ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.01.2025
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2024
DURATA: 4 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Monetăria Statului

TIPĂREȘTE

Despre posibilitatea de a vizita Monetăria Statului am aflat pentru prima oară acum vreo doi ani, ascultând podcastul în care Cătălin Oprișan l-a avut ca invitat pe Octavian Schen, directorul instituției. Dacă cineva este curios, episodul este, încă, disponibil pe youtube – se pot afla de acolo o grămadă de chestii.

Am rămas cu amintirea (difuză, dar „bună” a) acelei discuții; prin urmare, atunci când a venit propunerea de a încerca să vedem Monetăria, împreună cu un grup de liceeni, am făcut toate demersurile necesare pentru a programa această vizită. În scop educațional, ele se aprobă destul de ușor, cu condiția de a nu se suprapune peste altele, deja anunțate. Am reușit să fixăm ora 11 a unei zile de luni.

Din exces de entuziasm, la 9:40 eram deja pe Str. Fabrica de Chibrituri nr. 30, peste drum de Primăria Sectorului 5, cu gândul că am ajuns cu 20 de minute prea devreme. De fapt, mai aveam de așteptat cam multișor 😁 și, fiind friguț, am luat-o la pas către Parcul Carol, unde am prins schimbarea gărzii la Mormântul Ostașului Necunoscut. În drum, am trecut și pe lângă fosta Gară Filaret, dar și prin fața Bisericii Cuțitul de Argint, copia (nereușită😎) a Sfântului Nicolae Domnesc din Iași.

La 11 fără puțin eram înapoi. Am fost controlați ca la aeroport și conduși într-o sală-muzeu, unde ne-am lăsat hainele groase și toate monedele pe care le aveam la noi. Orice s-ar fi găsit în buzunare la întoarcere – s-ar fi confiscat. Am fost preluați de cei care aveau să ne ghideze pe acolo, trei domni respectabili care s-au prezentat, simplu, ca Dan, Mircea și Nelu; ne-au oferit explicații interesante și inedite, captivându-i pe elevi. La întrebările mai delicate au ocolit răspunsul și, în cazul în care cineva a insistat, au invocat secretul de serviciu și chiar secretul de stat.

Mai întâi am fost invitați să aruncăm o privire prin sala-muzeu, dar abia la întoarcere aveam să înțelegem ceea ce aveam ocazia să vedem acolo - voi reveni. Apoi ni s-au spus câteva lucruri despre istoria Monetăriei Statului. Detaliile pot fi citite și pe site-ul instituției monetariastatului.ro/istorie sau, evident, pe ro.wikipedia.org/wiki/Mon ... %83ria_Statului, de unde am să citez, aducând și câteva mici completări:

A fost înființată în 24 februarie 1870, la trei ani după întemeierea sistemului monetar național al „leu” -lui, într-un sediu de pe șoseaua Kiseleff [între Biserica Mavrogheni și Spitalul Filantropia, pe actuala Strada Monetăriei]. În anul 1870 Monetăria a funcționat doar câteva luni, timp în care a bătut piese de aur de 20 de lei [vestitul pol al lui Caragiale] și de argint de 1 leu, pe rondele importate din Franța. Din cauza protestului Imperiului Otoman [căruia îi eram vasali, iar a bate modedă este un atribut al suveranității], activitatea monetară a încetat după câteva luni, iar monedele din argint au fost executate în Belgia.

În 1879, imediat după câștigarea independenței, a fost reluată producția de monede, care a continuat cu deosebită intensitate până în 1885. În 1890 aici s-au bătut din nou monede de aur de 20 de lei, după care activitatea a încetat, revenindu-se la baterea monedei românești în străinătate. Acest sediu a fost demolat în anul 1912, pe locul rămas fiind construit actualul palat al Muzeului Țăranului Român.

Actuala Monetărie a fost înființată în 1935. Constantin Băicoianu ro.wikipedia.org/wiki/Con ... anu_(economist), director în cadrul Băncii Naționale, i-a prezentat Regelui Carol II calculele sale, din care reieșea că e mai ieftin să bați monedă în țară decât afară (la acea vreme, noi aveam contracte la Birmingham, în Anglia). În plus, era o chestiune de prestigiu ca un stat să aibă propria monetărie. Carol a aprobat resursele necesare și noul „Palat al leilor” a fost ridicat în fix nouă luni, pe Dealul Filaret.

