ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 2 nopți
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

O experiență completă într-un decor de basm

TIPĂREȘTE URM de aici

Conacul Secuiesc aștepta de ceva vreme pe lista noastră de cazări. Ocazia de neratat s-a ivit odată cu programata vizită la Alba Carolina; Colțești, satul unde se află conacul, e la doar o oră de mers de Alba. În plus, puteam bifa și Rimetea alăturată, alt obiectiv trecut de noi la „musai, cândva” . Trei dintr-o lovitură, ce tare! Numai să găsesc vreo cameră liberă... Ca de obicei, cerui ajutor amicului Booking. Bingo! ; cameră dublă cu mic dejun inclus, 2 nopți, 1368 lei. La banii ăștia, cred și eu – nu o cameră, ci mai multe erau disponibile. Am strâns din dinți și-am rezervat, pe principiul „hai, o dată-n viață” . Am avut drept de anulare gratuită până cu o săptămână înainte, am garantat cu cardul, însă plata urma s-o fac abia la destinație.

În ziua anterioară am primit mesaj de la băieți; știți voi, genul de mesaj trimis la toată lumea, să n-avem vorbe. Informații prețioase, dealtfel: cum că restaurantul este deschis zilnic până la ora 23, ultima comandă primindu-se la 22; că e musai rezervare pentru masă chiar dacă ești cazat la ei; că, de vrei saună sau ciubăr, trebuie să anunți până la ora 11, să fie timp să se-ncălzească. Dintre toate aceste aspecte, ultimul nu ne-a interesat deloc. (La vremea respectivă, încă strâmbam din nas când auzeam cuvântul „ciubăr” ; deși n-a trecut mult timp de-atunci, părerile mi s-au schimbat. De saună nu mi-a păsat nicicând.) În schimb, nemâncați nu concepeam să rămânem, așa că am sunat de pe drum să facem rezervare pentru prânzo-cină.

Check-in se poate face începând cu ora 16, deci nu ne-am grăbit. Am plecat din Alba după prânz și ne-am lălăit pe drum cât am putut, dar chiar și-așa tot am ajuns mult mai devreme. Am lăsat mașina în parcare și ne-am îndreptat spre frumoasa construcție albă, îmbrăcată pe jumătate în iederă, pe care o știam din fotografii. În recepție se intră prin spate, dar noi nu știam, deci am abordat problema pe partea opusă, unde se află terasa restaurantului. Ne-a preluat unul din chelneri, care ne-a condus la recepție. El ne-a cazat, lui i-am plătit, tot el ne-a dat oarece informații despre pensiune și împrejurimi. Nu ne-a condus la cameră, cum se mai face pe alocuri, ne-a zis doar că o găsim în corpul nou, din capătul parcării și ne-a scris pe o hârtie codul de intrare.

Ca idee, clădirea principală a conacului are restaurantul la parter și câteva camere la cele 2 etaje. Întrucât spațiul de cazare s-a dovedit insuficient în timp, s-au construit corpuri în imediata vecinătate – 3 am numărat eu: Casa Țărănească, Casa Mică și Casa Secuiască. Noi aveam să stăm în ultima. În total sunt 33 camere clasificate la 4 margarete. (Pentru elucidare, vă invit să vizitați site-ul oficial, www.conaculsecuiesc.ro, unde veți descoperi un fascinant tur virtual, ce vă va purta prin toate cotloanele locației!)

Casa Secuiască este o clădire sclipitor de albă, în stilul tradițional al zonei (ca toate celelalte, conacul fiind cea mai cea), cu 2 niveluri, ultimul mansardat. Sunt 2 camere la parter, un mic spațiu comun sub scări și încă 3 camere la etaj. A noastră s-a numit 54, imediat în dreapta scărilor. Ușa se deschide cu un mecanism cu taste, pe care formezi codul primit de la recepție. Primești și o cartelă magnetică, aia e doar pentru activat curentul electric.

Camera nu-i foarte spațioasă (20 mp), dar amenajată ergonomic și decorată fermecător, în stil tradițional secuiesc. Mobilierul de lemn este vopsit în verde-roșu, podeaua-i acoperită cu preșuri țesute la război, fereastra cu perdele albe de in, iar corpurile de iluminat imită vechile lămpi țărănești. Am avut un pat dublu încadrat de noptiere, un șifonier pentru haine, o comodă mică ce ascundea minibarul și susținea TV-ul, iar pe peretele dinspre ușă, chiar la intrare, o măsuță și oglindă. Toate din același film, o să vedeți în poze.

Desigur, salteaua avea să se dovedească de cea mai bună calitate, așternuturile impecabil de curate, pilotele călduroase, cele 4 perne (2 mari și 2 mici) de consistență optimă. Mi-a plăcut mica atenție cu care am fost întâmpinați: câte o bomboană de ciocolată învelită în ambalaj de staniol, închipuind o... buburuză. N-am avut veioze, dar în dreptul fiecărei noptiere se aflau întrerupătoare și prize.

