GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Bujoreni unde am fost omeniţi cu un prânz călugăresc
.
Era ultima zi a excursiei ˝Pe plaiuri moldovene˝ şi seara trebuia să ajungem la Bucuresti. Dimineaţa văzusem două mănăstiri frumoase Vlădiceni şi Hadâmbu, ambele în jud Iaşi. Se apropia ora prânzului, mai aveam de văzut mănăstirea Bujoreni din jud. Vaslui şi apoi de făcut drumul până acasă.
Dacă ţinem seama de distanţele de la Iasi unde am fost cazati, până la măn Vlădiceni şi apoi la Hadâmbu cca 40 km, de acolo 120 km până la mănăstirea Bujoreni şi alţi 280 km până la Bucuresti însemna că în ziua respectivă urma să facem 440 km şi vizitarea a trei mănăstiri (nu-mi spuneţi:˝Ofelia, du-te la mănăstire! ˝pentru că toate au meritat să fie văzute). În program nu era prevăzută nicio oprire pentru masa de prânz şi asta m-a cam pus pe gânduri. E adevărat că ghidul ne-a spus că ne va face o surpriză dar nu ne-am gândit că la mănăstirea Bujoreni vom fi omeniţi cu un binecuvântat prânz călugăresc.
Manăstirea Bujoreni numită în trecut Schitu Măgaru, nume sub care e cunoscută de localnici şi astăzi, se află la 22 de kilometri de Bârlad. Traseul este următorul: drumul judeţean DN24/DE581 Bârlad - Zorleni - Murgeni - Fălciu. La ieşirea din satul Popeni, în vârful unui deal, un indicator te îndrumă la dreapta, pe un drum forestiersuperb, lung de 7 kilometri până ajungi în frumoasa poiană a Bujorenilor
Legenda mănăstirii Bujoreni.
Redau această legendă asa cum a fost prezentată în 4 ianuarie 2016 în Ziarul de Vaslui
˝Se spune că în apropiere, sau chiar pe locul unde se afla astazi mănăstirea Bujoreni, a existat un alt lăcaș ce se numea Mănăstirea Recea atestată documentar 1444. În timpul domniei lui Ștefan cel Mare în aceste locuri s-au dat lupte grele împotriva turcilor în perioada 1474-1476 la Vaslui-Valea Albă care au dus la dispariția unor sate și implicit la dispariția mai multor lăcașe de cult construite din piatră sau lemn, printre acestea fiind și mănăstirea Recea. La năvălirea dușmanilor peste plaiurile Moldovene, călugării de la schitul Recea au îngropat bunurile mănăstirii și au dus icoana Maicii Domnului ferecată în argint și făcătoare de minuni, în pădure ascunzând-o în scorbura unui stejar, rămânând ascunsă timp de mai bine de 100 de ani fara ca cineva să mai știe de ea.
Legenda spune că, peste ani, au venit mocanii de peste munți pe plaiurile Moldovei pe dealurile Bârladului și Vasluiului pentru pășunat și tomnat, aceștia își transportau marfa spre târguri în desăgi pe măgari. Într-o zi după ce s-au întors din târg, osteniți ciobanii au uitat să lege măgarii. Unul din măgarii purtători de produse vândute la târg purta și punga cu bani în unul dintre desagii mocănești, aproximativ 3.000 de galbeni. Seara, după terminarea treburilor, mocanii au vrut să împartă veniturile, însă măgarul era de negăsit. Au pornit în căutarea lui împreună cu un pădurar, atunci mare le-a fost mirarea când în inima pădurii, lângă un falnic stejar, măgarul stătea în genunchi în fața a trei luminițe așezate în formă de cruce. Așa au găsit mocanii icoana Maicii Domnului ferecată în argint și făcătoare de minuni Și-au dat seama că este o minune cerească și au decis ca pe acel loc, lângă acel copac și din el să se ridice un schit, trunchiul stejarului devenind Sfânta Masă și altarul mănăstirii. Ioan Brețcu mocanul din legendă, a decis ca banii să fie folosiți pentru construirea schitului. Pădurarul Iftimie a continuat lucrările, după ce Brețcu a fost nevoit să se întoarcă peste munți. După ridicarea schitului pădurarul s-a călugărit luându-și numele de Pahomie. Deci primii fondatori au fost ciobanul Brețcu-transilvănean și pădurarul Iftimie, viitorul călugăr Pahomie. Aceștia au numit așezământul Schitul Măgarului˝
Scurt istoric
Prima atestare documentară apare in 1602 într-un act de vânzare- cumpărare a moşiei Zorleni aparţinând familiei Bujoreanu, unde pe vremuri se afla schitul Recea. Au urmat şi alte menţiuni în acte din sec XVII-XVIII. În 1780 stolnicul Gavriil Konachi a ridicat o biserică de lemn întrucât cea veche a schitului era într-o stare avansată de degradare. Unul din copiii acestuia, Ioniţă, după terminarea studiilor la Viena, îmbrăţişează viaţa monahală şi s-a călugărit cu numele de Ioanichie ajugând stareţ la Schitul Măgarului. În 1840 a ctitorit actuala mănăstire ridicând o biserică nouă de cărămidă şi piatră cu hramul Adormirea Maicii Domnului care mai există şi astăzi. Încă din 1830 Schitul Măgarului s-a transformat în mănăstire de călugăriţe. În 1853 în mănăstire vieţuiau 19 călugăriţe romance şi rusoaice, alături de un ieromonah. Din 1866 până în 1921 ţinutul Zorlenilor în pădurea căreia se afla şi Schitul Măgarului a devenit Domeniu Regal. Totuşi viaţa mănăstirească a cunoscut un declin, construcţiile s-au degradat şi în timpul Primului Război Mondial mai vieţuiau în schit doar câteva călugăriţe.
