ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.03.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Miroslava [IS]
ÎNSCRIS: 23.11.21
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Diferența între vis și realitate

TIPĂREȘTE URM de aici

Am făcut din nou o vizită la Chez Maman, vezi impresii, și cel mic ne tot înnebunea că vrea să meargă cu telegondola. Așa că sâmbătă dimineața, am imbracat copii și am purces la drum de la Vaduri la Piatra Neamț, via Agârcia, normal că am făcut un mic popas la lacul lebedelor, vezi impresii ????.

Telegondola este situată în zona Gării, unde desi există parcare cu plată, locurile sunt insuficiente. Când am ajuns noi, în jur de ora 11, nu era nici un loc liber. Așa că am lăsat mașina în parcarea de la Kaufland, și am mers pe jos vreo 5 minute.

De când urci scările spre telegondolă, se vede că nu s-a mai investit cam demult în acest obiectiv. Scările sunt cam ciobite.

Prețul unui bilet adult este de 30 de lei urcare și coborâre, 20 lei pentru copil peste 5 ani. Există si posibilitatea de a cumpăra doar urcarea, dar nu prea vad cine ar fi dispus să coboare pe un drum forestier de aproximativ 5km.

Din fericire era o zi senină și nici aglomerație nu era. Am urcat cu cabina 2 și am coborât cu cabina 6. Cabina 6 era acceptabilă, dar 2... geamuri mătuite, pe aloci desprinsă folia, scaunele murdare, nu cred că au fost curățate corespunzător de când au foat date în folosință. Problema scaunelir era prezentă și în cabina 6, în rest era facut curățenie.

Drumul e lin, durează 5-6 minute, ai o priveluste chiar drăguță asupra orașului, se văd turlele de la diverse biserici, vechiul parc zoo, acum pustiu, blocurile și magazinele mari din oraș. Soțul tocmai remarca ce risipă de spațiu este pe acoperisul acestor magazine, unde s-ar putea instala panouri electrice. Are și el dreptate, dar eu întreb cine să dacă o astfel de investiție? Care vă asigur ca nu e mică.

Ultimul minut il urcăm aproape vertical prin pădure, vara când torul e verde sunt sigură ca e o încântare.

La coborâre aș zice eu că incepe tristețea când vezi că nu s-a mai investit nimic acolo sus.

În 2012, când ne căutăm localul pentru nuntă, cortul alb, superb, la vremea respectivă ne făcea cu ochiul. Era și un afiș care spunea că în 2013 va fi dat în folosință, deci numai bine. După 10 ani, pot să vă spun că acel cort nu a funcționat niciodată, azi numai mucegaiul își mai face veacul pe acolo, încă o sumă de bani publici lăsați de izbeliște. Atuci se apunea că se va deschide și un hotel acolo+ săli de conferință, evident totul a ramas la stadiul de proiect. Clădirea pentru hotel este construită, dar așa a înțepenit din 2012.

Sunt vreo 2 terase, care nu funcționează, nu știu dacă vara sunt deschise. Clădirea restaurantului părea întrată hibernare. Doar 2 magazine cu prostioare, kich-uri te așteaptă acolo. La unul dintre magazine vindeau și pocorn 5 lei punga mica, 7 lei cea mare, care numai mare nu părea ???? și bineînțeles porumb fiert 7lei bucata. Porum fiert am luat și noi, ceii mici aunt înnebuniți după el. Mai este și un telescop cu fise, 4 fise de 50 de bani, ca să pornească, dar nu l-am cercat să vedem dacă mai funcționează.

Am lăsat la sfârșit priveliștea care merita toți banii... În partea dreaptă se vedea Valea Bistritei cu Lacul Bâtca Doamnei (vezi impresii)) iar pe partea stângă se vedea mare parte din oras. Pe unele culmi si mai zăreau petice de zăpadă, iar în depărtare se vedea Ceahlăul maiestuos cu culmile încă acoperite de zăpadă. Am stat cam o oră admirand peisajul, bucurându-ne de soare, cât timp cri mici și - au savurat porumbul fiert.

