ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.03.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Centrul vechi, ziua´n amiaza mare

TIPĂREȘTE URM de aici

Am vizitat centrul vechi pentru prima oară după reabilitare într-o zi festivă în care se sărbătoreau 550 ani de existenţă a Bucureştiului. v. aici. Mare lucru n-am înţeles din cauza aglomeraţiei şi a orei târzii aşa că ne-am hotărât să revenim pe vreme de zi să vedem cum arată acest pol nou de atracţie şi interes pentru mii şi mii de turişti. Aceasta s-a întâmplat la câteva luni distanţă în februarie 2015.

- Strada Doamnei. Am intrat din Calea Victoriei câţiva zeci de metri pe strada Doamnei care şi-a primit numele de la doamna Maria soţia lui Serban Cantacuzino pe la 1680. Strada era mult mai veche numindu-se în trecut Uliţa Bărcănescului. Astăzi pe o lungime de aproximativ jumătate de kilometru sunt 16 monumente istorice din care cele mai importante sunt Banca Naţională (clădirea nouă), banca Marmorosch- Blank, una din cele mai puternice bânci din Europa în perioada interbelică şi Biblioteca Națională. Zidurile de cetate ale fostei bănci Marmorosch Blank sfidează timpul. Pe mâna stângă chiar în apropiere de calea Victoriei două-trei imobile cu geamuri sparte nu prevesteau nimic bun iar ceva mai departe la biblioteca Naţională era şantier.

- Banca Națională a României. Sunt două clădiri ale Băncii Naţionale: cea veche pe str. Lipscani şi cea nouă pe str. Doamnei. Clădirea veche a BNR a fost construită în 1890 de doi arhitecţi francezi discipoli ai lui Garnier arhitectul operei din Paris. La vremea aceea şi până acum a fost una din cele mai frumoase construcţii din Bucureşti. În imediata apropiere s-au construit clădiri pentru Soc. Asigurare Dacia, Banca de Scont, banca Chrissoveloni (după ce s-a mutat din prima clădire de pe Lipscani 55), Camera de Comerţ, Bursa, Casa de Depuneri, etc. zona devenind centrul financiar al capitalei. Clădirea nouă a BNR a fost construită după planurile unor arhitecţi români, a fost finisată la roşu la începutul războiului dar din lipsă de fonduri a fost terminată în 1950.

- Bustul lui Eugen Carada. Carada a fost fondatorul şi primul director al Băncii Naţionale. Bustul lui a fost amplasat pe colţul dintre străzile Carada şi Lipscani în 1924. În 1948 a fost demolat din ordinul partidului. A fost refăcut aproape identic de sculptorul Bolborea autorul Căruţei cu paiaţe din faţa Teatrului Naţional şi a statuii lui Lascăr Catargiu din staţia de autobuze Lemnea.

- Strada Lipscani. Numele ei vine de la Lipsca, negustor care aducea mărfuri din Lipsca (Leipzig). Lipscani a fost cea mai dezvoltată stradă din punct de vedere comercial fiind atestată din 1589 sub numele de Uliţa Mare. Renumele ei a trecut peste secole astfel încât în anii 60-80 era strada cu cel mai mare vad comercial din Bucureşti. Ca să înţelegeţi câtă căutare avea am postat o fotografie preluată de pe net cu aglomeraţia din anii 73-74. Nu aveai loc să pui un ac, aşa mi-o aduc aminte. Mergând mai departe pe str. Lipscani am văzut destul de puţine prăvălii deschise (Bizon de pantofi e în lichidare), unele uşi aveau lacăte (Căprioara- pantofi copii), câteva locuri erau virane şi pline de gunoaie dar erau şi câteva magazine noi cu faţada de sticlă. Pasajul Şelari era cum îl ştiam, înghesuit şi umbros dar ticsit de firme ale unor cluburi de noapte şi localuri. Totuşi Lipscani-ul nu mi-a lăsat o impresie prea dezagreabilă datorită unor clădiri noi sau renovate: teatrul, librăria Cărtureşti în locul magazinului Familia, un H&M elegant, pasajul Hanul cu Tei în care sunt magazinele Rembrandt cu materiale pentru pictură, hanul Gabroveni care e un centru cultural modern al capitalei. Fostul magazin Bucureşti, pe vremuri Pop şi Bunescu era pregătit pentru demolare şi complet acoperit de pânze pe care erau pictate reclame.

