GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Promiteam in urma cu cateva zile ca voi reveni cu opinii si informatii despre ceea ce in zona se numeste “La Feredee”. Venind dinspre Geoagiu (Germisara) sau dinspre Deva prin Soimus, apoi Uroi, sau dinspre Simeria peste Mures prin Uroi, pe teritoriul comunei Rapolt, in localitatea Bobalna (nu cea cu rascoala taranilor), din sat in directie opusa Muresului, pe valea Bobalna, cam 1 km (acces pentru masini si biciclete, drum asfaltat o portiune, apoi drum bun de pamanat) si ajungi dincolo de marginea satului la niste “bai” improvizate- 2 bazine amenajate, cimentate, alte 2 sapate in pamant, pline cu apa termala la 20-22 grade, unde lumea din zona, mai ales tineri, dau buluc sa faca baie. In weekend e distractie la iarba verde, plin de masini si alte mijloace de deplasare, umbrare de toate felurile, sfaraiala de gratare, larma multa si aglomeratie la baie; iata de ce este mai bine de abatut pe acolo in timpul saptamanii, cand natura este la fel de primitoare (si la fel de plina de resturi ale fostilor vizitatori).
Locul este situat la poalele Muntilor Metaliferi, o rezervatie de tufuri calcaroase (care, spun specialistii, s-au format in urma unor miscari post vulcanice), unde, firesc, miroase a pucioasa. Dacii cunosteau binefacerile acestei ape in suferintele reumatismale. Poza pe care o atasez este luata mergand de la locul de aglomeratie pe o carare de tara, pe langa o padurice si marginea gradinii unui localnic; aici nu invadeaza turisti sa se scalde, apa este prea mica- norocul mediului protejat; plin de flori roz-mov, ce dau un aspect salbatic, dar frumos, diferit de “civilizatia de gratare si beri” ce asezoneaza astazi cam toate locurile de popas, cu sau fara corturi.
Scriam in ecoul la Germisara ca in zona sunt multe izvoare naturale, abateti-. va pe la Bacia, Boholt, Banpotoc, Chimindia (aici se plateste).
Daca feredeele sunt prea rustice pentru gustul vostru, in aceeasi zona, urmand soseaua spre Uroi dati de “Stella Maris” (adica Steaua Muresului), compex turistic cu piscina, cazare etc. , unde vara in zile toride nu ai loc sa arunci un ac in completare se pot lua in calcul impresiile scriise de peggy123), oameni veniti pentru o zi lumina.
Trimis de adria in 05.07.10 12:39:08
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Feredeele sunt construite mai ales in casele rusilor-lipoveni. Sunt niste pietre mari pe care se arunca apa clocotita.Oamenii stau in aburul acela ca la sauna.Apoi din cate stiam se bat usor cu maturite facute din stejar. Habar nu aveam ca exista si in'' stare naturala'' ca sa zic asa.
mutat la sectiunea deja existenta "Valea Muresului". sters noua sectiune creata.
La romani (si acum la finlandezi) sauna se practica un pic invers...peste pietre incinse, intr-o incapere tapetata numai cu lemn, se arunca apa si se formeaza aburi...apoi se practica biciuirea pielii cu nuiele din ierburi aromatice pentru stimularea circulatiei sangelui.
In secolul trecut la Roda, Sant, Anies,Maieru, vala Ilvei si in alte sate cu apa minerala carbogazoasa din jud.Bistrita, se colecta apa minerala ce se incalzea cu bolovani incinsi si apoi aruncati in apa...
Am fost si eu la Feredee de nenumarate ori, inca din frageda pruncie, cand mergeam cu cortul, mai ales in weekend cu parintii, din dorinta de a respira aer curat, de a face plaja si baie, de a admira peisajele, de a ne juca pe afara, departe de betoane, poluare si harmalaie.
Anul acesta am ajuns de 1 mai, dar acum am luat cortul doar la aerisit, fiindca n-am intentionat sa innoptam acolo. Este o zona de vale intre dealuri impadurite, unde nu sunt cabane, case sau alte asezari, se poate doar campa. Spre surprinderea mea, in toata zona n-am vazut strop de deseuri menajere, pungi, peturi, conserve sau alte doze, semn ca trecuse vreo echipa de ecologizare.
Izvoarele se spune ca au fost descoperite pe vremea dacilor.
Bazinele s-au mai deteriorat in ultimii ani, insa mai sunt practicabile.
Atasez si cateva fotografii, observand ca nu prea sunt.
Frumos descrise "feredeele", păcat că adria a ataşat doar o singură fotografie. Fiind vorba totuşi de Valea Mureşului, se mai găseau şi alte imagini pe ici pe colo.
Felicitari pt descrierea acestor locuri mai putin vizitate, de pe plaiuri hunedorene, asa ca meriti un SB.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2018 Pubi şi Fiameta — scris în 18.11.18 de Jimmy1 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 "Poiana florilor" de la Neagra — scris în 09.07.12 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- May.2012 Herghelia de pe valea Ilvei — scris în 11.07.12 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jun.2008 Ascensiune pe “Scaunul Domnului” — scris în 02.02.11 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- May.2008 “Băile” văii Mureşului — scris în 06.02.11 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Oct.2006 Drumul vinului din Ardeal — scris în 05.07.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jun.2006 Cetati si castele de pe valea Muresului — scris în 11.02.11 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