ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.03.2024
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2024
DURATA: 6 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 15 MIN

Prin Egipt, de capul nostru

TIPĂREȘTE URM de aici

Ei bine, am ajuns și în Egipt. Nu la plajă, ci pe cont propriu, încercând să vedem cât mai multe dintre minunile sale, să luăm contact cu o altă cultură, să ne simțim bine. Prime obiective le-am atins într-o anumită măsură, pe cel din urmă - mai puțin. Probabil și din vina noastră.

Nu știu dacă voi reuși să povestesc pe larg despre tot ce am experimentat în această vacanță; am muuulte lucruri despre care mi-am propus să scriu și nu am reușit. Voi expune în continuare doar detalii tehnice legate de excursia recentă, în ideea că ar putea fi de folos cuiva.

Este posibil să vezi Egiptul de capul tău? Categoric, da. Deși... am întâlnit foarte puțini turiști izolați, ca noi. De ce? Cred că din cauza răspunsului la cea de-a doua întrebare: Ești mai câștigat, din punct de vedere turistic, dacă mergi în Egipt pe cont propriu? Personal, în urma vacanței nu de mult încheiate, înclin să cred că nu. Și este pentru prima oară când (îmi) dau acest răspuns!

A fost excursia cea mai complicată pe partea de logistică dintre toate cele pe care le-am organizat. Totodată, din cauza programului personal înfiorător, a fost excursia pentru care m-am documentat cel mai puțin. Asta a făcut să cheltuiesc aiurea vreo 300 de euro sau să ratez câteva lucruri pe care le regret. Dar a existat și o parte bună: cu siguranță, oricât m-aș fi pregătit, socoteala de acasă nu s-ar fi potrivit cu cea din târg. În Egipt improvizația e la putere, trebuie să te adaptezi pe moment la situații pe care nu ai cum să le prevezi. Este o destinație pentru turiști experimentați, flexibili și... neofticoși (nu găsesc alt cuvânt mai potrivit, scuze!). A, și cu stomac tare, atât la propriu, cât și la figurat.

Să încep:

CU CE AM CĂLĂTORIT PÂNĂ ÎN /DIN EGIPT

Am ajuns în Cairo prin Viena, am găsit bilete pe la 300 de euro / persoană dus întors. Orarul de zbor a fost așa și așa: am ajuns pe la 7 seara în Viena, iar plecarea spre Cairo a fost a doua zi, la 11. Înapoi, am plecat la 4 după amiază din Cairo, sosire la 8 seara în Viena, a doua zi la 12 am avut zbor către Iași, unde am aterizat pe la 3:30 după amiază. Deci nu am pierdut nopți de somn (cum s-ar fi întâmplat dacă zburam prin București), dar am pierdut zile din vacanță. Din cele 9 zile ale concediului, am stat în Egipt doar 5, restul... pe drum. În plus, s-a adăugat o sumă pentru cazare în Viena. Și s-a mai adăugat încă una :(, din vina noastră.

[Asta e o poveste educativă, care merită spusă, deși e off topic și cam lungă - se poate sări. Zicala cu prostia care nu doare e greșită, de fapt doare. Inclusiv la portofel. Când am luat biletele, la unul am atașat bagaj de cală. Din cine știe ce motive, am rămas cu impresia că avem două bagaje mari (probabil pentru că nu am mai călătorit de mult cu Austrian și, ultima dată, bagajul de cală era automat inclus în bilet). Fapt care a adus după sine cumpărarea a două bagaje de cală la zborul intern, low cost. La Iași, la plecare, a trecut primul cel care avea bagajul înscris pe bilet - pură întâmplare. Iar celui de-al doilea i s-au cerut 90 de euro, câte 45 pe segment până la Cairo, urmând ca pentru zborul de întoarcere să plătim la întoarcere. Am încercat, fără prea multă convingere, să reconfigurăm bagajele (ajunseserăm cu 3 ore înainte, aeroportul era gol), dar am fost refuzați: primul bagaj plecase pe bandă și cică nu mai putea fi întors. Asta e, am plătit. De supărare, nici nu am mai citit ce ne-a tipărit pe bilet angajatul companiei de la aeroportul Iași, l-am băgat în buzunar și am plecat către control pașapoarte.

Și... scrisese că bagajul este până în Viena, nu până la Cairo, deși ne-a dat carte de îmbarcare până în Cairo. Prin urmare, la Viena ni s-au cerut încă 45 de euro. Nu vă spun câtă discuție a fost până când i-am lămurit că nu trebuie să plătim pentru greșeala lor - plătiserăm oricum destul pentru a noastră. La un moment dat au cedat, ne-au schimbat cartea de îmbarcare și au rămas doar cei 90 de euro dați în Iași.

Treaba asta și faptul că, în avioane, am sesizat că unele bagaje de cabină aveau dimensiuni comparabile cu cele ale valizei pentru care am dat o grămadă de bani (undeva între una mică și una mijlocie), au făcut ca, la întoarcere, să încercăm să nu mai plătim acei 90 de euro. Am pus tot ce era greu în geamantanul care urma să meargă la cală, am lăsat-o sub 8 kg pe cea de-a doua și am încercat să o trecem ca bagaj de cabină - la care aveam dreptul. La Cairo a fost simplu: nu numai că nu a spus nimeni nimic, dar în respectiva valiză au scăpat controlului de securitate o sticlă de apă, un cuțit de tip pumnal vânătoresc și încă un obiect metalic. Evident, erau acolo din greșeală, nu am vrut să ne forțăm norocul; le-am descoperit la Viena și le-am mutat dincolo, mai puțin apa, pe care am băut-o :).  

