ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Abaţia Cârţa - sau pe urmele colegilor AFA

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

De fapt chiar colegii de pe AFA m-au facut sa fac duminica trecuta o excursie doar pentru acest obiectiv. Si degeaba am circulat de X ori pe drumul european E68, degeaba stiam ca la 3 km de circulat pe DJ105D dam de o manastire, pana nu am vazut impresiile personale postate de catre colegi nu am remarcat acest loc. Dar fotografiile si ultimele 2 articole din acest an (costy69 care a fost primavara si traian. leuca care a fost toamna) m-au convins si mi-am zis de ce sa nu fie si un articol de iarna...

Acest articol al 11. lea despre Abatia Cisterciana din Carta, probabil Va ganditi ca va fi un copypaste, nu este chiar asa, fiecare percepe un obiectiv turistic altfel, si il descrie in felul lui. Si chiar nu imi dau seama cat de util mai poate fi dupa ce colegii l-au descris in amanunte.

Dar multumesc colegilor ca mi-au atras atentia prin impresiile si fotografiile lor ca acest loc incarcat cu o istorie de peste 800 de ani exista atat de aproape de domiciliul meu (46 km) din Sibiu. Dar nici de Brasov (cca 100km) si nici de drumul DN7C Transfagarasan nu este departe.

Dupa ce am intrat pe DJ105D asfaltat (acum cativa ani era drum de pamant) dupa cca 3km de circulat intram in comuna, cativa brazi inalti plantati pe stanga fac umbra drumului chiar si iarna. Trecem peste calea ferata Brasov-Sibiu, iar in dreapta zarim minuscula halta, in care asteapta cativa calatori. Urmeaza cateva intersectii dar nicaieri nu gasim un indicator catre obiectivul turistic. Totusi este usor de gasit pe drumul principal bine intretinut (de fapt si casele arata bine) al comunei, dupa inca vreo 2 km (drum pe care observam pe partea stanga biserica ortodoxa zidita in 1948 construita in stil bizantin) pe partea dreapta a drumului observam minunatia de 800 de ani ramasa in picioare.

Am folosit parcarea din stanga drumului (unde mai erau parcate cca 10 masini (placutele de inmatriculare aratau initialele diferitelor colturi ale tarii), am admirat parculetul amenajat si bine ingrijit din comuna, si am inceput sa fac foto inca de afara neavand rabdarea sa ajung inauntru. Dupa ce am platit cei 10 ron pentru 2 adulti la o doamna care statea la poarta (pt copil nu a dorit sa mai ia cei 2,5 ron) am intrat in curtea dinspre fatada fostei abatii. Stiind cate ceva si inainte de vizita am dat de panourile informative si mi-am reimprospatat memoria.

Asa am aflat ca acest asezamant unic din Romania a fost construit in 1200, iar la inceput a fost din lemn, cativa zeci de ani mai tarziu au inceput sa foloseasca piatra, material care s-a folosit redand forma pe care o vedem astazi.

Stilul arhitectural al acestei manastiri cisterciene este gotic-romanic tarziu. Calugarii cistercieni au venit din Franta din tara in care s-a infiintat acest ordin calugaresc. Prima data s-au stabilit in Igris judetul Timisoara unde au construit o manastire, lacas care a fost distrus de tatari si nereconstruit. Calugarii scapati cu viata dupa invazia tatara au venit aici in Tara Fagarasului si au construit abatia. Nici acesta nu a scapat de atacurile turcilor. S-a inchis in secolul 15, s-au facut renovari dar lucrari de intretinere au avut loc si in secolul 19, precum si constructia bisericii care este folosita in prezent de catre comunitatea evanghelica.

Din toata manastirea zidul fatadei m-a impresionat cel mai mult, cu elementele gotice deasupra intrarii precum si gaura rotunda imensa care in trecut a fost fereastra de pe fatada manastirii.

