BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După balaurii și uriașii din legendele muntelui Tâmpa
De curând am fost câteva zile la Brașov, un oraș drag mie, unde merg cu plăcere de câte ori am ocazia. Despre obiectivele de interes turistic și istoric din Brașov, despre oraș și imprejurimi s-au scris multe review-uri, a curs multă cerneală pe acest site.
Eu nu voi scrie despre ce puteți vedea in Brașov ci vă voi invita la o plimbare pe muntele care străjuiește orașul – Tâmpa.
Când spui Brașov automat gândul iți zboară la Muntele Tâmpa și la numele orașului scris pe vârful acestuia. De sus, de pe vârful inalt de 960 m al muntelui Tâmpa, poți surprinde cele mai frumoase vederi ale Brașovului și mai ales ale centrului vechi ale acestuia. Nu lipsesc nici legendele legate de Tâmpa, mai ales că ne aflăm intr-o regiune plină de povești legate de munții din apropierea Brașovului.
Se spune că sub Tâmpa s-ar afla un lac foate mare, ale cărui ape, dacă ar ieși la suprafață, ar putea inunda orașul. Se mai spune că sub munte există multe tuneluri, că s-a incercat chiar construirea unui tunel care să traverseze orașul pe sub Tâmpa. Dacă existența lacului este pusă la indoială de cercetători, cea a tunelurilor este insă reală. Sunt câteva tuneluri care legau Piața Sfatului de turnurile cetății, tuneluri folosite in trecut de localnici ca adăpost in timpul invaziilor inamice. In prezent tunelurile s-au surpat iar accesul a fost inchis din motive de siguranță.
O altă legendă ne spune că in trecut, intr-o peșteră, iși avea vizuina un balaur rău care mânca copiii Brașovului. Balaurul a fost urmărit de locuitori ani la rând dar fără niciun rezultat. Ideea salvatoare a venit din partea unui măcelar care a umplut cu var o piele de vițel și a aruncat-o la gura peșterii balaurului. Acesta a mâncat pielea umplută cu var după care a băut apă. Varul s-a incins, balaurul s-a umflat și a murit, locuitorii Brașovului scăpând de fiară.
Tot despre un balaur sângeros este vorba și intr-o altă legendă, care spune că intr-o peșteră, pe munte, trăia o călugăriță. Aceasta a găsit pe munte un pui de balaur, rănit și infometat. L-a luat, la ingrijit, la crescut, și, ca drept răsplată, balaurul când a crescut a mâncat-o. Grota in care se spune că ar fi trăit călugărița se numește azi Peștera Călugăriței.
O altă legendă spune că pe Tâmpa s-ar fi aflat un sanctuar, un loc de rugăciune și de ofrande aduse zeilor dar și un loc in care se adunau vrăjitoarele și practicau magia neagră. Acest loc este o fântână care există sus in Șaua Tâmpa, dar existența vrăjitoarelor sau a ritualelor păgâne rămâne totuși o poveste.
Chiar și numele muntelui Tâmpa este legat de o legendă. Se spune că un uriaș se plimba in vremuri indepărtate pe aceste locuri, unde atunci era numai apă. La un moment dat, uriașul, neatent, s-a impiedicat de un morman de pământ și a dat cu capul de muntele din fața lui. In urma acestei intâmplări nefericite, uriașul a rămas tâmp, de unde și denumirea muntelui de care s-a lovit.
In afara acestor legende, există și multe alte intâmplări adevărate, cum este cea a salvării muntelui de către localnici, la inceputul secolului al XX-lea. Mai multe incendii puternice au ars pădurea și vegetația de pe Tâmpa. Localnicii au cărat pământ in coșuri și au plantat apoi copaci, salvând muntele.
Azi Tâmpa este arie protejată, rezervație peisagistică care se intinde pe 150 ha, singura din județul Brașov.
Pe Tâmpa poți ajunge in două feluri – pe jos sau cu telecabina. Traseele turistice de pe Tâmpa au fost amenajate incă din secolul al XIX-lea, de cluburile de turism montan din acea vreme.
