ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.12.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Hai la joc, în Cluj-Napoca

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Evantaiul curiozităților copilărești invadează mintea omului în pragul celei mai vesele Sărbători din an.

Vremea și vremurile s-au schimbat adică s-au motorizat, robotizat, cum vreți voi să le spuneți, cred că Moșul și-a pus motor la sanie din lipsă de zăpadă. Cum altfel să circule bătrânelul bărbos, cum să alunece pe asfaltul negricios și uscat al României? Să vă spun... la Cluj vine cu tramvaiul :)

Am pornit în noiembrie în căutarea lui Moș Crăciun, am poposit o leacă la Cluj, un oraș superb dar extrem de aglomerat, te uită Dumnezeu la semafoare și riști să pierzi timp prețios așteptând pe bulevardele cu sens unic din oraș.

De-aia m-am cazat la Delaf - vezi impresii, să pot ajunge pe jos la Căsuța Moșului Crăciun, să pot admira în voie clădirile, luminile, culorile și aromele clujene.

Caut mirosul copilăriei, colind prin Piețe de Crăciun, an de an.

Pe 22 noiembrie 2019, sub semnul jocului, Piața Unirii din Cluj a devenit locul de întâlnire al „Familionului”. Cu îndemnul „Hai La Joc” am pornit cu inima deschisă și m-am bucurat de ceea ce am găsit acolo, un loc vesel, cu 89 de căsuțe, un carusel cu mii de luminițe, iglul urșilor polari, ieslea de Crăciun, concerte, un brad splendid, un acoperiș cu luminițe stelare și nu în ultimul rând Căsuța lui Moș Crăciun pe care n-am recunoscut-o, n-am văzut-o și m-a dezamăgit tare.:(

Fiecare căsuță avea un logo, câteva cuvinte simbol care reprezentau firma în cauză, un fel de identitate-reclamă vizuală.

O cană uriașă cu fața zâmbăreață ne-a întâmpinat la trecerea pe sub una din porțile pătrățoase, uriașe, construite din beculețe, căsuțele erau albe, cu luminițe reci, albe, ca fulgii de zăpadă.

„Dulci cât duci” era o invitație la ciocolata de casă, „Placee plăciii? ” vindea langoși, „Hai la cojoc” comercializa cojoace, „Joc'o'lată” te zăpăcea cu imaginea munțișorilor din ciocolată fără zahăr, „Zaruri brânzaruri” te năucea cu arome de brânzeturi apetisante, „Căsuța cu migdale” concura cu „Stane, am castane”, baclavalele și Kurtos Kalacs se întreceau pentru supremație, întregeau ofertele dulci.

Amatorii de șosete, fulare și căciulițe croșetate ca pe vremea bunicii au ocazia să achiziționeze de la târg obiecte vesele, viu colorate, încăperile pline cu globuri pictate mi-au adus zâmbetul pe buze, figurinele din turtă dulce erau adorabile, bijuteriile comercializate străluceau sub luminițele din piața Unirii, cozonacul domnesc adăpostea sub pufoșenia lui mult rahat, nucă și cacao, stafidele stăteau pitite în plăcintele fierbinți.

Cele mai căutate acoperișuri și bordeie erau totuși cele bahice și porcești, un pahar de vin fiert costa 7 lei, un shot de palincă 5 lei, ceaiul doar 7 lei, o ciocolată fierbinte la același preț cu vinul. Cea mai haioasă și gustoasă mi s-a părut „Bravo Porchestra! ”, îmi ploua în gură de fiecare dată când priveam pe fereastră, în interiorul încăperii, slănina și caltaboșul erau spânzurate, puse la vedere.

Nu lipseau nici cârnățoii făcuți de gospodari, cu cimbru sau piper, cu cașcaval, cu boia dulce sau picantă, absolut delicioși, i-am gustat un pic... mai mult :)

Of, păcătoasa de mine =))

Patinuarul era un pic la înălțime, tinerii alunecau în jurul ansamblului monumental Mathias Rex (Matei Corvin). Vasalii regelui Matia: Blasius Magyar, Paul Chinezu, Ștefan Szapolyai și Ștefan Bathory erau și ei martorii magiei, bucuriei, veseliei, strălucirii în Piața Unirii din Cluj.

Din loc în loc erau puse panouri informative cu programul târgului, al activităților lui jucăușe din perioada 22 noiembrie – 31 decembrie 2019.

Căsuța lui Moș Crăciun trebuia pusă în evidență de Raiffeisen Bank, m-am plimbat buimacă, dezamăgită, trei seri am căutat ceea ce trebuia să străluceasă cel mai puternic, chiar l-am întrebat pe C. ce naiba caută banca asta în buricul târgului, l-am întrebat și pe un comerciant care m-a lămurit că aia era Căsuța Moșului. În afară de reclama băncii n-am găsit niciun alt indiciu legat de bătrânelul bărbos și frumos, iubit de toată lumea.

Moș Crăciun venea în căsuță tocmai pe 5 decembrie, eu nu l-am găsit acasă, cică ar sosi cu tramvaiul lui special și împopoțonat, se va plimba între orele 16 – 19, va călători pe ruta Bucium – P-ța Gării, călătoria va fi gratuită doar dacă vă nimeriți cu moșulanu' la un loc, altfel ea costă ca orice bilet normal.

