Solicitare CMR / TURCIA - BOSFOR-DARDANELE

Istanbul pe cont propriu

Trimisă în 06.03.13 14:03
autor RodelPR [Sibiu]
» VIZUALIZĂRI: 6018

Intentionez sa fac o excursie de 3-4 zile in Istanbul, fara sa apelez la serviciile unei agentii de turism. Plecarea va fi cu avionul, cazare la hotel cu mic dejun.

Stiu ce obiective sunt de vizitat, dar pun o intrebare: este greu sa te descurci in Istanbul fara ghid?

Precizez ca n-am mai fost in Turcia. Orice informatie imi va fi utila.



Răspunsuri

NicuPR5r[06.03.13 15:18]

Am fost la Istanbul pe cont propriu si in general prefer vacantele pe cont propriu fiinca eu fac programul nu altcineva.

Una e sa te duca cineva sa vezi ceva si sa spuna... hai mai departe... si alta e sa mergi de capul tau si sa stai unde vrei si cit vrei.

Cu descurcatul nu e nici o problema, sa ai in primul rind dolari si pe urma euro si cardul care nu conteaza de care e in lei sau in euro sau dolari.

Daca spui ca esti din Romania e de bine nu ca si cind te duci mai spre vest unde se uita altfel la tine.

La magazinele mari plateste cu cardul si in celelalte locuri cu lire turcesti, o sa gasesti acolo cele mai multe bancomate, asa ceva si asa multe in un loc rar vei vedea in alta parte.

ca si ceva idei daca tot ajungi acolo

In afara ce ai planificat sa vezi dute seara in zona Beyoglu pe bulevard (dar seara) sa vezi spectacolul strazii, dute undeva cu vaporul (fery) nu contezxa unde si oricum nu o sa vezi tot ce ti-ai propus.

Nu rata seara... Beyoglu... care e un bulevard unde se aduna lumea si acolo mergi si la masa, bar etc dar sa fie seara si no sa uiti Istanbulul.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

vasilicaSR7r[06.03.13 15:27]

Nicidecum!

Turcii, cel puţin cei din Istanbul, mi s-au părut cei mai prietenoşi şi civilizaţi locuitori ai unei mari metropole. Te vei descurca perfect cu oleacă de engleză şi să nu-ţi fie de mirare dacă prin bazar sau alte artere comerciale vei fi întâmpinat şi cu vorbe româneşti. Negustorii lor nu se lasă până nu-ţi află originea şi ca semn de respect şi atenţie, îţi adresează un "bun venit" în limba natală. Plus, Hagi, Mutu.

Altfel, dacă ai o hartă a oraşului, vei găsi uşor toate obiectivele turisitice sau diverse străzi.

În restaurante am găsit mereu meniuri în engleză şi de multe ori cu poze edificatoare.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (2 voturi)

ChloeSE2r[06.03.13 15:53]

Nu-ti fa griji!

Istanbul este un oras prietenos si prietenos cu turistii

DAca stii putina engleza, te vei descurca fara probleme; toti sunt vorbitori de engleza, obiectivele turistice sunt semnalizate; daca ai o harta, te vei descurca fara probleme.

Poti citi mai multe pe review-ul meu (vezi impresii - vezi impresii) de la topicul aferent

Mini-vacanta placuta!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

joopsSV1r[06.03.13 18:20]

Istanbul este un oras superb. Te vei indragosti probabil de el iremediabil, asa cum am facut-o si eu. Oamenii sunt prietenosi, civilizati, n-ai de ce sa-ti fie teama. Ani in urma, era multa politie pe strada. Acum, doar in civil. Anul trecut n-am vazut picior de politist in uniforma, dar multi cetateni erau legitimati ori perchezitionati in plina strada de politie in civil.

De descurcat, o vei face usor. Mijloacele de transport in comun ajung in toate punctele de interes, tramvaiul usor circula perfect, metroul asemenea. Din cate stiu, poti ajunge cu el in zona istorica, dupa ce l-ai schimbat la un moment dat cu tramvaiul usor. Am mers mereu doar cu masina, niciodata cu avionul si tot ne-am descurcat noi in imensitatea ”Stambulului”! Cu siguranta o vei face si tu.