Sunt trei trasee care urcă pe Tâmpa: Drumul Serpentinelor, Drumul Cavalerilor și Treptele lui Gabony, cel din urmă fiind și cel mai dificil.
Noi am parcurs un traseu circular. Am urcat pe Drumul Cavalerilor, un traseu care pleacă de lângă Bastionul Țesătorilor, de pe Aleea Tâmpa și este marcat cu bandă albastră. Traseul este ușor spre mediu, cărarea urcă ușor prin spatele caselor aflate pe locul unde in secolul al XV-lea era Turnul Cuțitarilor, turn din care nu mai există in prezent nimic.
După un urcuș susținut de apoximativ 40 de minute, ajungem in Șaua Tâmpei. De aici se poate continua urușul până in Poiana Brașov dar noi nu am urmat acest traseu ci am urcat mai departe spre Vârful Tâmpa, urmând de această dată marcajul triunghi galben. Am străbătut o poieniță frumoasă unde fluturii și bondarii zburau vesel, am ajuns la fantana Cetății Brașovia, și, după o aproape o oră de drumeție lejeră am ajuns pe vârful Tâmpa. Pe traseu am intâlnit câțiva turiști care urcau, dar aici, pe vârf, erau mult mai mulți. Aici ne-am intâlnit cu cei care au urcat cu telecabina și cu cei care au urcat pe jos, pe alt drum de acces pe Tâmpa, numit Drumul Serpentinelor.
Pe acest drum am coborât, traseu marcat cu triunghi roșu. Sunt 25 de serpentine de pe vârf până pe Aleea Tâmpei, aproape de stația telecabinei. Traseul este frumos, prin pădure, cu câteva puncte de belvedere asupra centrului Brașovului. Urcușul pe acest traseu durează aproximativ o oră jumătate, dar coborârea merge mult mai repede. Erau mulți turiști care urcau pe acest traseu, dar și mai mulți care incercau să urce, abandonând după primele serpentine și ingroșând apoi rândul la telecabină.
Aceasta a fost drumeția nostră pe Muntele Tâmpa, traseu pe care vi-l recomand. Dacă ajungeți prin Brașov, rezervați câteva ore pentru această drumeție sau luați telecabina până pe vârf. Nu veți regreta.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Pădure, poienițe cu flori și fluturi, vedere frumoasă asupra Brașovului
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
O plimbare relaxantă prin pădure.
Trimis de Mika in 17.08.20 00:27:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL POSTĂVARU.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Mika: In urma acestei intâmplări nefericite, uriașul a rămas tâmp, de unde și denumirea muntelui de care s-a lovit.
Eu cret ca era... o uriasa! De aia e Tampa! Daca era UN urias, era Tampul!
Frumoasa drimetie, frumoase peisaje, frumoase legende!
In afara acestor legende, există și multe alte intâmplări adevărate, cum este cea a salvării muntelui de către localnici, la inceputul secolului al XX-lea. Mai multe incendii puternice au ars pădurea și vegetația de pe Tâmpa. Localnicii au cărat pământ in coșuri și au plantat apoi copaci, salvând muntele.
Emotionant! Ce-nseamna sa-ti iubesti locurile natale! Bravo lor!
Felicitari pentru articol si poze. Am spreciat si legendele si povestile despre lacul de sub muntele Tampa. Am rememorat si plimbarea mea prin zona cetatii pe strada Dupa Ziduri si pe traseul Bastioanelor si Turnurilor vechii cetatii unele intretinute altele disparute.
Despre placuta drumetie descrisa, m-am bucurat din varful patului citind articolul tau. Numai bine! ????