Iar turnul de observare/clopotnita de langa fatada a fost preferat atat mie cat si baiatului meu spre disperarea sotiei care nu a fost prea incantata sa urce pe treptele de piatra (mai sus din lemn) inguste si abrupte in turnul in care abia puteai vedea unde calci. Iar daca intalnesti alti turisti care coboara trebuie sa te faci subtire altfel nu incape nici cel care urca nici cel care coboara (mai greu la mine deoarece ma apropiu ca si greutate de cifra cu 2 zerouri)

Iar cireasa de pe tort este gainatul de porumbei gasit in turn murdarirea cu acesta se poate evita cu grija. Fara sa vrem si sa avem voie putem trage si de clopote ceea ce s-a si intamplat. Privelistea vazuta de sus merita efortul, se observa imediat forma fostei manastiri, iar dupa ce am vazut si macheta vom sti fiecare zid unde a fost construit. Pe timp senin se vad culmile inzapezite a muntilor Fagaras de la Vf. Suru pana la Piatra Craiului. Dupa foto/film obligatoriu am inceput coborarea si am ajuns teferi pana jos (doar o singura data am dat cu capul intr-o grinda)

Fosta incinta a manastirii care a fost acoperita, acum este o curte interioara dar si cimitirul unor soldati germani din primul razboi mondial inhumati aici. Din curte am intrat in biserica comunitatii evanghelice. Este o biserica fara prea mult decor ca orice alta biserica evanghelica, altarul iasa in evidenta cu picturile (Isus rastignit) si statuile (Petru si Pavel). Daca afara in curte erau inhumati mortii din primul razboi mondial, in interior se vede o placa cu numele celor decedati si deportati in al doilea razboi mondial.

Din punct de vedere muzical am vazut 2 orgi aici, am citit ca sint foarte vechi din anii 1800. Jos langa banci am vazut o orga mai mica, claviatura este acoperita cu un capac de lemn, l-am descoperit putin cu ajutorul baiatului si ne-am uitat la clape. Orga de sus este mai mare si am ajuns acolo pe niste scari de lemn. Acesta parea functional am gasit note deasupra claviaturii.

Iesirea in fosta curte interioara a manastirii se face pe unde am intrat si se ia la dreapta de la fatada veche. Cunoscand deja macheta fostei manastiri ne-am dat seama ca fosta curte a manastirii era inconjurata de cladiri si ziduri. Astazi doar un singur zid mai bine conservat se vede in partea nordica, in partea vestica se afla biserica de unde tocmai am iesit, in partea estica se afla casa parohiala, iar in partea sudica nu mai este nimic. Cu ocazia vizitarii acestui zid mai bine conservat se mai vad locurile unde au fost diferite incaperi, sali (dormitor, biblioteca, etc)

Un punct de informare turistica am gasit inconjurand biserica dinspre curte. Aici sint si toaletele care impreuna cu terasa si restaurantul precum si micul muzeu amenajat erau incuiate. Pe latura vestica am gasit alte ruine construite din piatra in acel stil arhitectural gotic+romanic tarziu. Aici un burlan defect lasa apa de la zapada topita de pe acoperis sa curga peste zidurile de 800 ani. Pacat, asa se degradeaza intr-un ritm accelerat, si doar in 2013 a fost totul renovat si pus in valoare cu ajutorul unor fonduri europene.

Locuri de cazare si de luat masa nu am observat pe drum, cele mai apropiate sint la intersectia DN1 cu DN7C (Transfagarasan) Recomand vizita abatiei celor care circula pe DN1 contra costului de 5ron+3 km.

Rog WM sa ataseze la inceput, multumesc.

youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 12.12.16 23:48:47
Validat / Publicat: 13.12.16 09:11:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂRȚIȘOARA.

VIZUALIZĂRI: 1429 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Fatada Abatiei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[13.12.16 06:19:58]
»

@AZE:

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.12.16 14:24:50]
»

@AZE: Apropo de chestia referitoare la copy/paste atunci când scriem un articol despre un obiectiv care a mai fost prezentat pe site - și eu consider că fiecare detaliază în felul său și că are propriile trăiri pe care le împărtășește și celorlalți. Eu am lecturat cu plăcere și articole scrise despre un obiectiv, la puțin timp după ce eu am prezentat același obiectiv și de fiecare dată am identificat amănunte diferite, precum și unele completări interesante.