- Statuia Lupa Capitolina. În capul străzii Lipscani în piaţa Roma spre pasajul Latin (fost Lipscani) a fost amplasată statuia Lupa Capitolina. A fost oferită de municipalitatea Romei în 1906 cu ocazia împlinirii a 40 de ani de domnie a regelui Carol şi 1800 ani de la cucerirea Daciei. Statuia lupoaicei are o istorie interesantă. A fost amplasată rând pe rând la Arenele Romane, în piaţa Sf. Gheorghe, pe Dealul Mitropoliei. Eu o ştiam de prin ´65-´70 în părculeţul din piaţa Dorobanţi. A fost mereu furată: când Remus, când Romulus, când în totalitate dar de fiecare dată s-a recuperat. De aici am avut o privelişte frumoasă spre bisericile Bărăţiei şi Sf. Gheorghe cel Nou.

- Strada Şepcari. Este situată în spatele liniei de blocuri de pe bul. Brătianu şi este perpendiculară pe străzile Gabroveni, Covaci şi Franceză. Piaţa Sf. Anton mărginită de Hanul lui Manuc şi de Biserica Domnească a fost integral refăcută

- Strada Şelari. Este cunoscută datorită restaurantului lui Mircea Dinescu Lacrimi şi Sfinţi, renovat şi curăţel la aspect faţă de ce e în jur. Pe strada Şelari se vindeau de la caftane de catifea pentru muscali până la harnaşamente pentru cai inclusiv pompoanele şi ochelarii pentru cei mascaţi care trăgeau dricurile. Pe Șelari compozitorul Cristian Vasile a cunoscut-o în 1942 pe Zaraza o curtezană care sucise capul multor bărbaţi bogaţi. Cei doi tineri s-au îndrăgostit dar povestea lor s-a sfârşit tragic. După doi ani, Zaraza a fost înjunghiată de un ţigan plătit de Zavaidoc rivalul lui Cristian. Acesta din urmă a cântat ani de zile marea lui iubire în localul rău famat Vulpea Roşie de pe Şelari. Strada era plină de bordeluri şi aici îşi făcea veacul boema bucureşteană. Pe Şelari pe lângă Bordelo Bar, am mai văzut Oktoberfest alături de o clădire interesantă care are un geamlâc cu lemn înnegrit la cele două etaje numit La Crama Domnească. Afară era afişată lista de preţuri. Mama mia! Tot pe Şelari am găsit o firmă mare pe care este scris Poliţia Centrului Vechi. Era şi foarte necesară ţinând seama de aglomeraţie, şuţi, ierburi, alcool şi ce mai poate transforma o seară plăcută petrecută la o terasă într-una de groază.

- Strada Smârdan aminteşte prin nume de bătălia câştigată de români împotriva turcilor în 1877. Înainte de atribuirea acestui nume s-a numit Uliţa Nemţilor şi este atestată documentar din 1672. Aici este cea mai mare aglomerare de localuri, pe porţiunea pe care am străbătut-o am numărat până la un moment dat peste 20. Se detaşează Vintage Pub, Nomad. Un lucru plăcut: hotelul Concordia după ce a fost retrocedat este în şantier şi va fi refăcut din fonduri particulare. Acesta are o mare semnificaţie istorică: în noaptea de 23/24 ianuarie 1859 Partida Națională a hotărât în unanimitate unirea principatelor române şi alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Ţara Românească după alegerea sa în Moldova.

- Strada Gabroveni. Numele vine de la oraşul bulgăresc Gabrovo, fieful producţiei de cuţite. Aici erau şi cei mai buni tocilari din Bucureşti şi cum stăteam aproape, pe la Sfânta Vineri, mama mă trimitea pe Gabroveni să ascut cuţite şi foarfeci dându-mi un ziar şi un ştergar în care să le învelesc să nu mă tai. Înainte de 1900 Caragiale a deschis aici berăria Mihalcea şi Caragiale. Tot pe Gabroveni este Fire Club despre care am vorbit în episodul anterior ca locul în care ar fi fost cu adevărat hanul Gabroveni.

