GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Fiind captivi în Atena din motive indepedente de voința noastră a trebuit să ne umplem timpul cumva. Pe lîngă vizitele zilnice la service, plimbatul zilnic prin Plaka am văzut și câteva obiective turistice/muzee. Ăstea din urmă le-aș încadra în două categorii:
- a) gratuite: muzee gen Zara, H&M, lucuri pline de culoare, răcoare – funcționează foarte bine aerul condiționat; nu percep taxă la intrare dar te cam lasă ’’chel’’ la ieșire asta dacă nu scapi de ’’pipaitul’’ pe la spate (erau și conașionali, dar și alte nații)
- b) cu taxă: obiective turistice, unde aerul condițonat nu este prezent peste tot, taxe de intrare de la modice spre piperate (like Acropole). Anul acesta însă am cărat după noi carnelete de elev, care ne-au scutit de 2 taxe la fiecare obiectiv vizitat. Elevii, studenții din UE, care pot dovedi aceastp calitate au intrarea gratuită (cel pușin peste tot pe unde am fost noi, inclusiv Acropole)
Unul din obiectivele din categoria b a fost: Stadionul Panathenaic, taxă de intrare 5 euro, copiii gratis pe baza carnetului de elev. La intrare dacă doriți puteși cere un ’’ghid electronic’’ în engleză, momentan nu sunt diponibile explicații în limba română. Odată intrați pe poartă veși vizita staadionul și un mic muzeu (răcoros) unde se află replici - cred – ale torțelor de la jocurile olimpice desfășutate până în prezent.
Stadionul Panathenaic are o istorie lungă și interesantă care se întinde pe parcursul secolelor. A fost construit în secolul al IV-lea î. Hr. și a fost folosit pentru a găzdui evenimente legate de sărbătorirea orașului Atena. În timpul lungii sale istorii, stadionul a înregistrat schimbări majore, fiind abandonat și reconstruit de mai multe ori. La sfârșitul secolului al XIX-lea, stadionul a suferit reconstrucții majore și a luat forma finală. Azi reprezintă una dintre principalele atracții istorice ale Atenei, fiind singurul stadion din lume construit în întregime din marmură.
Nu mai rețin exact, dar parcă în 2004 jocurile olimpice de vară au avut probe care s-au desfășurat pe acest stadion.
Din ghidul electronic câteva lucruri interesante cu privire la stadion:
- este singurul stadion din lume realizat în întregime din marmură; aceeași marmură strălucitoare albă ca și monumentele de pe Acropole.
- este singurul stadion din lume care a găzduit trei Jocurile Olimpice: Jocurile Olimpice moderne inaugurate în 1896, jocurile din 1906 și probe din timpul Jocurilor Olimpice din 2004.
- stadionul are o lungime de cca 600 de picioare (nu i-am numărat), fiecare picior fiind de 0.308 metri (dimensiune stabilită de grecii antici). Astfel, lungimea totală a stadionului Panathenaic este de aproximativ 185 de metri.
- stadionul Panathenaic a fost reconstruit pentru Jocurile Olimpice din 1896. Costul enorm, care a fost considerat inaccesibil pentru un stat care, cu numai trei ani în urmă, a declarat faliment, a fost acoperit de binefăcătorul grec Georgios Averoff. Costul total a ajuns la 907,973 drahme, o sumă foarte semnificativă în acel moment.
- linia de finish a maratonului, cel mai important eveniment al primelor Jocurile Olimpice moderne, a fost stabilită pe stadion. O mulțime de 80.000 de spectatori au așteptat alergătorii maratonului. Omul care a intrat primul pe stadion a fost grecul, Spyros Louis.
- stadionul este construit pentru a găzdui până la 50.000 de spectatori. Cele două niveluri sunt separate printr-un culoar la rândul 23, iar rândurile sunt intersectate de 18 scări, formând un total de 30 de standuri.
- stadionul Panathenaic a fost gavrat pe medaliile olimpice acordate în Atena în 2004, la Beijing în 2008 și la Londra în 2012 și la Rio în 2016.
În ghid mai erau și alte date istorice, dar nu le mai țin minte și nici nu vreau să public review-ul pe wikipedia.
După o scurtă alergare pe stadion, pozele de rigoare, o odihnă plăcută în lojele de marmură, următoarea oprire este micul muzeu în care sunt prezentate torțele de la jocurile olimpice, date istorice. Dacă vă țin buzunarele există și un mic shop, dar nouă nui s-au părut cam prea ’’olimpice’’ prețurile. Nu există ghid nici vorbitor nici electronic, doar paznici să nu plecași cu torșele în traistă.
Vizita nu durează mult, în maxim 30-40 minute vedeți tot, tempo-ul este dat de ghidul electronic, așa că dacă vă aflați prin zonă recomand vizitarea acestui obiectiv turistic. Mare atenție nu există cupolă/copertină așa că temperaturile în augusr erau foarte ridicate.
Să ne vedem sănătoși la Alba!
Trimis de Nasshu in 03.02.18 18:04:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nasshu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Nasshu: Îmi pică bine articolul tău fiindcă l-am avut şi eu pe listă pentru ultima zi în Atena, dar nu s-a materializat. După ce am vizitat muzeul Acropolis, ne-am întâlnit cu mama unui prieten care lucrează la un restaurant (Aigli) în apropiere de Zappeion, apoi eram cu gândul la Stadionul de Marmură, dar n-am mai avut timp decât să-i facem câteva poze de la poartă. Eram presaţi de timp să ajungem la aeroport, altfel soţul meu ar fi fost mult mai încântat decât mine să calce în interior.
Bine punctat, felicitări!
@Nasshu: Deși de categorie ”b”, mie mi-a plăcut muzeul ăsta al tău! Atât de mult, încât ți-am dat SB.
@Nasshu: Foarte frumos muzeul, utile si sfaturile, felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 Muzeul Bizantin și Creștin — scris în 07.01.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Liceul și Academia (2). Plus Muzeul Național de Arheologie — scris în 02.01.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Liceul și Academia (1) — scris în 31.12.20 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Muzeul Benaki de Cultură Greacă — scris în 24.12.20 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 O lecție de istorie a artei: excepționalul Muzeu de Arheologie — scris în 26.12.18 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2015 „La pas” prin muzeul fără ziduri — scris în 13.03.16 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