ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.01.2024
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 1 zile
Solo

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Expoziție a Muzeului Brukenthal la Palatul Braunstein din Iași

TIPĂREȘTE

În ultimele două zile, Piața Unirii din Iași s-a pregătit de sărbătoare. S-au întins drapele pe clădirile reprezentative, s-a construit scena din fața Hotelului Traian (în P1 și P3 o puteți vedea în două stadii diferite ale ridicării sale, iar dacă dați drumul la televizor o veți zări, chiar acum, folosită), s-au montat garduri pentru a separa mulțimea de notabilități, că de, vorba aia, egali-egali, dar cu limite.

Ieri s-a inaugurat noul terminal al Aeroportului Iași, de când îl așteptam! Apoi, s-a anunțat (re) deschiderea Muzeului de Istorie Naturală, cel mai vechi muzeu de pe teritoriul vechiului Regat (1834!), cel în care se află Sala Elefantului, unde, pe 3 ianuarie 1859, s-a desfășurat întrunirea în care Alexandru Ioan Cuza a fost desemnat candidat la domnia Moldovei. (Urnele există şi astăzi, fiind găzduite de Muzeul Unirii.) Dar ultimele zile au prilejuit și alte evenimente de neratat. Despre unul dintre acestea vreau să spun, în cele ce urmează, câteva cuvinte.   

De o bucată de vreme, a devenit un obicei ca Palatul Braunstein să organizeze expoziții cu totul deosebite. O colaborare deja de durată între Muzeul Municipal „Regina Maria” și Muzeul Național Brukenthal din Sibiu se dovdește benefică pentru iubitorii de artă din Iași. Numai în această toamnă am avut parte de două evenimente de top. Pe 12 octombrie 2023 a fost vernisată expoziția „Albertina & Brukenthal la Iaşi” : Muzeul Albertina din Viena a venit cu lucrări semnate de artişti celebri, precum Michelangelo, Dürer, Rembrandt, Rubens sau Schiele, iar Muzeul Brukenthal a contribuit cu gravuri și desene semnate Marcantonio Raimondi, Agostino Carracci, Hendrick Goltzius, Giambattista Piranesi sau Giovanni Battista Tiepolo. Apoi, în decembrie, ne-am putut bucura de expoziția „Pictor Național. Octavian Smigelschi - între tradiție și inovație". Smigelschi este cel care a pictat Mitropolia din Sibiu, un artist de mare forță, poate insuficient cunoscut de către publicul larg.

Pe 15 ianuarie 2024, de Ziua Culturii Naționale, s-a vernisat o nouă expoziție: „Capodopere. Arta din România, de la clasic la contemporan. Colecția Muzeului Național Brukenthal.” Va fi deschisă publicului până în data de 15 martie, zilnic, în intervalul orar 9-19. Bitelul de intrare costă 8 lei. În materialele de prezentare ni se spune că:

Piesele provin din secția Artă românească și Artă contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal. Expoziția de anvergură națională, propusă unui centru cultural-academic cu potențial turistic reprezentativ, se adresează atât vizitatorilor din țară, cât și celor din străinătate. Tematica expoziției prezintă istoria artei plastice din Romania începând cu artiștii Theodor Aman și Nicolae Grigorescu și terminând cu arta contemporană ilustrată de Vladimir Șetran sau Ștefan Câlția.

În primul interval de timp. încadrat între perioada premergătoare Unirii Principatelor și ridicarea României la rangul de regat, expoziția ilustrează cel mai efervescent moment din punct de vedere al activității plastice. Al doilea interval de timp prezentat în expoziție, de la începutul anului 1900 și până în prezent, ilustrează alinierea artei din România la noul clasicism, urmată apoi de arta socialistă și de arta anilor '70-'80, când se petrece desprinderea de realismul socialist. Contemporaneitatea aduce în prim plan absolvenții clasei lui Corneliu Baba.  

Colecția de artă a Muzeului Național Brukenthal dovedește prin această expoziție că are forța să ilustreze peste 200 de ani de artă românească prin reprezentanții de seamă ai acesteia. Prin intermediul expoziției „Capodopere. Arta din Romania, de la clasic la contemporan" este prezentată publicului o parte din valoroasă colecție a Muzeului Național Brukenthal.

Am vizitat Galeria de Artă Românească a Muzeului Brukenthal acum doi ani și am fost puternic impresionat de ceea ce am văzut acolo; am și scris despre acea vizită: vezi impresii. Mi-a fost teamă că în Iași vor fi aduse doar piese de depozit - desigur, valoroase și acestea, dar... parcă altceva e când sunt expuse și lucrări din colecția permanentă.

Ei bine, din fericire, m-am înșelat. Am recunoscut destule pânze din colecția de bază a Brukenthal-ului. Vă învit și pe domniile voastre să priviți imaginile atașate și să vă bucurați de ele! Am scris, sub fiecare poză, autorul și titlul lucrării fotografiate. 

