ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
team-building
15 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Complexul Muzeal Golești, Argeș (II). ”Conacul Goleștilor”

TIPĂREȘTE URM de aici

Într-o zi de August plină de lumină, am descins din micul autocar al unei agenții din Ploiești, la unul din obiectivele călătoriei noastre, Conacul Goleștilor Argeș. Vatră străbună a boierilor fin familia Golescu, localitatea Golești este o componentă a orașului Ștefănești, aflat la 10 Km de Pitești.

Ajunși în fața conacului, pe care acum l-am văzut prima oară, m-au impresionat zidurile înalte din cărămidă, intrarea monumentală și turnul rotund din stânga porții. Toate îi dau un aspect de fortăreață.

Poarta din lemn de formă arcuită, trece pe sub un Foișor de pază cu baza din cărămidă și partea superioară din lemn. Paznicul avea sarcina de a scruta orizontul și a da alarma imediat ce se ivea o primejdie. Ghidul ne atrage atenția să privim la vârful foișorului, unde se află un mic călăreț metalic, precum o giruetă. Este efigia boierul Albu Golescu luptător alături de domnitorul Alexandru Mircea, copie metalică a basoreliefului de pe piatra tombală din Mănăstirea boierilor Golești din satul Vieroși.

În foișorul conacului, s-a petrecut un moment istoric, anume arestarea lui Tudor Vladimirescu în mai 1821. El își așezase aici tabăra de panduri, după retragerea din București. Dar cum, de trădători niciodată nu s-a dus lipsă, faptul s-a produs. Tudor a fost trimis cu escortă la Târgoviște și dat pe mâna lui Al. Ipsilanti.

De o parte și alta a porții sunt două vechi cișmele, amândouă din piatră. Pe cea din stânga sunt săpate cuvinte ce invită drumețul la odihnă și adăpost, iar pe cea din dreapta o inscripție cu litere arabe și un an indescifrabil

Am trecut poarta pe sub foișorul de pază și am intrat în curtea conacului. Două clădiri alăturate porții nu par a spune ceva, dar în una din ele a funcționat o școală românească înființată de cărturarul Dinicu Golescu unde învățau pe cheltuiala sa, copiii satului. Acum se află un muzeu, pe care nu am avut șansa să-l vedem. În cealaltă clădire a funcționat un adăpost pentru cei nevoiași și un așa-zis spital (bolniță) cu două paturi, tot pe cheltuiala boierului, care aducea la nevoie un doctor de la Pitești. Acum, aici, este clădirea administrativă unde se dau biletele pentru vizita în muzeu și ceva material informativ.

În fața noastră se deschide o alee largă, pietruită, la capătul căreia se află clădirea conacului. Dar înainte de a vizita conacul, ghidul ne duce la Rotonda Goleștilor (vezi impresii) aflată în apropiere, pentru a cunoaște pe vechii locatari ai conacului.

Așa-dar, clădirea datează de la 1640 (an săpat pe chenarele din piatră ale celor patru ferestre de la pivniță), apoi reparată și mărită prin adăugarea unor noi camere de locuit. Pereții groși de 60 cm făcuți din cărămidă lungă și subțire, bine arsă și prinsă în mortar, acoperișul în patru ape bătut în două rânduri de șiță, au dat trăinicie conacului. Pivnița puțin adâncită în pământ, pe care este așezată clădirea are ziduri groase și ferestre înguste și înalte, cu chenare din piatră, pentru aerisire. Aici se găsea o ascunzătoare (tainiță), loc de adăpost în caz de primejdie.

În fața conacului, în mijlocul unui spațiu verde se află bustul din piatră a boierului Dinicu Golescu, om luminat, patriot, ce a ocupat funcții de ispravnic, hatman și mare logofăt în Muntenia.

Vizita la Conac

După trecerea unor portițe din metal, se deschide o scară dublă ce urcă în cerdac. Pe peretele cerdacului se află un tablou cu arborele genealogic al familiei Golescu. Am intrat în holul mare, prevăzut cu o scară circulară din lemn ce duce la o încăpere aflată la etaj, rezervată întrunirilor de familie.

