EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Bușteni, anul ăsta, am fost de Paște. Că ne invitaseră copiii, aka fiie-mea și prietenul ei. Cred că-n proporție covîrșitoare, voi, ăștia de mâzgăliți pe AFA sunteți părinți. Iar care nu sunteți, visați la asta. De-aia, spui, când te invită plodul tău, undeva, e ordin. Și, unde-i ordin, cu plăcere!
Clar, trebuie să recunosc că, deși scriu pe AFA despre mănăstiri, nu suntem o familie de habotnici! Fiie-mea, nici atât! Mă rog, noua generație! Bine, nici eu nu cad cu curu-n sus la fiecare biserică și nici nu merg în genunchi pe lângă altar, doar așa, ca să-l fentez pe Dumnezeu, să vadă ce mă dau eu de ceasul morții cu credința. De fapt, cică nici nu poți Să-L minți, așa că, ce rost ar mai avea?!
Că de ce fac referirea asta la alea sfinte, tocmai azi, de Sf. Parascheva?! Apropos, eu am fost și la mănăstirea din Serbia din locul unde s-a născut Svetla Petka, cum îi spun sârbii. Bine, n-am fost mai câștigat decât ăștilalți, de fugiți la Catedrala de la Iași, poate că nu toți știu că moaștele Sfintei Paraschiva au fost aduse în Moldova de Vasile Lupu la Trei Ierarhi, doar așa, ca să-și arate puterea financiară și ca să mute locul de unde se conducea Moldova, religios vorbind, la Iași. Asta e altă discuție, să rămânem la Bușteni.
E ciudat cum Bușteni, o localitate relativ nouă, atestată documentar pe la 1780, plus-minus niște ani, a ajuns așa, o stațiune unde se bulucesc oamenii să vină-n turism?! Că, vorbim de Paște, primăvara, deci nu mai e vorba de schiat. Că, nah, la schiat, ca la schiat...
Paștele este o sărbătoare liniștită, se presupune că lumea stă acas' , să se reculeagă și să-nțeleagă Sacrificiul. Și-atunci, de ce fugim de-acasă s-ajungem la Bușteni?!
Că, pe bune, și-acuma or să-mi saie-n cap mulți, Bușteniul nu e vreun loc bengos, unde să-ți petreci o asemenea sărbătoare! Bușteni este o rampă de plecare, spre Babele, spre Sfinx, la Crucea de pe Caraiman sau releul de la Coștila, ori spre Peștera Ialomiței, dacă vrei cu telecabina. Dar ăștia de la telecabină au pus niște prețuri de parcă pleci din Bușteni direct la Tokyo, treci Indianul și parte din Pacific, oceanele, mă refer... și, tot e o coadă monstruoasă.
Dacă iei cursele piraților taximetriști, te duc ăia pe la Bolboci, pe la Padina... ca s-ajungi tot la Peșterea Ialomiței, dar, nah, fiecare cu alegerea lui.
Dacă alegi să stai în Bușteni, te poți agita pe la Castelul Cantacuzino, care are o istorie frumoasă, de la reședință princiară la ospiciu de nebuni... acuma, acolo, e un mare restaurant, cu prețuri de te-nnebunesc, deci și-au păstrat din obiceiuri. Ori, să urci la Cascada Urlătoarea, hm, mai e o” Urlătoarea” la Buzău, e inflație de urlători și nu mă refer la Șoșoacă...
Sau, te duci la Mănăstirea Caraiman, mănăstire de taici, s-aprinzi lumînări și să te calci în picioare cu preopinenții, ca să iei Lumină înaintea altora și, musai, direct de la preot! Și-atunci, ce vorbim despre evlavie?!
Zic așa, la Bușteni nu trebuie să mergi încrâncenat, nu-ți fă planuri de-acas' cu ce ai să faci, la ce oră și cu ce mijloc. Ori, dacă nu-ți ies, planurile, zic, n-o lua ca pe-un capăt de țară! La Bușteni du-te, așa, într-o părere, atunci când te cheamă copiii, c-au găsit o cazare bună și vor să fii împreună cu ei. Sau, din proprie inițiativă...
Fără încrâncenare ai să vezi că-n Bușteni te poți plimba liniștit pe strada principală, ai să găsești parcuri în care să-ți tragi sufletul, tarabe unde se fac clătite buuuune... ai să te bucuri de imaginea Castelului Cantacuzino și, mai ales, de faptul că, oriunde ai fi, ai să vezi Muntele. De fapt cred că muntele ne vede pe noi, ăștia, de suntem trecători, prin Bușteni și prin viață, el, muntele e acolo de câteva milioane de ani și-o să vadă pe alții ca noi care s-or agita ca peștii fără apă.
Și-atunci, de Paște fiind, poate c-ai să-nțelegi Eternitatea și-ai să te bucuri că, chiar dacă nu lași vreun semn vizibil pentru natură, ai trecut pe-acolo!