Deci deja economiseserăm 45 de euro. Am încercat să repetăm figura în Viena - evident, nu a mers. Când am vrut să scanăm biletele pentru a trece către controlul bagajelor de mână și al pașapoartelor, o angajată ne-a spus, politicos, că întâi trebuie să mergem pe la check-in. Ne-am întors, cuminți, pregătiți să plătim. Doamna de acolo a cântărit bagajul, a văzut că e ușor și nu prea mare și nici nu a așteptat să îi spunem noi povestea: l-a trimis la cală, dar l-a considerat bagaj de cabină, fără cost suplimentar. Elegant, fără discuții. Lipsă de înțelegere am găsit doar în Iași; în rest, fie din neglijență (Cairo), fie respectând regulile (Viena), nu am avut probleme. End of story. ]

Zborurile au fost fără probleme; pe segmentul Viena-Cairo și retur am primit ceva ușor de mâncare, iar apă am avut pe toate avioanele. Să mai spun doar că, în drum către Egipt, am stat lângă un preot copt, îmbrăcat fix ca un preot ortodox, doar crucea de la gât avea o altă formă. A fost un fel de introducere pentru ce avea să urmeze :).

CU AVIONUL ÎN EGIPT

Programul nostru a fost unul destul de ambițios: o seară și trei zile pline în Cairo, două zile pline în Luxor. Apărea problema transferului între cele două orașe. Primul drum l-am făcut cu trenul, pe cel de-al doilea cu avionul.  

Există trei companii care efectuează zboruri interne: EgyptAir, NileAir și Nesma Airlines. Prețurile biletelor sunt sensibil egale, cam 60 de euro biletul chel, plus 40 fiecare bagaj de cală. Din motive de orar, am ales Nesma: avionul decola la 10, ajungeam în Cairo la 11:20 și aveam legătura la 16 către Viena. Celelalte zboruri erau ori prea devreme, ori prea târziu.

Abia după ce am cumpărat biletele am început să mai citim pe net despre companii. Evident, Nesma era cel mai prost cotată, din motiv de multe anulări. Nu spun cum ne-am rugat să se alinieze astrele, pentru a prinde legătura în Cairo + pe cea din Viena. Ar fi fost un dezastru să ratăm exact primul segment.

Am încercat să facem check-in online cu 18 ore înainte de zbor: pe site scria că check-in-ul online s-a închis, să ne prezentăm însă la ghișeu la ora 7:30. Asta nu a contribuit deloc la „calmare” . Evident, ne-am prezentat la ghișeu la ora indicată și, miracol: TOATE zborurile de dimineață erau anulate, cu excepția zborului nostru. Yes!

Aeroportul din Luxor e micuț, dar cochet. Așteptarea avionului a fost plăcută, zborul asemenea, am ajuns în Cairo la 11:20, așa cum era anunțat; am văzut de sus piramidele de la Dahshur și pe cele de la Saqqara, nu și pe cele de la Giza. Am aterizat la Terminalul 1, zboruri interne. Trebuia să ajungem, în patru ore și jumătate, să ne îmbarcăm de la Terminalul 3.

Gafă: am ieșit din aeroport, am citit pe clădire Hall 1 și am căutat instinctiv Hall 3. L-am identificat în vreo 10-15 minute, timp în care am tot împins la trolere. Am trecut de controale (am uitat să spun: nicăieri nu am avut parte de atâtea controale de securitate ca în Egipt, și la intrare, și la ieșire, și de șapte ori înăuntru. De fiecare dată cu descălțat și pipăit de sus până jos. Iar eu am intrat cu pumnal vânătoresc în avion :)  ) și am căutat o tabelă, să văd unde predăm bagajele. Avionul nu se găsea acolo. Ups! Hall 3 nu e tot aia cu Terminal 3, ci doar al treilea corp al Terminalului 1.

Ieșim afară, întrebăm unde e Terminalul 3. Nimeni nu ne spune: ori nu se știe, ori nu ne facem înțeleși, ori... n-am chef să dau bacșiș și pentru asta. În zona taxiurilor aflăm: e la 9 km, dar se rezolvă cu 20 de dolari. După o săptămână în Egipt, eram deja sătul de sporturile lor naționale, minciuna și ciubucul. GPS-ul îmi spunea că e la 1,5 km, timp aveam, așa că am plecat pe jos. Bineînțeles, zero indicatoare pe șosea. După 15 minute de mers printre hale, am zărit Terminalul 2 (unde aterizează Tarom), iar 3 nu era departe. O provocare a fost și găsirea intrării la Zboruri externe - zero semnalizare, după cum spuneam. Dacă întrebi pe cineva, ori dă din umeri, ori e dispus să te însoțească până acolo (= bacșiș); nimeni nu poate întinde o mână, să spună: uite, frate, acolo e.  

