ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

I Giardini di Zoe, un colț de rai care ne așteaptă

TIPĂREȘTE

Am auzit de Giardini di Zoe undeva pe la sfârșitul iernii și mi-am dorit să ajung cât de repede se va putea. Am văzut câteva villa prin Italia și eram curioasă să văd cât de mult aduce cu cele de acolo, mai ales că Giovanni Salvatelli, proprietarul acestei grădini, este un italian get-beget. Cu pandemia asta nu s-a putut în primăvară, când mi se părea momentul cel mai potrivit, nu s-a putut nici acum câteva săptămâni, când am sperat la un week-end de relaxare la Castelul Maria, care se află lângă grădini, dar care nu avea locuri libere până la toamnă și iată că, la fel ca în cele mai multe cazuri, unele lucruri se întâmplă când nu te aștepți.

I Giardini di Zoe se află în Banpotoc, într-un sat din jud Hunedoara și am putut să ne abatem spre ele acum două week-end-uri. Poți veni dinspre Deva, până unde sunt 16 km sau dinspre Hunedoara, 24 de km. Mă așteptam să găsim panouri informative atunci când am părăsit șoseaua principală si ne-am îndreptat spre Banpotoc, dar singurul indicator pentru grădini este unul mic, destul de aproape de ele, la vreo 2-3 km. Faptul că grădina era plină de oameni la ora aceea, aproape de închidere, înseamnă că reclama s-a făcut deja.

Am lăsat mașinile într-o parcare gratuită destul de mare, dar neamenajată încă (poate nici nu este nevoie de o altfel de amenajare), am luat cunoștință de regulile grădinii din panoul informativ de acolo, unde este și programul de vizitare, cât costă taxa pentru ședințe foto dar și alte info. Am regăsit panoul cu reguli și la intrare, iar când l-am văzut a doua oară pe o distanță așa scurtă am avut un sentiment ciudat. De ce ar trebui să ni se repete lucrurile? Și gândul s-a dus imediat la munții, apele și pajiștile noastre pe care nu încetăm să le deteriorăm sau să le încărcăm de gunoaie, după ce ne bucurăm de ele și m-am întrebat dacă vom ajunge vreodată să nu fie nevoie de aceste avertizări: nu rupe, nu te cățăra, mergi doar pe alei, nu arunca decât la coș….

Accesul până la intrare se face pe o alee de aprox 100 de m de unde deja începe să se vadă minunăția de grădină.

Am plătit intrarea, 10 lei de persoană, și am remarcat că singura observație care se făcea oamenilor care intrau, inclusiv nouă, era să nu ne abatem de la aleile pietruite, decât eventual pentru vreo fotografie.

Însuși Giovanni Salvatelli ne-a întâmpinat la intrare și cu toate că ne place să aflăm lucruri și ne băgăm în seamă de obicei, omul era într-o discuție cu altcineva.

Și acum partea frumoasă a poveștii… Un om de afaceri Italian, Giovanni Salvatelli, s-a îndrăgostit la un moment dat de plaiurile mioritice și a ales să trăiască în țara noastră. De locul Banpotoc s-a îndrăgostit prin 2003 și de atunci lucrează și a amenajat această grădină fără ajutorul cuiva, fără un plan bine conturat de la început, rezultatul pasiunii sale fiind o grădină superbă, de care ne putem bucura și noi astăzi.

I Giardini di Zoe a luat naștere din dragoste, așadar. Față de un pui de om, nepoata omului de afaceri Italian, dar și din dragoste și pasiune pentru grădinărit. Binențeles că inspirația a venit de la frumoasele grădini italienești, de unde Giovanni a trebuit să aleagă plantele care să se adapteze climei și solului de la noi.

Prea multe despre aceste grădini n-o să spun. Nu poți descrie un loc atât de frumos, cum s-o faci? Trebuie să mergi acolo, să te bucuri de o plimbare pe aleile pietruite, printre sute, poate mii de specii de plante, flori, fântâni arteziene și vase care decorează grădina, toate aduse din Italia, cupole din gard viu, chiparoși, decoruri și ornamente din piatră sau cîteva locuri romantice de relaxare.

Grădina se întinde pe 3,5 ha dar cu tot, cu pepiniera de unde pasionații de grădinărit pot cumpăra diverse plante, sunt aprox 7 ha. În partea stângă grădina se întinde pe un deal. Sunt 3 alei paralele, de unde ai o priveliște foarte frumoasă asupra părții centrale, dar peisaj frumos este de jur împrejur, nu degeaba a fost ales acest loc. Mie mi-a făcut impresia că în stânga grădina se va extinde pe deal, dar poate greșesc. Dacă locul nu a beneficiat de un proiect initial, ci toate au venit din aproape în aproape, pe parcursul celor 17 ani, ne putem aștepta și la alte surprize de la Giovanni.

