ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.01.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
DEC-2018
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Brasovul, iarna

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Explicatii

Dupa ce-am fost alungat de pe taramul zeilor, adica din Olimp, din cauza "cronicelor" mele lipsuri materiale (nu cred ca din cauza "cronicilor" mele turistice elene, ca “ce-i frumos, banuiesc ca-i place chiar si lui Zeus), tinut unde am, petrecut o saptamana pe fierbintea colina Bochali din minunatul tinut al muritorilor din Zakinthos, iata-ma ajuns din nou in tara. Aici insa, in decembrie, e ger de crapa pietrele si mai si ninge, precum intr-o melodie cam trista de-a lui Nicu Alifantis.

Dar (ura!), aveam trei zile libere de sarbatoarea noastra nationala si trebuia sa le “umplu” cu ceva, cu-o excursie, spre exemplu. Unde? In cel mai turistic oras al tarii, Brasov! Nu fara un oarecare regret, visand cu gandul si cu ochii deschisi la “harta Europii”, unde mai traiesc si alte natii, mai ales cele din nord-vestul salbatic si bogat al continentului, care, acuma, iarna, isi permit sa-si cumpere “din salariu sau chiar din pensie” cate 2-3 luni de sejur (depinde de cat de lunga e iarna la ei), ei bine unde credeti? In tari de soare pline”, in resorturi cu multe stele, precum exista azi in Egipt, Tunisia, Israel, Antalia, Cipru sau unele insule si mai indepartate si unde parca soarele nu apune niciodata.

Review-ul acesta despre Brasov si imprejurimi, vi-l scriu doar asa, ca sa va mai tin la curent (vreti sa fie curent continuu, intr-un singur review, sau alternativ, in mai multe?) cu ce mai e prin Ardeal. “OK! Am inteles, vreti curent alternativ! ”

La Brasov

Asadar, dupa cateva zile de “nori si ceata” iata ca apare si soarele dar e soare cu dinti, e ger, o sa-mi inghete nasul si picioarele. Ma-ntalnesc cu vesnica mea tovarasa de calatorie, la mijlocul distantei dintre Ploiesti si Tg. Mures, adica la Brasov. Tragem tot la familia cu care ne imprietenisem pe parcurs, ce gestioneaza “Casa Timar”, pensiune ce ne-a placut si datorita faptului ca e situata pe-o strada lunga si apropiata de centrul orasului, strada cu sens unic, unde poti sa-ti parchezi linistit masina, e loc pe-acolo, pentru toata lumea.

Avem doua zile si jumatate la dispozitie. In prima jumatate de zi am pus pe masa tot ce-am adus de-acasa de-ale gurii, ca sa ne scapam de-o grija si-am inceput sa ne depanam amintirile din ultimele doua saptamani, de cand nu ne-am mai vazut, si cand am fost tot pe-aici, nu departe, pe la “Canionul 7 Scari”. Review pe care am sa-l expun pe AFA, doar pentru ca, din cele 10 poze facute cu mine-n prim-plan, a iesit una buna.

Pana aici, cred ca v-ati dat seama ca tot ce-am scris, e gargara cu ceai de musetel, dar asta o fac pentru ca am ceva mai multe poze cu “Brasov-Fest-ul” de 1 Decembrie, si poate ca @web-ul o sa imi expuna mai mult de 21 de poze, langa text. Am 22 de poze.

Defilarea militara

A doua zi, e-o superba si poetica combinatie criminala de soare plus ger. Totusi in centrul orasului, e lume multa, se impart stegulete tricolore (inca nu se-mpart carnati cu fasole gratis, ca mai e mult pana la alegeri), lumea asteapta dardaind defilarea. Si asteapta, asteapta. Mai intai trebuie sa vorbeasca la magafon, prefectul, primarul si cativa organizatori. Nimeni nu-i asculta, toata lumea asteapta defilarea. Militarii stau frumos aliniati intr-un capat al bulevardului. Mai trece o jumatate de ora si, tot nimic, militarii incep sa dardaie si ei. Noroc, ca pe trotuar e-o expozitie de tehnica militara, foarte gustata de public. Savurata mai ales de copii. Ai voie sa privesti printr-o pusca cu luneta, printr-o alta cu infrarosii, sa iei in mana un AG (lansator de rachete), sa mangai teava unui tanc sau sa faci poze langa oameni camuflati, desprinsi parca din filmele horror. I

n sfarsit, un avion lanseaza un parasutist din ceruri, ce desfasoara drapelul Romaniei. Aterizarea e perfecta, e la punct fix, intre doua coloane de militari. Care inca mai asteapta. Lumea aplauda, ca sa se mai incalzeasca macar la maini.

