ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Catedrala Evanghelica Sibiu, o bijuterie a orasului

TIPĂREȘTE URM de aici

Unul din primele edificii ale Sibiului pe care l-am vizitat a fost Catedrala Evanghelica, sau biserica Sfanta Maria.

Situata in imediata vecinatate a Pietei Mari, undeva in spatele cladirii care adaposteste Primaria, atat cea veche, situata vis a vis de Muzeul Bruckental cat si cea noua amplasata pe partea cealalta a cladirii, biserica iese imediat in evidenta datorita aspectului sau impunator.

La prima vedere, datorita santierului desfasurat in jurul sau, esti descurajat, crezand ca nu se poate vizita. Mergeti insa cu incredere, ocoliti statuia lui Teutsch si in partea stanga a cladirii veti zari usa de la intrare. Este inchisa pentru ca este foarte frig, insa daca veti actiona clanta imensa de la intrare, usa masiva de lemn se va deschide usor.

In stanga se afla casa de bilete unde o batranica vinde tichetele ce permit accesul. Pretul variaza, in functie de ce doriti sa vizitati: astfel, pentru partea inferioara, cuprinsa de sala in care deja va aflati si etajul corului unde se afla si orga, se plateste suma de 5 lei/adult. Daca insa veti vrea sa vizitati si partea superioara veti plati in plus inca 3 lei.

Ca sa lamurim din start un aspect important in viitoarea vizita trebuie punctat faptul ca accesul spre turn este interzis copiilor si de nerecomandat in niciun chip persoanelor in varsta sau celor cu alte probleme medicale.

Spun asta pentru ca de la nivelul 1, cel al salii corului si orgii, dupa ce se traverseaza o platforma de lemn veti incepe sa urcati o scara spiralata din piatra cu niste trepte destul de inalte si fara vreo mana curenta pe care sa o folositi. Iar asta nu ar fi nimic fata de restul treptelor cam 200, ce vor urma spre nivelele superioare formate din scari metalice prevazute cu balustrade tot din metal, unele ruginite si in general foarte murdare.

Trecerea de la o scara la cealalta se face pe niste platforme cu podeaua din lemn, dupa doua nivele se ajunge la clopote, unul foarte mare si doua mai mici un pic dar de dimensiuni considerabile. Acestea sunt actionate de niste motoare electrice atunci cand bat, iar momentul este foarte zgomotos acolo, motiv pentru care, atunci cand sunt actionate este interzisa urcarea.

Dupa ce treceti de clopote se mai urca un rand de scari si se ajunge in varf. Acolo este o incapere din care se intra in cele 4 turnulete. Fiecare dintre ele are o fereastra care se deschide si de unde se pot face niste poze splendide in cele patru parti ale orasului. Veti fi rugati ca dupa ce veti privi / fotografia, sa le inchideti la loc. Acoperisul bisericii a fost refacut si este foarte, foarte frumos. Mi-as dori foarte mult sa revad acest lacas de cult dupa definitivarea lucrarilor, incepute anul acestea si cu finalizare anul viitor, conform anuntului de la intrare pentru ca este, intr-adevar deosebit atat prin constructie cat si dupa toate ornamentele interioare, lucru intalnit in toate bisericile de acest fel.

O alta recomandare ar fi sa vizitati Catedrala inainte de a pleca acasa, pentru ca dupa o aventura in turn veti capata o febra de zile mari! :) O spun in cunostiinta de cauza!

Inainte de a incheia am sa adaug un scurt istoric, cu toate datele culese dupa ce am consultat Wikipedia. Drumuri bune, calatorii placute!

Catedrala evanghelică din Sibiu este una dintre cele mai vechi și impresionante cladiri gotice din Transilvania. Este catedrala Bisericii Evanghelice și totodata biserica parorhială a comunității sibiene. In parohia sa este cuprinsa si cea mai mare comunitate de luterani din Romania.