Minibarul l-am găsit burdușit cu de toate, prețurile erau medii. În dulap ne așteptau, pe lângă obișnuitele umerașe, papuci de unică folosință și trusă de cusut. Internetul funcționa binișor (parolat; există parole diferite pentru diferite zone), lucru important, pentru că semnal la telefon mai mult nu e. Există încălzire centralizată, am dedus după micul panou de unde puteai seta temperatura în cameră; noi, la început de vară aflându-ne, n-am avut nevoie să-l butonăm.

Baia – modernă și excelent echipată, în plus luminoasă datorită ferestrei mansardate. Am avut 2 mărimi de prosoape, inclusiv pentru picioare, uscător de păr, hârtie igienică destulă, săpunele, flaconașe cu diverse, căști de duș, seturi de demachiat și de curățat dinții, pieptene. Cabina de duș – de tip walk-in.

Despre restaurant se cade să vă povestesc separat, pentru că am văzut rubrică separată pe site și, precum ați înțeles deja, e cu circuit deschis. Chiar și micul dejun se poate servi în regim a la carte (orele 8-12) ! Pentru cei cazați, micul dejun intră în prețul camerei și se servește între 8 și 10, fie în spațiul interior (unde se află toate cele necesare, în stil bufet suedez), fie pe terasa exterioară, când vremea permite. La munte diminețile sunt răcoroase, se știe, așa că obișnuiam să mâncăm înăuntru și, la final, când se mai încălzea, să ne savurăm cafelele afară. Folosesc pluralul dintr-un motiv: peisajul înconjurător era atât de frumos, atmosfera atât de limpede și pașnică, parfumul de iarbă și flori atât de seducător, că nu știam cum să prelungim momentul!... Singurul pretext ce ne-a venit în cap fiind să ne suplimentăm porția de cafea, aceasta fiind bunicică și la discreție.

În rest, am mâncat papa bun și, într-o proporție destul de mare, tradițional și manufacturat în casă. În mod deosebit, ne vom aminti toată viața de minunatele brânzeturi degustate, patronii conacului și a fabricii de lactate Torockoi fiind strâns înrudiți (aveam să aflăm povestea, pe scurt, chiar de la doamna ce vindea produse lactate la toneta din parcare, dânsa autonumindu-se cea mai veche angajată a familiei ce deține cele 2 afaceri de succes). Ne vom aminti, desigur, și de pâinea cu unt și cu dulcețuri (toate de casă), de grișul cu lapte, de cozonac și de ceaiul din ierburi culese de pe munte. Absolut minunat!

Domeniul conacului este vast, partea cea mai faină fiind imensa pajiște ce se desfășoară cale de vreo câteva sute de metri spre munte. Dincolo de gărduț, se întind ceva culturi agricole, să tot fie vreun kilometru, poate mai mult, până în creasta muntoasă Piatra Secuiului, ce continuă mult spre stânga, până în Rimetea. Priveliștea îți taie efectiv răsuflarea! Spre a putea fi mai bine admirată, din loc în loc s-au instalat băncuțe. Seara obișnuiam să ne plimbăm până la hotar, însoțiți de unul din cățeii pripășiți pe-acolo și, pe măsură ce te depărtezi de „lumea dezlănțuită” de la conac și te afunzi în natură, o stare deosebită, de liniște și pace, te cuprinde...

În apropierea conacului se află un mic iaz cu nuferi roz (i-am prins înfloriți!) și o mică grădină botanică foarte cochetă. Există loc de joacă pentru copii, destul de întins și de apreciat de cei mici, din câte am văzut. Aleea ce trece prin fața Casei Tradiționale duce la zona de spa, formată din câteva cabine de saună și vreo 4 sau 5 ciubere de lemn. Evident, folosirea acestora implică prețuri suplimentare, dar mă gândesc cât de fain trebuie să fie să stai în apa fierbințică admirând peisajul ăla dumnezeiesc!... Au și un parc impresionant de biciclete de închiriat.

A poposi la Conacul Secuiesc este o experiență în sine. E foarte posibil să nu simți nevoia să te îndepărtezi prea mult, căci ai tot ce-ți trebuie aici: o cameră curată și confortabilă, mâncare delicioasă, spa, un decor de vis, atmosferă și poveste. Totuși, pentru cei care vor mai mult, există mai mult, deloc departe: se poate face o drumeție puțin solicitantă până la ruinele Cetății Trascăului, se poate vizita satul-monument UNESCO Rimetea și de aici – asta doar pentru aventuroșii cu condiție fizică peste medie – se poate urca la Piatra Secuiului. Despre plimbările noastre prin împrejurimi vă voi povesti în articolele viitoare.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 25.09.23 17:39:36
Validat / Publicat: 25.09.23 18:21:46
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în RIMETEA [AB]

VIZUALIZĂRI: 1007 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Conacul Secuiesc; clădirea principală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

11 ecouri scrise, până acum

pitiPHONE
[25.09.23 19:06:30]
»

Hmmm, prea mult verde, interior, exterior. ????

