ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Constanţa
ÎNSCRIS: 10.07.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 3 MIN

Biserica Sf Nicolae din Densus

TIPĂREȘTE

Ajungand in Zona Hunedoara - Alba Iulia, mi-am dorit foarte mult sa fac o abatere din drumul nostru si sa vizitam Biserica Sf Nicolae din Densus. Mai auzim despre ea si dupa o scurta documentare online, am zis ca trebuie neaparat sa o vedem.

A fost mai greu sa ajungem la ea, pt ca in Romania indicatoarele sunt aproape inexistente. Ajungi la o rascruce si nu stii incotro s-o iei. Noroc cu telefonul si google maps ca altfel ne pierdeam sigur :)

In fine, ajungem in Densus si un satean amabil ne indica drumul spre biserica din piatra. Parcam masina in poarta cimitirului si o luam pe alee spre biserica. Nici nu am ajuns bine la ea si am apucat sa facem 2-3 poze din exterior ca apare si un batranel imbracat simplu, cu barba alba si privirea blanda. Se prezinta. Preotul bisericii.

Ne-a deschis biserica si ne-a invitat inauntru. Am stat de vorba cu el vreo ora si ceva si nu ne mai induram sa plecam. Ne-a explicat istoria bisericii, cum de 700 de ani au avut loc slujbe in permanenta si asta o transforma in cea mai veche biserica de piatra din Romania unde inca se mai tin slujbe saptamanal. Cum legenda spune ca ar fi construita din bucati de piatra aduse din ruinele cetatii Sarmisegetuza (dar ca nu s-a dovedit concret vreodata ca asa e, sunt doar legende). Cum se spune ca a fost ridicata in locul unui altar pagan roman inchinat zeului Marte, dar ca el crede ca e si mai veche de atat - de pe vremea dacilor, care il foloseau ca altar pt zeul Zamolxe.

In interior sunt vizibile intr-adevar inscriptii romane si pe unele icoane o sa vedeti ca sfintii au fetele sterse sau ochii scosi. Aceste insemne sunt de pe vremea cotropirilor turcesti.

Si ne povesteste cum erau romanii chinuiti si copiii luati de acasa si transformati in sclavi pt turci. Cum ungurii veneau si luau banii si granele si oamenii mureau de foame. Cum i se rupe sufletul cand vede in ziua de azi ca vindem tara pe nimic strainilor si stramosii nostri au luptat si si-au dat viata ca sa apere pamanturile astea. Cum clocoteste sangele in el cand vede ca in cetatea din Alba Iulia angajatii stau imbracati in portul unguresc, in locul celui romanesc. In loc sa vedem daci plimbandu-se pe strazile cetatii facand poze cu turistii noi vedem unguri. Pai de ce?? Nu suntem in tara noastra romaneasca? Nu la Alba Iulia s-a facut Marea Unire? De ce permitem asa jignire neamului romanesc?

Va spun sincer, se vedea pe chipul lui cat de mult sufera cand priveste neputincios cum tara le da voie strainilor sa vina sa ne cumpere pamanturile, fabricile si uzinele si ne vindem pe 2 lei, fara sa ne aducem aminte de stramosiu nostri si luptele purtate pt independenta.

A fost o placere sa stam de vorba cu el. Un om atat de simplu, dar atat de intelept si bun. Nu conteaza ca nu te-a vazut niciodata. Te primeste in curtea lui cu bratele deschise si iti raspunde la toate intrebarile.

Noi din pacate am ajuns undeva in cursul dupa-amiezii si nu am putut sa facem poze in interior. Trebuia neaparat cu blit, ori parintele ne-a rugat sa facem fara pt ca peretii si picturile sunt intr-un stadiu avansat de degeadare. Si atunci nu am mai facut deloc pt ca ieseau intunecate. Dar gasiti online o gramada de poze cu biserica.

Ceea ce vreau eu sa va spun e ca omul asta mi s-a parut painea lui Dumnezeu. Si discutia purtata cu el atat de iluminatoare. Am plecat incarcati de o energie pozitiva si cu sufletul mai curat parca. O persoana atat de speciala si atat de atasata de bisericuta lui din piatra :)

Lasand la o parte istoria impresionanta a bisericii, merg mult pe ideea ca omul sfinteste locul. Si omul asta cu siguranta aduce un plus de farmec acestei biserici.

