ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Biserica Evanghelica Fortificata Cristian – Locul unde timpul a stat in loc

TIPĂREȘTE URM de aici

Avand in plan sa mergem la Sibiu, ne-am gandit ce sa mai vedem, sa nu mergem prea mult pe jos (mama), desi mie tot mi-e gandul la zona Muzeul satului-gradina Zoologica, insa pentru o zi mai lunga si mai frumoasa. Asadar scormonind internetul mi s-a oprit privirea pe Cristian, si ce m-a frapat in primul rand a fost denumirea strazilor, aveai senzatia ca esti in New York.

Asa incat in Cristian strazile sunt numite cu cifre romane de la I la XXIV, insa localnicii le-au dat si nume in limba romana dar si in germana (nume care nu sunt marcate pe placute), asadar de exemplu strada I este numita “Ulita Poplacii” sau in germana “Straussenburggasse” , sau strada III este numita “In canepi” , cu varianta in germana “Kletitengassehen” . Avand in vedere aceste nume, ce varianta preferati? Sa stiti totusi casele sunt numerotate cu cifre arabe.

Va mai ganditi, eu insa va spun ce am gandit sa vedem acolo, Biserica evanghelica fortificata, asadar dupa micul dejun luat la hotel, am plecat spre Cristian, in 15 minute eram acolo. In Cristian am vazut case frumoase, aveai impresia ca esti intr-o poveste, am vazut si o multime de cuiburi de barza, la acest moment insa, parasite.

Despre aceasta biserica citisem cate ceva, pe scurt, Biserica fortificata a fost construita in secolul al XIII-lea ca biserica romano-catolica cu hramul Sf. Servantius, primul episcop de Maastricht. In perioada 1472-1498 biserica este transformata in biserica gotica cu trei nave. Se mai pastraza insa si acum parti originale din secolul XIII. In jurul anului 1500 este transformata in cetate fortificata.

Din afara privind te atrage insa nu stii exact pe unde sa intri deoarece poarta principala (cel putin asa am numit-o noi) era inchisa, putin mai in fata insa este o poarta ceva mai mica si pe acolo se intra. Pe usa este pus si programul de vizitare, acesta este: L-V: 8-13 si 15-17 iar S-D: 8-12 si taxa 10 ron/persoana. Am lasat deci masina in parcare si am patruns in curte unde toamna se vedea cu adevarat. In mijlocul curtii un nuc batran mai pastra cateva frunze amintind de frumusetea lui vara. In aceasta curte se afla si casa parohiala, unde se gasesc si cateva spatii de cazare. Am facut si cateva poze pana a aparut o doamna care ne-a spus 2-3 cuvinte, ne-a luat taxa de vizitare si ne-a dat o cheie cu care ne-a spus cum sa deschidem turnul slaninii si daca ne place ceva sa luam si ii platim ei la plecare. Ea era ocupata cu pusul muraturilor asa ca ne-a lasat sa ne bucuram singuri de ceea ce vedem, dar cu promisiunea ca la final ne va mai oferi ceva explicatii.

Cum v-am spus ca vazusem mai multe cuiburi de barza, doamna ne-a spus ca sunt 49 de cuiburi si anul acesta s-au inregistrat aproape 130 de pui de barza. Stiu ca pe plan national exista un program de urmarire a berzelor, si chiar a fost un concurs pe aceasta tema.

Asadar cu cheia in mainile noastre am pornit in descoperirea bisericii. Pot spune ca vremea nu era neaparat foarte prietenoasa, plouase putin inainte si nu stiai daca va mai ploua sau nu, am avut noroc insa si nu a mai plouat deloc, dar si potentialii turistii au fost probabil speriati, asa incat am avut aceste locuri doar pentru noi, deci am putut sa ne plimbam pe indelete, descoperind mai intai curtea, zidul fortificat folosit ca depozit de grane, amvonul exterior folosit de preoti in perioade de pandemii, fiind numit si “Amvonul ciumei”

Pana sa intram in curtea bisericii mai trecem insa pe langa bucataria de vara, in care am tras o privire, aici se gaseste un cuptor si plita cu lemne, dar si cele moderne, utile in bucatarie si care sunt puse la indemana turistilor din cate am inteles.

Turnul bisericii are inscrise la partea superioara niste ani, primul fiind 1805 – anul in care turnul este supra-inaltat la nivelul la care il vedem si astazi si prevazut cu patru turnuri mai mici, ceea ce la vremea respectiva insemna putere de judecata in comunitate, urmeaza 1981 finalizarea reparatiilor in urma cutremurului din 1977 iar ultimul este 2022, acesta fiind anul in care s-au finalizat reparatiile incepute in noiembrie 2021.

