ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sibiu - la prima intalnire

TIPĂREȘTE

Am fost acolo, acum cateva zile, la Sibiu. Ce-i drept cu ocazia unui eveniment in familie, dar am profitat de acest lucru pt a ne prelungi sederea si a vizita si orasul. A fost "dragoste la prima vedere". De ce? Pai, in continuare asta voi incerca sa povestesc!

Sibiul este unul din cele mai importante orase din Transilvania si din tara si este cunoscut ca in 2007 a fost capitala culturala europeana, alaturi de Luxemburg. Acest lucru, daca mai era nevoie, a facut sa fie cunoscut peste hotare, fapt ce a dus la un numar mare de turisti an de an.

Venind de la Brasov, poate ca am tendinta de a face o paralela intre Sibiu si Brasov, cel putin cand e vorba de centrul istoric si poate nu gresesc prea mult pt ca e foarte asemanator, ma gandesc la Piata Sfatului si Piata Mare sau str. Republicii cu str. Nicolae Balcescu si exemplele ar putea continua. Ca o parere personala, parca in Sibiu am avut senzatia ca m-am intors in timp, trecutul este parca mult mai "prezent". Era atata liniste in jur, cu toate ca era forfota pe strada, multi turisti, doar dangatul clopotelor mai rasunau in urechi. Sincer m-am simtit foarte bine acolo, cu toate ca imi place foarte mult si Brasovul, asa ca voi povesti pe unde m-am plimbat, ce am vazut. Mi-a placut mult faptul ca toate cladirile din centrul istoric sunt frumos renovate, este curatenie, totul fiind demn de un oras european.

Am sa incep cu Piata Mare, ptr. ca acolo am ajuns prima data unde impunatoare este Catedrala Romano-Catolica, Sfanta Treime, construita de iezuiti intre 1726-1733 in stil baroc. Se poate vizita zilnic, picturile sunt superbe, vitraliile frumoase, executate in 1901 la Budapesta, iar orga- montata inca din 1860, rasuna maiestuos. Imediat langa biserica se afla si casa parohiala care initial a fost manastire iezuita, iar in fata ei, statuia lui Gheorghe Lazar.

Primaria din Sibiu se invecineaza cu catedrala, e o cladire frumoasa, cu acces pe toate laturile.

Poate cel mai important obiectiv din Piata Mare este Muzeul Brukenthal. Poate nu stiati dar in Sibiu acest muzeu a fost primul din tara, deschis in 1817 si construit de baronul Samuel von Brukenthal, care a fost guvernator al Transilvaniei. Actualmente, gazduieste colectii de picturi europene apartinand baronului, gravuri semnate de artisti celebri, galeria de arta romaneasca, arta decorativa si bineinteles, biblioteca Brukenthal. Tot de acest muzeu tine si Casa Albastra, o cladire construita in stil renascentist, care acum gazduieste si un laborator de restaurare. Toate cladirile din aceasta piata sunt declarate monumente istorice. Mergand mai departe, am trecut pe sub Turnul Sfatului, un important obiectiv istoric, cu rol de aparare, se poate vizita, iar la etaj se vede si mecanismul ceasului, iar din turn panorama orasului vechi. Dincolo de turn, este Piata Mica, care este impartita in doua de str. Ocnei, prin Podul Minciunilor sau Podul Mincinosilor, iar aceasta imparte de fapt orasul de sus de orasul de jos. Acest pod este primul construit din fonta, din Romania, uneste Piata Mica de Piata Huet. Ca orice obiectiv important are si multe legende care i-au atras si denumirea, toate insa sunt legate de minciuni, ori ca indragostitii isi promit multe, ce se dovedesc a fi minciuni, ori ca podul ar avea "urechi" iar o vorba soptita mincinoasa, ar avea efectul de a arunca de pe pod persoana vinovata si multe altele, amuzante. Oricum toti turistii isi fac poze acolo si se spune ca este foarte romantic. Si aici in aceasta piata sunt multe cladiri importante, toate monumente istorice, ca Muzeul Farmaciei, Muzeul de Etnografie saseasca Franz Binder, Muzeul Emil Sigerus, Sala Fresca. Bineinteles ca in toate aceste frumoase locuri te poti odihni la cate o terasa, pt a privi arhitectura caselor, precum si frumoasele flori ce decoreaza geamurile caselor. Trecand peste podul Minciunilor, ajungem in Piata Huet, unde se afla in plin proces de restaurare Biserica Evanghelica Sfanta Maria, una din cele mai frumoase cladiri gotice din Transilvania, construit in sec XIV. Turnul impresionant, inconjurat de alte 4 turnulete, ceasul care dateaza din 1881, acoperisul viu colorat, atrag privirile turistilor, din pacate nu se poate vizita, este inchis pt renovare. Aici se afla si monumentul funerar al baronului von Brukenthal. Cladirile din jurul catedralei evanghelice sunt si ele edificii de cultura, monumente istorice, Casa Parohiala, Turnul Scarilor, Casa Calfelor, Liceul Brukenthal. De cealalta parte a bisericii troneaza statuia lui Georg Daniel Teusch, istoric, om politic si episcop de Transilvania.