Am aflat de la un spiriduș că în Casa lui Crăciun, aia cu sigla băncii în loc de luminițe, sunt atelierele de creație ale moșului, iar condica în care se pot semna copiii se găsește în Escape Room.

Spectaculoasă mi s-a părut și strada Matei Corvin, becuri parcă pogorâte din cer zâmbeau puternic luminând tăcerea uliței înghețate.

Impresionanți sunt Stâlpii Împușcați, șapte piese cilindrice turnate în bronz, așezate la intersecția Pieței Unirii cu strada Napoca, lângă Palatul Rhedey. Acestea poartă în mod simbolic urmele unor gloanțe. Alături de stâlpi, pe două plăcuțe de bronz fixate în cimentul străzii, am văzut gravate numele celor 27 de eroi martiri ai Revoluției de la 1989 din Cluj-Napoca. La Revoluție, în Cluj-Napoca, și-au pierdut viața 26 de oameni, ei au fost împușcați mortal. Alături de cele 26 de persoane, o altă persoană s-a alăturat ulterior listei de eroi martiri, în urma traumei suferite s-a sinucis la câțiva ani de la evenimentele din ’89. Alte 57 de persoane au fost rănite atunci, la Cluj…

Piața Unirii din Cluj Napoca este un loc magic, deosebit de încărcat emoțional, iertarea face parte din viață, însă nu avem voie să uităm jertfa românilor care au pierit sau suferit pentru ca noi să putem fi liberi, să colindăm și să-l căutăm pe Moș Crăciun.

Dincolo de goana după cadouri, magia Crăciunului reprezintă de fapt reîntâlnirea cu cei dragi, este atmosfera încărcată de simboluri:

Bradul este personajul principal, plin cu iubire, împodobit de familion cu bucurie, bradul ascunde sub ramuri darurile magiei, verdele trainic și sănătos al pomului împopoțonat este luminat de steluțe norocoase, cea cu cinci colțuri amintește de cea apărută deasupra Betleemului la Nașterea Lui, a Domnului Iisus.

Coronițele de Crăciun invită în casă spiritul pădurii, ne aduc sănătate și noroc.

Nu l-am zărit nici pe Rudolf, cel care luminează drumul Moșului cu nasul lui cel roșu.

Colindele sunt o mângâiere, aduc belșug și noroc, pe scena de la Cluj puteți vedea colindători, fiecare are un program bine stabilit, toate fac parte din Spiritul Crăciunului.

Da, Spiritul e primordial, toate elementele contopite au darul de a manipula sentimentele și emoțiile, e muniție pentru suflet, e ca o oglindă în care vom găsi doar ceea ce avem înăuntrul nostru.

Crăciun Fericit!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de krisstinna in 09.12.19 18:28:42
Validat / Publicat: 09.12.19 19:08:50

VIZUALIZĂRI: 562 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Târgul de Crăciun, Cluj-Napoca 2019
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47000 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

gettyy
[09.12.19 19:33:03]
»

@krisstinna:

Ce frumoooos! Mă bucur tare mult că ai avut ocazia să vezi un târg de Crăciun atât de frumos, cum este cel de la Cluj! Uite că ai reusit să aduci si aici spiritul Crăciunului!

Crăciun Fericit si tie si întregii familii AFA! Toate bune si vacante frumoase!

Carmen Ion
[09.12.19 19:35:50]
»

@krisstinna: Crăciun fericit și ție, Cristina!

krisstinnaAUTOR REVIEW
[09.12.19 20:55:49]
»

@gettyy: Mulțumesc frumos!

La fel vă doresc și eu

krisstinnaAUTOR REVIEW
[09.12.19 20:56:19]
»

@Carmen Ion: Îți mulțumesc

webmasterX
[10.12.19 08:19:36]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri, alte evenimente temporare, CLUJ" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Clujul şi împrejurimile]

robert
[10.12.19 08:30:23]
»

@krisstinna: Foaaaaarte frumos! Crăciun fericit și vouă!

krisstinnaAUTOR REVIEW
[10.12.19 10:06:35]
»

@webmasterX: Mulțumesc frumos!

krisstinnaAUTOR REVIEW
[10.12.19 10:07:13]
»

@robert: Vă îmbrățișez cu drag!

webmasterX
[10.12.19 11:14:21]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Aurici
[10.12.19 15:39:49]
»

@krisstinna: Noi am vrut să mergem la târgul de la Sibiu. Am mai fost de 2 ori, am stat la Împăratul Romanilor și la Happy Day. Ambele centrale, am ajuns cu ușurință în Piața Mare, ne-am bucurat de târg. Ni se făcuse dor și toată lumea a zis să mai dăm o fugă. În noiembrie când am căutat noi pentru week-end-ul cu Ziua Națională sau următorul cu Moș Nicolae, gradul de ocupare pentru Sibiu era de 98%. Tot ce mai găseam era la 5xx sau chiar 7xx lei pe noapte.