La final, îmi cer scuze dar nu pot sa fiu obiectivă, așa că după lungi discuții cu mine însămi voi recomanda plimbarea cu telegondola din Piatra Neamț, probabil că dacă ar fi fost o altă zonă nu eram așa de îngăduitoare. Voi lăsa pozele să termine povestea.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Peisajul este de vis, mai ales dacă prinzi o zi senină cu un soare blând așa cum am avut noi noroc să prindem, dar lipsa de investiții se vede și diferența între ce ar fi putut fi și ceea ce oferă locul e uriașă.  


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

O zonă de unde ai o panoramă superbă asupra orașului, a lacului Bâtca Doamnei și a Ceahlăului, "departe în zări albastee dus". Sunt cateva terase, pustii la vremea când am mers noi, teoretic și un restaurant, dar nu cred că funcționa.  

## end review sc

[fb]
---
Trimis de MarinaCo in 28.03.22 02:15:44
Validat / Publicat: 28.03.22 06:59:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PIATRA NEAMȚ. A mai fost în/la: Lacul Roșu, lacul Bâtca-Doamnei, Vaduri, Târgu Neamț, Humulești.

VIZUALIZĂRI: 2321 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MarinaCo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 O altă imagine panoramică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

mishu
[28.03.22 07:58:30]
»

@MarinaCo: Cred ca este trist cand vezi ca lucrurile sunt lasate in paragina. Este incurajator cand vezi ca incep sa se miste lucrurile si speri la ceva frumos (apropo de cortul alb) si trist cand vezi ce ajung. Incercam sa mi-l imaginez cum ar fi aratat asa cum trebuie si ar fi fost frumos.

In ceea ce priveste investitiile, nu mai povestesc, nu suntem in stare sa intretinem niste lucruri, daramite sa mai si investim.

Cred ca in cazul nostru, cel mai frumos se vad lucrurile de la distanta, asa cumse vede in ultima poza, unde privelistea in departare este minunata. Dar sa speram si ca se vor indrepta lucrurile.

Felicitari, votat cu mare drag.

MarinaCoPHONEAUTOR REVIEW
[28.03.22 08:07:33]
»

@mishu: Mulțumesc pentru vizită și ecou. Așa este priveliștea este superbă.

Cortul alb e de-a dreptul imens, deci dacă s-ar fi continuat așa cum prevedea proiectul inițial cred că ar fi fost o sursă de bani pentru municipalitate, așa e doar un loc uitat parcă încremenit în timp.

Dar poate că vor veni și vremuri mai bune, putem doar spera.

elenaadinaPHONE
[28.03.22 09:45:57]
»

Important este că ați făcut o plimbare frumoasă, intr-un peisaj frumos și v-ați încărcat pozitiv!

Alegeri inspirate în continuare! ????

MarinaCoPHONEAUTOR REVIEW
[28.03.22 09:52:38]
»

@elenaadina: așa este.

Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou.

crismisPHONE
[28.03.22 12:11:24]
»

@MarinaCo: Piatra Neamț este una din puținele destinații în care am ajuns în ultimii ani și despre care n-am mai apucat să scriu pe site... Și nici n-am fost de mult, ci în vara lui 2020, pe parcursul unui weekend (prelungit cu o zi, parcă). Am stat la o pensiune superbă din Agarcea (despre ea am povestit), chiar peste drum de zona unde se strângeau lebedele și ne-am foit cu mașina în sus și-n jos prin zonă, care ni s-a părut minunată! Am urcat și cu telegondola, de fapt îmi amintesc că asta a fost activitatea cu care am început, mi-a plăcut maxim cum se vede de sus, atât orașul, cât mai ales zona spre Batca Doamnei. Și ai dreptate - fiind vară, totul verde și proaspăt, restul lucrurilor nașpa se estompează considerabil, căci nu-mi amintesc decât sentimentul de încântare cu care am coborât de acolo... Și orașul mi-a plăcut mult, deși mai apoi am cam primit feedback negativ de la amici care au locuit sau locuiesc în Piatra. În fine... Multe țin de percepția subiectivă, dar într-adevăr, multe se pot face pentru a îmbunătăți viața locuitorilor! Speranța moare ultima...

