GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nunta la castel (Castelul Haller si Cetatea Slimnic)
Poate doriti sa va casatoriti!
Poate v-ati gasit jumatatea, sau, in fine, procentul pe care l-ati visat o viata intreaga, si n-aveti unde sa faceti nunta, dar nu doriti o nunta oarecare ci una deosebita, ”la castel”…o puteti face la Castelul Haller din Cetatea de Balta sau la Cetatea din Slimnic!
Cetatea de Balta…
Cetatea de Balta e prima localitate din judetul Alba ce-o intalniti in cale, cand o porniti la drum pe DJ 107, pe traseul Tarnaveni-Cetatea de Balta-Blaj-Alba Iulia.
Legenda spune ca Boian si Cetatea de Balta erau doua dintre cetatile ctitorite de Stefan cel Mare, dar la fata locului, aflam altceva, tocmai de la preotul satului… ”... mhhhahhha, fosta-i lele... cetetea aceea din povesti, a lui Stefan, a disparut in ruine, a ramas doar cea de la Boian, castelul ce-l vedeti aici, castelul Haller, e pentru inchiriat…nunti, botezuri, mese festive”...
Da, stiam deja, “de acasa", de la niste amici, ca daca doresti sa organizezi o masa festiva, un botez, o intalnire cu colegii de clasa din generatia ta, o sindrofie sau chiar o nunta, te poti programa la o adresa de “e. mail” ce-o gasesti pe internet si vei dispune de toate serviciile necesare.
Iata ce gasiti pe Internet despre cele doua cetati...
“Dupa 1989, castelul este retrocedat familiei Haller care il vinde mai departe familiei Necsulescu, proprietarii domeniului viticol Jidvei. Functioneaza in continuare o perioada ca sectie de sampanizare dupa care, in 2003, incep lucrarile de restaurare si reamenajare a ansamblului castelului, pentru o destinatie mai apropiata celei initiale.
In prezent, castelul este imaginea, “brandul”, Jidvei-ului. Ansamblul este proprietate privata, dar se poate vizita la cerere, pentru grupuri organizate. Proprietarii continua lucrarile de restaurare, doar pivnita si parterul, fiind finalizate. Cladirile pastreaza atat principalele elemente arthitecturale renascentiste cat si o parte din cele baroce. S- au adaugat diverse decoratiuni ce ofera un aer medieval. Interiorul castelului ofera o experienta artistica eclectica, in urma careia vizitatorul poate simti evolutia de patru secole a acestei cladiri: de la boltile si ancadramentele renascentiste, la elementele baroce si pana la gresia moderna sau replicile moderne ale unor armuri medievale”.
Daca doriti sa vizitati Castelul Bethlen - Haller din Cetatea de Balta si doriti mai multe informatii si date de contact, scrieti la monumenteuitate@gmail.com.
Pe noi, la castelul Haller ne-a intampinat o femeie simpatica, “o paznica”, ce s-a pus de-a curmezisul portii de la intrare si ne-a zis, pe un ton politicos... ”no photos... no enter... no, no, no... nu stiu nimic, n-am voie, nu se poate... cititi ce scrie pe panou... bye, bye”... dar prin sat am aflat apoi, cam tot ce ne-a interesat despre acest frumos castel. Am reusit sa fotografiez minunata cladire “in intregime”, cu "zumu" de le vreo 2 km departare, de aproape, e imposibil, e prea mare. Apoi am plecat in celalalt capat al satului, unde stiam ca exista o “saratura” (cateva balti cu namol+apa sarata)... acolo ne-am si “impotmolit” pana la amiaza si ne-am balacit ca porcii de Bazna sau Mangalita, nu-mi mai amintesc precis, care dintre ei...
Reumaticii ce ajung pe-acolo pot gasi un namol fin, de buna calitate si tricolor, negru, gri si roscat... iar pe sateni o sa-i “doara-n cot” dac-o sa luati namol si “pentru acasa”, caci sunt multe saraturi pe-aici, intre Cetatea de Balta, Boian si Bazna...
Cetatea Slimnic
Localitatea Slimnic se afla situata pe DN 14, intre Medias si Sibiu, la 18 km de Sibiu. Pe locul actualei cetati, a existat o fortificatie, o cetate taranesca, ceva mai mica, atestata documentar inca din anul 1342. Aceasta a fost ridicata in intregime din caramida, zidurile exterioare fiind sprijinite de contraforti in trepte. In vremuri de demult, in jurul cetatii se afla un codru des “de nepatruns”, un loc ideal de adapost pentru haiduci. Ceva de genul padurii din Sherwood, in care se ascundea Robin Hood. Cetatea a fost asediata de mai multe ori, a fost cucerita de Ioan Zapolya in anul 1529, in ciuda faptului ca cetatea fusese intens “sponsorizata” si aprovizionata de orasul Sibiu cu alimente, materiale de constructie, bombarde, archebuze si praf de pusca. Apoi cetatea a fost cucerita de Moise Secuiul in 1602, iar mai apoi, asediata de turci in anul 1658 si incendiata in anul1706 de armata lui Francisc Rakoczi al II-lea. In final a fost bombardata si “aruncata in aer” de austrieci, precum o alta cetate de-a lui Rakoczi, ce de la Gurghiu. Chiar si asa insa, imbracata doar “in ruine”, ea a servit obstii locale, taranii isi tineau pe-aici proviziile si se ingrijeau de buna intretinere a ei. Ingrijita de tarani, si cetatea Slimnic, este, asadar, tot o “cetate taranesca”, precum sunt multe altele, pe-aici, prin Transilvania.