Ideea este: dacă zburați cu conexiune, aveți grijă să nu schimbați terminalul. E OK transferul de la 2 la 3, dar e de evitat transferul de la 1 la 2/3. Am citit pe undeva, după întoarcere, că ar exista un microbuz între terminale la fiecare 30 de minute, dar... habar n-am de unde se ia (iar informația costă în Egipt), plus că trebuie să vă aveți lire - cam greu, mai ales la sosire.

CU TRENUL ÎN EGIPT

Am mers cu trenul în Maroc, anul trecut - a fost o plăcere. Am sperat că va fi la fel și în Egipt. Nu a fost.

Orice s-ar spune, zborurile interne nu sunt practice. Trebuie să ajungi la aeroport cu mult timp înainte. Transferul oraș-aeroport e cronofag (mai bine de o oră în Cairo) și nu e ieftin (peste 20 de dolari în Cairo, asta dacă te pricepi să negociezi, și cel puțin 10 dolari în Luxor). Controale peste controale peste controale. Când tragi linie, chiar nu merită.

Așa că am ales să mergem de la Cairo la Luxor cu trenul de noapte. Drumul e din centru până în centru, se economisește o noapte de cazare și o zi de vacanță, se oferă cină și mic dejun - care chiar au fost comestibile și îndestulătoare.  

Pentru a cumpăra biletele de tren am pierdut cel mai mult timp înainte de plecare. În Maroc a fost simplu, site-ul funcționează perfect, se plătește online pe o platformă securizată, primești biletele prin mail, totul clar și eficient. În plus, biletele sunt ieftine, au același preț pentru cetățenii marocani și pentru cei străini (deși la muzee sunt prețuri diferite).

În Egipt, cetățenii străini nu pot cumpăra bilete la preț normal - ci doar la unul de zece ori mai mare. Am citit și pe aici, și prin alte locuri, că se poate trișa: rogi (= dai bacșiș) un (unui) cetățean egiptean să cumpere pentru tine și, eventual, mituiești controlorul. O fi, fiecare cu experiența sa, dar eu spun că, în prezent, este imposibil să mergi cu bilet de egiptean în trenul de noapte. Selecția străinilor se face încă înainte de a intra în clădirea gării, dacă ai troler, ești cât de cât mai bine îmbrăcat, nu știi limba și ești însoțit de o doamnă fără văl, nu ai cum scăpa. Nu ți se permite să intri în gară, ești condus într-o cameră specială, unde ți se verifică biletul. După care ești dat în grija unui angajat, care te îndrumă până când urci în tren (= evident, bacșiș). Dacă scapi de primul filtru, mai sunt vreo cinci, deci...  

Înainte de plecare, trebuia să stabilim dacă luăm bilet online sau îl cumpărăm la fața locului, Citisem că se cam epuizează cu zile înainte, așa că am decis să luăm înainte de plecare. Și, pentru că nu m-am descurcat cu site-ul lor (e prima oară când mi se întâmplă), am apelat la o agenție. Aceștia mi-au trimis niște bilete cu numărul trenului, al vagonului și locului, dar fără cod cu bare sau ceva care să se poată scana. Alt motiv de îngrijorare: or fi valabile, n-or fi valabile? Cum vom trece de porțile de intrare la peroane? Până la urmă, au fost în regulă: biletele luate direct din gară se scanează, dar există la fiecare poartă de acces câte un cetățean care te verifică (bilet + pașaport, că sunt nominale) și îți deschide el poarta dacă e mulțumit.  

Ajunși în Gara Ramses cu 40 de minute înainte de ora plecării (pe bilet scria să fie cel puțin 30), am intrat pe la casa de bilete (cea pentru cetățeni străini este în experiorul clădirii, chiar înainte de control bagaje & documente de călătorie) pentru a vedea dacă mai sunt locuri și cât costă. Mai erau o grămadă (cred că vagonul pentru străini a fost pe jumătate gol) și costau 90 de dolari / persoană. Noi plătiserăm 95.

Gara Ramses e foarte frumoasă, e un obiectiv de top al orașului. Și pe dinafară, dar mai ales în interior. Am atașat vreo două poze.

Evident, trenul a plecat cu o jumătate de oră întârziere. Vagonul cel scump era, de fapt, un vagon rusesc din anii 50-60, au circulat și pe la noi înainte de 2000. Cu geamuri sparte, canapele jerpelite, toalete obosite, în care nu curge apa (dar s-a făcut curat din oră în oră, cred, erau folosibile) - ce mai, un vis, o minune. Pe de altă parte, ca orice lucru rusesc, compartimentul era relativ confortabil, paturile o dată și jumătate față de cele din vagoanele de dormit care circulă acum la noi. Lenjeria a fost curată, cina aproape gustoasă, întârzierea în Luxor sub o oră - am bifat experiența mai curând cu plus.

TRANSPORTUL PRIN ORAȘ

Am mers cu taxiul (două zile am avut chiar șofer personal de dimineață până seara - dacă reușesc să mă mobilizez, voi povesti despre asta), cu metroul (în Cairo), cu trăsura, cu feribotul. Am ratat vasul de croazieră, dromaderul, feluca și balonul - pe unele de voie, pe altele de nevoie.

Din câte mi-am dat seama, problema cea mai gravă apare atunci când ești „client captiv” . De exemplu, cand aterizezi pe un aeroport. În această situație, te afli la mâna taximetriștilor, care sunt înțeleși între ei și te vor jumuli fără milă. Invers, când vii din oraș către aeroport, e mai simplu: agăți un taxi pe stradă (te abordează ei, nicio problemă, ai de unde alege) și negociezi de pe o oarecare poziție de forță - nu vrea el, mergi la altul.