Noi nu am platit niciodata in euro sau dolari, e posibil sa iei tzeapa la curs. Cel mai sanatos e sa mergi cu cardul si sa folosesti nenumaratele atm-uri. Pana la urma, comisionul nu e chiar atat de mare. Cateva zeci de lei, dar scapi de stresul schimbului valutar si al umblatului cu bani multi dupa tine.

Turcii care intra ion contact des cu turistii vorbesc engleza, unii chiar se descurca in romana. Nu te lasa agatat de comercianti sau de ospatarii care devin chiar insistenti. Sun insistenti, dar nu agresivi. Uneori tind sa devina prea prietenosi, chestie cu care noi nu suntem obisnuiti si din cauza asta ni se par obositori. Eventual nu face ”eye contact” daca nu te intereseaza ori pur si simplu ignora-i. N-or sa arunce cu pietre dupa tine.

Restaurantele de pe marile artere sau zin jurul zonelor de interes turistic sunt facute pentru turisti. Mancarea e mai scumpa si nu la fel de savuroasa. Daca vrei sa gusti din adevaratul Istanbul si gastronomia turceasca, incearca locantele, restaurantele mici, unde vezi multi de-ai locului. Se numesc exact asa: ”locanta”. Si nu va feriti de mancarea de pe strada, vanduta la geam, cu conditia ca locul sa arate curat. Face parte din farmecul orasului.

In ciuda aglomeratiei, Istanbul e un oras sigur.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1750 PMA (3 voturi)

RelyaVPM8r[07.03.13 08:35]

Ne-am descurcat foarte usor in Istanbul. Am mers cu metroul la obiectivele turistice. Moscheea Albastra este foarte aproape de Sfanta Sofia, se merge la pas de la una la alta.

Aveti grija ce hotel alegeti. Noi am stat la Grand Tahir si a fost sub orice critica.

Am preferat sa platim in Lire turcesti pentru ca vestitii negustori turci au propria lor metoda de calcul al valutelor euro si dolar si nu ne avantaja. Si negociati cat mai mult.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

webmaster2r[07.03.13 08:59]

@RelyaV: ne-am bucura să putem citi impresiile tale de la Grand Tahir scrise ca articol (review) nou, cred c-ar fi deosebit de utile pentru alți turiști care studiază o eventuală cazare aici.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

RodelPRAUTOR SOL6r[07.03.13 10:36]

Va multumesc tuturor pentru informatii. Mi-ati dat curaj sa incerc Istanbul pe cont propriu.


abancorSE1r[07.03.13 12:11]

Nu e neapărat nevoie să te ferești de agenții. Poți găsi, cel puțin la cazare, prețuri foarte bune.


sanis*PM12r[07.03.13 16:07]

Imi dau si eu cu parerea. Citeva sfaturi - ramine la latitudinea voastra sa le folositi.

1. Cazare. Aproape orice e bun. Daca va duceti la Istanbul sa vizitati, nu prea conteaza daca hotelul are piscina, restaurant, legatura rapida in camera sau chiar TV plasma cu program romanesc. Faceti pauza de astea! In general, gasiti computer si/sau legatura in hol - chiar si la hosteluri (tot acolo gasiti un TV sa urmariti vreun meci intersant...) Va cititi rapid posta (daca altfel nu se poate) si va vedeti de program. Seara sunteti prea obositi ca sa stati la TV - si mai sariti vreun "Soliman", sunteti la EL in oras! Mai bine mergeti sa-i vedeti Moschea. E de preferat o plimbare (daca va mai tin picioarele, o seara linistita la o terasa, un bar cu muzica turceasca... Si tot aici, un sfat prietenesc: inchideti mobilul si lasati-l la Hotel! Nimic nu e prea urgent ca sa stati cu el in urechi.

2. Reastaurante. Are dreptate joops, fiti cu ochii dupa lokante, bufeturi... mai ales la prinz. Mincarea este MULT superioara (ca gust) celei din marile restaurante, indiferent daca mincati o ciorba, o tocana sau un gratar. Cea mai buna micare am mincat-o la o m, asuta in fata unui geam din statia de autobuze de pe Feyat Pasa, la intrarea pe straduta spre Kariye (cred ca ii zice Seyh Eyup Ca). Nu erau trufe sau veal permigiano, ci... iahnie de fasole! Minunata la gust - si cu doar 1TL castronul. Piine la discretie, gratis. E doar un exemplu. Si iarasi, unii cind sunt in concediu VOR sa aiva dineuri cum nu au avut tot anul acasa - poate doar de revelion...