Eu insa nu mai am rabdare, trec pe langa coloanele militare in asteptare, le imortalizez in fuga si apoi caut prima cafenea in care e cald. Gasesc multe, mai greu e sa gasesti un loc liber, caci si alti oameni au gandit ca mine. Comand, ca aperitiv, un ceai fierbinte ca sa pregateasca mai bine absorbtia “felului doi”, adica a unui pahar de wiskey, mai slab insa, decat palinca de 60 de grade (nu Celsius), cea de-acasa, de la pensiune si care te-ncalzeste, prin tot corpul “in stil “all-inclusiv”, si-n “first minute”. Incep sa-mi revin, ma apuca subit leneveala si ratez defilarea, care, se pare, ca nici n-a durat prea mult.

Piata Sfatului

Dupa defilare, un val de oameni invadeaza pietonala strada a Republicii si Piata Sfatului. Majoritatea admira Marele Brad de Craciun sau stau la coada la o taraba anume, intitulata “Vin fiert si plec fericit” (vedeti ce usor se obtine azi fericirea?) si la un stand, “must see”, ca s-o admire, mai ales pe blonda de la “must”. Sau la cel cu “Clatite uriase la 7 lei”. In Piata Sfatului exista si terase in aer liber. Brr!

Organizatorii au instalat niste “focuri vii” mai mari decat cele din Buzau dar sunt putini “curajosi” care se-aseaza la masa, intre ele, ca sa serveasca cate ceva. Cred ca cei ce-si sorb cafeaua sau limonada in ger, pe scaunele reci ca gheata, sunt turisti de pe la polul nostru al frigului, Gheorghieni, Ciuc si Joseni, care sunt doar in trecere prin Brasov, unde se mai racoresc un pic, cu-o limonada cu cubulete de gheata si care sunt in drum spre “Hotelul de gheata” de la Balea, unde vor inopta, acoperiti doar c-un cearceaf. Eu, care cunosc bine ungurii din Harghita, cred ca istoria ar trebuie retusata un pic, eu nu cred ca acestia provin din Mongolia si Suedia, precum zic unii istorici maghiari, ci direct de la Polul Nord. Pe-acolo, iarna, prin Tara lui Ozosep, o avarie la RADET, nu e deloc o problema, ca-n Bucuresti.

Privind aceste focuri vii din Piata Sfatului, pentru o clipa, m-a cuprins subit un dor de ceva misterios si inedit, precum e Tara Luanei, din acelasi judet (Buzau) ce adaposteste ”vulcanii noroiosi” si crucile dacice de piatra, asa ca am hotarat, dupa multe dezbateri, ca a doua zi, s-o pornim spre “Sinca Veche”, loc tot atat de enigmatic precum si ciudata si inca prea putin explicata “Tara a Luanei”. Iarna, Brasovul e un oras frumos dar noi, am epuizat intr-o zi si jumatate, mai toate atractiile “mai animate”, ale celui mai turistic oras al tarii. Iarna, se pare ca imprejurimile Brasovului, te atrag mai mult, decat orasul in sine...

Strada Sforii

Am mai scris despre ea, dar merita sa revin. Avem in tara cateva “unicate”, precum e si aceasta strada ingusta, aflata in topul celor mai inguste strazi din Europa. Dupa ce-am strabatut-o, ne oprim la o a doua cafenea, de unde, din fata unui alt ceai fierbinte, putem observa intrarea spre aceasta strada inedita. La un moment dat, o ghida locala, apare c-un grup de turisti straini si le explica ceva despre acest obiectiv turistic unic. Grupul e numai “ochi si urechi”. Cand esti c-un ghid langa tine, e OK, dar, va asigur ca, atunci cand esti singur, ca turist roman sau strain, greu vei gasi prin Brasov, Strada Sforii.