În Egipt, regula este că, la cel puțin trei nopți de cazare, hotelul îți asigură transferul de la aeroport (de obicei, doar la venire, nu și la plecare). Este bine să verificați acest lucru atunci când alegeți hotelul.

În principiu, taxiul e mai ieftin ca la noi, cam 3 km la un dolar. Depinde mult cum știi să negociezi. Pentru 7-8 ore și până într-o sută de kilometri, se dau 30-40 de dolari. E important să discuți direct cu șoferul; dacă iei mașină prin cineva (recepționerul de la un hotel, de exemplu), prețul se poate dubla.

Nu recomand nimănui să închirieze mașină. Eu, unul, nu am mai văzut niciodată, nicăieri, un asemenea trafic. It's an only rule: no rules.

Cel mai trist e dacă ești pieton. Pierde-te pe străduțe, ni se recomandă prin ghidurile care descriu Italia / Spania / Franța etc. Nu există așa ceva. Dacă te abați de la strada principală, e scarry. Nici străzile principale nu arată cum ar trebui. Nu prea sunt iluminate seara - și nu știu dacă e rău sau e bine, la lumânare parcă nu vezi toate defectele, dar nici nu ai imbold ca să înaintezi. În jur, mașinile emană gaze de eșapament și toți șoferii stau cu o mână pe claxon și cu una pe telefon, volanul se învârte singur. Iar traversarea - da, e o întreagă epopee traversarea unei străzi în Egipt.

BANI

Dolari, dolari și iar dolari. "Șoferul personal" din Luxor ne-a dezvăluit motivul: afacerile cu rușii. Nu neapărat cu turiștii, ci la nivel de state. Rușii aspiră dolarii din Egipt plătind, practic, oricât. Localnicii care au acces la piața neagră pot lua chiar și 60 de lire pentru un dolar. În condițiile în care cursul oficial era 30,8 lire.

Casele de schimb valutar sunt foarte puține, sunt controlate de stat și oferă, toate, același lucru. Se afișează 30,7 lire / dolar la vânzare dolari și 30,8 la cumpărare. Treaba e, însă, că niciodată niciodată nu au dolari la vânzare. E prima dată când văd același curs în aeroport, în gară sau în centru... Nu are rost să căutați prea mult, schimbați oriunde, e același lucru.

Sau, mai bine, așteptați să vă propună vreun taximetrist / recepționer să vă schimbe el. Oferă 35-40 de lire pentru un dolar, merită!  

La restaurant nu ni s-au acceptat decât lire. La taxi, bilete turistice, bacșiș - toți cer dolari. Nu trebuie să mai spun: să fie emiși după 2007 și să arate impecabil.

Am plătit și cu euro (la cursul de 33,8 lire / 1 euro). În vreo două locuri, cu cardul. Ba chiar și cu bani românești: un nene care vindea suveniruri lângă piramide, după ce i-am răspuns la obsedantul „where are you from?” , a cerut lei. Ne-a luat 5 lei = 1 dolar, dar a fost o situație amuzantă și i-am dat.

CAZARE

În Cairo: El Farida Hotel, la cinci minute de Piața Tahrir. Destul de bine, deși am mers la risc: s-a (re) deschis abia de două-trei luni, în momentul în care am făcut rezervare nu avea nicio recenzie pe nicăieri.

În Luxor: Steigenberger Resort Achti, pe malul Nilului. Un hotel minunat, păcat că am stat doar două zile și acestea au fost extrem de aglomerate, nu am avut timp să ne bucurăm de ceea ce oferă.

MASA

Mâncărurile lor sunt foarte condimentate, pentru noi - de nemâncat. Dar alta e marea problemă: curățenia. Eu nu am reușit să mă așez la masă în localurile unde mănâncă localnici din cauza mirosurilor, a mâinilor murdare ale bucătarilor - pe care îi vezi etc.

Am găsit câteva locuri decente, despre care voi încerca să vorbesc la un moment dat: Risk (sus, în Cairo Tower), CaiRoma (lipit de hotel) și... McDonald's Tahrir în Cairo, respectiv Oasis Palace și Pizza Roma în Luxor.

DIVERSE

Viza: am luat-o la sosire, 25 de dolari / persoană.

Telefon: am preferat să folosim ce oferă operatorii la care avem abonament. La Orange, există o extraopțiune de 20 de euro care acoperă 30 de minute local sau în România, plus 8 giga trafic de date. Opțiunea trebuie activată înainte de plecare, de pe teritoriul național. Vodafone nu are nicio opțiune specială, pur si simplu te taxează cu 18 euro pentru fiecare pachet de 4 giga trafic de date început și cu 7 euro pentru fiecare pachet de 30 de minute convorbiri început. Nu ieșeam cu mult mai bine luând cartele de-ale lor. În Cairo am avut semnal și nu prea. În Luxor, netul a mers impecabil.

GPS: Google Maps a fost perfect (pentru ce am avut noi nevoie).

Pass-uri turistice: am luat Cairo Pass, 130 dolari / persoană și Luxor Premium Pass, 250 dolari / persoană, dar am plătit doar 125, pentru că achiziționarea Cairo Pass aduce o reducere de 50% pentru Luxor Pass. Au fost utile? Voi reveni.