Daca insa preferati mese satioase, gustoase, deseori foarte ieftine, sunt de preferat micile restaurante folosite de localnici, nu de turisti. Iar daca tot vreti printre turisti, atunci mergeti in Sultanahmet, pe la restaurantele unuuia din hostelurile turistilor "backpackers" (rucsacari). Acolo veti avea tovarasie, discutii destepte, muzica, aproape ca la un foc de tabara intr-o poiana sau pe malul marii. Urcati sus pe terasa unde isi petrec ei seara, la un ceai sau o bere. Desigur, o cazare pe acolo (in SA) ar ajuta mult - dar vedeti ca hotelurile/buticurile nu prea au lifturi. Iar scarile sunt inguste si abrupte: -)

Un sfat: nu serviti NIMIC daca nu are pretul afisat! Intrebati, cereti sa va spuna cit va costa - sau plecati. Daca ati mincat, va pot cere ORICIT! Eu am patit in Antalya, in Kaleici, la o lokanta prapadita, intre doua restaurante. Alea aveau afisat: Adana Kebab = 6 TL (cu garnitura). Am stat la masa si am comandat. Cind sa platesc, mi-a cerut... 15TL! De geaba ii aratam pretul la ceilalti - el se facea ca nu intelege. L-am intrebat si eu, ca romanul: Do you understand Siktir? " Dar a trebuit sa platesc...

3. Cam pe unde sa va cazati. Eu am stat o singura data in Pera (Galata - Taksim cum i se mai zice). Da, acolo sunt "europenii" - ii gasiti acolo prin hote; luri, restaurante, baruri, discoteci, in McDonalds, Pizza Hut etc. Buticurile (reprezentantele) sunt pe Istiklal. Asa ca, daca vreti sa va luati un Cartier, acolo mergeti. Daca vreti Stanbul, o vizita pe-acolo e suficienta! Urcati cu telefericul si coboriti pina la pod, pe linga Turn, pe jos. E de preferat as dormiti in Beyoglu/Sirkeci, Sultanahmet, cel mult pina in Beyazid. Laleli e deja cam departe - chiar daca e mai aproape de Bazaar. Iar Aksaray e din cale afara de departe (chiar daca puteti merge cu metroul). E d epreferat un hotel unde, dupa o "talpa" pe strazile principale (si chiar dosnice) si o seara la vreo terasa, sa puteti urca fara mari probleme. Cred ca cel mai mult mi-a placut la Paris Hotel - chiar linga Cisterna. Din vacantele mele in cort am ramas cu impresia ca un pat si-un dus e tot ce-mi trebuie intr-o camera de hotel!

4. Magazine. Fiecare si le stie... Unii cauta sa viziteze neaparat un Mall in Istanbul: -) Altii vor sa cumpere neaparat ceva de pe Istiklal. Si fara o tirguiala buna, de citeva ore, in Marele Bazar, o vizita in Istanbul nu are sens. Pt mine, o vizita (sa casc gura) prin Bazar a fost suficienta. Si, daca chiar as fi vrut sa cumpar ceva, as fi gasit pe una din stradutele care coboara din Bazar spre Beyoglu - sunt oricind, fara tirguiala, la jumatatea pretului tirguit in Kapali Carsi (Piata Acoperita) ! Mai interesanta este vizita in Bazartul Egiptean (a Mirodeniilor) - chiar daca nu cumparati nimic nici de-acolo. Rahat/halvita buna gasiti mai curind la micile magazine din Beyoglu - nici cele din Laleli nu sunt rele (desi mai scumpe), Daca va plimbati la intimplare, nu se poate sa nu dati peste un magazin interesant.

Apropos de asta: in general, e greu sa evitati intilnirea cu un agent al vreunui magazin de "carpete". O data (dar NUMAI o data!), acceptati o vizita - nu va obliga la nimic. Si aflati despre secretele industriei de carpete (tapestry) ce nu aflati nici macar din carti! Mai primiti (de obicei) o cafea buna si chiar o tigara (daca fumati)...