N-am ce sfaturi să vă dau despre Bușteni, cred că toții ați fost acolo și fiecare ați stors locul. Iar eu, acum ceva ani îndărăt, am scris despre Bușteni de parcă abia-l descoperisem, care aveți răbdare, căutați în arhivă și-o să vedeți! Zic, doar, că poate c-ar merita o vizită fără înverșunarea turistică, dorința aia de-a acoperi tot, sau, mă rog, cât mai multe din ce oferă locul, ci, doar o plimbare, agale și o privire spre orizontul îngustat de măreția Muntelui.
Gata, v-am plictisit suficient, plec. Web, te rog, o melodie care-mi place și, cred eu, se lovește de ceea ce am scris: https://www.youtube.com/watch?v=8kQZHYbZkLs&ab_channel=leorojasVEVO.
Iar pe voi, cei de m-ați citit, vă mulțumesc și vă salut, haidi, pa!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
E frumos, asta e esența, restul sunt doar cuvinte!
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Care, cum vrea, excursii, natură, restaurante, grătare, sau, ce știu eu, doar relaxare, te uiți la munte, mie mi-a ajuns!
Trimis de Yersinia Pestis in 14.10.21 20:17:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUȘTENI.
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Yersinia pestis: Mda, ai spus chestii despre Busteni, cred, dar eu am citit numai de Cuvioasa si de Soso.
Pe ultima am auzit-o azi din casa, ca stau numai la 1 km de Catedrala si are plamanii buni.
Si acum cinci minute s-a terminat focul de artificii de Zilele Iasului, sotia m-a chemat sa-l vad pe fereastra, dar am zis pas de data asta.
Asa, deci Busteni, osteni. Bustenim, Maria Ta!
Hmm... De acord cu Bușteni, cu muntele, cu alea-alea... Ok, mă duc acolo, da' numa' după ce fac ăștia autostrada. Dacă mai apuc.
PS: Copiii, zic... Au și sponsorizat ieșeala? Că atunci sunt chiar invidioasa! Și noi ieșim de Paști și de Crăciun, că-s sărbători de familie și se petrec cu familia și de ce să mă omor eu cu gătitul acasă, când poate s-o facă altul pentru mine în altă parte?! Dar pentru asta plătesc, nene! EU plătesc!
@gpopa: Blasfemie, te râzi de Fănică al nost' , tata moldovenilor!
Era mișto ăla cu Ștefan, către oștenii lui :
- Pi cai, moldovenii mei!
-Și io picai, Măria Ta, răspunse un oștean.
cât despre Șoșoacă, te-nvăț io cum să scapi de ea, dacă-mi permiți: reclamație la Garda de Mediu pentru depășirea nivelului de decibeli maxim admis! Dacă ne scapi de ea vei fi erou național! ????
@crismis: A te duce la Bușteni fără aglomerație pe șosea e ca și cum ai face plajă noaptea! Bine că nu vrei și liber la telecabină, auzi la ea?!
Cum adică "Cine plătește? " Păi, la ce-s buni părinții?! La o adică fiie-mea știe și PIN-ul cardurilor mă-sii și-a lu' tac' su, așa, preventiv!
????????
@crismis: Eu, nu! Acuma mi-am dat seama că trebuie să ne păzim cardurile! ????
@Yersinia pestis: Faina melodia, o ascult mereu cu plăcere!... Dacă nu îi ziceai tu lui nenea Web să o upload-eze, cred că mă rugam eu de el... dar nah, n-a mai fost nevoie ????!
Cardurile... ți le păzești degeaba. Io zic să schimbi din cand în când PIN-ul.
@Yersinia pestis: da nu ma rad difel di Fane, ari parti di respectu meu maxim.
Cat despre tata moldovenilor, sa inteleg ca toate casatoriile din zona sunt susceptibile de incest? Ar fi nasol, dar ar explica problemele de care s-a lovit @Mioritica - care or fi alea.
Cica 15% din populatia actuala a lumii se trage in linie directa din Ginghis Han - teste ADN cu acuratete mare. Iar restul din Stefan cel Mare.
Cu Soso nu ma pun, mi-e frica. Eu nu sunt strastrastra...stranepot al lui Stefan, ti-am spus ca sunt neam cu Veorica.
Pi cai, osteni! Daca nu, pi maini.
@gpopa: ????
Moldovenii îs frumoși dar și maxim alunecoși.
Problemele care m-au lovit în Moldova nu-s de povestit. Atât pot să spun: bârfe cu consecințe. Și nu doar pe mine m-au lovit. Un coleg din Făgăraș a rostit replica: dacă aș fi făcut lucrurile pe care le-am aflat despre mine, ziceam "wow, ce tare sunt"!!! Dar nu le-am făcut ever și nici măcar pe-aproape.