Faceti un ocol din drumul vostru si mergeti pana la Densus. O sa vedeti ca e altceva;)


[fb]
---
Trimis de Adriana_B in 27.07.15 20:25:53
Validat / Publicat: 27.07.15 21:19:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SARMIZEGETUSA [HD].

VIZUALIZĂRI: 1195 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Adriana_B); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica Sf Nicolae Densus - exterior
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11900 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[28.07.15 14:31:28]
»

Acum aproximativ 20 de ani l-am cunoscut pe părintele paroh Alexandru Gherghel cel ce avea în grijă această biserică, pe atunci era un bărbat spre 50 de ani stimat şi apreciat de toată lumea din zonă cu care am vorbit, să fie oare aceeaşi persoană?

Dânsul a fost primul care după revoluţie a atras atenţia asupra acestui monument unic în Romănia, cheltuind timp şi bani din buzunarul propriu cu drumuri împărţite între Ministerul Turismului televiziuni şi patriarhie pentru mediatizarea şi pentru obţinerea de fonduri în vederea renovării acestui edificiu, lucru care s-a şi întămplat, câţiva ani buni biserica a fost înconjurată de schele pentru lucrări de curăţare şi refacere a acoperişului lucrările s-au terminat în anul 2005 bani au venit de la Ministerului Culturii şi Cultelor şi de la Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

În prezent Biserica din Densuş este în aşteptare pentru a fi inclusă pe lista patrimoniului UNESCO

În legătură cu originea şi provenienţa materialelor din care este construită, se pot face multe speculaţii, este clar că majoritatea pietrelor sunt de origine romană (după modul în care sunt şlefuite) este posibil ca o parte dintre acestea să provină de la Sarmisegetuza Ulpia Traiana care se află în apropiere, însă în zonă se află multe vestigii romane puţin mediatizate, la 30 m spre est de biserică se află ingropate urmele unei construcţii depistate în urma realizării unei hărţi folosind rezonanţa magnetică,

istoricul Aron Densuşianu afirma în 1864 că turnul bisericii se sprijină pe pilaştri ce serveau drept horn de evacuare a fumului din mausoleul generalului roman Longinus dovadă fiind piatra funerară încastrată în una dintre coloanele bisericii în care se specifică că a fost realizată la comanda soţiei acestui general, iar cu ocazia unor săpături sub biserică s-a descoperit un vas ceramic cu inscripţia ˝Koson˝ numele regelui dac ce a bătut propria monedă, fapt ce strijină teoria că de fapt în acest loc a existat un templu dacic închinat lui Zamolxe.

Nu ştiu cât de importante sunt toate acestea legate de origini, vechime, eu cred că este un monument fascinant care nu trebuie ratat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Adriana_BAUTOR REVIEW
[28.07.15 15:36:41]
»

@webmaster13 - Daaaaa! Dansul este si acum parinte la Biserica din Densus. Slujeste aici de foarte mult timp, parca asa spunea, ca de vreo 15-20 ani. Voiam sa fac si o poza cu domnia sa, dar mi-a fost jena sa il rog. Probabil ca nu m-ar fi refuzat, la cat este de amabil.

Foarte interesanta ipoteza cu pietrele romane. De fapt, toata povestea bisericii in sine este fascinanta!

Daca ajungeti prin zona, o sa dati tot de parintele Gherghel acolo

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Lucien
[28.09.16 13:57:02]
»

Este evident că mare parte din materialele din care este construită biserica (coloane, stâlpii din interior făcuți din altare romane, pietre scobite pentru aducțiunea apei, cei doi lei de pe acoperiș) provin nu din ”cetatea Sarmisegetuza” ci de la capitala Daciei post-Decebal, Ulpia Traiana Sarmisegetuza, aflată la vreo 10 km spre sud.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Adriana_B, Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica din Densuș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046241998672485 sec
    ecranul dvs: 1 x 1