Siguranța: a fost în regulă, pe oriunde am umblat, indiferent de oră. Dar... agasanți oameni, este imposibil să te plimbi ca un anonim.

Curățenia: dezastru.

Shopping: numai prostii, chiar nu ai de unde lua ceva cât de cât de calitate. Însă, desigur, nu pentru asta vizităm Egiptul.

Vremea: în februarie a fost perfect. La amiază am avut 25 de grade, chiar 30 în Valea Regilor. Dimineața-seara trebuia o geacă, erau 12-15 grade.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adso in 09.03.24 20:09:14
Validat / Publicat: 09.03.24 20:56:16
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT

VIZUALIZĂRI: 1260 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

48 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P30 Templul lui Hatshepsut
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

48 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 48
webmasterX
[09.03.24 20:56:04]
»

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 14016&hid=25858.

Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat câte ceva, ar fi zuper-util — link încărcare video.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[09.03.24 21:00:17]
»

@webmasterX: Cam intr-o ora

AZE
[09.03.24 22:46:09]
»

Foarte interesant. Mi-a făcut mare plăcere descriere detaliată !!!

Așteptăm restul de relatări 😀

Pușcașu MarinPHONE CONS. ONORIFIC AFA / EGIPT
[10.03.24 04:40:16]
»

@adso: S-au schimbat multe în 13 ani și era normal să se schimbe. Din păcate, din ce-am citit mai sus, s-au schimbat în rău. Așteptam cu mare interes acest review, pentru că mă interesează un repetir în Cairo, când vor binevoi să deschidă Muzeul de Istorie de la Giza. Acum o să mă mai gândesc, pentru că oricât de diferiți am putea fi ca oameni, ca turiști avem cumva asemănări. Amândoi preferăm circuite pe cont propriu, cu ceva documentare în spate și fără "surprize" la fața locului 😀.

Nu știu dacă greșesc, dar se simte puțină dezamăgire în relatarea ta. Mă gândesc totuși că ce-ai văzut acolo compensează măcar în parte aspectul contemporan al Egiptului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][11 voturi]
webmasterX
[10.03.24 07:13:49]
»

@adso: Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

adsoAUTOR REVIEW
[10.03.24 07:47:38]
»

@webmasterX: Cu plăcere! Eu sunt dator cu scuze, că nu am încărcat de la bun început, dar am avut ceva treabă.

Egiptul este foarte instagramabil, nu ai cum face fotografii nereușite!

adsoAUTOR REVIEW
[10.03.24 07:52:14]
»

@AZE: Mulțumesc pentru aprecieri!

Mi-ar fi prins bine să am, înainte de plecare, unele dintre informațiile pe care le-am lăsat acum .

În privința continuărilor... nu mai promit nimic. De trei luni încerc să scriu despre Castelul Mimi. De jumătate de an vreau să vorbesc despre casa memorială Edmond Rostand. De un an despre Toledo și Segovia.

Am spus pe aici că voi scrie cât de repede. Îhî, exact așa am făcut

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][11 voturi]
adsoAUTOR REVIEW
[10.03.24 08:10:15]
»

@Pușcașu Marin: Da, chiar suntem tușiti din aceeași tipologie, mă regăsesc în tot ceea ce scrii. Am citit tot ce ai publicat despre excursia de acum 13 ani. Cu excepția unui articol, pe restul le citisem înainte de plecare și m-am inspirat din experiențele tale, deși timpul nu mi-a permis să fac nici pe departe ce ai reușit tu.

Nu șiu cum de mi-a scăpat „Cairo în patru zile” . Pe ăsta l-am parcurs abia ieri și am constatat că am ales fix obiectivele pe care le aleseseși și tu .

În privința dezamăgirii de care vorbești: știi zisa aia, drumul este mai important decât destinația. Eu chiar cred asta, atât la propriu, cât și la figurat.

Egiptul are multe oaze de frumos, de miracol chiar. Dar trebuie să te teleportezi de la una la alta, drumul până la ele este sufocant. Oamenii de pe acolo au o filozofie de viață cu care eu sunt incompatibil. Vina mea, desigur.

k-lator
[10.03.24 11:38:57]
»

@adso: Am ajuns în Egipt în perioada pandemiei, când se făcuse potecă bătută din România și retur. Anterior plecării, citisem articolele scrise de @roth care a avut de asemenea o vacanță pe cont propriu și îmi aduc aminte că mi-am zis: uite dom'ne că se poate așa, chiar și în Egipt! Noi nu ne-am bătut capul (sau n-am avut curajul ăsta) și am mers printr-o agenție, dar a fost a treia oară în viața noastră (chiar și până în prezent).

N-am ales excursia la Cairo - aproape 24 h din Hurghada - pe principiul că dintr-un sejur de 7 nopți n-are rost să te întorci din vacanță mai obosit decât ai plecat, dar și cu convingerea că la Cairo vom face cândva un city break să le vedem în tihnă pe toate.