5. Puteti lua in considerare o cazare in Kadikoy. E mai aproape de Aeroport (in caz ca ajungeti la Sabiha Gokcen). Asta va va prilejui ca de doua ori pe zi (dimineata si seara) sa aveti o "calatorie pe Bosfor" cu vaporasul, la pretul unui bilet de tramvai! Cautati, deci, un hotel aproape de port - pe undeva e de preferat unui hotel in Sirkeci (la acelasi pret). Este oricum mai comod si mai ieftin decit in Taksim.

6. De vizitat. Sigur, sunt destinatiile clasice. E bine sa va procurati un "abonament" (pass) - il puteti lua chiar din tara, daca vreti, pe internet platit in euro prin card. Acopera tot ce e de vizitat - si va "obliga" sa va tineti de un program (desi puteti merge oricind in ordinea dorita). Nu ocoliti in niciun caz Kariye (Chora) ! - dedicati macar o jumatate de zi acestei vizite. De preferat este sa mergeti cu autobuzul (sau cu metroul - doua metrouri de fapt) si sa va intoarceti pe jos - sunt vreo 6 km. Pe drumul de intoarcere puteti vizita alte obiectve interesante, altfel lasate in afara itinerarului (unii se duc, cel mult, la Patriarhie) In astfel de calatorii in afara drumului batut puteti gasi lokante, bufete, magazine ieftine. Si chiar hamamuri (bai turcesti) la sfert pretul celor din Centru!

Daca aveti carduri, nu veti avea probleme in Istanbul. Asa cum ziceau si altii, cautati sa stati cu lire in buzunar. Sa aveti o harta cu voi (un ghid e chiar mai bun, chiar daca e in alta limba). E drept, pe la obiective va puteti atasa discret unui grup cu un ghid care explica in limba pe care o stiti mai bine - dar nu aveti intotdeauna acest noroc. Nu dati degeaba bani pe vreo "croaziera" pe Bosfor! In niciun caz la "Insulele Printului" - consumati timp si platiti cit nu face. Aveti utin timp - 4 zile (cu tot cu drum) e putin, strictul necesar.

Daca nu aveti inca hotel, gasiti o oferta bogata pe booking, cu "impresii" cu tot. Verificati-le si pe siturile turistice de pe internet (tripadvisor de ex.) Atentie: nu luati de bune intotdeauna "descrierile". Mai se lauda... Chiar si cind dau "distanta" pina la Marile Obiective. Uneori, cele 15 min sunt de fapt 30: -)

Un ultim sfat: daca va prinde prinzul pe limnga Moschea Albastra (Sultan Ajmet Cami), gasiti o terasa ieftina, cu gratar si placinte, inspre cartier (coborind pe straduta care trece exacvt prin mijlocul parcului dintre SA Ca si Sf Sofia), chiar in spatele moscheii - unde este si Muzeul Mozaicului. Uneori (e drept, mai ales sdupa masa, ) puteti vedea un dervis rotindu-se acolo pe-o masa. O orchestra sufi si dervis puteti vedea si in restaurantul gradina din fata Sf. Sofia, in fiecare seara. Mincarea e buna, chiar daca putin mai scumpa.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 3150 PMA (5 voturi)

RodelPRAUTOR SOL6r[07.03.13 19:58]

TATINISV[06.07.22 15:00]

@Rodel: Felicitari, sunteti foarte informat, voi tine cont de sfaturile dv. Intentionez sa vizitez Istambulul impreuna cu sotul, pe cont propriu pentru plimbare pe Bosfor, pentru palat, strazi, oameni, cred ca vre-o 5-6 zile prin luna septembrie, acum se moare de cald. Am mai fost in Istambul in urma cu multi ani unde m-a prins cutremurul cel mare! M-am intors repede fara a vizita mare lucru, am fost in vizita la o ruda. Stiti cum sa fac sa-i pot intalni pe acorii mei preferati din filmul 1001 de nopti? ????????

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

  • [11] total răspunsuri, până acum
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10609292984009 sec
    ecranul dvs: 1 x 1