În plus, articole care reiau din când în când prezentarea unui anumit loc au rolul de a ne reaminti despre obiectivul/zona/hotelul/restaurantul respectiv. Nu se știe când îți poate folosi o astfel de informație.

În ceea ce privește prezentul articol (bine scris, la fel ca multe altele ale autorului), îmi place atât prezentarea obiectivului, cât și acele fotografii în care se poate observa silueta munților Făgăraș în prag de iarnă.

Felicitări pentru articol, l-am lecturat cu plăcere!

AZEAUTOR REVIEW
[13.12.16 21:41:52]
»

@Crazy_Mouse: Multumesc, in ultimele 2 fotografii (P 49 si P50) se vad mai bine muntii Fagaras, au fost facute langa acelasi drum judetean care duce spre Carta la intoarcere. In P 50 undeva in centru se vede Varful Moldoveanu (cu Vf Vistea Mare in fata) cele doua varfuri formeaza un trapez daca ne uitam din lateral, un trapez care este crapat in doua (traseul de pe Vistea Mare spre Vf Moldoveanu duce prin acea crapatura, zona este periculoasa, sint cateva lanturi de care se pot tine turistii) Pe varful Moldoveanu (2244m) era drapelul Romaniei si o cruce din metal.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[14.12.16 11:07:19]
»

@AZE: Complexul Cistercian de la Cârța - cel mai estic bastion al cistercienilor din Europa - are caracter de unicat în România. Un monument unicat care este vizitabil, este îngrijit, promovat și pus în valoare (în comparative cu alt monument unicat despre care a scris @Pepsi70 recent: bisericuțele de cretă de la Basarabi-Murfatlar). Deși o parte considerabilă a abației cisterciene se află în ruine, aceste fragmente de ziduri sunt impunătoare, mărețe - în arhitectura lor găsim dovada trecerii de la stilul romanic la cel gotic. Faptul că se permite încă urcarea în turnul clopotniței este un mare atu pentru turiști.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[15.12.16 16:36:00]
»

@AZE: Incep cu o gluma, lipseste un articol despre acest loc vizitat vara din moment ce tu ai fost iarna, @costy69 primavara iar @traian. leuca toamna .

iat @Crazy-Mouse are mare dreptate cand spune ca fiecare vede locurile in altfel si povesteste altfel. Da, datele istorice si personajele nu se schimba, povestea imbraca insa de fiecare data alta haina.

Iar pozele atata timp cat nu vor exista locuri fixe, care sa fie marcate si sa spuna, "faci poza doar de aici" vor fi intotdeauna diferite, si chiar si in aceasta situatie absurd trecuta de mine.

Revenind la articolul tau pe langa informatiile oferite, mai are o mare calitate, este insotit de poze minunate.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[21.12.16 16:51:36]
»

@mishu: Corect, lipsește articolul de vară din 2016. Deoarece în alți ani s-a scris si vara. Egal, important este ca obiectivul turistic este pus în valoare. Și așa cum am menționat multe obiective sint puse în valoare de către colegii AFA. Abația de la Carta nu este singurul obiectiv turistic cu un potențial descoperit prin intermediul colegilor. Așa se dovedește super utilitatea site-ului AFA atat pentru colegi cât și alți internauți care accesează căutând ceva interesant in zonele pe care le vizitează.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
raduluigi
[16.11.17 21:58:44]
»

@AZE: Sarut mana, sa traitz. Asa adauga la cele scrise mai sus faptul ca eu am vizitat locul in aceasta vara (2017) unde am facut niste poze fermecatoare, pentru ca altfel arata vara. Si la restaurantul din curte am mancat un pastrav superb, pregatit in timpul pe care l-am petrecut vizitand. Mancarea este la fel de buna insa mult mai ieftina decat la pastravaria Balota unde se duc toti... si raman cu buza umflata (mizerie, aglomeratie, muzica, etc). Si in plus, alta chestie este sa stai la umbreluta, in curtea abatiei. Vad ca nu a scris nimeni un rand despre muzeul abatiei. NU l-a vizitat nimeni???

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mishu, raduluigi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂAbația Cisterciană Cârța [Cârța]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06646203994751 sec
    ecranul dvs: 1 x 1