După aceea, mi-a cam pierit cheful de organizat ceva pe cont propriu în Egipt, iar acum când te-am citit, cu atât mai mult

În ceea ce privește modul lor agasant de a aborda turiștii, rar mi-a fost dat să mai văd așa” atârnători” ca egiptenii. Dar și mai rar, atâția oameni care să fi declarat că au fost în Brașov, Galați, București, Cluj - dar trăiesc la limita subzistenței... pentru prima dată în viața mea când am avut sentimente atât de contradictorii în decursul unei vacanțe.

Voi ați avut curaj, iar experiența merită povestită în continuare - poate îți faci timp, totuși! Mulțumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][11 voturi]
adsoAUTOR REVIEW
[10.03.24 11:59:07]
»

@k-lator: Sărut mâna!

Am citit și eu seria de articole scrisă de @roth, foarte bună, m-am inspirat de pe acolo. Domnia sa a fost încântată de tot, eu nu chiar - dar este clar că nu avem toți aceleași lucruri care să ne placă.

Oricum, recomand oricui să facă o vizită pe cont propriu în Egipt, sunt o grămadă de obiective „must see” acolo și nu se poate ajunge la toate cu opționale din Hurgada. Însă trebuie asumate de la bun început o mulțime de lucruri.

Încerc să fiu corect și echilibrat: nu are sens nici să prezinți totul în negru, nici totul în roz. Treaba e că pentru Egipt se potrivesc cel mai bine nuanțe de maro .

Dacă ar fi să mă reîntorc vreodată, aș zbura direct la Luxor, aș cumpăra o croazieră mai lungă și m-aș axa pe Assuan și Luxor. Și aș băga mâna adânc în buzunar, alegând variante de cazare mai scumpe și bine cotate.

soacramea13PHONE
[10.03.24 12:09:16]
»

Egiptul mi se pare a fi printre puținele destinații în care călătorul trebuie să aibă informații curente și vaste pentru că nu merge că în alte țări las că văd Io pe moment ce fac😉sau cum mă descurc decât dacă bugetul e fără limită 😁

Felicitări pentru călătorie!!!

adsoAUTOR REVIEW
[10.03.24 12:20:27]
»

@soacramea13: Mulțumesc!

În ceea ce privește faptul că

Egiptul mi se pare a fi printre puținele destinații în care călătorul trebuie să aibă informații curente și vaste

probabil că situația este chiar mai tristă în India, Cambogia, Sudan sau mai știu eu care alte țări. Doar că acolo nu mi-am propus să ajung. Sau, cel puțin, nu încă!

k-latorPHONE
[10.03.24 12:20:30]
»

@adso: O croazieră pe Nil m-ar încânta - cu o agenție, evident. Mi-a deschis apetitul @msnd și mi-ar plăcea și mie să vizitez templele din zona aceea.

Eu am fost foarte încantată de ceea ce am văzut în Luxor și Valea Regilor.

Admin
[10.03.24 12:31:45]
»

@k-lator: De mai bine de 2 ani tot lucrez, cu (mari) intermitențe, la o „Caravană AFA” în Egipt, împreună cu msnd — o excursie de grup cu program RELAXAT: 4-5 zile în zona Aswan (!), cu feluca înapoi spre Luxor (una mai mare, 40-50 pers, doar pentru noi), 3 zile la Luxor (include vizite la templele mai depărtate, tot în zona Luxor), 3-4 zile la Cairo (inclusiv Alexandria)

Poate dă Domnul s-o finalizez pentru finalul acestui an

k-latorPHONE
[10.03.24 12:48:05]
»

@Admin: Yuupii... ți-oi fi citit gândurile!? 😁. Telepatie sau nu, iaca ai destăinut intențiile și mă bucur pentru asta!

Sper să iasă, ar fi ceva grozav!

Admin
[10.03.24 12:54:35]
»

De la Crăciun până în primele zile ale lui ianuarie ar fi

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[10.03.24 13:20:19]
»

@Admin: Acuma spuneți?

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[10.03.24 13:22:31]
»

@k-lator: Am citit articolele lui @msnd ca pe Biblie!

Sau chiar cu mai multa atentie, ca peste partea aia cu Legile din Vechiul Testament am trecut in viteza

k-latorPHONE
[10.03.24 13:49:17]
»

@adso: 😄😄👍

msnd
[10.03.24 17:43:50]
»

Primele mele contacta cu Egiptul au fost cu ocazia unui șir de deplasări, în interes de serviciu, la începutul anilor ’80. Mi-au plăcut foarte mult. Oamenii erau zâmbitori, amabili. În Cairo, în afară de mult praf, nu am întâlnit prea multe gunoaie. Am mers de mai multe ori cu trenuri de diverse categorii și, de la fiecare, ași putea spune o poveste. Singurul lucru mai complicat era circulația auto. Dar, după ceva timp, reușeam să taversez marile bulevarde, cu șiruri nesfârșite de mașini, fără nici o problemă.

Am revenit, într-un circuit, în 2008. Am rămas șocat. Am ajuns la concluzia că, între timp, egiptenii „s-au spurcat la turism” . Lucruri mult mai scumpe. oameni agasanți, chiar agresivi dacă nu le dai atenție, valuta la putere, murdărie pe străzi. Totuși, călătoria cu vagonul de dormit a fost foarte plăcută. Nou, curat, luminos, mi s-a părut mai modern decât cele care circulau pe la noi în acea perioadă.

