ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mănăstirea Valea Bistrei – tradițional în epoca contemporană

TIPĂREȘTE URM de aici

La mică distanță de orașul Câmpeni, dar totuși ascunsă de tumultul citadin, se află o vatră monahală de o frumusețe aparte. Puține sunt lăcașurile de cult nou construite în România, după evenimentele din 1989, care să creeze o atmosferă spirituală adecvată și un impact vizual plăcut.

Liniștea care ne înconjoară pe înălțimea unde e situată mănăstirea, rugăciunile, mulțumirile și dorințele pe care le adresam Divinității sunt parcă lansate mai aproape de Cer, arhitectura tradițională a ansamblului mănăstiresc constituie ambianța perfectă pentru încărcare spirituală atât pentru pelerini, cât și pentru vizitatori totodată.

La aproximativ doi km distanța de orașul Câmpeni, urmând DN 75 spre Turda întâlnim localitatea Boncești. Virăm stânga pe o șosea comunală (DC 141) și după 200 m cotim din nou stânga peste apa Bistrei. De aici începe o urcare accentuată pe Dealul Bistrei pe un drumeag din piatră și nisip, cu câteva curbe strânse, dificultatea fiind subliniată prin panouri de atenționare (nu opriți, nu schimbați vitezele, utilizați viteza I, nu tăiați curbele). Distanța nu e lungă, vorbim doar de vreo 600 m de urcuș, 24% pantă maximă, cu o diferență de nivel de puțin peste 100 m. În fața noastră pădurea se retrage în lateral și o poiană largă se deschide pe culme.

Pășim cu grija pe drumul de piatră până la poarta mănăstirii ale cărei baze au fost puse prin 1999. Sfinții protectori ai bisericii mănăstirești nu sunt foarte cunoscuți, și anume „Sfinții Ierarhi Ilie Iorest și Sava Brancovici”, mitropoliți ai Ardealului în veacul al XVII-lea. Un gard de piatră și lemn înconjoară complexul monastic, portița nu e încuiată și pătrundem în curtea mănăstioarei.

O livadă de pomi fructiferi se întinde în stânga și dreapta, alături de o terasă pe care se află o grădină de legume și o seră. Terenul mănăstirii e împărțit pe trei paliere de înălțime: terasa cea mai de jos (cea cu grădina de zarzavaturi etc.), terasa principală pe care s-a construit biserica și nivelul superior unde se află acareturile monahale.

Bineînțeles că cea care atrage privirile și interesul este biserica. Albă, zveltă, puternică, îndreptată spre Cer, biserica Mănăstirii Valea Bistrei este o combinație perfectă între lemn și lut. Simplitatea edificiului religios care are forma primordială de navă e vizibilă cu ochiul liber.

Pridvorul e deschis, un adevărat ceardac țărănesc cu stâlpi de lemn sculptați, oferind o panoramă deosebită către plaiurile moțești. Pe acoperișul din șindrilă se află o turlă care săgeată norii. Interiorul e fundamental, pereții sunt albi, nu au fost pictați, icoane colorează ici colo spațiul principal de desfășurare a slujbelor religioase.

Clădirile monahale, stăreția și chiliile, se încadrează în mod reușit în peisajul arhitectural. Ceardacul lung cu balustrade de lemn, banca pentru credincioși, fântână și florile din fața chiliilor creează o ambianță propice instalării unei stări de bine.

Ne-am simțit bine în acest „colț de Rai” cum numesc cei mai mulți dintre vizitatori mănăstirea. Am stat câteva minute pe banca din fața bisericii și am admirat tabloul oferit de Natură și Divinitate. Recomand celor doritori de relaxare spirituală și destresare o incursiune pe Dealul Bistrei la Mănăstirea Valea Bistrei.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 06.11.19 22:11:41
Validat / Publicat: 06.11.19 22:54:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPENI [AB].

VIZUALIZĂRI: 966 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Vedere spre satul Valea Bistrei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[07.11.19 08:46:39]
»

Foarte frumoasă mănăstirea și chiar mă bucur când văd cum se păstrează tradiția de a construi în lemn cu tehnologiile vechi, respectiv cuiele din lemn, sau îmbinarea în cozi de rândunică.

Fotografiile sunt superbe cu verdele intens ce relaxează și liniștea care parcă, chiar se ”aude”!

Mulțumesc pentru toate frumusețile pe care le expui!

doinafil
[07.11.19 13:31:09]
»

@tata123: Într-adevăr,

natura e suverană în țara moților!

Un articol frumos, despre o mânăstire specific românească din nord-vestul țării!

Felicitări!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.11.19 21:16:44]
»

@mihaelavoicu: Înainte de plecarea în vacanța din Apuseni am căutat pentru ambele sensuri ale călătoriei obiective deosebite de vizitat. Astfel am descoperit fotografii superbe cu această mănăstire și împrejurimile. Timpul mi-a permis să ajung la Mănăstirea Valea Bistrei, să admir peisajele și să vă bucur cu aceste imagini.

Mulțumesc pentru aprecieri și ecou.

@doinafil: M-am bucurat să descopăr o mănăstire care respectă stilul arhitectural al zonei geografice în care a fost ctitorită, o biserică care utilizează lemnul drept material principal de construcție. Mulțumesc și numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Câmpeni și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047348976135254 sec
    ecranul dvs: 1 x 1