Unicatele noastre turistice

Pe langa “Strada Sforii” din Brasov, mai avem si alte unicate turistice prin tara, precum “Sapanta”, singurul cimitir vesel al Europei, mai avem in Bucovina, singurele manastiri pictate pe dinafara, nu pe dinauntru cum se obinuieste in restul batranului nostru continent, un castel Bran in care Dracula a salasuit o vreme, o Delta a Dunarii, unica si ea in Europa, fotogenica cascada “de top”, Bigar, o salina spectaculoasa la Turda, unde, turistii straini “pe cont propriu”, odata intrati in tara, in ciuda infrastructurii, ar dori sa ajunga cu orice pret sa le vada. Dar, vai, aceste obiective, sunt prost semnalizate, dac-o pornesti de unul singur, ajungi greu la ele.

Nu pot sa nu-mi aduc aminte, cum, odata, mai demult, in Franta, trebuia s-ajung la un castel, din cele 26 aflate pe valea Loarei si ce credeti ca vedeam eu, pe marginea soselei? Niste panouri imense pe care scria: “Mai aveti 20 de Km pana la casteul “x”, apoi, altul, “Mai aveti 10 Km pana la castelul “x”, iar apoi, cand te apropiai de el, afisele deveneau “enervant” de dese “mai aveti “2 Km pana la castel”, mai aveti 400 de metri pana la castel”. Practic, afisele nu dispareau decat atunci, cand apareau turlele castelului.

Oare ne e atat de greu sa punem si noi, pe sosele, mai multe indicatoare, macar pana la aceste unicate turistice?

Final

Acuma, cred ca va e clar, "v-ati prins" de ce ma grabesc sa expun, pana la 1 februarie, tot ce mi-a mai ramas din review-urile mele turistice din anul trecut. De ce? Pentru ca, dac-am inteles eu bine, (sau gresesc?), se pare, ca de luna viitoare, cearceafurile, dulapurile, frigiderele si toaletele din hoteluri si vile, vor avea mai mare valoare turistica decat muntii, canioanele, lacurile, pesterile si plajele salbatice. Si poate ca nici nu e de mirare si e mai bine asa, caci despre plajele din Grecia sau muntii Carpati, spre exemplu, s-au scris deja zeci de reportaje, insa despre unele hoteluri sau vile din lumea larga, inca nici unul.

In review-ul viitor, incerc sa va duc in misteriosul tinut al spiritelor de la “Sinca Veche”, la Cetatea Fagarasului si la “un pastrav”, la Albota.

Veniti cu mine?

 

@Web, te rog clipul urmator, mersi! https://www.youtube.com/watch?v=90vn8NlZ9EM

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dorgo in 19.01.19 13:25:01
Validat / Publicat: 19.01.19 14:50:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 1393 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Hop si eu pe-acolo!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.01.19 14:49:52]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Lucien
[19.01.19 15:50:58]
»

Mi-a plăcut mult să revăd Brașovul, ”cel mai turistic oraș al țării” (?!), prin ochii unui scriitor deosebit.

didona_stelea
[19.01.19 16:05:33]
»

Ce placere sa citesc un nou articol inspirat! Il astept cu nerabdare pe urmatorul!

Michi
[19.01.19 16:11:57]
»

Votat cu plăcere. Mă interesează punctul tău de vedere asupra templului rupestru de la Şinca- unii spunând că e din timpul dacilor (?) şi al păstrăvăriei din munţii Făgăraş. Pe vremuri pe când eram stagiară la Ucea (oraşul Victoria) am urcat pe creasta Albotei, mai târziu m-am mulţumit doar cu păstrăvăria.

didona_stelea
[19.01.19 20:36:44]
»

E pacat ca nu e un ghid in templul de la Sinca, doar ce am citit prin presa, altfel toata lumea vine, se uita... si atat! La pastravarie, din pacate, n-am fost. O seara frumoasa!

krisstinna
[19.01.19 21:02:49]
»

@dorgo: Când voi erați in Piața Sfatului noi eram la Grădina Zoologică. Dacă știam, ne întâlneam la o cafea

Într-adevăr a fost soare cu dinți, un ger cumplit mi s-a părut, erau -12 grade.

