BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurant Național Rădăuți

În timpul excursiei din Bucovina vezi impresii ne-am întâlnit cu foamea. Astfel orice mânăstire bucovinenaă sau alt obiectiv turistic a devenit dintr-o dată mai puțin interesant în fața provocării culinare care ne aștepta. Fapta a fost premeditată cu muult timp înainte și comentată intens astfel că atât gazdele care ne-au așteptat cât și noi care am mers acolo am fost cu lecția învățată, mai exact știam ce meniu ne așteaptă. Asta nu a însemnat însă că meniul nu se putea schimba pe loc sau să se mai adauge ceva, gazdele fiind flexibile în acest sens.
Despre restaurantul Național din Rădăuți
Ca să aflu câte ceva despre istoria acestui restaurant a trebuit să intru în saitul propriu al acestuia
Astfel am aflat că restaurantul situat în centrul Rădăuțiului s-a deschis în 1945 cu denumirea de 7 noiembrie. După cum se știe data de 7 noiembrie este legat de un eveniment politic rus, astfel în perioada 1945 când România era controlată deja de sovietici multe obiective erau denumite după diferite evenimente agreate de puterile acelor vremuri. Ca și idee și eu personal am lucrat câțiva ani într-o fabrică care se numea 7 noiembrie :)
În anii 60 turismul era centralizat și controlat de stat astfel tot ce era legat de turism se numea ONT (Oficiul Național de Turism) iar și acest restaurant era controlat de ONT, în 1960 s-a schimbat numele în restaurant Nordic și a păstrat numele până după revoluție. În 1963 s-a deschis Salonul Național, parte din restaurantul nordic.
Următoarea menționare despre restaurant apare în 1999, atunci s-a redeschis sub numele de Național. Tot din istoric face parte faptul că aici s-a servit prima dată ciorba rădăuțeană creația Corneliei Dumitrescu maestră în artă culinară. Astfel ciorba rădăuțeană a devenit un fel de brand local.
Adresa localului este Rădăuți jud. Suceava Piața Unirii nr. 62. Programul este aproape non-stop de luni până duminică între orele 8.00-24.00.
Restaurantul se află față în față cu catedrala ortodoxă din Rădăuți.
Vizita noastră în restaurant
Ne-am bucurat când am ajuns acolo, știam că urmează o ciorbă bine-meritată după atâtea vizite pe la mânăstiri și alte locuri. Autocarul a oprit pe prima bandă de circulație (nu există o parcare a restaurantului trebuie folosite locurile de parcare din proximitate) și după ce am coborât a plecat să parcheze undeva. Partea pietonală din fața restaurantului era în amenajare la momentul vizitei, zona va primi un pavaj nou. Restaurantul este amenajat la parterul unei clădiri istorice din centrul Rădăuțiului și este compus din mai multe încăperi, săli de mese. Sala cea mare se află pe partea stângă de la intrare iar sălile de mese mai mici și mai intime se află pe partea dreaptă.
Tot pe partea stângă dar în partea din spate se află barul restaurantului iar toaleta se află la stânga de bar.
Am fost îndrumați spre sala mare unde mesele au fost aranjate în așa fel ca să putem socializa, să ne simțim bine. Bineînțeles că așteptând mâncarea aproape toate discuțiile între noi au fost predominant turistice. Așteptând mâncarea ni s-a prezentat același istoric ceea ce am scris mai sus.
Dar a venit și momentul cel mare servirea ciorbei rădăuțene. Nu chiar la toată lumea erau care au optat pentru alte ciorbe ciorbă de văcuță de exemplu. Prima impresie când mi s-a adus ciorba rădăuțeană că arăta ca o ciorbă de burtă. O rețetă găsită aici: bucataras.ro/retete/retet ... -pui-91649.html dar rețeta originală se află pe saitul oficial atașat mai sus în articol.
Dar ciorba primită acolo mi s-a părut incredibil de gustoasă, am halit-o repede și parcă mai vroiam una dar mi-am băgat pofta în cui :) Am astâmpărat repede foamea suplimentară cu o bere, asta doar până au venit papanașii. Papanașii aceștia au o poveste. Povestea a început atunci când la strigarea lui Cornel că cine vrea papanași nu am fost prezent. Dar credeți că am rămas pe dinafară? Nici vorbă, chelnerul zice că facem să fie bine :) astfel a fost bine, am servit porția cu 2 papanași împreună cu dna AZE.
Știți care a fost efectul? De 2 zile mănânc papanași ca desert pe acasă atâtea a făcut :):):), tocmai am halit ultima porție scriind acest articol :) Dar urmează și ciorba rădăuțeană, deja se pregătește...
În altă ordine de idei atât de plăcut a fost acolo la restaurant încât s-a lungit vizita la limită periclitând vizita la ultimul obiectiv turistic din acea zi Mânăstirea Voroneț. Dar până la urmă s-a reușit și acesta să se facă.