În 2021 situația a fost cam la fel, doar cursul schimbului valutar crescut cu puțin pesre 100%. Dar, lucrurile și locurile, văzute și revăzute, au compensat, pentru mine, toate aceste dezagramente.

Văd că acum, după mai puțin de 3 ani, cursul valutar a mai crescut cu încă 50%.

Felicitări pentru curajul de a face o asemenea excursie și sper să fii mulțumit de ceea ce ai vizitat, cu toate dezamăgirile pe care le-ai avut. Totodată, felicitări pentru articol, complex, complet, cu o mulțime de detalii utile.

Aștept cu nerăbdare următile, care să-mi împrospăteze amintirile sau care să prezinte locuri pe care nu le-am văzut (Valea Reginelor).

P. S.

În trecut, pe chestia asta, „așteptam un miel de paște” . Numele meu de user este msnd.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
adsoAUTOR REVIEW
[10.03.24 19:38:54]
»

@msnd: În primul rând, scuze pentru că v-am botezat. Mi-am permis să corectez.

Am citit articolele dvs, deci știam istoricul vizitelor pe care le-ați făcut în Egipt. Faptul că participați la organizarea unei caravane AFA în Egipt vorbește de la sine despre ceea ce simțiți față de această țară. Sunt sigur că va fi o reușită!

Evident că tot ceea ce am văzut m-a încântat. În primul rând - Templul de la Karnak. Valea Reginelor mi-a plăcut mai mult decât Valea Regilor. Piramidele, desigur - toate cele trei complexe pe care le-am vizitat. Aveți dreptate, acestea compensează disconfortul indus de modul în care văd existența egiptenii contemporani.

Cred că nu trebuie mult curaj ca să vizitezi Egiptul pe cont propriu în ziua de azi. Globalizarea aduce și anumite avantaje.

elenaadinaPHONE
[11.03.24 14:25:56]
»

Felicitări pentru vacanța pe cont propriu, așa cum a fost ea, cu bune și mai puțin bune, rămâne totuși o experiență de viață care cu siguranță te-a îmbogățit!

Felicitări și pentru articolul interesant cu multe informații utile!

Am remarcat ceva nou, zborul cu balonul peste Valea Regilor, un tablou deosebit!

Și eu mă gândeam la un circuit pe cont propriu, as vrea să văd anumite obiective care nu sunt pe lista excursiilor optionale ale tour-operatorilor, dar încă mi se pare complicat, mai aștept, trebuie multă documentare.

As fi mers și în cea la care lucrează AFA, dar nu știu dacă pot pleca în perioada respectivă. 🙂

adsoAUTOR REVIEW
[11.03.24 16:34:18]
»

@elenaadina: Sărut mâna!

Din păcate, zborul cu balonul l-am ratat, din motive meteorologice - am spus într-un ecou și, poate, voi povesti mai pe larg la un moment dat. Pozele încărcate sunt făcute în dimineața plecării din Luxor, de la piscina hotelului unde eram cazați. A fost un moment magic, care însă doar ne-a făcut și mai mult sânge rău , acum vedeam ce am pierdut.

Și eu mă gândeam la un circuit pe cont propriu, [... ] dar încă mi se pare complicat, mai aștept, trebuie multă documentare.

Este complicat și nu foarte. M-aș bucura să vă fie, cât de cât, de folos ce mai scriu și eu pe aici. Au scris și alții, se poate citi și din alte surse - material există!

În plus, după cum spuneam, oricât de mult v-ați documenta, tot va trebui să improvizați la fața locului. Dar este un proiect realizabil.

msnd
[11.03.24 17:06:56]
»

Nu este o problemă cu „botezul” . Mi-am permis doar un moment de amuzament.

O zi excelentă!

doinafil
[12.03.24 15:08:01]
»

De câte peripeții ați avut parte! Brrr!!! 🤔

Cele mai neplăcute au fost, desigur, cele cu banii plătiți în plus, prin aeroporturi, dar și cu „inventarea” modului egiptenilor de a lua banii turiștilor 😞 (te ia dintr-un loc și te însoțește până într-altul, câțiva metri doar, ca să-i dai ciubuc! Urât! 😩)

Nouă ne-a plăcut mult croaziera pe Nil, cazarea și mâncarea de pe vapor și vizitele făcute la principalele obiective de pe traseul Nilului. A durat șapte zile această plimbare, apoi am fost cazați în Hurgada, alte șapte nopți, la un hotel de cinci stele. Am avut parte peste tot de curățenie și mâncare bună. Doar la piramidele din Giza și la Cairo ne-au sâcâit egiptenii ambulanți, care-ți ieșeau în față și nu te lăsau să-ți vezi de drum, încercând să-ți vândă nimicuri contrafăcute. (de ex. „papirus” făcut din coajă de banană și nu din planta cu același nume, care - după uscare și trecerea timpului, se fărâmă când o strângi în mână, nu rămâne întreagă!).

Când ne-am întors din Egipt, am spus că nu mai vreau să mai merg acolo! Acum nu mai sunt așa de sigură, mai ales dacă se întrevede că se va face o caravană AFA cu destinația Egipt! „Jumătatea mea mai bună” - asta ca să parafrazez versul unui cântec românesc, care-mi place👏- (@msnd împreună cu Cornel) urmează să facă un program pentru această excursie, dar... numai Domnul știe când se va finaliza! Într-o asemenea companie, cu colegi de la AFA, mi-ar plăcea să mai merg, mai ales că cea din circuitul european din 2022 - (parcă?!) mi-a făcut o mare plăcere, m-a încântat, chiar🥳!