Cam asta cu Moldova, deci pas, oricât ar fi de frumoși și talentați. Plus, nici nu era creație artistică, era viață reală. De-amu doar Ardeal!!! Transilvania!!! Deja văd roade ardelene ????
@Mioritica: Nu știu ce pățiși și nu mă bag, admit că uneori în viață ni se-ntâmplă lucruri peste care nu putem sau nu vrem a trece. Doar atâta zic (de fapt, amintesc, că nu-s io atât de deșteaptă să emit atâta profunzime): "fiecare pădure cu uscăciunile ei".
Acum, fiecare are propriile metode de a extrage invataminte din intamplarile prin care trece. Unii cu logica aristotelica, altii cu cea multivalenta, dupa caz.
Off topic, citita acum: cica un patron italian, cu angajati romani (adica nu din Moldova, ci mai de la vest) a tot incecat sa-si lamureasca oamenii sa se vaccineze. Succes partial, se apropie de 50%, dar:
De vreo doua saptamani, constata ca mai bine de jumatate din fructele pe care le ofera angajatilor in timpul programului raman nemancate - de unde inainte nu ajungeau.
A luat deoparte un om de incredere, sa dezlege misterul. Si l-a dezlegat: angajatii sunt convinsi ca patronul injecteaza acele fructe cu vaccin. Iar ei sunt vigilenti, nu pot fi trasi asa usor pe sfoara...
@crismis: Treaba e așa: de mulți ani de zile funcționez în grupuri. Respectiv, dacă nu am grup, ce rost are să mai plec de acasă?
Chestia e că fiecare grup (tot la fel ca și fiecare țară) își creează propriile caracteristici, după specificul fiecărui individ participant la grup. Deci grupul își creează propria sa identitate. Este un egregor, un conglomerat. Într-o bârfă toți participă: unul zice introducerea - o bazaconie. Altul zice altă bazaconie - capitolul întâi. Tot așa până se creează o poveste lungă și total imaginativă, cu multe capitole. Țesătură asta se croșetează pe o persoană care nu are nici o legătură cu toată această aiureală. Chestia asta s-a tot repetat și în timp, a prins și a discreditat multe persoane.
Deci - scenariu repetitiv identic și funcțional ca și grup organizat și nicidecum cazuri izolate cum ar fi uscăciunile într-o pădure. Natura e mai inteligentă.
Se spune că moldovenii sunt maxim talentați și chiar așa și este, și dincoace și dincolo de Prut. Dar mult mai sănătos să nu te-ncrezi în vorbă lor.
@gpopa:
???? Uite dom-ne ca tot Ardealu-i fruncea!...
Ma intreb decât (sic! ????), de unde o fi luat patronu' ala italian atata vaccin sa injecteze fructele? O fi facut pact cu dom' prim ministru interimar?
@k-lator: păi nu spuse cel cu nume de afurisenie pentru mâțe că am cumpărat 120 de milioane de doze? Că mi-au făcut capul calendar vreo doi colegi cu asta.
@gpopa: La el ma refeream si io... ca el e cu interimatu' , deocamdata? ...
@k-lator: Filmul ăsta circulă pe la noi azi. E de aseară, din timpul focului de artificii despre care vorbeam în primul ecou (în timp real). Interesantă suprapunerea de sunete.
Din 15000 de cazuri la nivel național azi, 1200 sunt din Iași. Urmează Sf. Dumitru în București, Sf. Andrei în jud. Constanța. Așteptăm relatări de la fața locului.
@gpopa: Dacă tehnica ADN ar fi atât de evoluată ar stabili, fără putință de tăgadă, câți se trag și din Borcea, este c-ai uitat de el?!
Altminteri și trăsăturile de coportament ale lui Genghiz Khan sunt evidente pe la câte unii din cei ce alcătuiesc poporul român, aicea nu pot nega!
Cât despre Șoșo, Veorica este o duamnă, nu era ea spontană dar era de bun simț !
@k-lator: Păi, dacă schimb PIN-ul îl uit, așa că, cel mai sigur, il spui și ei! Deci, nu e o soluție!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Ce se mai poate face in Busteni, statiunea ursilor? — scris în 07.09.24 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Peisaje extraordinare, oraș în paragina, scump și neîngrijit — scris în 02.07.24 de Calatorvechi din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2021 Mini-Circuit pe Valea Prahovei — Poarta Bucegilor — scris în 16.08.21 de Mihnea-Alexandru din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 In Bușteni după 22 ani — scris în 10.08.21 de djcioko din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Telecabina Busteni-Babele? — scris în 08.08.21 de leonasch din BUZăU - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Nesimtirea si aroganta angajatilor de la Telecabina Busteni — scris în 06.10.20 de doru78 din TULCEA
- Nov.2018 La Bușteni, cu trenul — scris în 23.11.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