În perioada interbelică s-a revigorat viaţa mănăstirii prin sporirea numărului de măicuţe, reparaţii la construcţii, înzestrarea cu un teren agricol care asigura traiul clugăriţelor şi înfiinţarea unui atelier de ţesătorie.
În urma decretului comunist din 1959 mănăstirea a fost desfiinţată, călugăriţele alungate, unele clădiri demolate şi biserica închisă şi lăsată să se degradeze.
După 1989 călugăriţele care au rămas în viaţă după 30 de ani de pribegie s-au întors în mănăstire dar greutatea lucrărilor de refacere a construcţiilor a făcut ca în 1998 Episcopul Huşilor să transforme asezământul monahal în mănăstire de călugări aşa cum a fost de la începutul existenţei sale până în 1840. Acestia au fost aduşi de la mănăstirea Petru Vodă şi pe lângă viaţa monahală au muncit la refacerea mănăstirii. Lucrările de consolidare, refacere, electrificare, ridicare de noi chilii, înconjurarea cu un gard de piatră cât şi construcţiile noi au transformat Schitul Măgarului în frumoasa Manastirea Bujoreni. Amplasarea lăcaşului în inima pădurii, multitudinea de flori din curtea mănăstirii a creat o oază de frumuseţe şi linişte sufletească, loc de pelerinaj cunoscut în toată ţara.
Astăzi în mănăstirea Bujoreni ( în 1935 a luat numele moşiei pe care este amplasat) vieţuiesc 47 călugări care duc viaţă de obşte, stareţ fiind ieromonahul Euharist. Majoritatea călugărilor sunt încă tineri şi au studii superioare. În ultimele decade, mănăstirea s-a dezvoltat, cuprinzând astăzi o nouă biserică, un muzeu, un arhondaric o trapeză, ateliere pentru icoane și tâmplărie, un pangar, și un altar de vară realizat din lemn şi mai multe paraclise, ultimul cu hramul Sf. Vasile de la Poiana Mărului fiind sfinţit în 2020.
Principalele edificii ale mănăstirii
-Biserica veche cu hramurile Izvorul Tămăduirii și Adormirea Maicii Domnului a fost construită în 1840 de stareţul Ioanichie Konachi pe locul uneia de lemn. A fost ridicată în stil moldovenesc, cu plan treflat, din cărămidă şi mortar şi aşezată pe un soclu de piatră. Intrarea se face printr-un pridvor deschis, aflat în partea de vest. Interiorul este compartimentat în altar, naos, pronaos şi pridvor închis. Nu are zid sau uşă pentru separarea de pronaos, delimitându-se de acesta prin cei doi stâlpi laterali cuprinşi în zid, care susţin arcadă pe care se sprijină clopotniţă Altarul spaţios este luminat de o fereastră la răsărit. Deasupra altarului este un turnuleţ cu o cupola sferică. În interior pe pereţi se păstrază picturi din anii 1950. Cupola a fost pictată în stil bizantin după anul 2000. Deasupra ușii de la intrare este o pictură care amintește de legenda întemeierii mănăstirii. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, descoperită în chip minunat în scorbura uui stejar a fost restaurată la Mănăstirea Suceviţa şi se află în altar. Biserica nu impresionează prin pictură (pereţii exteriori sunt albi, numai exteriorul cupolei e pictat) şi nu are ornamente bogate doar profiluri de jur împrejur, sub cornişe. Impresionează prin simplitate şi amplasamentul ei în mijlocul unei păduri superbe.
-Catapeteasma despre care se crede că a fost realizată în Grecia în 1840 este din lemn de tei şi împodobită cu trei rânduri de icoane
-Clopotniţa de la intrare a fost construită în anul 2005 Este părată, la parter fiind intrarea în mănăstire printr-un gang iar la etaj unul din paraclise şi birouri administrative...
-Biserica mare cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Acoperământul Maicii Domnului” deşi fusese sfinţită cu două săptămâni în urmă la 10 sept 2023 nu am putut-o vizita întrucât se mai făceau corecturi la picturile interioare. Este un edificiu impresionant la care se ajunge urcând treptele unei scări. Are pictură exterioară și acoperișul cu streașina mult înclinată.