Dupa ce ne-am uitat putin prin curtea bisericii, am vazut si un monument inchinat eroilor din Primul Razboi Mondial apoi am intrat in biserica, care este destul de sobra insa cu cateva elemente de valoare, asa ca putem mentiona altarul, ce infatiseaza rastignirea si care dateaza din 1719, si ar mai fi trebuit sa vedem orga construita Johannes Hahn in 1775, aflata acum la reparatii.

In ceea ce priveste felul in care se desfasoara aici slujbele am citit ceva interesant, lucru confirmat de doamna care ne intampinase. In biserica intra mai intai femeile si copiii, urmate de barbati, ultimul fiind preotul. Iesirea se facea in sens invers. Explicatia era ca femeile si copii trebuie aparati intotdeauna.

Interiorul bisericii chiar daca este simplu si sobru, iti impune smerenie, singurele elemente de culoare sunt date de stranele de la balcon ca sa le numim asa, care sunt pictate cu motive florale.

Recunosc cinstit ca am lasat la final “Turnul Slaninii” sau “Turnul Camarii” , Acesta era turnul unde satenii pastrau agatate slanina si produsele din carne, aici fiind mai racoare, asa incat putem sa il numim “frigider retro” dar aflam si utilitatea numerotarii strazilor cu cifre romane si a caselor cu cifre arabe, satenii aduceau aici produsele si le marcau cu o combinatie de cifre romane si arabe (strada si casa), iar duminica, dupa slujba intrau in turn si luau sau aduceau produse, si nimeni nu incurca nimic, si nici nu “imprumuta” de la altul. Aici am folosit cheia primita, mama nu voia sa intre credea ca trebuie sa urce si scarile si am lamurit-o ca o sa ii placa… citisem inainte ce se gaseste aici, insa usor diferit, din cele citite ar fi trebuit sa gasim acest loc mai animat, asa ca dintr-un anumit punct de vedere imi era putin teama. Am descuiat, am intrat, am aprins lumina si …. surprizaaaaa, mirosea aici a afumat ca daca inghiteai doar cu paine si te saturai. Carnati atarnand parca din tavan, sunci la fel, borcane cu gem sau dulceata, miere, zacusca, tuica si ale produse de genul. Asa ca l-am pus pe sot pe scara, i-am dat un cutit si l-am pus sa taie o bucata de slanina, sa dea jos si doi carnati, puteam sa ne si ospatam fara nici o problema, v-am spus ca eram singuri pe acolo, insa la indemana aveam ce ne trebuie, cutite bine ascutite, taiai slanina de parca taiai o bucata de branza, hartie de ambalat, servetele, pungi, o experienta chiar draguta sa te servesti singur.

Dupa ce am plecat din Turnul Slaninii am ocolit biserica trecand pe langa turnul bisericii unde usa era deschisa dar se vedea clar ca nu poti urca in turn, sunt convinsa ca as fi avut parte de o priveliste minunata, insa asta e.

Mai trebuie mentionat ca in ambele curti exista si toalete, ceea ce uneori este atat de util.

Si am venit la locul de plecare unde am mai stat putin la vorba, am aflat cate ceva despre aceste ultime reparatii, mentionate si pe turnul bisericii, insa (asa cum vazusem si noi in biserica) lipsea asa cum v-am spus orga mare care acum era inlocuita de o orga mai mica, orga mare fiind dusa la reparat.

Am platit si produsele, si cand sa plecam am fost intrebati daca am vazut ceea ce avea sa fie urmatorul nostru obiectiv, asa ca am schimbat planurile de plimbare, cat despre urmatorul obiectiv, daca sunteti curiosi, in urmatorul articol.

Cat despre acest loc nu pot sa spun decat ca vi-l recomand, descoperiti-i frumusetea si linistea pe care v-o ofera si poate ca pozele vor fi un plus in a va atrage si mai mult sa vedeti aceste locuri.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 17.11.22 22:30:25
Validat / Publicat: 18.11.22 08:18:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 858 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 Biserica evanghelica fortificata din Cristian - biserica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52700 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[18.11.22 09:14:37]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishuAUTOR REVIEW
[18.11.22 09:44:49]
»

@webmaster: Multumesc frumos, o zi linistita!

krisstinnaPHONE
[18.11.22 12:36:32]
»

@mishu: Pentru cine punea doamna murături?

Care turiști foloseau bucătăria? Că doar nu se cazau in turnul cu slănină

Nu ne-ai spus cum au fost carnatii și slana. Trebuia să luați și usturoi, mergea la fix cu bucatele "furate"

Anul trecut, la Prejmer am urcat in camerele din jurul bisericii in speranța că voi găsi slană, n-am avut noroc, fiecare cămăruța era de fapt o "sală" de muzeu.

