ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Descopera Salonicul

Ilustrație video-muzicală
Stelios Dionisiou - Thessaloniki Katerina


TIPĂREȘTE

Nu poti intra in Grecia fara sa te opresti in frumosul oras Salonic. A nu-l vizita, este o pierdere pentru cei care ajung pe partea continentala a Greciei. Marginit de apele golfului cu acelasi nume, orasul impresioneaza prin frumusete si grandoare, la care se adauga bogata sa istorie antica. Prima mea intalnire cu acest oras s-a petrecut in 2003, la sfarsitul unei lungi calatorii cu autocarul, apoi in 2007 si 2009 cand l-am vizitat pret de o zi, in timpul sejurului meu in Halkidiki si astept urmatoarea revedere.

Salonicul este capitala Macedoniei si cel de-al doilea oras ca marime din Grecia. A fost construit de regele Kassandros in anul 315 i. Hr. in onoarea sotiei sale Thessaloniki, fiica lui Filip al II-lea si sora vitrega a lui Alexandru cel Mare. Aceasta carte de vizita este suficienta pentru a incepe vacanta in Grecia cu acest oras. Punctul de reper si de pornire in descoperirea orasului este TURNUL ALB. Aici opresc autocarele cu turisti si este locul de intalnire a acestora la intoarcere. Turnul Alb, care la inceput a facut parte din zidurile de aparare, acum este Muzeu Bizantin. Din pacate, nu l-am putut vizita inauntru, de fiecare data gasindu-l in renovare. De la el, de-a lungul golfului se intinde un bulevard lung, Bd. Nikitis. Promenada, pe malurile golfului, este intesata de cafenele si taverne. Este o placere sa stai la una din terase, sa te pierzi cu privirea inspre apele albastre ale golfului, sa simti ca pentru moment faci si tu parte din acele locuri. Dar reveria nu tine mult, pentru ca se stie, calatorului ii sta bine cu drumul. Urmatorul popas este in Piata Aristotelis, piata centrala a orasului. Nu poti rata o sesiune de shopping sau macar o vizita intr-unul din multele magazine elegante. Cofetariile te imbie cu aromele prajiturilor traditionale si te trezesti zapacit, nestiind ce sa cumperi, la ce sa rezisti.

Biserica Sf. Dumitru este un alt punct important pe harta turistica a orasului. Sf. Dumitru, ale carui moaste se gasesc aici, este patronul si ocrotitorul orasului.

Mi-a placut Piata acoperita, un bazar unde gasesi de la peste proaspat si fructe, la ulei de masline si mirodenii, multe si unele rare pentru noi. Comerciantii te imbie sa gusti, insista chiar, iar daca nu cumperi, nu e nicio suparare.

Am trecut pe sub Arcul lui Galeriu, ridicat in anul 304 i. Hr. in amintirea victoriei impotriva persilor.

Am vizitat si un hamam, baia turceasca, acum ce-a mai ramas din ea, dar totusi bine conservata, pentru ca Salonicul a cunoscut pe langa stapanirea romana si pe cea otomana, pret de cateva secole.

Siturile arheologice sunt bine puse in evidenta, ele aflandu-se in zona centrala a orasului. La Muzeul Arheologic, se gaseste mormantul lui Filip al II-lea, tatal lui Alexandru cel Mare.

Strazile in Salonic sunt dispuse radiant, toate ducand spre golf. Multe sunt inguste si in panta, cum sunt mai ales cele din partea de sus a orasului. Traficul este intens si se circula foarte mult cu scuterul. Am vazut mai multe scutere circuland decat masini. Sigur, o adaptare la configuratia strazilor, inguste, neregulate, abrupte.

Pentru a vizita Salonicul este suficient o zi, pe fuga se poate si in 2 ore, dar, simti ca e "ceva neterminat" si trebuie sa revii, mai ales ca de la prima intalnire te cucereste, asa cum o face intreaga Grecie, iar Salonicul este poarta de intrare in frumoasa si fascinanta Elada.


[fb]
---
Trimis de Rodel in 17.08.13 21:27:22
Validat / Publicat: 17.08.13 23:57:36
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2682 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Biserica Sf. Dumitru, treptele ce duc spre intrare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11900 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[18.08.13 00:10:25]
»

Nimeni până acum nu a specificat că cele mai frumoase grecoaice sunt cele din Salonic!!!

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

RodelAUTOR REVIEW
[18.08.13 10:35:15]
»

Multumesc pentru ilustratia muzicala si pentru informatia oferita. Cred ca am vazut si eu ceva frumuseti, dar m-am gandit ca sunt... de import.

Diaura*
[18.08.13 12:13:33]
»

@Rodel:

Au avut ragazul sa te uiti pe Arcul lui Galeriu sa vezi dacii? Imparatul Galeriu era fiu de dac, (mai exact mama sa era daca) si era normal ca in trupele sale sa fie si daci. Se vad pe ambele parti ale arcului, randuri cu soldati daci, usor de recunoscut dupa steagul in forma de sarpe cu cap de lup, prin care vantul suiera intr-un fel inconfundabil.

Imparatul a foat toata viata sa mandru de originea sa daca si a avut cateva idei prin care dorea sa razbune cucerirea dacilor de catre Traian. La batranete s-a retras in Dacia, in satul unde se nascuse si caruia i-a schimbat numele, in amintirea mamei sale. Atunci se numea Romulianum (de la Romula), iar acum se numeste Resca (jud. Olt).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RodelAUTOR REVIEW
[19.08.13 14:49:15]
»

@Diaura: Multumesc pentru completare. Am uitat acest aspect.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*, RelyaV, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Salonicul și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.23612689971924 sec
    ecranul dvs: 1 x 1