Am abandonat și am trecut la Brașov. Mai rezonabil, 4xx lei pe noapte, dar pensiuni pe la 3 - 4 km de centru. Dacă mergeam la târgul de Crăciun am fi preferat să fim aproape de el, dar n-a fost chip.

Uite că la Cluj nu ne-am mai gândit, dar e o idee pentru la anu' . Sau poate trebuia să alegem un alt week-end, nu pe cel cu Ziua Națională sau Moș Nicolae, cum am căutat noi. Învățătură de minte pentru viitor. Într-un final, am sărbătorit la frații bulgari cu 23 EUR/noapte.

Dar am reușit să ajung la târgul de la București, aici ajung mai des pentru că este oarecum aproape de casa mea și îmi fac plimbarea de seară pe jos. Sâmbătă seară însă nu puteai să înaintezi. Am ajuns la 17 și până pe la 18 a mai fost cum a mai fost, după aceea, bară la bară, ca să zic așa. Dar am fost foarte surprinsă să aud atât de mulți străini, foarte mulți. Ceea ce nu este rău pentru noi. Dar ce-or zice ei de aglomerația noastră?

Te sărut, Crăciun Fericit și ție, dacă tot ne-ai colindat așa devreme.

Zoazore
[10.12.19 15:53:02]
»

@krisstinna: AmFostAcolo si eu cu voi! Nu m-ai simtit? Stii, poate ca e mai bine ca nu l-ai vazut pe Mos Craciun! Asa, el va ramane mereu acolo, in coltisorul nostru de suflet numit copilarie si-l scoate fiecare atunci cand vrea sa se simta copil, atunci cand ninge prima data in iarna din decembrie, atunci cand impodobim bradul si cantam colinde tare sau in gand! Daca l-ai fi gasit, anul viitor ai mai fi avut motiv sa-l cauti?

Craciun fericit si voua, dragilor! Cu Mos si reni si stelute si brad!

krisstinnaAUTOR REVIEW
[10.12.19 16:46:58]
»

@Aurici: Nu recomand târgul de la Brașov, orașul DA din tot sufletul.

Târgul de la Cluj este nominalizat și anul acesta pentru clasamentul celor mai frumoase târguri de Crăciun din Europa, anul trecut a ieșit pe locul 10, foarte bine pot spune.

Dar...

Mă doare sa spun ca Szeged a întrecut Clujul din punctul meu de vedere, de la Cluj am pornit spre Ungaria. Ce-am găsit acolo m-a bucurat nespus, ceva inedit, un pic rural și bisericesc, am venit foarte incantata, am sa povestesc in măsura in care timpul îmi va da răgaz.

Trebuia sa ajungem la Cracovia, am citit ca Piața de Crăciun este minunată, n-am avut timp pentru Polonia

Sa reții ca și la Oradea se organizează un târg.

Din păcate nu găsești multe informații despre aceste evenimente, oamenii au alte gusturi și preferințe in materie de turism.

Multumesc de vizita, sper sa va mai colind un pic, o urare de bine nu strica niciodată

krisstinnaAUTOR REVIEW
[10.12.19 16:48:07]
»

@webmasterX: Mulțumesc!

krisstinnaAUTOR REVIEW
[10.12.19 16:53:52]
»

@Zoazore: Dar am găsit Spiritul cu toate elementele lui

Anul acesta am plecat mai devreme in căutarea Moșului, mi-a încurcat socotelile domnul C, nu i s-a aprobat concediul in decembrie, tare greu mi-a fost sa găsesc targuri deschise in noiembrie, cât mai aproape de casa.

A fost frumos, neașteptat de frumos.

O să te mai colind un pic, nu te las eu necolindată

Sănătate maximă îți doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[11.12.19 14:25:58]
»

@krisstinna: Frumos, rău de tot! Excelente și completările la ecouri!... Despre poze ce să mai adaug, spiritul Crăciunului...

Îmi pare rău pentru că domnul C. nu a putut să-și ia concediu în decembrie, dar o plimbare de sărbători este o idee bună, am reținut.

Crăciun Fericit!

krisstinnaAUTOR REVIEW
[11.12.19 17:00:35]
»

@mprofeanu: Da, anul acesta m-a încurcat un pic, mi-a fost un pic greu sa caut targuri de Crăciun, doream Cluj și Oradea, nu ne încadram cu Oradea, se deschidea mai târziu.

Dacă vrei Piețe de Crăciun, alege prima săptămâna din decembrie, după 1 ar fi mai indicat, fentezi aglomerația. După 20 nu recomand, deja vorbim de prețuri pentru Crăciun și buluceala e uriașă.

Poți alege și avionul, soțul meu prefera mașina, la Nürnberg am auzit ca e un Târg de excepție iar Zagreb a ieșit deja câștigător, parca anul trecut.

Clujul e foarte frumos, sunt obiective turistice destule ca sa îți ocupe câteva zile.

E o varianta friguroasă, de vacanță zic, dar cu un pahar de vin fiert cu scotisoara, devine fermecătoare vacanța

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, gettyy, mprofeanu, robert, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, alte evenimente temporare:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086506128311157 sec
    ecranul dvs: 1 x 1