Cele 2 ciorbe și porția de papanași au costat 78 lei, berea încă 8 lei. Bineînțeles că în afară de ce am mâncat noi există multe alte feluri de mâncare. Noi nu am primit un meniu fizic (fiind o comandă de grup) dar ne-am putut documenta online cu ce ar mai fi de mâncare sau de băut în această locație) Atașez un meniu tot de pe saitul lor aici -- shop.restaurantnational.ro
În concluzie vizita la acest restaurant a fost una plăcută atât din punct de vedere culinar cât și din punct de vedere că am fost împreună cu marea familie AFA. Poftă bună
Trimis de AZE in 10.04.25 20:53:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RĂDĂUȚI.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@AZE: Ai grijă cu papanașii... îngrașă
Am trecut și noi vineri pe-acolo, special pentru ciorba rădăuțeană făcută la mama ei, acolo. Am mâncat doar câte o ciorbă. Pentru felul doi, n-a mai fost loc dupâ mic dejunul copios de la Club Bucovina. Era restaurantul cam gol pe la ora 14.30, și mă gândeam ce zumzăială de AFA-iști va urma peste o zi.
Mi-a plăcut restaurantul, ciorba a fost bună, prețuri acceptabile.
@Pușcașu Marin: Păi știu că îngrașă papanașii. Dar nu sînt eu de vină, nu eu am început !!!
Ea a făcut papanași, eu nu am cerut!! În moment ce au fost făcute clar trebuie consumate, astfel se strică. Apăi că mi-au plăcut și astea făcute acasă ,asta e partea a doua
Mă bucur că ai fost și tu acolo la Național. Salutări la motan
@AZE:
” După cum se știe data de 7 noiembrie este legat de un eveniment politic rus
Dupa cum se stie, pe 7 noiembrie serbam Marea Revolutie Socialista din Octombrie .
Pe 25 octombrie, stil vechi, în anul 1917, s-a declanșat la Petrograd (apoi Leningrad, acum Peterburg) atacul asupra Palatului de iarnă (actualul muzeu „Ermitaj” ), act care marchează începutul revoluției bolșevice.
Ei, la 13 zile dupa 25 octombrie vine 7 noiembrie. Cele 13 zile reprezinta diferenta dintre calendarul iulian (pe stil vechi) si cel gregorian (in biserica - stilul nou).
@adso:
”Dupa cum se stie, pe 7 noiembrie serbam Marea Revolutie Socialista din Octombrie
Și noi ne amuzam când, la lecția de istorie, în primul an de școală, (1956) am aflat despre „marea revoluție din octombrie, care se serba pe 7 noiembrie” . Pe vremea aceea nu știam despre diferența de 13 zile între calendarele Iulian și GregorianEra perioada filo-rusă, când oamenii - încă - scandau: „Stalin și poporul rus, libertate ne-a adus!” ... iar limba rusă ne-a fost impusă încă din clasa a IV-a. Ce vremuri tulburi!
În anii aceea a fost băgată în închisori intelectualitatea română, și nu numai! Au fost și mulți țărani, mai puțin școliți - printre care și Elisabeta Rizea - care s-au revoltat de impunerea noului regim
Copii fiind nu știam despre aceste orori, părinții se fereau să ne spună ce se întâmplă
Deie Domnul să nu se repete istoria, în urma alegerilor ce urmează!!!
@AZE:
Ce frumos din partea Doamnei tale că-ți pregătește ce ți-a plăcut la „Restaurantul Național” din Rădăuți!
După ce ați lăudat cu toții papanașii mâncați aici, acum parcă-mi pare rău că nu am pre-comandat și eu! Mi-a fost teamă că n-ar fi bine pregătiți, că înăuntru este numai cocă fiartă, așa cum am mai pățit prin alte locuri unde am comandat! (la „2 Mai” , pe litoralul nostru
) Am luat tort de mere, care mi-a plăcut!
Porția a fost cam mare, însă, și am gustat puțin din el, iar restul am cerut să-mi fie pus într-o casoletă!
Dacă Mihai nu s-ar feri de dulce (are diabet), am fi comandat o porție și am fi împărțit-o, cum ați făcut voi! Salutări Doamnei și...
@doinafil:
”Și noi ne amuzam când, la lecția de istorie, în primul an de școală, (1956) am aflat despre „marea revoluție din octombrie, care se serba pe 7 noiembrie” . Pe vremea aceea nu știam despre diferența de 13 zile între calendarele Iulian și Gregorian
Şi eu am învăţat la istorie la şcoală despre evenimentul menţionat şi, întrebând, pentru că eu am fost mereu mai curioasă, am aflat imediat şi explicaţia.
”Era perioada filo-rusă, când oamenii - încă - scandau: „Stalin și poporul rus, libertate ne-a adus!” ... iar limba rusă ne-a fost impusă încă din clasa a IV-a. Ce vremuri tulburi!
