ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.04.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2021
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Șchei (sau nu? ????????‍♀️... dar sună bine)

TIPĂREȘTE

În fața primăriei din Brașov e un parc foarte frumos pe care îl cheamă Nicolae Titulescu pentru că acolo este și statuia lui Nicolae Titulescu dar mai sunt și alte statui. Zona centrală cu clădirile ei arhaice, deși nu este foarte aglomerată pentru că nu prea are clădiri înalte, are totuși nevoie să respire și orice colț cu iarbă e bine-venit.

Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns în Brașov a fost să mă opresc undeva (cândva) pentru explorare, pe undeva prin centru (oriunde) astfel, într-o plimbare lejeră să explorez ceva străzi și ofertele lor. Și s-a nimerit să fie exact parcul Titulescu pentru că oferea relaxare chiar dacă era rece. Aveam nevoie de aer. Era decembrie și era zloată. Se așezase ceva zăpadă, strat subțire. Pe alei se topea dar pe copaci persista. Are parcul, în latura dinspre ARO Palace, niște jnepenișuri joase și compacte care desenau tot felul de arabescuri cu zăpada ce se așezase și formau covor gros.

Parcul e dreptunghiular, latură scurtă e în fața primăriei care era împodobită cu ghirlande de beculețe, frumos, pentru Crăciun. Era o zi mohorâtă și curând s-a întunecat dar tot îmi plăcea Brașovul, vegheat de Tâmpa.

Am dar roată parcului, să văd ce afișează din loc în loc. Printre plante veștejite și arbuști, are câte un loc de cultură și istorie. Prima dată m-am dus la Cincinat Pavelescu – poet și epigramist român dar și jurist - al cărui bust șade pe 3 trunchiuri piramidale, într-un ansamblu arhitectural. Este pe partea cu biserica Buna Vestire. Acesta și-a găsit sfârșitul la Brașov, pe strada Biserica Neagră deși viață și-a dus-o în București și, parțial, la Iași. Cenușiul pietrei statutare concordă cu cenușiul zilei și plumburiul cerului dar plimbarea e plăcută.

Statuia lui Nicolae Titulescu este mai încolo, fiind reprezentat în întregime și ușor stilizat, stă – cu primăria în spate – într-un pătrat de marmură neagră. Personalitate complexă, un om extrem de inteligent, cu o prodigioasă carieră politică, a fost singurul român care a deținut președenția Ligii Națiunilor și a deținut multe alte funcții în diplomație. Și, cam așa cum se întâmplă cu multe spirite elevate, s-a întâmplat că n-au avut unii loc de el și l-au expulzat din România. A murit după 5 ani la Cannes unde își are și mormântul. Acum îl cinstim.

Dacă privirea sa scrutătoare supraveghează parcul de partea cu primăria, de partea cealaltă, companie de țin artiștii și Ștefan Octavian Iosif privește blajin spre ARO Palace, spate-n spate cu o fată ce se relaxează, pe soclul ei de piatră. Personalitatea poetului se ghicește din soclul bustului său pe care artistul sculptor a gravat niște stihuri de ale sale cu iobagi alături de un basorelief cu chipul lui Horia. Nu-i un mit faptul că artiștii au parte de o soartă amară și-un trai nefericit. Astfel, cei de orientare reală aveau șanse să apuce pensia în timp ce umaniștii se puteau bucura de-au trecut binișor de majorat. Nu-i prea diferit nici azi. Glia colcăie de genii obscure ce se sting nedescoperite. Poetul Iosif nu s-a dezmințit nici el. N-a apucat 40 de primăveri și singurul său vlăstar s-a stins, înainte de vreme, la frageda vârstă de 11 ani. Altfel, posteritatea îl cinstește, printre altele, și la Brașov unde a copilărit. Fata din spatele lui nu știu cine este și a cui dar pare cea mai relaxată din tot parcul.

Peste drum, spre Poiană și spre Livada Poștei se ițește dintre arbori un micuț cartier select, nou, de blocuri mărunțele. Mai aproape, însă, clădirile vechi de peste drum, cu arhitectură pretențioasă, par prăfuite și părăginite. Se lasă seara deja și, ușor rebegiți, ne îndreptăm spre vreo cârciumă, ceva, care să ne povestească despre legendele Șcheilor.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

E frumos, nu zic, sub Tâmpa, ambient arhaic, zonă turistică...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Plimbarea face toți banii


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 16.04.22 21:46:09
Validat / Publicat: 17.04.22 08:54:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV. A mai fost în/la: Eheeeiii

VIZUALIZĂRI: 326 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Parcul Nicolae Titulescu, Brașov
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14849 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

adsoPHONE
[17.04.22 19:40:42]
»

@Mioritik????????: un lucru nu pricep: de ce acest titlu?

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[17.04.22 20:27:55]
»

@adso: mă mai apucă și pe mine...

adsoPHONE
[17.04.22 22:41:34]
»

@Mioritik????????: ok. Eu am să citesc Blumăna, limita cu Cetate.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[17.04.22 23:38:18]
»

@adso: ????

Oamenii sunt minunați ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Brașov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055367946624756 sec
    ecranul dvs: 1 x 1