 


[fb]
---
Trimis de adso in 24.01.24 02:31:06
Validat / Publicat: 24.01.24 07:59:02

VIZUALIZĂRI: 404 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Ion Jalea - Arcașul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[24.01.24 08:49:27]
»

@adso: Mă bucur să citesc despre evenimentele culturale demne de capitala Moldovei, inclusiv acele două expoziții în colaborare cu Muzeul Brukenthal. În cinstea Micii Uniri cred, au mai fost alte două evenimente, deschiderea unui nou terminal la aeroportul din Iași și redeschiderea Muzeului de Istorie Naturală despre care nu am știut că a fost cel mai vechi muzeu din vechiul regat și că aici a fost desemnat Al. Ioan Cuza candidat la domnia Moldovei.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[24.01.24 09:35:04]
»

@mprofeanu: Sarut mana!

Va multumesc pentru ca ati citit ce am scris azi noapte - n-am avut somn si am zis sa folosesc timpul cumva.

Conceptul de "Mica Unire" nu este bine vazut de istoricii de azi. Nimeni nu avea de unde sa stie ca va mai urma o unire, ba chiar acest fapt parea extrem e putin probabil acum 150+ ani. Daca va permite timpul, puteti citi articolul urmator si asculta discutia inregistrata:

ziaruldeiasi.ro/stiri/vid ... ru--373170.html

Apoi: inaugurarile din ultimele zile sunt fleacuri fata de nevoile si importanta Iasului. Bine ca sunt si astea, dar Moldova este, din pacate, tinuta in lumea a treia.

Priviti doar ce politicieni vor fi prezenti la manifestarile de azi si veti intelege nemultumirile iesenilor.

Dar, sigur, luam partea plina a paharului.

Iar expozitia de pictura e grozava, chiar daca nu ajuta traficul si nici nu tine de foame.

Michi
[24.01.24 17:27:04]
»

@adso: Îmi pare bine că de 24 ianuarie, am prins un superbonus la acest review de sărbătoare. De mai multe ori eu şi soţul ne-am propus ca mai târziu să batem Ieşiul la pas, 2-3 zile, să vedem ce e mai frumos. Am apucat să-i alocăm un tranzit de numai o după masă în 2014, venind dinspre Cucuteni, Ruginoasa, Mircesti şi îndreptându-ne spre mănăstirile din Bucovina, apoi Sighet, Alba Iulia, Brukenthal-original- Doamne cât de mult am călătorit la 80 de ani!. În acea după amiază am făcut o plimbare pietonală ˝pi şentru˝, Palatul Culturii pe afară, Trei Ierarhi, închinare la Sf. Parascheva şi cam atât. Acel mai târziu n-a mai venit, decât ca o picătură anul trecut în septembrie. În excursia pe care am avut curajul s-o fac în toamnă, am fost cazaţi o noapte la Hotel Moldova şi de la fereastra camerei am putut face câteva poze. Câţiva din grup, tineri, s-au încumetata să meargă pe străzi dar era noapte şi ei obosiţi, aşa că mare lucru n-au văzut. Cum speranţa moare ultima, cine ştie, dac-o vrea Dzeu, la vară aş merge cu o nepoată care a făcut facultatea în Iaşi deplasându-ne la obiective cu taxiul. Doamne Ajută!

adsoAUTOR REVIEW
[24.01.24 17:40:14]
»

@Michi: Vă doresc să vi se îndeplinească gândul și să reușiți să vedeți Iașul. Este un oraș tare frumos!

Michi
[24.01.24 17:44:26]
»

@adso :O notă în plus pentru lecţia de cultură dată prin explicaţiile date pozelor.

mprofeanuPHONE
[24.01.24 19:15:23]
»

@adso: Am citit articolul, foarte interesant. Nu am știut că până în perioada interbelică Iașul era mult mai dezvoltat decât Bucureștiul și că apropierea de graniță a fost un punct slab în alegerea lui ca și capitală a Principatelor Române. La fel nu am știut că 40% din populația Iașului era de origine evreiască, oameni întreprinzători și culți. Mulțumesc pentru informații prețioase!

adsoAUTOR REVIEW
[25.01.24 09:12:14]
»

@mprofeanu: Scuze că răspund cu întârziere, aseară mi-a fost foarte rău.

Bucureștiul a întrecut Iașul pe la 1840, iar acest proces s-a accelerat după unire. Moldovenii cu bani au început să construiască pe Calea Victoriei, averile se făceau în nord și se cheltuiau în sud.

Despre evreii din Iași am scris acum vreo doi ani: vezi impresii

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente în Iași:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095288038253784 sec
    ecranul dvs: 1 x 1