Aștept să-ți citesc următoarele articole, care-mi plac tare mult! 👍

adsoAUTOR REVIEW
[12.03.24 17:32:24]
»

@doinafil: Mulțumeeesc!

Bani pierduți au mai fost, dar nu mi-am făcut sânge rău din cauza asta (oricum, nu exagerat de mult). Pe total, excursia nu a fost foarte scumpă, probabil că o agenție ne lua fiecăruia cât am cheltuit împreună. Una e să mergi la AI - unde clar ieși mai bine printr-o agenție, alta e într-o excursie de acest gen. Problema este că ar fi trebuit să mă fi documentat mai mult și nu am avut timp pentru asta.

Și eu spuneam că, dacă ar fi să revin în Egipt, ar fi doar pentru plajă sau pentru o croazieră pe Nil. Cât mai „de lux” mi-aș permite. Ar fi prea curând anul ăsta, încă am rămas cu sechele, dar nu exclud în totalitate ideea.

Sper să se materializeze proiectul Caravanei AFA! Mult succes!

mishu
[13.03.24 20:04:58]
»

@adso: Citind cele scrise, precum si ecourile, inclin sa cred ca tot pe ceva organizat as merge, poate si din comoditate (desi nu prea cred asta), dar as considera mai safe.

Mi s-a parut tentanta propunerea lui Admin, numai ca la final de an, la trecerea dintre ani de obicei suntem in familie. Dar vedem cum mai lucreaza Universul.

Pana una alta insa am citit cu mare placere articolul tau, felicitari, votat cu mare drag.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[13.03.24 22:40:41]
»

@mishu: Multumesc! Ma bucur ca va regasesc pe site!

mprofeanuPHONE
[14.03.24 18:23:42]
»

@Admin: Ce m-aș bucura dacă ai finaliza o excursie AFA în Egipt! Aștept colaborarea ta cu msnd.

nicole33
[16.03.24 13:17:11]
»

@adso:

Această primă vizită a ta în Egipt mi se pare pe cât de interesantă pe atât de curajoasă.

Felicitări pentru organizare şi pentru articol!

Este posibil să vezi Egiptul de capul tău? Categoric, da. Deși... am întâlnit foarte puțini turiști izolați, ca noi.

Orice este posibil, eu însă nu mi-am dorit acest lucru nici măcar după ce am experimentat "cu ce se mănâncă" această ţară.

De ce? Cred că din cauza răspunsului la cea de-a doua întrebare: Ești mai câștigat, din punct de vedere turistic, dacă mergi în Egipt pe cont propriu? Personal, în urma vacanței nu de mult încheiate, înclin să cred că nu. Și este pentru prima oară când (îmi) dau acest răspuns!

Eu aş răspunde şi da şi nu, plecând de la propriile mele experienţe în excursiile la Cairo şi Luxor, cu plecare din Hurghada, prin agenţie, cu grup organizat şi un ghid foarte competent şi comparând cu cele povestite de tine despre cele vizitate.

oricât m-aș fi pregătit, socoteala de acasă nu s-ar fi potrivit cu cea din târg. În Egipt improvizația e la putere, trebuie să te adaptezi pe moment la situații pe care nu ai cum să le prevezi. Este o destinație pentru turiști experimentați, flexibili și... neofticoși (nu găsesc alt cuvânt mai potrivit, scuze!).

Ai sesizat foarte corect mentalitatea celor de acolo, iar pentru a face faţă cu succes surprizelor de tot felul, pe lângă mult noroc, eu cred că-ţi mai trebuie şi multă spontaneitate şi adaptabilitate, pe care puţini le mai au după o anumită vârstă.

Nu recomand nimănui să închirieze mașină. Eu, unul, nu am mai văzut niciodată, nicăieri, un asemenea trafic. It's an only rule: no rules.

Nici noi nu am închiriat maşină şi nici nu recomand. Am vrut să merg cu maşină închiriată la Cairo mai mult pentru a evita răul de mişcare inevitabil la o călătorie atât de lungă, însă am renunţat la maşină dublând doza de pastile şi nu-mi pare rău. Aş fi pierdut aproape la fel de mult timp pe drum, autoturismele fiind foarte frecvent şi atent controlate la nenumăratele puncte de control faţă de autocarele care treceau mult mai rapid, doar şoferul fiind obligat să-şi prezinte documentele. Regret doar timpul mult prea scurt petrecut la obiectivele turistice pentru care am făcut acest sacrificiu de a pleca la un drum de 24 ore cu autocarul.

Circulaţia haotică de peste tot, dar mai ales din Cairo, poate pune la grea încercare şi nervii unui şofer mai calm şi mai răbdător decât mine, chiar dacă soţul meu este de părere că m-aş fi adaptat rapid, eu fiind deja obişnuită din Bucureşti să stau cu o mână pe claxon şi cu cealaltă deseori pe mobil

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil, elenaadina, gojavaler, k-lator, mishu, mprofeanu, msnd, Pușcașu Marin, soacramea13
Alte impresii din această RUBRICĂÎn Egipt pe cont propriu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089452028274536 sec
    ecranul dvs: 1 x 1