ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea dacică de la Tilișca

TIPĂREȘTE

Intr-o zi călduroasă de aprilie 2021, nu prea știam ce să facem așa că ne-am hotărât să mergem pe Transalpina, pe porțiunea Săliște – Obârșia Lotrului – Voineasa.

Am pornit pe traseul Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Săliște – Poiana Sibiului – Jina – Oașa -... Am pus 3 puncte pentru că la Oașa s-a terminat traseul nostru. După ce am trecut barajul, am mai parcurs vreo 5 kilometri până ce am dat de un indicator cu drum închis înspre Obârșia Lotrului. Am crezut că a fost uitat acolo de astă iarnă, pentru că asfaltul era negru, fără pic de zăpadă, iar soarele strălucea ca într-o zi de vară. Cam după 1 kilometru au început să apară insule de zăpadă pe drum, iar după încă vreo 500 de metri drumul era plin de zăpadă. Atunci mi-am dat seama că semnul de circulație nu era uitat așa că am făcut cale întoarsă pe același traseu pe care am venit.

Dar excursia noastră nu a fost un eșec total pentru că am descoperit Cetatea Dacică Tilișca. Imediat ce am trecut de Săliște am ajuns în satul Tilișca, aici este un indicator spre Cetatea Dacică. Nu auzisem de ea, așa că am urmat indicatorul și după vreo 500 de metri am ajuns în dreptul unui panou cu Cetatea Dacică. Aceasta se află pe dealul Căţănaş, până la poalele dealului se ajunge cu mașina, iar până la cetate trebuie urmat un traseu de aproximativ jumătate de oră. În zonă nu este o parcare amenajată, dar este loc suficient pentru a parca mașina.

Coordonatele GPS ale locului de parcare sunt următoarele: N – 45.80296 și E – 23.84169.

După ce am parcat mașina am pornit spre cetate. Nu am plătit nicio taxă de intrare. Am deschis o poartă din lemn și am început urcarea spre cetate, pe un drum de pământ care urcă lin până la un mic platou, unde am făcut o oprire să admirăm priveliștea. Tot aici, am întâlnit primul panou informativ, de unde aflat date despre cetate. Aceasta este amplasată la 716 metri altitudine și este singura cetate dacică cercetată din județul Sibiu. A fost reparată și identificată în anul 1957 și se spune că a fost construită în timpul dominei lui Burebista. A fost cucerită şi distrusă în timpul războaielor daco-romane şi nu a mai fost locuită.

Despre cetate circulă mai multe legende, două dintre ele sunt legate de aurul dacic îngropat în interiorul cetății, în timpul războaielor daco-romane.

Una dintre ele spune că tribunul Marcus Tiliscus a cucerit cetatea dacică și, cu ordin direct de la împăratul Traian, a căutat comoara îngropată de daci. Acesta nu a găsit comoara între zidurile cetății. Dezamăgindu-și împăratul, Marcus Tiliscus nu s-ar mai fi întors la Roma, ci s-a stabilit într-un sat din apropierea cetății. De la Tiliscus ar proveni și numele satului.

Conform celei de-a doua legende, Marcus Tiliscus ar fi căutat luni în șir comoara dacilor pe dealurile din jurul cetății de la Tilișca. Chiar dacă nu a găsit-o, tribunul roman s-ar fi îndăgostit de una dintre fiicele lui Decebal. Tiliscus s-a căsătorit cu femeia ce se ascundea în cetatea de pe Dealul Cățânaș, iar primul copil, o fată, a fost numită Tilișca, nume ce s-a transmis localității.