Chiar dacă fac parte dintr-o altă generaţie, nici eu nu am scăpat de limba rusă în şcoală. Am învăţat engleza din clasa a doua şi rusa din clasa a cincea. Aş fi preferat să fi fost franceza a doua limbă străină studiată, dar... aşa a fost să fie. Rău nu a fost. Doar cam inutil
@AZE:
Să vă fie de bine!
”Știți care a fost efectul? De 2 zile mănânc papanași ca desert pe acasă atâtea a făcut , tocmai am halit ultima porție scriind acest articol Dar urmează și ciorba rădăuțeană, deja se pregătește...
Nu înţeleg de ce te plângi!
Se pare că vizita la restaurantul din Rădăuţi a fost foarte inspiraţională pentru doamna AZE din moment ce, odată ajunsă acasă, a început să experimenteze cele savurate acolo
”Cele 2 ciorbe și porția de papanași au costat 78 lei, berea încă 8 lei. Bineînțeles că în afară de ce am mâncat noi există multe alte feluri de mâncare.
Preţurile mi se par OK, iar papanaşii arată excelent. Gustul îl ştiu deja
Noi pentru două ciorbe (de burtă) şi două beri am plătit 80 lei la Club Bucovina, dar peste desert am sărit
@adso: Mulțumim pentru completări și precizări. În articol nu am mai dorit să lungesc semnificația zilei de 7 noiembrie. După revoluție fabrica care se numea 7 noiembrie până atunci și-a schimbat numele.
@doinafil: Papanașii s-au lăudat cu mult timp înainte de vizită. Nici eu nu am precomandat dar așa cum vedeți până la urmă i-am comandat pe loc. Întotdeauna există rezerve.
@nicole33: Nu mă plâng, am adăugat o notă de umor în textul meu. Bineînțeles că îmi place dacă face papanași acasă și sînt și cât de cât reușiti.
Tot a fost ok acolo în Bucovina, și mîncarea și prețurile. Weekend fain
@AZE: Mulțumim pentru prezentarea Restaurantului Național din Rădăuți. Am auzit păreri pro și contra ciorbei rădăuțene degustate în acest restaurant - loc de naștere al ciorbei rădăuțene, devenită între timp brand gastronomic. Așa că mai multe păreri creează trendul...
Nu am înțeles până la urmă: doamna Cornelia Dumitrescu - bucătar șef, inventator al ciorbei menționate, a fost prezentă la întâlnirea cu turiștii AFA în restaurant? Parcă așa se vorbise...
@tata123 🔱: Bună ziua, probabil că ea a fost din ceea ce am inteles la prezentare.Poate nu am fost atent când s-a prezentat. Doar că nu prea semăna cu cea din poza de la intrare. Bănuiesc că poza a fost făcuta de mai mult timp.
@AZE: Mă gândesc că venirea ta în Bucovina împreună cu doamna Aze ți-a cam semnat viitorul tău în ce privește specificul bucătăriei. Cred că în familia Aze se va găti moldovenește de acum înainte. Mă înșel? O fi o impresie eronată și părtinitoare?
Poate nu o fi așa, dar ceva pericole produse de ciorba rădăuțeană și papanașii înecați în smântână și dulceață de afine tot te vor urmări.
Sper să le faci față și noi să te recunoaștem când ne vom întâlni!
Doamna care a venit la prezentare era fata doamnei Cornelia (pentru că doamna era la tratament).
A povestit că ea și fratele ei nu mâncau zarzavatul din ciorbe și atunci doamna Cornelia a inventat in urma cu 42 de ani acest fel de ciorba (conform rețetei originale fara cartof, patrunjel (
Daca nu reușești să dovedești papanașii doamnei AZE ii poți trimite online către noi.
@DOINITA: Sînt deschis în a încerca orice bucătărie din orice colțișor al țării și a lumii. Dar cea din Bucovina are prioritate
@fredutza: Așa ziceam și eu că nu semăna cu cea din poza de pe hol. Dar mi-am adus aminte că povestea că nu mâncau zarzavatul din ciorbă și așa s-a născut ciorba rădăuțeană.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 [Restaurant Național] Restaurant Național - locul unde s-a inventat Ciorba Rădăuțeană — scris în 06.09.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 [Cofetării, patiserii, ceainării, cafenele] Cofetăria Konditorei, la pomul lăudat... — scris în 25.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - nu recomandă
- Jun.2019 Unde am mâncat în Rădăuți — scris în 17.12.19 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 [Restaurant Național] Poftiti la ciorba radauteana in Radauti! — scris în 24.07.18 de CATAAS din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- May.2018 [Restaurant Colieri] Restaurant in Radauti — scris în 08.05.18 de mihaelaa1 din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Oct.2017 [Popasul Vladichii] [Popasul Vlădichii:] Scrijele — scris în 08.11.17 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 [Restaurant Antique] Rădăuţeană la Rădăuţi! - Restaurant Antique — scris în 11.03.16 de kelyboy din BACăU - RECOMANDĂ