Preț mărișor, descurajant aș zice la o primă vedere dar ajungând la foto 48 îmi schimb opinia.

Același tarif l-am plătit în Băile Herculane la Hotel Versay pe condiții mai slăbuțe acu 3 week-end uri. Bine, la Herculane am mers "de musai", la secuii ăștia aș merge de drag, de curiozitate.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[25.09.23 19:51:56]
»

@piti: Chiar și pentru mine a fost un pic șocant când am văzut prețul pe booking! Dar auzisem atâtea lucruri faine despre locul ăsta și îmi doream atât de mult să ajung acolo, că am zis că până la urmă, dă-i naibii de bani, experiențele sunt tot ce contează!

Și da, nu-mi pare rău. M-aș mai opri pe-acolo dacă mi-ar fi în drum (de fapt, nu prea e în niciun drum, trebuie să te cam abați un pic ????), măcar pentru o cafea și admirat peisajul ăla minunat! Cazarea, deși n-am nimic de reproșat... totuși, am avut experiențe și mai bune.

Carmen IonPHONE
[25.09.23 19:59:16]
»

@crismis: Un loc cu adevărat special. Felicitări pentru alegere.

L-am vizitat în urma cu câțiva ani, într-una din zilele petrecute la Rimetea. Am băut câte o cafea și un suc afară și am admirat pajiștea și iazul. Am cerut și am primit permisiunea de a arunca un ochi și înăuntru și am fost impresionată de mobilierul secuiesc din camere și sala de mese.

Mi-a plăcut mult conacul dar cred totuși că prețul la cazare este prea mare. În jur de 140 de euro pe noapte costă o dublă cu mic dejun la agriturismo în Toscana, de pildă. Adică în Italia, în regiunea sa cea mai renumită, unde pe o rază de 50 km n-ai cum să nu dai peste biserici romanice sau gotice, situri antice, sate cocoțate pe culmi de dealuri etc., adică natură și cultură la superlativ.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[25.09.23 20:03:42]
»

@Carmen Ion: De acord cu tine. Au cam sărit calul la prețul cazării. Am fost conștientă din prima clipă când l-am văzut. Alternativa era să renunț și știam că, dacă o fac, îmi va părea rău la un moment dat. Nu m-aș mai caza a doua oară acolo, a fost mai scump decât la Medieval, în Alba; și aia chiar a fost cameră de 5*! La restaurant însă m-aș întoarce. Nici acolo nu-s mici prețurile, dar parcă totuși... Voi povesti și despre el.

AZE
[25.09.23 20:29:41]
»

Este extraordinar de fain acest loc de cazare felicitări pentru alegere. Proprietarii nu au făcut rabat la nimic. Singurul lucru cu care nu sînt de acord este prețul, și la asemenea preț cele din minibar ar fi trebuit să fie gratuite, sau? Eu cel puțin văd o listă de prețuri acolo.

Cât despre Colțesti, am descoperit localitatea în 2018 și m-a cucerit pe loc. Nu ne-am cazat acolo, am fost în trecere dar am petrecut câteva ore extraordinar de plăcute acolo, ne-a ajutat și vremea. Pe urmă ne-am deplasat și la cetate.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[25.09.23 20:36:59]
»

@AZE: Minibar moacă?! Asta doar la all-inclusive, așa am auzit! ???? Da, scump, dar "o dată-n viață" merge! Mulțumesc pentru vizită și mă bucur că ți-am prilejuit amintiri frumoase!

Pușcașu Marin
[25.09.23 21:09:45]
»

@crismis: Banii vin, banii pleacă. Amintirile rămân.

Sau cum spunea o veche reclamă... amintirile sunt neprețuite. Pentru restul există Master Card (sau Visa... whatever).

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[25.09.23 21:16:45]
»

@ghisor: Exact! ????

adsoPHONE
[25.09.23 23:00:14]
»

@crismis: Fain!

Sa comentez si eu despre pret. Nu ca e mare: tocmai am facut o rezervare pentru octombrie, cam aceeiasi bani, conditii de cazare probabil mai putin bune (urmeaza sa ma lamuresc), dar... centrul capitalei.

Nu, alta e problema mea: nu cumva era si un 70 de bani de care ati uitat? Cum or fi facut calculul de au cerut fix suma aia?

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[25.09.23 23:07:17]
»

@adso: Chiar nu știu. Câteodată se mai aplică reduceri Genius, sau ceva de genul... M-am uitat din nou pe rezervare, nu m-am prins.

În altă ordine de idei, mă bucur că nu sunt chiar singura ciudată de pe site. (Mai era unu', @rentea, cu care m-am luat în bețe cândva referitor la o cazare din Santorini????). Cu atât mai mult, cu cât o să recidivez în viitorul apropiat! ????

webmasterPHONE
[25.09.23 23:48:17]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, AZE, Carmen Ion, crismis, piti, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂConacul Secuiesc [Colțești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081787824630737 sec
    ecranul dvs: 1 x 1