- Pasajul Francez. Este cel mai sordid loc din centrul vechi, cele câteva poze fiind edificatoare. În faţa pasajului, nişte vechituri aruncate pe trotuar şi un singur vânzător completează imaginea pasajului. Degringolada majorităţii caselor din centrul vechi se datorează evacuării proprietarilor în anii 50, negustorii fiind consideraţi duşmani ai poporului. Cum majoritatea erau evrei, au emigrat în Israel şi şi-au lăsat casele de izbelişte. Apoi lipsa investiţiilor pentru întreţinere când magazinele au ajuns la stat, popularea caselor cu ţigani începând cu anii ´80, pierderea vadului comercial şi dezinteresul municipalităţii până după 2000, au completat tabloul cauzelor care au contribuit la degradarea imobilelor.

- StradaCovaci. Poartă numele breslei fierarilor, denumire din veche slavonă. Făcea parte din perimetrul Curţii Domneşti şi înainte de a începe să se ridice case prin 1800 a fost grădina palatului domnesc. Aici sunt o mulţime de ˝curţi˝: curtea voievozilor, curtea berarilor, curtea sticlarilor ultima din păcate sacrificată. Sunt magherniţe la parterul cărora s-au deschis localuri fiţoase. O placă comemorativă aminteşte că aici a scris Mihai Eminescu în 1880-1881 la ziarul Timpul. Tot pe Covaci era şi redacţia României Libere fondată de Mihail Kogălniceanu. Pe locul unde se află restaurantul Nenea Iancu au fost pentru prima oară preparaţi delicioşii mici. Din cauza prea multor clienţi proprietarul a rămas fără maţe pentru patricieni (cârnaţi) şi i-a venit ideea să pună direct pe grătar carnea tocată şi bine condimentată cu forma cunoscută de mititei. Strada Covaci şi atmosfera decadentă din localurile insalubre este foarte bine ilustrată în Craii de Curte Veche de Mateiu Caragiale. Unele localuri au faţa mai spălăţică: Nişte domni şi fiii, Bella Vita, Taverna Covaci. De aici pot spune că s-au terminat cu casele într-o rână, părăsite, cu lacăte la uşi şi cu geamuri sparte aşa cum veţi vedea în poze. Cum am scris în primul episod? Ziua, aceleaşi pisici care noaptea sunt gri, devin nişte mâţe tărcate.

- Strada Sfântul Dumitru. Ca să ieşim din cartier ne-am îndreptat spre str. Sfântul Dumitru unde pe lângă teatrul de Comedie pe care-l ştiam, am avut surpriza plăcută să găsesc statuia actorului Gh. Dinică. Bustul de bronz a fost sculptat de Dragoş Cătălin Munteanu şi a costat 100000 eu. Are o înălţime de 4 m cu soclu din care 1.5 capul propriu-zis. Este ˝un studiu de expresie˝ după cum a declarat sculptorul şi a fost realizat într-o manieră modernă. Aşa să fie!

- Strada Poştei. Aici am văzut zidurile groase din spatele Muzeului de Istorie care a fost Poşta Centrală până în 1970. În ziduri sunt practicate porţi mari pe unde se încărcau maşinile cu corespondenţă şi coletele poştale. Am trecut prin faţa clădirii monument istoric al Spitalului Poştei.

- strada Stavreopoleos. Aici este popularul Caru cu bere care şi-a menţinut ştaiful şi tradiţia. Pensionarii pot lua masa (comanda până la ora 13) cu numai 10 lei alegând din 5 meniuri, de ex. 3 mici, cartofi prăjiţi cu caşcaval plus 300 ml. bere sau altele: pui, peşte sau meniu vegetarian. Alături este restaurantul Il Calcio, 1883, cu decoraţiuni renascentiste, de asemeni monument istoric.