Partea centrală a grădinilor, cu cele 2 fântâni arteziene, se termină la casa roz, numită Villa Vinci, care este chiar locuința lui Giovanni. Dacă n-aș fi știut asta aș fi zis că sunt câteva încăperi necesare pentru administrare, atât este de simplă, dar foarte bine încadrată în peisaj. În fața ei, pe pajiște, este un tron de piatră, personalizat cu numele proprietarului.

În spatele casei roz sunt toalete pentru public și tot în zona din spate a grădinilor o bicicletă cu talent, de unde poți cumpăra cafea, sucuri, chipsuri sau înghețată. Sentimentul ciudat de la intrare a revenit și aici din cauza unui afiș prin care se cerea insistent ca ambalajele și deșeurile să fie puse în coșurile de gunoi și nu în scrumiere.

Momentan, poți doar să te plimbi prin grădini sau să te oprești la locurile de relaxare, cu o carte sau pur și simplu doar să cugeți. Poate acolo în spate, unde este bicicleta cu talent, ar fi potrivită o micuță cafenea, așa cum am văzut și în vilele italiene. Dar știe, el, Giovanni, mai bine ce este de făcut în acest paradis. Sper ca vreodată, în drumurile mele, să mai am ocazia să mă abat spre acest colțișor de rai, creat în țara noastră, cu gândul la țara lui, cel mai probabil, de către un pasionat de frumos. Și am vrut să vă spun de ea, astfel încât să-i faceți loc în drumurile voastre în această perioadă de vacanțe.

Noi am stat o oră și ceva prin grădini iar la plecare ne-am abătut în satul Banpotoc, în căutarea Castelului Maria unde am vrut să ajungem cu ceva timp în urmă, dar nu avea liber. Voiam să văd cum arăta locul. Satul Banpotoc este frumos, cu case arătoase și îngrijite, iar castelul se află la un capăt de drum. Avea porțile ferecate (găzduia un eveniment) și era un anunț că nu ai voie să treci de porți, așa că a fost imposibil să văd măcar curtea. Din exterior și ce am putut să zăresc printre gratii nu arăta ca un castel, așa cum mă așteptam, dar probabil că după porți se deschide altă lume.

Program, poveste, pepinieră și altele puteți afla mai bine și de pe saitul lor igiardinidizoe.ro, dar nu uitați de invitația de a vizita un loc superb la noi în țară.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Un colț de rai amenajat de un italian în țara noastră, cu gândul la țara lui.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Aurici in 10.08.20 13:11:18
Validat / Publicat: 10.08.20 13:42:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DEVA.

VIZUALIZĂRI: 4168 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Un loc născut din dragoste.....
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45200 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.08.20 13:41:43]
»

Mutat în rubrica "I Giardini di Zoe [Banpotoc], DEVA" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

​​

AuriciAUTOR REVIEW
[10.08.20 13:46:38]
»

@webmasterX:  Coordonate perfecte, zi faină!

mireille
[10.08.20 14:16:14]
»

Buna... ce gradini spectaculoase, m-am incarcat  de energie pozitiva... chiar e un colt de rai pe plaiuri romanesti. Nu am auzit niciodata de satul acesta, mi se pare absolut uimitor proiectul de suflet al italianului, care s-a nascut din dragostea lui  pentru natura.

Parca as vedea in poze imagini din Toscana, nu voi ajunge acolo niciodata din motive de transport , asa ca ma delectez cu articolul tau... ​

AuriciAUTOR REVIEW
[10.08.20 15:57:56]
»

@mireille:  Hello... spectaculoase, da. Exact la Toscana m-am gândit și eu când am văzut poze prima dată, pentru că acolo am văzut niște grădini din care nu-ți mai vine să ieși. Și anul trecut în Piemonte/Lombardia am văzut câteva și mai și. Să sperăm că nebunia asta se va termina și mai ajungem să vedem și alte grădini, și alte locuri. Eu, una, după pandemia asta, cred că numai grădini și natură o să caut. Ca să mă fac bine la cap, după atâtea frustrări .

Numai bine, vară ușoară, aștept un articol de-al tău ca să mă binedispun și să rămân în formă. ​

MichiPHONE
[11.08.20 08:36:54]
»

@Aurici:  se spune" cat traiesti inveti, " dar si vezi. Habar n-aveam de existenta acestei grădini. Dacă nu era nenorocită asta de pandemia probabil nu aflam de ea. Eu văzusem în 2018 grădina botanică Vasile Fati din Jibou şi ziceam că e sumus în materie dar pozele tale sunt de vis. Păcat că nu se mediatizează suficient şi ştiu despre ea doar localnicii şi câţiva impătimiţi de descoperit locuri superbe din România.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AuriciAUTOR REVIEW
[11.08.20 09:26:47]
»

@Michi:  Mama Michi, de câte n-am auzit nici eu... De-asta și bănănăi pe aici și în plus îmi stresez toți prietenii care trebuie să dea raportul pe grup despre unde se duc, ce fac, ce văd... Vorbesc de vacanțe, nu despre alte preocupări de-ale lor. Mi se pare frumos să trăim cu astea decât să ne otrăvim cu alte prostii de-ale vieții.