MarinaCoPHONEAUTOR REVIEW
[28.03.22 14:52:25]
»

@crismis: e o doză mare de subiectivism, probabil că noi nemțenii suntem influențați și de cum trebuia să fie.

Mulțumesc pentru vizită și ecou.

adso
[28.03.22 15:39:02]
»

@MarinaCo: Îmi vine greu să cred că numărul zilnic de doritori de a călători cu telecabina justifică cheltuielile de întreținere a acesteia. Nu mai vorbesc de amortizarea investiției. Nu îmi amintesc exact povestea, dacă au fost bani europeni sau de la bugetul de stat, obținuți datorită bunei „mufări” la fondurile publice a fostului primar Gheorghe Ștefan (marcant coleg de partid cu marea promotoare a turismului românesc, Elena Udrea - de altfel, aceasta a inaugurat telegondola, încă găsim poze pe net de la acel eveniment). Dar, în oricare dintre cazuri, sunt sigur că investiția nu a avut nicio fundamentare (reală, că hârtii s-or fi scris).

E bine că există, dar să nu ne așteptăm la mai mult - nu în aceste vremuri dificile.

Există si posibilitatea de a cumpăra doar urcarea, dar nu prea vad cine ar fi dispus să coboare pe un drum forestier de aproximativ 5km.

Ei bine, eu .

MarinaCoPHONEAUTOR REVIEW
[28.03.22 17:49:29]
»

@adso: e bine că sunteți în formă. Pe vremuri ziceau că va fi drum asfaltat. Cât despre numărul de dorirori nu știu ce să zic dacă ar justifica sau nu cheltuielile. Se pare ca investiția a fost făcută pe banii primăriei, mai exact prin credite bancare pentru care încă se plătesc rate colosale. Investiția a fost de 14 milioane euro.

Cu siguranță au fost sincope de proiectare, și poate visuri prea mari, dar ar fi putut fi un obiectiv care să scoată bani dacă era mai bine gândit.

Știu că vara sunt și momente când este coadă la telegondola, dar nici măcar atunci nu știu dacă e la capacitate maximă de 1200 persoane pe oră.

adso
[28.03.22 18:53:14]
»

@MarinaCo: În formă când merg la vale . Nu e chiar așa de greu. Între crizele de hernie de disc, reușesc!

În legătură cu numărul de utilizatori: pe site-ul telegondolei se laudă că deja au avut un milion de persoane care au folosit-o. Este inaugurată în 2008. Punem doar zece ani, că nu o fi site-ul actualizat. 1000000:10 = 100000 pe an. 100000:365 = 274 pe zi. Apoi, 274:8 = 34 pe oră. Mda, pe aproape de cei 1200 prognozați.

Și: 34 x 30 = 1020 lei. Oare cât costă curentul electric pentru o oră de învârtit cabinele goale? Dar plata personalului de întreținere? Dar cota din reparațiile curente + cele capitale, amortizarea investiției, impozite și alte daraveli? Un student la Economie pică examenul dacă nu poate face astfel de calcule simple.