Funcționează neîntrerupt în acest sediu până în ziua de azi. Din 1956, Monetăria a fost subordonată Băncii Naționale a României, iar în 1990 a fost reorganizată ca Re­gie autonomă. A făcut față cu succes provocărilor de pe parcurs, inclusiv perioadei de inflație galopantă din anii 1990, când în România nu au mai circulat monede – diversificându-și activitatea.

În prezent se autofinanțează: are contracte comerciale cu BNR (care este principalul client), dar și cu băncile centrale ale altor țări (Moldova, Macedonia de Nord etc.) pentru emiterea de monedă, însă se ocupă și cu producerea medaliilor de colecție, a medaliilor personalizate (oricine poate comanda aici o medalie în nume propriu!), fabrică bijuterii, insigne, plachete, sigilii. Inclusiv raclele moaștelor din biserici – tot aici se fac. În sala-muzeu am văzut parte dintre aceste realizări, plus o sabie, un coif sau o replică a trofeului Cupei Campionilor Europeni câștigat de Steaua în 1986.

În continuare, am început să vizităm diverse săli ale Monetăriei. În primul hol am văzut cum funcționează pantograful, care transformă o monedă-machetă mare, executată artizanal de designeri pricepuți, într-o matriță cu scara 1:1 ce urmează a fi folosită pentru producția de serie. Multe astfel de matrițe sunt expuse pe acest hol, inclusiv unele rămase de la vechea monetărie, cea din sec. XIX.  

De aici, am mers în hala unde se bate moneda: nu cu ciocan și nicovală, ca în evul mediu, ci folosind prese moderne, de mare productivitate, care bat și 7-800 de monede pe minut. Moneda de 10 bani este cea care strică cel mai repede aceste prese, deoarece este fabricată dintr-un aliaj mai dur; cea de 50 de bani e dintr-un metal moale. O provocare o constituie monedele din două metale, de tipul celei de 2 euro, care au un miez rotund, înconjurat de o coroană circulară. Nu se fabrică (încă) la noi moneda de 2 euro, dar se realizează monede macedonene similare.  

Am trecut în hala unde monedele se numără și se adună în fișicuri. Este permisă o toleranță de plus minus trei monede la un milion! Numărarea și ambalarea se fac automat, dar procesul trebuie supravegheat permanent de om, întrucât mașinile mai aruncă afară câte o monedă, mai încalecă altele – și tocmai am spus care e toleranța admisă 😊.  

Am intrat apoi în atelierul unde se realizează medaliile. Acestea nu se fabrică în serie, ci una câte una. Există și aici o presă, dar ea este manevrată manual. După ștanțare, medalia nu este aruncată în ladă, ci e luată de pe banc cu mănuși pe mâini, ștearsă cu o cârpă moale și așezată într-o cutiuță specială. Nu se admite nici cea mai mică zgârietură sau amprentă, orice defect face ca medalia să fie trimisă la retopit. Sunt comenzi la care peste 50% dintre ele sunt retopite. Unele sunt colorate – am văzut cum se face și treaba asta. Copiii s-au ales cu niște medalii din aluminiu cu „bube” 😊 (am pozat una, față-verso, are pe ea o mică amprentă, deci urma a fi retopită).

Ultima sală vizitată a fost laboratorul de chimie. Aici se decide compoziția aliajelor, se verifică puritatea aurului etc. Este singurul laborator din România acreditat internațional pentru astfel de operațiuni, deci onorează și comenzi din afară. Aparatura pare nespectaculoasă, cu nimic mai bogată decât cea din laboratorul de chimie al unei școli obișnuite. De altfel, directorul spune, în podcastul indicat la început, că echipa care l-a acreditat a rămas șocată de acuratețea rezultatelor obținute cu dotări atât de „primitive”.

În toată Monetăria, fotografiatul este interzis. Ni s-a permis, totuși, o poză de grup la final, într-o curte interioară, în fața unei case tradiționale românești construită de artizanii Monetăriei și premiată pe la un concurs. Mircea ne-a spus că au ca angajați adevărați artiști și, văzând ce e acolo, l-am crezut!  

Recomand să îi treceți pragul, dacă se ivește ocazia (de preferat, trebuie creată ocazia 😇). În magazinul de prezentare se intră direct din stradă, fără nicio programare. Imagini mai multe și noutăți se pot vedea / afla (de) pe FB.


[fb]
---
Trimis de adso in 08.01.25 00:37:39
Validat / Publicat: 08.01.25 07:17:48

VIZUALIZĂRI: 204 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Curte interioară
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[08.01.25 07:43:34]
»

Interesant periplu prin Bucuresti! Nici nu stiam ca se poate vizita Monetaria. De retinut!