In secolul al XVIII-lea cetatea este parasita si paraginita.
Lucrari de reparatii si conservare s-au facut de-abia prin anul 1959 si in prezent, gratie unor fundatii si persoane particulare.
Noi am ajuns la Slimnic, exact cand se pregatea “o nunta la castel”…cativa tineri, transportau intreaga recuzita necesara nuntii intr-un cort instalat in interiorul cetatii…”Cati nuntasi vor fii? ... ”Ohoo, peste 200” ni s-a raspuns... ”Pe noi ne primiti? ”…"Da, desigur, cu draga inima, veniti deseara pe la ora 20, cand incepe nunta! ”…
Am, vizitat ruinele, in parte renovate. Cetatea e inca frumoasa, “se tine bine”, te impresioneaza, chiar si asa pe jumatate daramata…”ruine mute te privesc dintre-ale trecutului taceri, imprastiind in preajma, un aer de demult apuse primaveri”…
Apoi, am luat-o spre Ocna Sibiului, caci vara e “in toi”, e cald si mai avem destul timp ca sa ne balacim intr-unul din cele 14 lacuri ale sale…
Dar, asta, va fi o alta poveste…
Dorgo
@Web, te rog videoclipul http://www.youtube.com/watch? v=ZzLyKVeyZcQ... mersi!
Trimis de dorgo in 15.07.12 08:07:02
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE LOCURI]. A mai fost în/la: cam peste tot
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Web, poate ca review-ul ar trebui mai degraba incadrat la "Descopera Transilvania"
Mutat, la reorganizare, in rubrica "Alte biserici/cetati fortificate din Transilvania" (deja existenta pe site)
@dorgo
Constat că în ultimul timp îţi petreci concediile sau zilele libere pe la noi, nu mai pleci în "ţările calde".
Cauza e criza, patriotismul, sau altceva?
Lăsând gluma de-o parte, informaţiile pe care ni le-ai oferit sunt foarte interesante şi, probabil, cunoscute de foarte puţini. Mulţumesc pentru ele!
În altă ordine de idei, comentând una din fotografii, spui aşa:
”Cetatea ar putea fi şi gazda unei întâlniri AFA
Eu unul aştept cu nerăbdare organizarea unei întâlniri AFA acolo şi probabil, ca mine ar fi mulţi alţii. Te ocupi tu de asta?
@Costi... da, ma interesez deocamdata de pret, prin telefon, dar sa stii ca e cam scump, e-o locatie de lux, vinul Jidvei insa e grozav, daca insa pretul ni se pare prohibitiv, avem varianta B, "la cort", vreau sa zic la "cortul de 200 de persoane de la cetatea Slimnic"...
La Cetatea de Balta, avem si avantajul unei balti sarate, neamenajate, (urmeaza review) unde poti face o baie gratis chiar si-n februarie (cand se organizeaza de obicei intalnirile AFA), apa sarata nu ingheata nicioadata... sau, pentru cei mai frigurosi, Baile Bazna sunt aproape, (lux), acolo e cald si bine si scump (28 de lei o baie)... voi reveni cu amanunte...
@Dorgo
Ma bucur ca ai rezolvat "problema durerilor" pentru inca un an de acum in colo. Cand ti se temina provizia de namol, da fuguta la un magazin naturist, cumpara 1 kg, de argila si unul de sare de bazna si uite-asa o duci din an in an.
@Costi...
1. -De ce scriu mai mult despre tara noastra?
"Cauza e criza, patriotismul, sau altceva? " ma intrebi...
Raspuns... Toate trei la un loc...
De ce ritmul nu m-abate cu ispita-i de la trebi?
De ce dorm, îngrămădite între galbenele file,
Iambii suitori, troheii, săltăreţele dactile?
Dacă tu ştiai problema astei vieţi cu care lupt,
Ai vedea că am cuvinte pana chiar să o fi rupt
Sa nu mergi niciodata in regim de "single" nicaieri, prin Grecia, mai treaca-mearga dar in Bulgaria, dupa 8 zile mi se facuse un dor de taraaaa, ca intr-a noua zi m-am si intors acasa... lasand doua zile de "all inclusiv" cadou la bulgari...
2. - am tot dat azi telefoane la Bucuresti la cei ce se ocupa de Cetatea de Balta... nu raspunde nimeni, perioada de concedii... cred c-o sa va scriu numai despre "balta", lasam deocamdata cetatea "balta"...
Ei da, ăsta-i @dorgo ăl de-mi place, nu celălalt care era tare supărat pe toţi şi pe toate...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Biserici Fortificate situate in zona Sibiului — scris în 15.10.22 de cristisch2003 din BUZăU - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Sărbătoarea Mărului la Conacul Apafi - Mălâncrav — scris în 19.11.19 de elise din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2018 Biserica Fortificată din Alma Vii și muzeul său — scris în 12.07.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- May.2018 Biserica fortificată din Mălâncrav și Conacul Apafi — scris în 07.07.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- May.2018 Biserica evanghelică fortificată Valea Viilor — scris în 18.06.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 O zi prin centrul țării — scris în 22.08.16 de ams din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Printre dealuri in Transilvania, in cautarea satelor sasesti cu biserici fortificate — scris în 11.07.16 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