Să vă fie de bine!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.11.22 14:06:51]
»

@mishu: Bisericile fortificate din Transilvania au un farmec aparte, reprezintă o combinație reușită între un locaș de cult, o cetate de apărare, depozite de provizii și loc de socializare și desfășurare a evenimentelor sătești.

Cristianul de Sibiu are o biserică-cetate bine păstrată și deschis ă publicului vizitator. Am descoperit-o și noi prin 2015 (vezi impresii), atunci am urcat în turn și am văzut și orga

Amănunte interesante despre istoria localității și a obiectivelor turistice din sat, precum și expicații privind străzile cu numere romane găsiți pe următorul site web: traseutematic.comunacristian.ro.

Mulțumim pentru prezentare.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.11.22 14:13:49]
»

@krisstinna: Bună pare a fi fost slănina și cârnații păstrați într-un turn de piatră medieval!

Casa parohială din incinta fortificată oferă cazare în câteva camere și presupun că bucătăria de vară se adresează acelor turiști. Poate în prețul cazării se oferă acces și la Turnul Slăninii! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[18.11.22 15:59:13]
»

@krisstinna:

Care turiști foloseau bucătăria? Că doar nu se cazau in turnul cu slănină

, corect, desi pe timp de vara cred ca e racoare acolo, iar toamna-iarna, daca mai iei si o tuiculita ceva, cred ca te incalzesti . Bucataria aceea era de vara (avea si o placuta in exterior care spune asta), si exista turisti care vin sa se cazeze acolo vara, am inteles ca mai ales nemti.

Cum au fost carnatii? o bunatate, taiam dimineata la micul dejun, se mananca asa cruzi, sunt bine uscati si ca sa merg cu "aroganta" pana la capat, zilele astea a facut mama ceva untura si normal, au rezultat jumari, pe care le-a dat cu sare si apoi prin masina de tocat si am facut pasta de jumari, si sa vezi dimineata la micul dejun pusa pe paine si cu ceva ceapa, zic Doamne ajuta! ca lucrez de acasa . Stiu ca tu esti mai pe mancare light, dar asta e buna rau de tot. si daca am fost plecata in ultima vreme, mi-am adus niste bunataturi din targ si de la Valenii de Munte dar si de la Sibiu, asa ca micul dejun pare mai traditional.

La Prejmer am fost si noi in urma cu ceva ani, nu mai tin minte exact cum era, insa slanina nu am gasit deloc .

Multumesc de vizita, ecou si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[18.11.22 16:03:23]
»

@tata123 ????:

Bisericile fortificate din Transilvania au un farmec aparte, reprezintă o combinație reușită între un locaș de cult, o cetate de apărare, depozite de provizii și loc de socializare și desfășurare a evenimentelor sătești.

sumarul perfect, si asta arata inca o data buna lor organizare. Prin Cristian, am fi vrut sa ne mai plimbam, insa dupa ce am fost indrumati spre urmatorul obiectiv, pur si simplu am uitat, insa este atat de aproape de Sibiu, incat o sa mai ajungem pe acolo in mod sigur.

Am sa ma uit si pe link-ul indicat de tine, pentru care iti multumesc, sunt convinsa ca voi gasi lucruri minunate, multumesc si pentru vizita, ecou si aprecieri.

Cat despre accesul in Turnul Slaninii fara plata suplimentara a vizitarii, cred ca asa este , poate e chiar "All inclusive! "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Rodel
[19.11.22 21:48:35]
»

Cele câteva zile, puține, petrecute în Sibiu le-ai fructificat foarte bine, bucurându-te și de îmrejurimi. Cristian este cunoscut și prin numeroasele cuiburi de berze și grija față de ele. Turnuri ale slăninii se găsesc și în alte biserici fortificate, obiceiul acesta s-a perpetuat.

Felicitări pentru impresiile și pozele postate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[20.11.22 22:23:21]
»

@Rodel:

Cele câteva zile, puține, petrecute în Sibiu le-ai fructificat foarte bine, bucurându-te și de îmrejurimi.

am incercat sa vad cate ceva, nu am reusit insa chiar cat imi doream, insa tot a fost bine.

Turnuri ale slăninii se găsesc și în alte biserici fortificate, obiceiul acesta s-a perpetuat.

Am mai vazut intradevar si alte turnuri ale slaninii, insa aici chiar am gasit ceva, in celelalte nici miros nu mai era .

Multumesc pentru vizita, ecou si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica fortificată din Cristian:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061769008636475 sec
    ecranul dvs: 1 x 1