- Biserica Stavreopoleos. A fost ridicată în 1724 de un arhimandrit pentru comunitatea elenă din zonă. Cutremure, incendii, de toate a avut parte până ce după 1900 a fost restaurată de arhitectul Ion Mincu. Locaşul a devenit mănăstire de maici care şi astăzi în ateliere se ocupă în ateliere de restaurarea veşmintelor şi cărţilor bisericeşti.

 

Intrând în Calea Victoriei am părăsit centrul vechi cu un gust dulce amar. Pe de o parte sunt bucuroasă că în mare s-a reabilitat şi a căpătat o nouă funcţie atrăgând seară de seară mii de turişti dar şi necăjită că nu se găsesc bani pentru consolidarea multor case valoroase dar în ruină care să povestească trecătorului despre trecutul Bucureştiului. M-am întrebat care să fie explicaţia succesului la public pe care-l are centrul vechi la fel cum se întâmplă şi în alte capitale europene? Probabil că una din explicaţii ar fi tocmai ambientul de epocă, localurile mici şi intime din clădiri vechi care-ţi sugerează o lume mai puţin stresată, mai puţin încorsetată în blocuri de beton şi planuri de urbanism, doar că în alte părţi clădirile sunt îngrijite şi întreţinute. Ca şi concluzie, chiar şi aşa, centrul vechi este una din marile atracţii ale Bucureştiului.

Ş-am încălecat p´o şea
Şi v-am spus povestea aşa.


[fb]
---
Trimis de Michi in 20.03.15 17:35:32
Validat / Publicat: 20.03.15 21:42:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2035 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Hanul lui Manuc pe str. Franceză în piaţa Sf. Anton
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

DaRKruCS
[20.03.15 22:49:27]
»

Super articole! Le citești cu o foarte-foarte mare plăcere. As dori totusi să fac o mică completare stimată doamnă: "lupoaica" a mai zăcut pentru o perioadă și în piata Romană (după revoluție, dacă nu mă înșală memoria).

MichiAUTOR REVIEW
[21.03.15 07:28:10]
»

@DaRKruCS - Da, aşa este, din 1997, scrie şi la Wikipedia.. Eu ieşisem la pensie şi n-am mai trecut des pe acolo.

buterfly*
[21.03.15 07:55:06]
»

Excelente articolele despre bucuresti! Mama Michi sunteti mereu o sursa de inspiratie! Mi-as dori sa existe si statui de daci in Bucuresti si mi-as mai dori sa dispara statuia aia oripilanta de pe scarile muzeului de istorie... si mi-as mai dori sa avem un muzeu de istorie adevarat, nu doar un beci cu ceva aur si niste replici ieftine ale unui monument roman... dar vrabia malai viseaza!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion
[21.03.15 09:26:33]
»

@Michi - Eu aş zice că motivele atracţiei exercitate de Centrul Vechi sunt două: a) Bucureştiul nu are pieţe vaste, pline de cafenele şi restaurante unde să te poţi aşeza cu prietenii la un pahar sau o ceaşcă de ceva pentru a sporovăi şi a privi trecătorii, aşa că Centrul Vechi e singura opţiune; b) locul e înţesat de baruri şi cluburi unde se bea şi se dansează până dimineaţa - a se vedea clientela eminamente tânără ce frecventează localurile după orele serii. Mă îndoiesc că ambientul de epocă este atuul principal.

În rest, de acord cu dvs. : Centrul Vechi este "mereu suprinzător", la fel precum România în totalitatea ei - clădiri valoroase stau umăr la umăr cu magherniţe insalubre şi reabilitarea integrală, atât de trâmbiţată, nu se mai termină odată.

Felicitări pentru seria de articole!

MichiAUTOR REVIEW
[21.03.15 10:27:27]
»

Mulţumesc tuturor pentru aprecieri. Să ştiţi că am avut mari dubii, ˝to be or not to be˝ dacă să scriu despre calea Victoriei, buricul târgului şi centrul vechi cu vechiturile de amintiri pe care le-am înserat. Aprecierea voastră care sunteţi tineri şi dinamici, chiar că a fost o surpriză pentru mine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, Carmen Ion, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076252937316895 sec
    ecranul dvs: 1 x 1