghe” Țigănești. Întorcându-ne spre Alexandria, în satul vecin – Țigănești, întâlnim indicatorul spre mănăstire. Pe o uliță neasfaltată mergem spre fosta gară, apoi pe un drum pietruit în stare bună spre dealul pe care se înalță ansamblul monastic. La inițiativa unui ieromonah venit din Maramureș și cu sprijinul autorităților ecleziastice locale, sponsorilor și locuitorilor din zonă a apărut la Țigănești o mănăstire impresionantă. Dacă în 2004 locașul religios era constituit din două vagoane-barăci acum pe vârful dealului se află un adevărat complex religios. Cu cât ne apropiem de mănăstire observăm aspectul închis de cetate, sentiment accentuat de existența unui turn pătrat prevăzut cu creneluri. În fața intrării se află o platformă pentru parcarea autoturismelor; pe poarta de acces este afișat programul slujbelor precum și aceleași reguli pentru pelerini și turiști, ca și la Brânceni. În poartă a apărut repede un călugăr (probabil există camere de luat vederi) căruia i-am spus că vreau să mă închin în biserică. Am fost invitat înăuntrul mănăstirii, călugărul intrând într-o cameră de lângă intrare. Deoarece și aici există aceeași interdicție de a nu filma și fotografia nu am făcut decât două fotografii bisericii centrale, deși nu m-a însoțit nimeni. Dacă la exterior aspectul nu e promițător în incintă situația se schimbă. Biserica din cărămidă roșie, având hramul „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, este pictată recent și domină ansamblul monastic. Impresionant este candelabrul imens din fața altarului. Clopotnița, paraclisul, arhondaricul și toate celelalte clădiri ce trasează laturile „cetății” au un aspect plăcut și îngrijit. Pe bolta turnului pătrat erau pictate patru medalioane reprezentând anotimpurile. O galerie foto găsiți la adresa: adevarul.ro/locale/alexan ... html#photo-head. De pe platforma unde este amplasată mănăstirea se deschide o priveliște largă asupra satelor din împrejurimi.

Acestea sunt cele patru mănăstiri teleormănene pe care le-am trecut în revistă într-o zi rece de decembrie. Două mi-au atras atenția în mod deosebit: cea de pe dealul de la Țigănești și mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca (care după terminarea lucrărilor cred că va avea un aspect deosebit). Dacă călătoriile vă vor purta prin zonă și doriți o clipă de rugăciune veți ști unde să faceți un popas.

Sărbători de iarnă frumoase și pline de daruri!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 20.12.15 13:11:45
Validat / Publicat: 20.12.15 19:58:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #CĂLĂTORII prin MUNTENIA.

VIZUALIZĂRI: 6172 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mănăstirea Pantocrator - Drăgănești-Vlașca.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster25
[20.12.15 19:58:03]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Alexandria şi împrejurimi, ALEXANDRIA" (deja existentă pe sait)

adsoPHONE
[28.09.21 17:49:43]
»

Cred că în momentul când lucrările se vor încheia întregul complex va purta o amprentă unică, ceva deosebit.

gsp.ro/fotbal/liga-1/fami ... ica-642887.html

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[28.09.21 19:06:07]
»

@gpopa: Am „mirosit” eu ceva inedit încă din 2015! ???? Mie mi-a plăcut atunci cum arăta complexul monahal din punct de vedere arhitectural.

Pe 26 septembrie s-a sfințit biserica mare din cadrul Mănăstirii Pantocrator, la ridicarea căreia a contribuit și patronul cunoscutei echipe de fotbal bucureștene (conform picturii ctitoricești). Cu acest prilej a fost înghesuială mare la moaștele aduse de la Muntele Athos prin intermedierea omului de afaceri. Mai există și un alt om de afaceri și politician, ctitor de asemenea - cei doi au fost decorați de Patriarhie cu această ocazie (stiripesurse.ro/video-gig ... ni_2014879.html).

Doamne Ajută!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[18.01.22 10:08:15]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Alte mănăstiri din Muntenia» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Avenida da Liberdade - Lisbon Serviced Apartments]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂAlte mănăstiri din Muntenia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077590942382812 sec
    ecranul dvs: 1 x 1