ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.08.2013
DE Xla
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.08.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Abatia cisterciana de la Cârţa - istorie, legenda si mister

Ilustrație video-muzicală
ERA - Voice of Gaia


TIPĂREȘTE

Undeva in minunatul taram transilvanean, in tara Fagarsului la vreo 50 de km de Sibiu mergand spre Brasov poti face stanga si dupa inca vreo 2 km prin satul Carta ajungi in fata unui loc straniu, loc despre care probabil nu ai auzit prea multe dar care pare a ascunde multe secrete si iti starneste curiozitatea...

Intri pe poarta si te uimeste linistea si pustietatea, pare a fi un loc parasit...

Dar cum sa fie parasit cand iarba este tunsa, arbustii sunt taiati la linie, curatenia este exemplara... ? rar mi-a fost dat sa vad un loc atat de bine intretinut...

Dupa ce ne plimabm nestingheriti vreo 10 minute prin curtea manastarii zarim preotul si mergem spre el sa ii sa ii cerem cateva informatii.

Aflam ca manastirea se poate vizita contra unui bilet cu pretul de 4 lei si surpriza primim cheia manastirii si ne spune sa venim sa o inapoiem la sfarsit.

Plimbarea prin ansamblului manastirii de unii singuri are un farmec aparte, fiecare loc pare ca ascunde un secret si vrea sa ne spuna ceva.

Vizitam intai interiorul unde ne uimeste orga, altarul frumos decorat apoi privelistea din turnul clopotnitei merita tot efortul de a urca scarile inguste iar imaginea mormintelor calugarilor cistercieni ce se odihnesc in curtea manastirii vazuta de la inaltime te cam pune pe ganduri... Oare e adevarat ca acest loc ar fi bantuit si fantomele lor salasluiesc inca prin aceste locuri?

E greu de crezut ca acest loc este atat de bine ingrijit si arata atat de frumos dar in acelasi timp pare ca nu este locuit de nici o fiinta omeneasca, cred ca este exmplul clasic despre cum un om sfinteste locul si devotamentul si daruirea sa fac lucruri magice.

Despre manastire am aflat ca este atestata in 1202 si este construita din ordinul calugarilor cistercieni, raspanditi in principal in Franta.

Cistercieni sunt infiintati ca ordin in jurul anului 1100 în Franta, de calugarii din ordinul Benedict; calugarii cistercieni s-au obligat sa respecte regula orat et laborat (roaga-te si munceste) si de asemenea sa respecte cele trei juraminte stricte: castitatea, saracia si ascultarea.

Cistercienii au cladit in Romania doua ansambluri monahale: unul la Timis (distrus in intregime pana in zilele noastre) si cel de la Carta.

Abatia de la Carta a fost un centru prosper si important pentru istoria si economia locului dar viata calugarilor era foarte grea si austera.

Abatia a suferit de-a lungul timpului multe atacuri si urmarile lor au lasat semne adanci in zidurile cetatii.

Istorisirile despre aceste locuri sunt foarte frumoase si chiar va recomand sa le cititi pe internet.

De asemenea sunt si legende (cum ca ar exista un tunel sapat de calugari ce duce de sub altar pana in valea Oltului sau ca locul ar fi bantuit si s-ar produce fenomene paranormale) dar pana acum nu s-au gasit dovezi concrete si raman doar povesti...

Dar pe langa toata istoria locului, pe langa aceste legende mai mult sau mai putin credebile ramane senzatia pe care o simti acolo: teama, un sentiment ciudat, impresia ca cineva te urmareste tot timpul si ca fiecare loc ascunde un mister.

La sfarsit cand am mers sa ii inapoiem cheia preotului am avut placuta surpriza de a ne conduce spre iesire si de a povesti cate ceva. Am descoperit un om pe cat de maret fizic pe atat de maret si spiritual, foarte cumsecade, ingaduitor care povesteste cu mult har si drag despre locul pe care il slujeste si ingrijeste cu sfintenie de 16 ani incoace.

Mai departe las pozele sa vorbesca de la sine si daca v-au starnit interesul va recomand sa faceti o scurta oprire la Carta sa simtiti aerul sau mistic si apoi sa va intrebati: oare e ce acolo? istorie, legenda, mister...


[fb]
---
Trimis de Xla in 10.08.13 21:56:29
Validat / Publicat: 10.08.13 23:03:10
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 16260 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Xla); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 De aici am simtit ca am ajuns intr-un loc special
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[10.08.13 23:47:33]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

XlaAUTOR REVIEW
[10.08.13 23:53:40]
»

@webmaster13: Multumesc pentru ilustratia muzicala, este foarte potrivita.

adryana
[11.08.13 08:55:47]
»

@xla, imi place cum scrii, cum gandesti, ai un stil aparte. Insa este o problema la fotografiile articolelor tale, de ex si acesta are pozele intoarse, nu stiu ce se intampla si de ce. Cu toate acestea pozele sunt frumoase si te felicit pentru articole.

XlaAUTOR REVIEW
[11.08.13 10:00:22]
»

@adryana: Multumesc frumos pentru apreciere dar legat de poze nici eu nu stiu ce se intampla, inteleg ca nu ar fi o problema de incarcare a lor...

webmaster15
[11.08.13 10:08:59]
»

@adryana & @xla

Cu fotografiile este o problemă tehnică, nu intru aici în detalii, este vorba de "memoria cache" a sistemului. După un interval de timp, totul intră în normal (de ex., @adryana, la celălalt set, unde ai ridicat această problemă, dacă aveai curiozitatea să verifici, ai fi observat că pozele sunt ok., acum).

În concluzie, fotografiile încărcate de useri "întoarse/rotite/etc. ", vor fi vizibile aşa, o perioadă variabilă de timp, până la schimbarea/actualizarea memoriei cache a sistemului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.02.14 18:58:34]
»

@Xla:

... privelistea din turnul clopotnitei merita tot efortul de a urca scarile inguste iar imaginea mormintelor calugarilor cistercieni ce se odihnesc in curtea manastirii vazuta de la inaltime te cam pune pe ganduri...

Din păcate, mă văd nevoit să destram farmecul povestirii, de dragul adevărului istoric: în micul cimitir din interiorul navei fostei mânăstiri stau să doarmă somnul de veci trupurile câtorva ostași germani ce au fost răpuși pe acest meleaguri, prin 1916...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[19.02.15 16:24:40]
»

Mutat în rubrica "Abația Cisterciană Cârța [Cârța, SB], SIBIU" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, Xla
Alte impresii din această RUBRICĂAbația Cisterciană Cârța [Cârța]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055593013763428 sec
    ecranul dvs: 1 x 1