Lăsăm legendele și pornim mai departe spre cetate. Poteca trece print-o pădure de foioase, drumul este lejer și plăcut. Din loc în loc găsim semne care ne îndrumă spre cetate, iar de pe alte panouri mai aflăm că cetatea a fost construită pe trei nivele: ˝Săpăturile au pus în evidență trei faze de locuire: hallstattiană, Latene înainte de fortificare și Latene întărită. și că” în urma săpăturilor arheologice de la Tilișca s-au descoperit mai mulți denari romani, dar și 14 stanțe (matrițe) folosite pentru baterea denarului roman” . Sunt oameni care și în zilele noastre merg pe acest deal să caute comoara ascunsă de daci.

Din loc în loc se văd urme ale sistemului de fortificații al cetății, format din două centuri de apărare ridicate pe versantul nordic.

Ne continuăm drumul pe poteca care merge până în vârful dealului. Poteca are aproximativ un kilometru dar este foarte largă, panta lină, iar peisajul din zonă este superb, astfel că a fost o adevărată încântare să o parcurgem. Cred că până la cetate am făcut puțin peste o jumătate de oră.

Am ajuns la cetate, aceasta este o ruină, nimic deosebit. Pământ galben, ziduri galbene ce mai stau în picioare doar pe un metru-doi înălţime. Sunt doar ruine ale cetăţii pe care dacii au ridicat-o în urmă cu mai bine de două milenii. Se vede pe alocuri că s-au efectuat lucrări de consolidare, s-a construit un acoperiș. Am dat ocol cetății de vreo două apoi ne-am întors spre mașină.

De sus de la cetate priveliște este încântătoare, se văd dealurile și munții din apropiere, valea Săliștei.

Concluzie

Cetatea este o ruină dar traseul până la cetate merită tot efortul. Noi am fost în luna aprilie și copacii nu erau înfrunziți, cred că atunci când totul este verde peisajul este și mai spectaculos. Toate panourile informative întâlnite sunt scrise în română, engleză și germană.

Dacă ajungeți în zonă vă recoman o plimbare lejeră până la Cetatea Dacică de la Tilișca.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 19.10.21 07:32:41
Validat / Publicat: 19.10.21 08:14:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.

VIZUALIZĂRI: 1383 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Tilișca văzută de pe deal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 82500 PMA (din 63 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

MioritikPHONE
[19.10.21 22:56:47]
»

Ai putea spune că două mii de ani sunt nimica toată, parcă ar fi fost ieri - alaltăieri, același relief, aceleași păduri, aceeași coloratură...

Sunt cetățile/ruinele pe care le știm dar sunt și multe locuri necunoscute sau nevalorificate. În locurile astea nici nu știi ce este mai viu: prezentul sau trecutul. Cu un mic exercițiu de imaginație aproape că poți să vezi vremurile alea.

webmaster
[20.10.21 08:25:58]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

zlatnaAUTOR REVIEW
[20.10.21 12:07:08]
»

@webmaster: Mulțumesc mult.

zlatnaPHONEAUTOR REVIEW
[20.10.21 16:59:47]
»

@Mioritica: Mulțumesc pentru ecou și vot.

MioritikPHONE
[20.10.21 17:35:38]
»

@zlatna: Cu drag,

Qvadratvus
[21.10.21 21:29:11]
»

Adevărul e că turismul de explorare, în general îți oferă surprize plăcute. Mai e și câte un rasol uneori, dar, per ansamblu, treaba iese cu siguranță pe plus în mod semnificativ.

O plimbare agreabilă ca asta, cu siguranță face toți banii.

Cel mai fain e că genul ăsta de chestii le ai, în mod practic, de cele mai multe ori "numai pentru tine", când le vizitezi.

zlatnaPHONEAUTOR REVIEW
[23.10.21 09:05:55]
»

@Qvadratvus: Mulțumesc pentru ecou și vot!

adsoPHONE
[23.10.21 09:52:28]
»

@Qvadratvus: dacă vă place cu adevărat singurătatea, intrați într-un muzeu. E fără egal.

Qvadratvus
[23.10.21 22:30:02]
»

?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Mioritik, Qvadratvus, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mărginimea Sibiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05978798866272 sec
    ecranul dvs: 1 x 1