ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 22.04.14
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
NOV-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Abatia Cisterciana de la CARTA

TIPĂREȘTE

Articole despre aceasta am vazut ca s-au mai scris, de aceea nu am pretentia ca voi veni cu noutati, ci doar cu cateva ganduri personale. Am trecut de multe ori in drumurile noastre spre Sibiu pe langa indicatorul ce ne indruma spre Abatia de la Carta, dar niciodata nu am ajuns acolo, pana intr-o zi cand in excursie de la scoala ne-am oprit aici, unde am descoperit un loc linistit, ingrijit de un pastor deosebit cu respect pentru oameni si traditii.

Abatia Cisterciana sau atat cat a mai ramas din ea este un loc frumos cu o poveste ce incepe demult si rezista peste timp bucurandu-ne sufletul si incantandu-ne privirea: zidul vechi de la intrare aminteste de simplitatea celor care au construit-o (calugarii cistercieni, un ordin extrem de auster ai carui membrii nu aveau voie sa foloseasca focul pentru a se incalzi, iar timpul si-l petreceau in mare parte in post si rugaciune) in stil gotic, dar cu amprenta lor specifica ce se observa in interiorul manastirii (ferestrele lobate- amanunt aflat de la d-nul prof. de istorie).

Trecand de intrare patrundem intr-o curte micuta si bine ingrijita in care de afla cateva morminte ridicate in cinstea unor ostasi germani cazuti in primul razboi mondial, vegheati de statuia lui Roland, un cavaler german despre care legenda spune ca a luptat importiva necrediinciosilor; de asemnea in curte se mai afla cateva obiecte vechi a caror poveste o putem afla de la pastorul comunitatii.

Mergand pe aleia pietruita ajungem la intrarea in manastire, unde preotul ne deschide usa spunandu-ne vechea vorba a calugarilor de atunci: „Porta aperto, cor magis” (Poarta e deschisa, inima si mai mult) si... o descoperim: inalta, alba cu un altar frumos, cu bancute si carti pentru enoriasi, pentru ca aici inca se tin slujbe.

Pentru ca nu este incalzita slujbele se muta in anotimpul rece in casa parohiala. Putem admira si o orga veche facuta de un mester din Sibiu si una ceva mai noua care la care se mai poate canta. Am ascultat si cateva povesti despre istoria bisericii si importanta ei pentru comunitate; aici se adunau satenii cand erau atacati de turci, usa joasa si ingusta de la intrarea in biserica avea ca scop protejarea femeilor din sat de acestia. Barbatii puternici stateau in apropierea intrarii si cei ce reuseau sa intre erau loviti cu palosul si ucisi, iar fetele si femeile aflate mai in fata reuseau sa fie astfel salvate.

O alta istorie draguta, dar trista in acelasi timp este cea a amvonului bisericii: cel vechi din lemn pictat se afla depozitat intr-o anexa fiind inlocuit de fostul preot cu unul mai simplu si cu mai putine trepte, pe motiv ca celalalt avea o inclinatie prea mare si era dificil de urcat, preotul fiind in varsta si destul de corpolent. Aceasta schimbare a afectat si vechea strana a bisericii, care a fost taiata pentru a se putea monta amvonul, fapt ce arata ca uneori primeaza confortul personal si nu pastrarea trecutului. Intrarea la Abatie este 5 lei si daca nu este deschisa se poate suna la numerele de telefon afisate la poarta si pastorul vine cu cheia si explicatiile sale presarate cu glume.

Revenind in curte am urcat in turnul din curte pentru a ne delecta cu privelistea satului Carta intr-o zi de toamna si am plecat apoi mai departe cu promisiunea ca voi reveni si-n alt anotimp, pentru ca tare mi-a placut locul si linistea de aici.


[fb]
---
Trimis de Gabi Georgeta in 10.11.15 20:43:04
Validat / Publicat: 10.11.15 21:58:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂRȚIȘOARA.

VIZUALIZĂRI: 1449 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Gabi Georgeta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 o zi de noiembrie la Abatia Cisterciana Carta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster21
[10.11.15 21:56:18]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

---

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar ilustra perfect textul, fiind mai mult decât binevenite. Sunt întotdeauna căutate şi apreciate de cititorii interesaţi în această destinaţie...
Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew.php?id=18101

tata123 🔱
[11.11.15 14:39:24]
»

@Gabi Georgeta - Ruine impresionante, un peisaj interesant asupra satului ce se poate observa din turnul abației, încredere afișată de cei care administrează biserica (am primit cheile pentru a descuia incinta și biserica, fără a fi însoțiți de cineva, fiind rugați să încuiem și să returnăm cheile după vizită), portalul ce încă rezistă la intrare - fosta abație cisterciană de la Cârța trebuie inclusă pe lista obiectivelor „de vizitat” în zonă.

Așteptăm câteva fotografii de toamnă de la fața locului.

zlatna
[11.11.15 22:03:28]
»

Am trecut si noi de multe ori prin Carta dar niciodata nu ne-am abatut spre manastire, dar citind articolul dumneavoastra cu prima ocazie cand o sa mai trecem prin Carta o sa vizitam acest obiectiv turistic chiar daca este in parte ruinat, si cum zice si tata123 obiectivul trebuie inclus pe lista obiectivelor "de vizitat " din zona.

Va doresc cat mai multe calatorii placute.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂAbația Cisterciană Cârța [Cârța]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.17353487014771 sec
    ecranul dvs: 1 x 1