Cu finanțarea: „Un total estimativ al investiţiilor care s-au făcut până acum, incluzând telegondola, ar fi de aproximativ 14 milioane de euro (peste 58 milioane lei, n. r.), bani proveniţi în principal din finanţări europene” , a declarat Dan Câmpeanu, directorul tehnic al societăţii care exploatează telegondola. (Am citat din presa anului 2016. Se dorea a fi inițiat un nou proiect de mare succes, încă o telegondolă - pe Pietricica. Care e rezervație naturală. Nu că nu ar fi fost zonă protejată și Cozla... Din fericire, vremurile se mai schimbă și inițiativa a căzut.)

zapacituPHONE
[28.03.22 21:13:57]
»

@MarinaCo: am citit cu atenție articolul tău. Apoi am căutat explicațiile "situației" (să fim totuși blânzi, laptele e vărsat de mult) de la telegondola nemțeană. În negura vremurilor, presa a făcut valuri periodic, vis-a-vis de "talentele" investiționale ale celor care s-au perindat prin dregătoriile orașului. Unii au ajuns să "joace" la Dinamo, sezoane lungi, intră și ies cu "meciuri" grele în picioare, după o viață de muls stupii cu faguri din postura de trântori, alții se pregătesc asiduu de "transfer", doar vine "intermercato".

Societatea care administrează și telegondola, alături de domeniul schiabil, e puțin în reorganizare judiciară, motivată de o banală stare de insolvență. Adică, mai pe românește, trântorii din stup, au mâncat producția de miere pe câțiva ani în avans, neavând posibilitatea să refacă circuitele să funcționeze rentabil. Datoriile societății, dacă nu vor putea fi stinse conform planului, vor conduce la vânzarea activelor, ceea ce așteaptă cu interes de regizori de mucava, "dezvoltatorii" imobiliari.

Practica e răspândită "cu succes" pe teritoriul "investitorilor" under-ground, a vânătorilor de chilipiruri, ghidați și consiliați de cei care ar trebui să servească interesului public.

Cum ar fi fost dacă... ? Scenariul normalității îl "scriem" noi cei care plătim biletele ca să ne plimbăm cu telegondola, achităm abonamente ca să admirăm cu naivitate peisajele din vârf de munte, credităm interminabil speranțele unui joc corect, dar nu facem decât să decontăm iluzii și nu ieftin.

MarinaCoPHONEAUTOR REVIEW
[28.03.22 21:19:50]
»

@zapacitu: foarte frumos spus. Ce-i drept cam peste tot România a fost prădată și vândută la bucată tocmai de ai noștri. Tare bine ar fi să pot vedea totul prin ochii celui mic. El s-a bucurat de plimbare, de copaci și de priveliște.

zapacituPHONE
[28.03.22 21:34:00]
»

@adso: "Ei bine, eu???? ."

- subscriu și eu la drumul de întoarcere de pe Cozla, fără telegondolă, dar cu o singură condiție, să coborâm cu țoaclele MTB ????.

Cu ceva ani în urmă, la nivelul administrației Călimăneștiului, au circulat zvonuri, apoi chiar planuri de telegondolă până sus pe Vf. Cozia. Stația de start ar fi fost din apropierea Haltei CFR Mănăstirea Turnu, cu un traseu greu, peste coloane golașe de piatră, peste livada mănăstirii, dar și peste terenuri unde doar păsările sunt suverane. Utopia nu a ținut mult, era cam tot în perioada de start a telegondolei de la P. Neamț. Povestea luase mințile unora, se făcuseră calcule cu privire la sursele de finanțare, credite bancare de sigur, dar au intervenit alte "priorități" în zonă, bombele de la Seaca, iar peste proiectul "zborului" cu telegondola, s-a pus batista pe țambal...

adso
[28.03.22 22:11:09]
»

@zapacitu: Păi... cred că nu e rău că s-a pus batista pe țambal.

O telegondolă până la Babe, sau până la Cota 1400, sau până pe Tâmpa - evident că merită făcută. Se justifică economic. Deși turismul de masă a distrus mult din frumusețea munților, nu putem sta în calea dezvoltării.

Dar pe Cozla sau pe Cozia? Nu își vor scoate banii niciodată. Și vor strica zone altfel minunate. Eu sunt contra unor astfel de inițiative, nu aduc beneficiu nimănui. Iubitorii muntelui râd dacă aud că e greu un drum de 5 km, încă unul amenajat. Iar iubitorii grătarelor în natură pot găsi alte variante.