Foarte frumoase locuri! Le frecventam si noi, in plimbarile noastre prin Brasov. Noi folosim urmatorul traseu: urcãm pe serpentine de pe Aleeea de Sub Tâmpa si coborâm de partea cealalta a muntelui, in cartierul Valea Cetatii (Rãcãdãu). Traseul pe partea cealalta e de fapt un drum lat, pietruit prin pãdure pe care se poate urca si cu bicicleta. Sau cu o masina de teren, dar nu de catre oricine. La baza drumului, in Racadau, este o bariera, incuiata cu lacãt. Drumul este folosit de echipajele de urgenta (Salvamont, Pompieri, Ambulanta, Politie). Din neglijenta turistilor, au fost multe incendii în padurea de pe Tâmpa. Dar parcurs pe jos, si acest traseu este o frumusete. Vara, e rãcoros, din Saua Tâmpei, acesta mergând doar prin padure. Plimbãri plãcute!
Mă bucur mult să aud că îți place Brașovul! Și mie!
Am experimentat Treptele lui Gabony, este un traseu frumos, pornește din Valea Cetății (Răcădău), dar trebuie să recunosc, eu l-am practicat invers, de sus spre vale.
La data propusă pentru plimbare, am fost nițel răcită, parcă fără putere și am hotărât așa, dar ce să vezi nici la coborâre, treptele nu sunt de neglijat!!!
Oricum traseul este frumos, iar Brașovul se vede minunat și spre centru și spre Răcădău.
A! Mi-au plăcut și legendele!
@maryka: Pe Treptele lui Gabony nu a mers încă, sper sa o fac la un moment dat. Prin Brașov mergem des, mereu cu plăcere. Mulțumesc de aprecieri!
@istvana: Am citit despre acest traseu cu bicicleta, chiar am văzut pe sus bicicliști. E de făcut, chiar și pe jos. O plimbare într-un moment de răgaz când suntem în Brașov. Mulțumesc de vizită.
@Dan&Ema: Pai acum te odihnești după turele din Retezat! Îmi amintesc când ai scris despre plimbarea pe lângă zidurile cetății. Mulțumesc de aprecieri!
@Zoazore: Ha... Ha... Ești cârcotaș. O fi fost vreo uriașă, nu știu, legenda spune de un uriaș, dar, cine știe... În trecut oamenii se mai ocupau și cu împădurire nu numai cu tăierea pădurilor. Poate totuși ne mai vine mintea la cap, măcar în al 12-lea ceas. Mulțumesc de vizită!
@Mika: Nu m-am odihnit dupa Retezat si nu intentionez nici weekendurile ce vin sa iau pauza
@Mika: Mie imi este tare drag acest oras asa ca m-am bucurat sa il revad prin ochii tai. De cate ori am stat in Brasov am cautat cazare in zona Pietii Sfatului pentru placerea pe care o aveam sa ma plimb in fiecare zi prin zona.
Felicitari, votat cu mare drag.
Salut. Citit si votat cu placere articolul tau, pe care il consider foarte util. Am fost de atatea ori in Brasov, in Poiana si pe Postavaru, dar spre rusinea mea nu am facut aceste trasee pe jos. Din comoditate {a se citi lene} am mers cu masina sau cu telecabina. Nici despre legendele acestor locuri nu stiam absolut nimic. Acum cand voi ajunge din nou pe aceste meleaguri voi incerca sa fac si eu macar un traseu din cele trei. Sant sigur ca voi privi aceste locuri cu alti ochi si cu temele bine facute, dupa ce am citit reviewul dvs. Pozele sant absolut superbe, favoritele mele fiind 18 si 22. Vacante si drumetii frumoase va doresc in continuare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2021 Al unșpelea ceas — scris în 24.11.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2020 Pe urme de urși spre Vârful Postăvaru — scris în 13.12.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 După curcubeu pe Vârful Postăvaru — scris în 05.01.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Cum am urcat pe Cristianul Mare si am ajuns la... baza — scris în 25.11.15 de mugur007 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2015 Maretie la superlativ — scris în 25.05.15 de raly din MEDIAS - RECOMANDĂ
- Mar.2015 Varful Postavaru — scris în 16.05.15 de iuby15 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Nov.2013 În vizită la Schitul din Postăvaru — scris în 18.01.15 de urjanclaudiu din BRAşOV - RECOMANDĂ