ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.03.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Targoviste
ÎNSCRIS: 04.02.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2006
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 adulti ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Salonic, alta Capitala Culturala Europeana

TIPĂREȘTE

Daca nu stiati, Salonicul a fost primul oras din Grecia ce a beneficiat de televiziune prin satelit, lucru ce era interzis in aceasta tara pana aproape de 1990.

Orasul nu pare a fi prea bogat in locuri arheologice importante sau ruine de temple, asa cum exista in centrul sau sudul Greciei. Soalonicul este un oras cu mare varietate etnica, culturala, religioasa, dar si culinara. Ne-a fost dat sa vedem aceasta poarta catre Grecia in vara lui 2006, dupa o lunga calatorie prin Italia.

Orasul se arata cu minunate fatade de blocuri elegante si moderne, ca foarte multe din orasele mediteraneene. Dar el nu era de loc asa in primii ani ai sec. XX, locul era plin de minarete ridicate intr-un oras acoperit de tigla. Distrugerile a mai mult de jumatate din oras de focul care a parjolit Salonicul in 1917, au facut ca astazi orasul sa fie in principal opera unor arhitecti urbanisti francezi si englezi. Focul a crutat totusi ruine romane, biserici bizantine, cladiri otomane, morminte evreiesti, care se afla azi imprastiate de-a lungul bulevardelor asfaltate sau a pasajelor pietonale.

Autocarul ne-a adus chiar in fata uneia dintre cele mai mari bazilici bizantine, Aghios Dhimitrios (aproape in intregime reconstruita dupa incendiul din 1917), cu colonade ce au la partea superioara mozaicuri, si o absida superba si o cripta foarte interesanta. Salonicul fusese cucerit de turci inainte de caderea Constantinopolului, iar acestia au transformat majoritatea bisericilor in moschei, vopsind cu var mozaicurile si frescele.

Exista insa si multe cladiri civile intersante, ca de exemplu baia, restaurata ca sala de concerte, cinematograf in aer liber sau bistro, iar cladirea din spatele Bisericii Sf. Dumitru are bolti cu stalactite deasupra intrarii.

In zona am intalnit si o piata acoperita cu 6 domuri, plina de magazine luxoase. In continuare de-a lungul Bd. Sf, Dumitru este Ahiropitos, cu mozaicuri intre coloanele ornamentale (era in restaurare).

Mai jos este Biserica Sf. Sofia, ca o imitatie a celei din Istanbul. Ne-a impresionat si Arcul triumfal al lui Galerius, peste Via Egnatia, iar in apropiere se afla Rotunda Aghios Iorghios (nu stiu daca se scrie asa), o constructie romana circulara, probabil s-a vrut a fi Monumentul lui Galerius.

Am ajuns asa in fata Universitatii, apoi am coborat spre mare, spre Muzeul Bizantin, care se afla in Turnul Alb, simbolul orasului, construit de venetieni. Ne-am intors catre centru pe un bulevard de pe faleza (Leoforos Nikis), oprindu-ne la o cafenea si admirand acest oras superb, apoi mancand la un bistrou.

In zona centrala sunt sapaturi arheologice care au scos la iveala palatul imparatului. Orasul are o cazare ceva mai scumpa decat restul zonei.


[fb]
---
Trimis de mcosmin in 01.03.10 11:36:50
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2077 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mcosmin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In fata Bisericii Sf. Dumitru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4400 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

almona CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[01.03.10 13:58:18]
»

Salonicul nu este decopertat nici in proportie de 1%. Prin 2005 au inceput in fata bisericii Sf. Dimitrie si putin pe faleza. Intregul oras "sta" pe vechile ruine.

mcosminAUTOR REVIEW
[01.03.10 16:06:40]
»

Mai mult ca sigur ca nici nu este posibila descopertarea fara a distruge ceea ce s-a construit dupa deceniul 3 al secolului trecut, ori fara a fi implicate si cheltuieli foarte mari. Dar Salonicul ramane un loc pe care am vrea mereu sa il revedem, mai ales ca acolo sunt in fiecare an targuri, expozitii, avand si o viata muzicala bogata.

Mi-a placut foarte mult si l-am mai revazut.

ileanaxperta*
[01.03.10 17:16:02]
»

Am vizitat de vreo 3 ori Salonicul, dar din pacate cam prin aceleasi locuri, fiind cu grup organizat...Imi place orasul, cel putin pe unde l-am "cotropit"...Anul trecut am reusit sa ajungem pana sus, la ruinele cetatii Castra, de unde Salonicul se vede exceptional. Ai o panorama generala asupra orasului iar marea se vede de vis...

Dar ne place mereu ca la final de plimbare, sa savuram cate o cafea greceasca, chiar daca este servita intr-o cescuta din casa piticilor si mai costa si 3,5 euro. Niciodata nu mi-a parut rau, stand linistita in P-ta Aristotel, la o cocheta cafenea si privind lumea buna, in timp ce ma dau "mare" la o cafea "mica"...Anul trecut am incercat chiar si o Irrish coffee, de vreo 7 euro si ceva...m-a ametit, nu neaparat pretul, cat "taria" acelei cafele (smile, n-am emoticoanele...) Si tot acolo este si o patiserie si gelatterie cu atatea ...mmm...iam iam bune!...nici nu stii ce sa alegi...

...si cosmin, multumesc pt. versuri, esti un domn talentat si sensibil. Si puncte de la mine.

biancuta
[07.03.10 15:11:23]
»

Am vizitat si eu Salonicul de doua ori, dar pe fuga si am vazut prea putine, dar mi-am intocmit o lista lunga pentru a vizita acest oras fermecator. Pentru noutati si pozele din cripta, un vot.

dananecula
[27.03.10 10:03:31]
»

Foarte bine surprinse detaliile din biserica Sf. Dumitru din Salonic. daca o sa am ocazia sa ajung acolo cu siguranta n-o s-o ocolesc, deoarece din pozele tale merita cu adevarat vizitata. Vad ca are o arhitectura deosebita, cu acele coloane imense, candelabre uriase. Ce mai, arta si maretie!

Mi-au placut tare mult pozele... si pentru toate acestea un vot ai si din partea mea!

Ufff, din nou am ratat bonusul ...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
almona, biancuta, dananecula, ileanaxperta*, mcosmin
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Salonicul și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048491954803467 sec
    ecranul dvs: 1 x 1