Focurile alea nu au funcționat toată ziua, noi le-am găsit stinse. Un Târg de Crăciun sărac, n-am văzut niciodată unul mai slab organizat. Până și la Rm Vâlcea era un carusel, un patinoar...

Am găsit Strada Sforii cu Google Maps, foarte repede am ajuns din Piața Sfatului.

In legatura cu nemulțumirea ta in ceea ce privește aprecierea cazărilor in detrimentul articolelor de călătorie: sunt useri care scriu multe articole despre diverse obiective, multe foarte utile, dar nu considera necesar sa scrie și despre cazări, cică “nu văd rostul” sau “nu mă pricep”.

Nu mi se pare corect din partea lor. Ca sa merg intr-o țara, intr-un loc anume, mă interesează in primul rând impresii despre o cazare: prețuri, confort, igiena, amabilitatea personalului de acolo. Altfel nu pot pleca “la Chioreni de Orbeni”, părerea mea.

Îmi poți povesti despre sute de biserici și mănăstiri (articole pe care eu NU le voi mai citi și vota începând de anul acesta) dar dacă nu îmi spui unde ți-ai odihnit oasele e egal cu zero pentru mine.

Sa fie șanse egale între useri, cei care merg in delegații scriu despre zeci de obiective (și bine fac) dar nu au ce scrie despre cazări, poate nu au dormit in zona ci doar s-au plimbat 10 minute și-apoi scriu 5 articole. Părerea mea

Apoi, un subiect sensibil despre care am auzit zeci de bârfe: restaurantele Nu toți turiștii merg in vacanța ca sa mănânce in camera, nu toată lumea mănâncă pâine cu salam vizitând muzee.

Unii vor sa se relaxeze la o bere, un vin și-o friptura, nu vor sa spele vase in camera. De ce este apreciat Triadvisor pe care-l căutam pentru restaurante și de ce sunt bârfiti și huiduiți userii care scriu pe AFA despre aceleași cârciumi?

Cred ca nu s-a înțeles bine! AFA e un format care permite tuturor sa se exprime, nu doar celor cu idei fixe (muzeu X e important, mănăstirea Y e cea mai cea).

Aici e loc pentru toată lumea, cui nu-i convine un review poate citi un altul, e interesant pentru toți userii, fiecare își poate găsi pe AFA doar ceea ce îl interesează.

Ambiții, răutăți, plăceri, orgolii... fiecare scrie pentru ceva, nimeni nu e pus la colț cât timp respecta regulamentul.

Poți filozofa cât vrei (am făcut-o și eu), nimeni nu te oprește. Și atunci, care e problema, de ce sa nu încurajam oamenii sa scrie despre cazări, restaurante?

De ce “numai eu” am dreptate și de ce aruncam cu pietre?

Sunt lucruri mult mai grave pe lumea asta, nu trebuie să ne agitam aiurea. Viața e prea grea și scurta, nu merită să ne întristăm din nimicuri.

Îți doresc sănătate și vacanțe minunate! Vă salut pe amândoi!

dorgoAUTOR REVIEW
[20.01.19 13:37:13]
»