Cred ca e de bine sa incepi ziua citind despre bani, asa cum incep eu ziua de azi.

Zi buna tuturor!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.01.25 08:57:04]
»

@adso: Ca și @DOINITA, nici eu nu știam că Monetăria statului se poate vizita. Sunt convinsă că acest tur a fost cât se poate de instructiv și de plăcut pentru elevii tăi. Cred că i-ar fi interesat și o vizită la Muzeul BNR. Foarte interesantă nu doar pentru ei. Și acolo se intră tot în condiții speciale, cu programare, cu controale de securitate și bineînțeles cu actul de identitate.

adsoAUTOR REVIEW
[08.01.25 16:09:41]
»

@DOINITA: Mulțumesc pentru ecou!

Da, nici eu nu știam până acum doi ani. De altfel, nici nu se vizitează de foarte mult timp, în podcastul indicat, filmat în 2022, directorul instituției povestește despre faptul că abia atunci se primeau primii vizitatori și abia demarase procesul de adunare a obiectelor pe care noi le-am admirat în sala-muzeu.

Ca adult singur este destul de greu să obții aprobare de a intra acolo, dar nu e imposibil. Cineva povestea pe net că a fost alipit unui grup de studenți de la ASE și a vizitat Monetăria împreună cu aceștia.

adsoAUTOR REVIEW
[08.01.25 16:20:28]
»

@iulianic: Aveți dreptate, i-ar fi interesat. Sunt niște tineri extrem de curioși și de receptivi. Din păcate, deși am făcut demersuri pentru a vizita Banca Națională cu o lună și jumătate înainte, nu am găsit disponibilitate pentru a primi un grup atât de numeros. Locuri izolate mai erau, dar pentru grupuri mari - nimic.

De altfel, prima încercare am făcut-o la Muzeul BNR. Abia în urma eșecului înregistrat acolo, cineva informat a venit cu ideea Monetăriei și ne-a ajutat în parcurgerea pașilor necesari.

Eu am văzut Muzeul BNR, chiar de două ori: acum vreo șapte ani, când se intra prin Palatul nou, și acum doi ani, pătrunzând în interior prin Palatul vechi. Este foarte interesant. Dar, comparând, Monetăria mi se pare peste -poate și din cauză că vizita e mai recentă .

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.01.25 20:38:02]
»

@adso: Noi, bucureștenii, îți mulțumim pentru semnalarea acestui obiectiv inedit ce se poate vizita în urbea noastră. Înțeleg că această „deschidere către public” e destul de recentă și că ar fi bine o alipire de un grup (în urma unei programări). Dacă combinăm vizita la Monetăria Statului cu o vizită la Muzeul Băncii Naționale a României (vezi impresii) avem o imagine mai completă a istoriei monetare.

Se poate viziona următorul filmuleț de pe Youtube despre baterea monedelor românești, filmat în interiorul Monetăriei Statului: youtube.

Mă bucur că ați făcut o scurtă plimbare în zonă - deși nu pare e destul de ofertantă în obiective turistico-istorice. Biserica „Cuțitul de Argint” (sau Filaret ori Bărbătescu Nou - turismistoric.ro/biserica ... titul-de-argint) este importantă pentru Capitală întrucât este o urmă a vechii expoziții regale din 1906. În apropiere se afla și geamia „Carol Hunchiar” (vezi impresii), dar și castelul/cetatea Țepeș (vezi impresii) (reminescențe ale aceleași Expoziții Generale Române din 1906). Despre Gara Filaret (vezi impresii), important monument istoric, nu mai zic nimic - valorificarea ei din toate punctele de vedere este zero.

Un an ușor și bogat în călătorii/împliniri/realizări!

adsoAUTOR REVIEW
[08.01.25 23:19:35]
»

@tata123 🔱: Pentru dvs este ușor să inytrați la Monetărie, că aveți copii de vârstă școlară: programați, de comun acord cu dirigintele, o vizită a întregii clase și vă treceți ca profesor însoțitor, nu vă cere nimeni cartea de muncă .

Foarte bun filmulețul semnalat, conține mare parte dintre informațiile pe care le-am aflat și noi la fața locului. Mulțumesc!

În Parcul Carol am mers la punct fix, cunosc binișor zona și am decis imediat cum să umplu timpul. A fost chiar foarte bine că am ajuns, din greșeală, prea devreme, altfel nu mă mobilizam să îi mai duc pe acolo .

Vă întorc urările din final!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, iulianic, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063502073287964 sec
    ecranul dvs: 1 x 1