Actuala forma a acesteia este cea de după renovarea din 1520, facuta pe structura unei vechi bazilici romanice din secolul al XII-lea. Se afla situata in piata Huet, in fata acesteia aflandu-se amplasata statuia episcopului Georg Daniel Teutsch (1817-1893), ridicată în 1899. Interiorul bisericii este în stil gotic, cu bolți arcuite și pietre funerare amplasate in partea de nord. Catedrala este dominată de un turn inalt pe 7 nivele, avand 4 turnulețe pe colțul acoperișului, semn că orașul avea drept de condamnare (literal „dreptul sabiei”). Biserica se află pe locul al treilea în România, după Biserica Neagra din Brașov și Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia avand o lungime de 74 de metri.

Catedrala are un balcon pe latura de sud destinat corului și cuprinde o orgă în stil baroc realizată de un meșter slovac în 1671, care a înlocuit prima orgă adusă la Sibiu în 1585. În 1914 aici s-a instalat marea orga a bisericii, fiind si cea mai mare orga din sud-estul Europei, în 1997 fiind complet renovată.

In anul 2004 biserica parohială evanghelică "Sf. Maria" a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Sibiu. Pe această listă este trecută ca perioadă de datare anii 1350-1520. Pe aceeasi lista au mai fost incluse casa parohială evanghelică și consistoriul districtual al Bisericii Evanghelice C. A., aceste doua cladiri fiind in imediata vecinatate.

Partea cea mai veche a acestui adevarat edificiu gotic, așa cum reiese și dintr-un document din 1371, era corul. Tot atunci începuse construcția turnului, ridicat doar până la înălțimea etajelor inferioare.

După câteva decenii în care, din motive nestiute de nimeni, activitatea de pe șantierul bisericii fusese întreruptă, după 1424 au fost reluate lucrările de constructie cu aceasta ocazie modificandu-se mai multe aspecte initiale.

În 1494 a fost terminat turnul bisericii, supraînălțat cu încă două etaje iar in 1520 s-a ridicat turnuletul cu scara spiralata de pe fatada, cu acesta lucrarile fiind terminate.

Anul 1867 a fost cel in care biserica a devenit catedrală, după transferarea scaunului episcopatului luteran săsesc de la Biertan la Sibiu.

As mai adauga faptul ca la data vizitei mele, in mica piata Huet se aflau cateva tarabe la care cativa localnici vindeau legume si fructe, miere, branzeturi si mezeluri, miez de nuca, obiecte de artizanat, dulciuri si paine, toate naturale si facute in casa. Iar preturile, cel mai de apreciat, nu erau 'umflate '.

Drumuri bune si calatorii frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulian68 in 27.11.18 06:21:43
Validat / Publicat: 27.11.18 09:07:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 667 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Noul acoperis...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.11.18 09:07:23]
»

Mutat în rubrica "Biserici, catedrale sibiene, SIBIU" (nou-creată pe sait)

Rodel
[27.11.18 16:12:55]
»

În Ferula Catedralei Evanghelice se află mormântul lui Mihnea-Vodă cel Rău, domn al Țării Românești (1508-1509), ucis la Sibiu în 12 martie 1512. Este singurul român îngropat în această biserică unde-și dorm somnul de veci marile personalități săsești ale orașului.

iulian68AUTOR REVIEW
[27.11.18 19:00:38]
»

@Rodel: Multumesc pentru completare, am avut de gand sa scriu despre asta dar... prea multe informatii... ????Chiar ma gandeam la asta, pentru ca dupa aceea s-a interzis sa mai fie si altii inmormantati acolo, singura exceptie facand-o baronul Samuel vin Brukenthal in aprilie 1803... Multumesc pentru vizita si ecou!

webmaster
[28.11.18 19:53:51]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

iulian68AUTOR REVIEW
[28.11.18 21:56:00]
»

@webmaster: Multumesc!

webmasterX
[01.12.18 12:07:57]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Catedrala evanghelică» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sibiul şi împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulian68, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂCatedrala evanghelică 'Sf Maria':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067054986953735 sec
    ecranul dvs: 1 x 1