@krisstinna: Mini-review-ul tau de mai sus, cere un maxi-review filozofic, (pe care-o sa-l scriu, dupa ce se aplica noul regulament si vad cum functioneaza, daca nu mi-o ia inainte altcineva), e nevoie de un review (cu multe comentarii) din care sa reiasa daca vila, hotelul sau restaurantul "x" sau "y", este un obiectiv turistic sau nu. In avans pot sa-ti spun ca Natura (marea, plaja, muntele, pestera, canionul, etc), nu te-nsala niciodata dar cazarea, cea mai minunata din lume, o poate face. Vorba unei colege de pe sait:"Am avut o cazare excelenta timp de doua zile, intr-o insula greceasca, pana cand a aparut un grup de tineri englezi, care ziua dormeau si noaptea chefuiau, dansau si spargeau sticle. Imi venea sa merg si sa dorm pe plaje. Nimeni nu-i putea opri. Abia am asteptat s-ajung acasa. ". Subiectul sau tema de genul "Review-uri turistice vs/ review-uri de cazare", e unul important si merita a fi discutat pe larg intr-in "talk-show"". Ne reauzim in februarie.

mihaelavoicu
[21.01.19 10:42:17]
»

@krisstinna:

Ca sa merg intr-o țara, intr-un loc anume, mă interesează in primul rând impresii despre o cazare: prețuri, confort, igiena, amabilitatea personalului de acolo

.

Fiecare cu punctul lui de vedere. Eu una, consider că a pleca într-o călătorie, plec pentru a vedea și nu pentru a dormi, sau a mânca. Normal că trebuie să te odihnești și să mănânci, dar nu ăsta este obiectivul nr. 1. La Hotel omul doarme. În restul timpului, ce face? Treaba lui, ce face!

Eu una, prefer să vizitez cât mai mult posibil, să cunosc orașul cât mai bine, în definitiv cu asta rămân. Este bogăția spirituală pe care nu mi-o poate lua nimeni, niciodată. Nu este impozabilă, nu are valoare de piață, nu poate fi negociată.

Mănânc frugal la primul local convenabil ieșit în cale, chiar ”cu tava” și nu stau să pierd vremea căutând localul X, care e foarte recomandat de unii și alții.

Într-o călătorie, consider că timpul este cel mai valoros și trebuie valorificat la maxim și pentru asta trebuie să fii informat. Eu am auzit prima dată de AFA, de la cineva care a călătorit mult în lumea largă și toate informațiile turistice l-ea luat de aici. Mă refer la obiective.

Cu bine! Vom vedea ce va fi după 1 februarie, deși citisem că de la 1 mai se aplică restricțiile de vizitare.

Andox
[21.01.19 11:00:41]
»

Cu bine! Vom vedea ce va fi după 1 februarie, deși citisem că de la 1 mai se aplică restricțiile de vizitare.

Unde se aplica restrictii de vizitare? In Brasov?? N-as prea crede!

mihaelavoicu
[21.01.19 11:04:22]
»

@Andox: Nu. Făceam referire la noile modificări AFA. Citiți pe sait.

Michi
[21.01.19 12:19:49]
»

@mihaelavoicu: Este noua politică a saitului de a încuraja reviewurile de cazare.

Asta nu înseamnă că nu vor fi apreciate de adm. şi useri, chiar dacă nu mai intră în competiţia săptămânală, reviewurile despre călătorii, muzee, catedrale.

Eu, şi foarte mulţi useri din cei vechi am cerut adm. de ani de zile, să nu ne mai acorde premii săptămânale, această opţiune fiind notată cu (1) în dreptul numelui. Asta ca să nu fim acuzaţi că alergăm după puncte.

Este liber oricine să scrie despre ce vrea pentru că este f. importantă aprecierea şi notorietatea de care te bucuri în comunitate.

O parte dintre noi au ales să-şi descrie călătoriile, alţii ţintă şi erudit descriu muzeele, alţii plajele, alţii dificultăţile drumului, alţii restaurantele şi hotelurile.

În continuare e loc pentru fiecare, nici vorbă de îngrădire dar îmi dau seama că e un sait de turism în care călătorul, înainte de a vizita va trebui să ştie unde va dormi, ce va mânca şi cât îl va costa.

mihaelavoicu
[21.01.19 13:30:25]
»

@Michi: Bună ziua. Da, am înțeles! M-am lămurit cu concursul săptămânal. Oricum nu mă interesează decât satisfacția morală.

Vă îmbrățișez cu drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
didona_stelea, dorgo, Lucien, Michi, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Brașov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059103012084961 sec
    ecranul dvs: 1 x 1