Sărumâna, multă sănătate și cât mai curând la plimbare! ​

Michi
[11.08.20 15:32:47]
»

@Aurici:  Să te-audă Dzeu. Cu plimbarea mai ˝va˝, bine că am amintiri, de-aia zic să drumeţiţi cât aveţi forţă că ce poate fi mai plictistor decât să n-ai amintiri frumoase despre locuri care te-au încântat?

Rodel
[11.08.20 20:00:22]
»

Am mai citit despre aceste minunate grădini, nu sunt nici foarte departe de mine, deci, urmează să le vizitez. Frumoase poze, o invitație în plus să ajung acolo!

AuriciAUTOR REVIEW
[11.08.20 20:50:50]
»

@Rodel:  Daaa, de la tine sunt 2 pași. O să-ți placă. Dacă ar apărea și o micuță cafenea acolo ar fi ideal.

Numai bine, plimbare plăcută! ​

doinafil
[12.08.20 00:52:58]
»

De ce (oare?) un românaș de-al nostru nu s-a gândit să facă o grădină atât de frumoasă?! Din lipsă de bani, de imaginație sau de timp?! Pot fi toate trei motivele la care nu s-a gândit românul, pentru că dragostea de frumos nu-i lipsește.

Se numește „i giardini di Zoe” pentru că nepoata italianului poartă un frumos nume românesc? Ai încercat să afli acest amănunt?

Pozele sunt superbe, locul arată foarte bine îngrijit și se vede că omul este îndrăgostit de realizarea sa.

Felicitări că ne-ai povestit despre un loc nou descoperit, despre care - în mod sigur - se va duce vestea! ​​

AuriciAUTOR REVIEW
[12.08.20 08:16:25]
»

@doinafil

De ce (oare?) un românaș de-al nostru nu s-a gândit să facă o grădină atât de frumoasă?

De ce oare? Pentru că ne lipsește răbdarea, zic eu. Nu banii sau imaginația. În România trebuie să dai tunuri, nu să lucrezi cu migală 17 ani pentru un lucru atât de frumos și nici să nu știi de la început dacă o faci pentru bani sau pentru sufletul tău.

Da, nepoțica omului de afaceri italian se numește Zoe. Am mai aflat că la începutul anilor 2000 el își căuta de fapt o casă în zonă, dar i-a plăcut atât de mult locul încât a început să lucreze la acest proiect, singur, fără ajutor specializat. Trăiește în casa roz din grădini, Villa Vinci, după ce inițial o oferise spre închiriere.

Mulțumesc, Doina, pentru vizită și comentarii. Ar trebui să se ducă vestea, este un loc atât de frumos... ​

mishu
[14.08.20 20:45:36]
»

@Aurici:  Am vazut acest loc promovat la una dintre televiziuni, nu conteaza care, si m-am gandit cat de frumos trebuie sa fie acolo si uite ca datorita tie ma bucur si eu de acest loc de recreere si de relaxare adevarata.

Este atat de frumos ca atat de aproape de tine sa ai senzatia ca esti pe alte meleaguri, sa te bucuri de ceea ce te inconjoara, si sa te relaxezi din plin.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mika
[16.08.20 15:50:54]
»

@Aurici:  Foarte frumoase, nu știam de aceste grădini. Le pun pe listă, pentru o viitoare incursiune in zonă.  

AuriciAUTOR REVIEW
[17.08.20 10:54:36]
»

@mishu: & @Mika: Mulțumesc, fetelor, pentru vizită. Sigur o să ajungeți pentru că zona întreagă este super ofertantă.

Vă pup, vară frumoasă​ în continuare!

tata123 🔱
[18.08.20 09:47:47]
»

@Aurici:  Un loc deosebit, inedit pentru acea zonă, un proiect îndrăzneț aș putea spune. Cred că în 2019 am văzut pe un canal tv un reportaj despre grădinile din Banpotoc, dar nu mi-a trecut prin gând că această localitate era aproape de Deva și Geoagiu Băi, locuri pe unde am fost vara trecută.

I Giradini di Zoe au devenit din ce în ce mai cunoscute prin promovare pe bloguri turistice/personale și social media. ​ Sper ca proiectul să se extindă și familia italianului să mențină cât mai mult grădina deschisă publicului amator de frumos.

Călătorii frumoase! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AuriciAUTOR REVIEW
[18.08.20 09:54:09]
»

@tata123:  Într-adevăr, un loc deosebit, întreținut cu multă dragoste și pasiune. Grădina nu a fost deschisă de la început publicului dar sperăm să rămână așa și să ne bucurăm de ea mult timp de aici înainte.  

Călătorii frumoase, de asemenea, numai bine! ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, doinafil, Michi, Mika, mireille, mishu, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂI Giardini di Zoe [Banpotoc]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10219693183899 sec
    ecranul dvs: 1 x 1