GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Fiind cel mai mare rau al tarii, de la Izvorul Muresului din muntele Hasmasu Mare si pana la varsarea sa in Tisa, Muresul aduce multa bucurie oraselor pe care le strabate. Intai si-ntai, de-a lungul lui a aparut o salba de stranduri cu apa dulce sau, apa sa, . infiltrata la diferite adancimi, impregnandu-se cu sarurile minerale din rocilepe care le strabat, se reintoarce la suprafata pamantului, sub forma unei veritabile bogatii a tarii noastre, apa minerala. Aceasta poate fi si mezotermala sau termala, daca circuitul apei ajunge pana la o adancime de aproximativ 2000 de metri...
Incepem cu cele doua stranduri mezotermale de la Toplita, strandurile in aer liber Banffy si Urmanczy, cu temperaturi ale apei cuprinse intre 25 si 26 de grade Celsius. Vechea denumire daca a Toplitei este Sangidava, dar slavii aveau s-o denumeasca Toplita, ceea ce inseamna “locul de unde izvoreste un suvoi de apa calda”, (ah! cata economie de cuvinte la slavi!)
Mai aproape de secolul nostru, localitatea si imprejurimile ei, erau dominate de grofii Banffy si Urmanczy, intre care s-a nascut o vie rivalitate. Banffy a construit piscina mezotermala din statiunea care-i pastraza si astazi numele dar nici groful Urmanczy, nu s-a lasat mai prejos, a construit si el o piscina mezotermala, langa gara orasului, un pic mai mare decat cea a rivalului sau. Inca si astazi, localnicii denumesc cele doua piscine, dupa numele intemeietorilor lor.
Coborand pe raul Mures, in aval, intalnim in localitatea Andreneasa, langa Salard, o alta piscina de beton mezotermala, intemeiata de soldatii germani in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si folosita in special pentru higiena lor personala. Piscina capteaza apa a 3 izvoare, cu temperaturi cuprinse intre 24-26 de grade Celsius, iar surplusul de apa acumulat, se revarsa in raul Mures.
Nu departea de Andreneasa se mai gaseste o piscina estivala ce foloseste apa Muresului, in localitatea Morareni.
In jurul orasului Reghin, pe o raza de 12 Km, avem 3 piscine cu apa sarata.
La Ideciu, un primar destoinic a reusit sa obtina fonduri europene si sa puna la punct micuta piscina “de vara”, al carui debit de apa nu e prea mare, sunt necesare 2 saptamani pentru umplerea bazinelor, dar, baia de la Ideciu…e cea mai animata si iubita “baie sarata” a Reghinului. La Jabenita, intr- o fosta excavatie romana de sare, apa unor izvoare subterane se acumuleaza in mod permanent formand un adevarat lac sarat, mult iubit de localnici, in special de reumatici. De doi ani insa, statiunea nu mai functioneaza. A treia piscina se afla in satul Ibanesti, este construita prin anii '60 cu lemn de stejar adus din padurile Gurghiului. In ea se acumuleaza apa unor izvoare minerale preponderent sarate, de mica adancime. Piscina este folosita doar vara si in special de satenii din comuna dar daca vei dori intr-o zi torida de vara sa faci si tu o baie, nimeni nu te va impiedica!
Izvoarele oligominerale captate in cartierul Reghinului numit Apalina, de catre dl. inginer Toma Cotoi, au adus ceva mai multa prosperitate patronului siangajatilor micii sale fabrici de mobila, care are nevoie de apa pentru a functiona. Dar si cei aproape 300 de angajati ai intreprinderii, au nevoie din cand in cand, de clipe de recreere, mai ales in week-end. Astfel dl. Cotoi, a amenajat cu "apa lina” a celor 2 izvoare din Apalina, o piscina ce-o incalzesre cu aburul in exces al intreprinderii sale, un helesteu si un lac de agrement pentru barci.
Apoi, raul Mures patrunde in orasul Targu Mures, unde primaria a renovat un vechi si frumos complex acvatic, Complexul Muresul sau "Week-end”, asa cum s-a incetatenit termenul printre localnici.
Complexul, foarte iubit de targumureseni mai ales vara, dispune de 3 bazine de inot cu apa recirculata si de un bazin de agrement pentru barci si hidrobiciclete.
Langa orasul Ludus, oras asezat si el, langa raul Mures, gasim fosta statiune balneara Sarmasel, care din pacate, astazi, este doar umbra statiunii de renume dintre cele doua razboaie mondiale. Desi cladirea bailor si piscina sarata se mai pastreaza, statiunea a devenit la ora actuala, un mare depozit de betoane.
In aval de Targu Mures se afla si orasul Deva, care si-a construit si el un complex acvatic modern, numit “Aqualand”, despre care s-a mai scris aici, pe site-ul nostru.
Dar, inainte de-a parasi tara, Muresul mai trece si prin orasul Arad, unde de asemenea se afla un mare complex acvatic in aer liber, foarte aglomerat in timpul verii, complex de relaxare si agrement descris de colegul nostru Petrus.
Iata deci cate beneficii ne poate aduce trecerea prin tara a unui singur rau din cele multe pe care le avem, totul e sa intelegem susurul lor, si mai ales, cum sa ne servim de virtutile lor, caci in general, apele sunt mute...
Dorgo.
Trimis de dorgo in 06.02.11 07:01:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE LOCURI]. A mai fost în/la: prin aproapetoata tara
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Valea Muresului" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2018 Pubi şi Fiameta — scris în 18.11.18 de Jimmy1 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 "Poiana florilor" de la Neagra — scris în 09.07.12 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- May.2012 Herghelia de pe valea Ilvei — scris în 11.07.12 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2008 Valea Muresului - La Feredee — scris în 05.07.10 de adria din HUNEDOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2008 Ascensiune pe “Scaunul Domnului” — scris în 02.02.11 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Oct.2006 Drumul vinului din Ardeal — scris în 05.07.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jun.2006 Cetati si castele de pe valea Muresului — scris în 11.02.11 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