ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.05.2024
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Moscheea Jama Masjid din New Delhi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

A doua zi de vizite în India, New Delhi am început-o la Memorialul Gandhi. Deoarece voi scrie într-un singur articol atât despre vizita memorialului cât și muzeul Mahatma Gandhi (așa mi se pare corect, se leagă un obiectiv de altul chiar dacă muzeul l-am vizitat după masă) voi sări la următorul obiectiv vizitat Moscheea Jama Masjid. Iar dacă templul hindus vizitat cu o seară înainte -- vezi impresii -- este cât se poate de nou construit în anul 2005, moscheea Jama Masjid este o veritabilă vechitură construită în anul 1656. Și pentru că iubesc vechiturile arhitecturale indiferent unde se află pe acest glob pământesc bineînțeles că obiectivul a fost foarte interesant pentru mine.

Despre islamul din India în general

Cea mai importantă religie din India este hinduismul 80 % din populație, urmat imediat de religia islamică 15 % din populație. Ar mai fi 2.4% creștini, 1.9% șikhiști (am povestit în articolul vezi impresii), 0.77% budhiști + altele.

Subcontinentul indian este regiunea cu cea mai numeroasă populație musulmană. Istoria politică, religioasă, socială, culturală și artistică a Islamului în lumea indiană este lungă.

În 712 după victoria arabilor asupra imperiului persan cuceritorii musulmani au reușit să ajungă până la râul Indus considerat granița lumii indiene. Între arabi și indieni s-a dezvoltat comerțul ambele popoare fiind buni negustori, iar porturile indiene jucau un mare rol în această dezvoltare. S-au construit și primele moschei în Kasagorod și Methala. Încet islamul a devenit o religie dominantă chiar dacă era minoritar în India. În partea de nord al Indiei sultanatul din Delhi era la putere.

În timpul imperiului Mughal (1526-1857) au avut loc multe conflicte între hinduși și musulmani. În timpul suveranității britanice (1858-1947) musulmanii și hindușii din India au fondat împreună Congresul Național Indian cu scopul ca India să devină independentă.

Acces și condiții vizitare moschee Jama Masjid

Adresa este Jama Masjid Old Delhi, Delhi, 110006, India

Și se află în zona veche al orașului Delhi. Acolo se află și Fortul Roșu (la cca 400 m distanță) o importantă fortificație din Old Delhi. Intrarea principală se află dinspre orașul vechi, iar după controlul de securitate se vor urca niște scări până la poarta principală. Moscheea este construită pe un platou care se ridică la 9 m deasupra orașului vechi. Cartierul în care se află se numește Shah Jahan după numele împăratului mogul. Aceleași trepte pe care am urcat există în total pe 3 laturi din patru.

Orele de vizitare sînt de luni până duminică 7.00-12.00/13.30-18.30. Localnicii evident nu plătesc pentru vizită nimic, străinii vor plăti 300 rupii (cca 17 lei). În cazul meu tariful a fost inclus în pachetul turistic. Alte condiții de vizitare în afară de descălțare au fost: să se poarte îmbrăcăminte adecvată (fără pantaloni scurți, etc), să nu se fumeze, să se asculte muzică, să se escaladeze zidurile, etc. Eu având pantaloni scurți am primit din nou o fustă care se pune la dispoziție gratuit vizitatorilor.

Despre moscheea Jama Masjid

Construcția moscheii (1650-1656) în stil arhitectural mughal a început în timpul conducerii împăratului mogul Shah Jahan și au lucrat 5000 de muncitori la construcție. Moscheea Jama Masjid dispune de o curte imensă cu o capacitate de 25000 credincioși musulmani + vizitatori, două minarete fiecare cu 40 m înălțime foarte fotogenice între care se află clădirea principală cu o intrare pompoasă, dispunând de trei cupole generoase (una mai mare și două mai mici) și este construită din marmură albă și gresie roșie în exterior dominând parcă un pic mai mult culoarea roșie.

Clădirile porților au câte două nivele și sînt construite din cărămidă arsă și placată cu gresie roșie. Ai impresia că arată ca un castel mic cu minibastioane, mini-minarete. Stilul arhitectural este clar cel islamic, în unele locuri din moschee am văzut combinații cu oarecare elemente arhitecturale din arta hindusă.

Marmura albă s-a folosit mai mult la construcția clădirii principale, atât la fațadă cât și la cupole. În marmura de pe fațadă vom observa inscripții persane.

Întregul ansamblu inclusiv curtea este înconjurată de o galerie deschisă lateral și susținută de 260 piloni în total. Nivelul moscheii fiind mai ridicat decât cartierul în care se află dinspre galerii se pot observa părți din orașul vechi. În mijlocul curții am observat și un bazin rectangular cu apă sfințită (probabil) și am observat enoriași la marginea bazinului care se spălau cu această apă. Se scrie că conform Coranului credincioșii musulmani trebuie să se spele înainte de rugăciune.

Întregul ansamblu este construit simetric, porțile sînt situate față în față, minaretele, clădirea, veți observa această simetrie și în fotografiile mele.

Vizita mea

Autocarul s-a oprit puțin mai departe de baza moscheii pe una din străduțele din Old Delhi. După un slalom pe jos printre mașini, căruțe, ricșe și indieni am ajuns la intrarea de jos unde a avut loc controlul de securitate, ceva banal cu un scaner și o bandă. Urcând scările am ajuns la una din acele porți pompoase cu două nivele. Acolo a avut loc descălțarea după model indian. De această dată încălțămintea s-a lăsat pur și simplu pe scări, în voia sorții. Dar tot acolo le-am găsit.

Intrând am întâlnit un alt peisaj decât la un templu, cu majoritate musulmană. Doar că erau indieni toți, indieni musulmani. Puțini se rugau, mulți vizitau, cel puțin așa am observat eu, dar probabil la orele de rugăciune situația se schimbă.

Curtea este imensă, încap mulți credincioși cred că mai mulți de 25000. În mijlocul curții am observat bazinul mare și rectangular. În jurul bazinului se aflau câțiva care se spălau.

Centrul de interes este clădirea principală, intrând am observat mulți vizitatori musulmani, fotografiau mult, făceau selfie, se distrau. Ora vizitei era în afara orelor de rugăciune. Aceste ore se anunță cred că mulți turiști care au fost în Turcia, Egipt, alte țări predominant musulmane știu că la anumite ore se cheamă credincioșii la rugăciune și această chemare se aude departe deoarece se folosesc difuzoare/boxe amplasate în minarete.

Interiorul moscheii este ca o galerie lungă pe toată lățimea clădirii. Este decorat folosind arta islamică, pereții sînt parțial din acea gresie roșie, parțial din marmură, pe jos sînt covoare peste tot. Pe aici/pe acolo am observat credincioși stând pe jos pe covoare și rugându-se. Unii citeau coranul direct din sfânta scriptură islamică, alții se rugau fără coran. Nu prea aveau liniștea necesară având în vedere câți vizitatori erau în acel moment dar poate au regăsit liniștea interioară și s-au bucurat de ea.

La ieșire la baza zidurilor am observat un cimitir mic aparținând de moschee.

Vizita a durat aproximativ 1 oră după care ne-am aventurat în orașul vechi.

Va urma

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 23.05.24 21:29:44
Validat / Publicat: 23.05.24 22:20:14
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 152 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Moscheea Jama Masjid,clădire poartă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Delhi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058935880661011 sec
    ecranul dvs: 1 x 1