GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Targul de ceramica 'Cucuteni 5000'
De patru decenii, la Iasi, pe dealul Copoului, la sfarsitul lunii iunie, are loc Targul Ceramicii Traditionale "CUCUTENI 5000", manifestatie care pare a fi prima de acest gen, din punct de vedere cronologic, si cea mai mare din tara. Vis-à-vis de statuia Diviziei 24 de Cavalerie ridicata intru cinstirea eroilor razboiului de intregire a neamului (1916-1919) si reprezentand un calaret in sarja, se afla Parcul Copou. Aici este locul de desfasurare a traditionalului targ la care participa numerosi masteri olari si ceramisti din cele mai vestite centre de profil din tara si, de cativa ani, din republica Moldova. Mesteri cunoscuti din Iasi, Deleni, Oboga-Olt, Baia Mare, Corund-Harghita, expun alaturi de artizani din Chisinau sau elevi din cateva scoli generale.
Pe aleile parcului secular se pot intalni farfurii de la dimensiunea unui platou la cea a unui timbru, ori ulcele si vaze de la un metru la marimea unui degetar. Initial, exponatele erau doar farfurii si urcioare impodobite cu decoratiuniin functie de zona etnografica respectiva. Ulterior gama exponatelor s-a diversificat iar azi se pot admira si cumpara de la obisnuitele farfurii, la diverse boluri, amfore, suporturi de lumanari, vase pentru flori, vase decorative, vase pentru sarmale, amulete, precum si tablouri decorative realizare din ate colorate, sticlute cu arome, vase de sticla cu diverse aranjamente din seminte.
Ca peste tot in ultima vreme, acolo unde e vorba de un targ, apar si comerciantii cu de-ale gurii. Si nu va ganditi la plombe, masele, lucrari fixe sau mobile, ci chiar la produse comestibile. Astfel se pot cumpara covrigi, colaci, inghetata si, de cativa ani, nelipsitul... “kurtos kalac”.
Daca sunteti in trecere prin Iasi la sfarsitul lunii iunie (in 2011 a fost la inceputul lui iulie), abateti-va prin Copou, la targul “Cucuteni 5000”, pentru a va delecta privirea si spiritul cu realizari uimitoare ale mesterilor populari. Toate exponatele sunt de vanzare si, la un pret rezonabil, puteti pleca acasa cu unul sau mai multe obiecte de adevarata arta, care isi pot gasi loc in orice camin, fie el in stil traditional sau modern.
Daca nu sunteti adeptul unei astfel de amintiri, ramaneti macar cu o vizita in Parcul Copou, cel mai vechi parc din Iasi, amenajat in 1833-1834 pe vremea lui Grigore Ghica, cu celebrul Obelisc al Leilor – monument executat dupa planurile lui Gheorghe Asachi icu ocazia introducerii Regulamentelor Organice, precum si cu Teiul lui Eminescu, arborele la umbra caruia obisnuia sa se odihneasca marele poet.
Trimis de vadra in 10.01.12 10:14:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vadra); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "O zi la Iasi" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
@webmaster77:
Multumesc pentru mutare.
V-as ruga sa atasati filmul de la adresa: http://vimeo.com/13761813.
Este gazduit de vimeo.com, un site care permite copierea sursei, deci tehnic, se poate.
Dragos sa stii ca ai talent "cinematografic" am admirat filmele realizate de tine si convingerea asta este intarita cu fiecare postare!
Cat despre targurile de ceramica, pot sa spun ca nu scap niciunul daca am ocazia, din pacate olaritul in Romania s-a polarizat in doar cateva mari centre anume Horezu, Oboga, Korund si Baia Mare, vorbesti despre mesteri cunoscuti din Iasi si Deleni, este vorba de ceramica care imita stilul Cucuteni, sau este vorba de un stil specific zonei Iasi (am mai observat in filmulet farfurii "Colibaba" insa asta este cu totul altceva), tare asi vrea sa stiu.
Ceramica care imita stilul cucuteni este intradevar foarte frumoasa, foarte eleganta si foarte moderna insa din pacate pentru mine are preturi prohibite si nu inteleg de ce!!!
O sa te urmaresc cu atentie, ceva imi spune ca vei avea multe de spus aici!
@Cristian_h:
Multumesc pentru aprecieri.
In legatura cu stilul ceramistilor (olarilor mai bine zis) din zona Iasi, din pacate, cu toate ca zona Cucuteni este doar la cateva zeci de Km, sunt stiluri diferite. Stilul zonei Iasi este mai putin distinct, are mai putine elemente care sa-l faca personal. Farfuriile sunt gen “cupa”, smaltuite in interior si pe bordura exterioara. Ca motive grafice sunt liniile serpuite si cele florale, cu tuse groase, puternice. Din punct de vedere cromatic domina culoarea galben-ocru pentru fond si albastra, rosu, verde si alb pentru decoratiuni.
Ca preturi, majoritatea sunt intre 20-30 Ron, dar sunt si unele pe care buzunarele de bugetar nu le prea suporta. Mai ieftin este sa le pozezi!
La buna re... scriere!
Mutat în rubrica "Festivaluri, evenimente în Iași, IAȘI" (nou-creată pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Expoziție a Muzeului Brukenthal la Palatul Braunstein din Iași — scris în 24.01.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Iașul văzut de sus — scris în 02.01.22 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Palas Atrium, Expoziția „Geniul da Vinci” — scris în 21.06.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Sărbătorile Iaşului — scris în 03.11.12 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Moastele Sfintei Parascheva — scris în 13.08.12 de papalito din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Expozitia Flori de Toamna Iasi 2010 — scris în 03.11.10 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