Ca fapt divers am aflat din surse Wikipedia ca la Sibiu a functionat prima farmacie din tara-1494, si tot la Sibiu in 1788 a fost infiintat primul teatru de pe teritoriul Romaniei.

Un frumos obiectiv de vizitat este Muzeul de istorie, Casa Altemberger, o cladire construita tot in stil gotic, situat pe str Mitropoliei nr 2, program de vizitare 10-18 (luni este inchis), tarif de intrare 20 ron sau varianta biletului unic, mult mai avantajos, 45ron, care include si Muzeul Brukenthal, Muzeul Farmaciei, Muzeul de istorie naturala, Sala Fresca, Galeria de arta contemporana si Muzeul de Arme si Trofee de vanatoare "August von Spiess".

La plimbare pe stradute, pasii se indreapta catre pasajul Scolii, pe care am asemanat-o cu str. Sforii din Brasov. Multe piete, piatete, Pasajul Scarilor pe care se spune ca se plimba tinerii indragostiti, am urcat scarile ce duc din Piata Aurarilor, in Piata Mica. Nu uitati de strada Gheorghe Magheru, care duce direct in Piata Mare, acolo se afla si consulatul Austriei, o alta cladire monument istoric, Biserica Ursulinelor, ridicata de calugarii dominicani in 1474, tot in stil gotic, dar ce a fost manastire dominicana pana in 1543 si care se poate vizita zilnic. In 1969 biserica a fost renovata s-a schimbat stilul in baroc, pastrand doar anumite elemente gotice. La intrare, este statueta Sf. Ursula.

Nu poti parasi Piata Mare fara a te duce putin la shopping pe strada Nicolae Balcescu, care este numai pietonala, cu cladiri frumoase, hoteluri, magazine de suveniruri si de unde nu poti pleca fara o mica amintire din acest frumos oras.

Desigur ca Sibiul inseamna mult mai mult, eu l-am "cantarit" prin prisma a ceea ce am vazut in prea putinul timp ce l-am avut la dispozitie, iar concluzia a fost ca imi doresc sa revin, sa mai vad si alte locuri, parcuri, gradina zoologica si alte muzee. Sper ca pozele surprinse sa intregeasca cele spuse de mine si sa argumenteze de ce mi-a placut mie Sibiul.


[fb]
---
Trimis de maryka in 22.08.13 19:19:21
Validat / Publicat: 22.08.13 21:23:20

VIZUALIZĂRI: 3026 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sibiu-Piata Mare, in dreapta Catedrala catolica, scena pregatita pt spectacole.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Diaura*
[23.08.13 09:49:27]
»

@maryka:

Cand mai ajungi la Sibiu, sa vizitezi si Muzeul Vanatorii de pe str. Scoala de Inot, Nr. 4, organizat in fosta casa a col. August von Spiess. Acesta a fost Maistru de Vanătoare a Casei Regale, functie care l-a ajutata sa aiba si o situatie financiara buna si sa organizeze partide de vanatoare, din padurile noastre pana in savana africana.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.08.13 19:15:11]
»

Adaug și eu o sugestie de vizitare: Catedrala Ortodoxă, aflată la o aruncătură de băț de Catedrala Romano-Catolică, pe strada Mitropoliei. A fost reședință a Fostei Mitropolii a Sibiului pe vremea când Andrei Șaguna era mitropolit, actualmente este catedrala Arhiepiscopiei Sibiului, parte a Mitropoliei Ardealului. Este deosebit de frumoasă, masivă și bogată în elemente decorative vechi de mai mult de un secol, pentru realizarea cărora a contribuit chiar și împăratul Franz Joseph. Eu am fost acolo chiar în finalul unei Sfinte Liturghii de duminică și așa am avut privilegiul de a asculta un cor minunat, cu adevărat îngeresc!

marykaAUTOR REVIEW
[25.08.13 22:50:52]
»

@Diaura si @mariana. olaru:

multumesc de sugestii, cu siguranta imi doresc sa mai revin, mai am multe de vizitat, oricum pt o prima "intalnire" am fost placut impresionata.

Dan&Ema
[21.06.15 12:24:31]
»

si pentru mine sibiul a fost dragoste la prima vedere.

trebuie sa mai revii ca sunt atatea de vizitat.

plus atmosfera sibiului...

webmasterX
[07.11.21 14:30:40]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Medievală Sibiu» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sibiul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Diaura*, mariana.olaru, maryka
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Medievală Sibiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080844879150391 sec
    ecranul dvs: 1 x 1