Prânzul călugăresc
După ce am vizitat mănăstirea am fost omeniţi cu un prânz călugăresc. Foamea noastră era la nivelul calităţii bucatelor. Ne-au servit doi ˝fraţi˝călugări, tineri care sunt în perioada de probă care poate dura până la zece ani. Am mâncat o ciorbă de legume din grădina proprie, mămăliguţă cu brânză telemea, ghiveci de legume şi ca dulce un fel de compot gros, cu compoziţia colivei făcut din grâuşor fiert, îndulcit cu miere şi aromat cu ierburi al căror nume nu-l cunosc. Delicioase toate.
După ce ne-am pus la cale, am părăsit ospitaliera mănăstire Bujoreni şi până la Bucureşti, cale de 280 de km am oprit doar la două benzinării. Am ajuns pe la nouă sera, încântaţi de intreaga excursie şi eu în mod special mulţumită că am rezistat efortului de patru zile.
Trimis de Michi in 08.02.24 09:23:20
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.28299867 N, 27.85114727 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Mănăstirea Bujoreni [Zorleni], BÂRLAD" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Foarte frumos. Nu cred că am vizitat această locație în timpul vizitelor mele pe plaiuri moldovenești, însă arată foarte frumos totul.
Votat cu drag.
@⭐ValentinB_88⭐: Mulţumesc pentru citit, votat şi ecou. ˝SE MERITĂ˝, este în mijlocul pădurii şi foarte îngrijită.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Mă bucur pentru tine, mama Michi, că ai rezistat acestui periplu!
Te felicit și pentru toate articolele postate aici, despre tot ce-ai văzut și simțit! 👋
Mulți pupici - deocamdată virtuali - până la revederea de la Păltiniș
@doinafil: Multumesc Doinita, abia astept sa ne revedem
@Michi: Ați încheiat periplul turistic cu o vizită la o mănăstire cu sâmbure istoric și cu o masă obștească, loc unde bucatele par de 10 ori mai gustoase. Privind mănăstirea din aer (google.com/maps/@46.28069 ... i4096?entry=ttu) îți dai seama de frumusețea așezării ei, în mijlocul codrilor.
📌În mai 1912 regele Carol I a vizitat Schitul Măgaru, în drumul său dinspre Iași spre Capitală.
BÂRLAD, 28 Mai. — Sătenii de pe domeniul regal Zorleni au avut azi pentru prima dată prezența în mijlocul lor a suveranului, care întorcându-se de la serbările din Iași a ținut să se oprească câteva ore pe domeniul său pentru vizitarea moșiei și inspectarea „orfelinatului Ferdinand” . La gara Zorleni trenul regal a sosit aseară la 7 și trei sferturi. Suveranul era însoțit de mareșalul Curții general Mavrocordat, aghiotantul regal, d. colonel Baranga, d. doctor Mamulea, comptabilul Patculescu, șeful Siguranței d. Panaitescu.
La coborârea regelui a fost întâmpinat de Lupu Costake șeful partidului conservator, d. Călinescu locțiitorul prefectului, general Culcer și de săteni.
Regele a fost găzduit la conacul moșiei.
Azi, la 9 dim. a vizitat „orfelinatul Ferdinand” apoi moșia, pădurea Bujoreni și schitul Magăru de pe teritoriul comunei Zorleni, după care a plecat în automobil împreună cu însoțitorii sus menționați, la Bârlad, iar de aci au intrat în oraș prin bariera Huși la orele 11. (Dimineața, 30 mai 1912)
Alegeri inspirate!
@tata123 🔱: De o mie de ori iti multumesc pentru completările tale inspirate (valoroase)
@Michi: E bine că, iată, se înființează o nouă rubrică dedicată unui obiectiv interesant, dar atât de puțin cunoscut. Localnicii umplu biserica de sărbători, însă ar merita, parcă, să fie vizitată de mai multe persoane care sunt doar în trecere prin zona Bârladului.
Pentru mine este un loc special: după cum povesteam într-un ecou la articolul lui @iulianic din această rubrică, ajungeam destul de des, copil fiind, pe la Schitul Măgarului - era mănăstirea (cu articol hotărât) din zona bunicilor paterni.
Așa cum, în zona bunicilor materni, era Mănăstirea Grăjdeni, un alt loc prea puțin cunoscut și vizitat.
Ambele erau închise în anii 70-80, perioada copilăriei mele, însă se slujea acolo de sărbători, oamenii din zonă organizau mici pelerinaje către aceste mănăstiri în zilele mari de peste an. După 90, ele au reprimit obști de călugări, repectiv călugărițe (la Grăjdeni, dar și - într-o primă fază - la Bujoreni, așa cum spuneți și dvs).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 Mănăstirea Bujoreni - un colț de rai vasluian — scris în 13.01.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Popas de rugaciune la Manastirea Bujoreni - [Zorleni, VS] — scris în 21.11.10 de ilincutei c* din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