Rămâne categoria celor dornici de turism „ușor” , de exemplu cei cu copii mici. Dar... chiar și pentru aceștia o plimbare - atât cât pot micuții - e de preferat unui drum într-o cabină închisă, de 1,5 metri pătrați, către un loc unde kizii chiar nu au ce face.

MarinaCoPHONEAUTOR REVIEW
[28.03.22 22:16:05]
»

@adso: tocmai asta e problema ca nu ai ce face sus, deși eu cred că se putea amenaja/organiza ceva, ca de exemplu o plimbare cu căluții cum e la Vatra Dornei unde urci cu telescaunul.

Dacă tot e de urcat pe munte, eu prefer dealurile de la Vaduri, deși neamenajate sunt familiare. Sper că ursoaica s-a retras, acum de când s-a încălzit.

Eu prefer telegondola, mi se pare mai sigură, deși dacă mă gândesc la accidentul din Italia, ... Nu mai e chiar așa sigură.

Vacanțe cât mai multe vă doresc!

adso
[28.03.22 22:42:08]
»

@MarinaCo: Credeți că, dacă ar fi rentabil cât de cât, nu s-ar amenaja/organiza ceva?

Mulțumesc pentru urări, asemenea!

MarinaCoPHONEAUTOR REVIEW
[29.03.22 07:21:15]
»

@adso: nu știu ce să zic. La noi se fac multe de-an-doaselea. Logic așa ar fi.

⭐ValentinB_88⭐
[30.03.22 10:16:36]
»

Am mers cu aceasta telegondola acum mai bine de 6-7 ani daca nu ma insel. Foarte faina experienta. De-asemenea intr-o margine a orasului este si un parc zoologic micut si cochet.

Imi aduc aminte si de acea panorama. Asa arata si pe vremea aia din pacate. Nu mai zic nimic ca zic degeaba. Astea sunt autoritatile...

In rest, votat cu punctaj maxim.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MarinaCoAUTOR REVIEW
[30.03.22 10:38:53]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Multumesc pentru vot si ecou.

Parcul zoo nu mai este. A fost desfiintat anul trecut, primarul din Alexandru cel Bun (Ion Rotaru- cel care a fost inainte primar la Piatra) se lauda ca va incerca sa-l aduca la noi la Viisoara, pe malul Bistritei in zona unde a ridicat si complexul cu piscina, dar nu am vazut nimic de genul.

Sincer ma doare sufletul ca nu mai este parcul acolo, pe vremea cand eram prin generala, Doamne ce de ani sunt de atunci, ..., parcul avea 3 ursi, un leu, un tigru, plus animalute mai mici.

Anul trecut, inainte sa-si dea ultima suflare ca sa zic asa mai erau doar 2 rasi, un porc spinos, pauni, uli, porumbei, cateva manguste parca, emu si ponei, multi iepuri, cerbi cu ciute si cam atat.

Stiu ca la ultima vizita se strangeau semnaturi ca sa se incerce stoparea inchiderii parcului, evident ca nu s-a reusit.

⭐ValentinB_88⭐
[30.03.22 10:48:06]
»

@MarinaCo: Pfuaii, ce veste trista... pacat, foarte pacat. Imi pare rau ca l-au desfiintat. Din pacate asta este fata reala a autoritatilor locale. Locurile care nu produc bani suficienti sau de unde nu se poate fura, se inchid. Imi aduc aminte ca intrarea costa ceva rusinos de putin... 1-2 lei biletul.

Macar telegondolele acestea sa le tina pe linia de plutire desi imi aduc aminte si aici ca toate cam aveau nevoie de ceva mentenanta...

Orasul are un potential turistic fantastic, fiind inzestrat cu atatea frumuseti naturale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elenaadina, MarinaCo, mishu, zapacitu, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Piatra Neamț:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092200994491577 sec
    ecranul dvs: 1 x 1