În hol sunt două corpuri mari de bibliotecă cu cărți, albume, scrisori și fotografii, o sobă albă din olane, frumoase tablouri ale pictorului Nicolae Grant, rudă prin alianță și despre care am aflat din ecourile reviewului anterior, cel cu ”Rotonda Goleștilor”. În capătul holului este amenajat un loc pentru odihnă, conversație și servit dulceață / cafeluță / zaharicale.

Prima camera din dreapta holului pe care o vizităm, este Camera de primire a oaspeților. Mobilată simplu, cu scaune și fotolii tapisate, o sobă tot albă și tot cu olane, un pian cu coadă, tablouri pe pereți ce prezintă vechii boieri Golești, tavanul din bârne, totul denotă o atmosferă liniștită.

Intrăm apoi în încăperea din stânga holului, Camera de lucru a fraților Golești, cameră rămasă intactă după desele reparații și modificări. Pavimentul din cărămidă arsă, marele șemineu, tavanul boltit în lunete, frumos element de arhitectură și candelabrul din fier forjat, toate îi dau un aer vetust. Răcoroasa încăpere este mobilată simplu, două birouri și câteva scaune, obiecte de epocă, fotografii de familie, mapa de corespondență și un portret al lui Nicolae Bălcescu.

Din această cameră o ușă comunică cu Dormitorul Zincăi și al lui Dinicu, aranjat în stilul epocii. Am admirat în mod special o splendoare de șifonier, dar și toaleta doamnei. Nu sunt de neglijat ochiului nici draperiile, păretarele, lăicerele și cuvertura patului, toate în aceiași manieră de lucru, în stil românesc.

Ultima încăpere pe partea stângă este Camera familiei Dr. Carol și Ana Davila, nepoata Dinicului. Aici mi-au atras privirea tăbliile din lemn, frumos prelucrate, ale patului. În nișa peretelui din stânga, se găsește fotografia Anei, soția doctorului. Mai sunt expuse obiecte personale, un bust al doctorului lucrat de sculptorul Carol Storck, mobilier, tablouri, o buiotă, cărți de medicină și trusa medicală de campanie folosită de Davila în timpul războiului din 1877.

Traversăm holul și intrăm în Sufrageria de iarnă.

Boierii Golești au intrat în istorie nu numai pentru activitățile lor revoluționare. Ei s-au implicat și în aducerea în țară a viitorului rege Carol I. Primul popas l-a făcut aici, la Golești, unde se păstrează Tronul și Biroul Regal, salvate prin cine știe ce mijloace, după instaurarea comunistă. Această încăpere, fiind cea mai mare din conac, găzduiește în prezent diverse conferințe, simpozioane, seminarii și expoziții temporare. Aici am admirat o frumoasă sobă din cahle de culoare vernil.

În Camera orientală cu obiecte de gen, precum: scaune cu intarsii de sidef, tăvi ornamentale, narghilele, ciubuce, paftale și alte mărunțișuri, nu am putut fotografia nimic, din cauza mulțimii de vizitatori.

Am părăsit conacul cu oarece încărcătură spirituală, cu gândul la vechea lume a boierilor de altădată, a căror viață nu era mereu ușoară, dar când era, era tihnită. Probabil, atunci nu le lipseau șerbeturile, dulcețurile și alte zaharicale. Și nici narghilele.

Și vizita a continuat pe domeniul Goleștilor.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 19.04.20 10:32:37
Validat / Publicat: 19.04.20 11:05:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI. A mai fost în/la: diverse locuri

VIZUALIZĂRI: 481 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Conacul Goleștilor, Argeș. Camera Dr, Davila.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17100 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

mishu
[19.04.20 11:17:37]
»

@mihaelavoicu:  Un muzeu intradevar interesant, bine intretinut si prezentat atat de frumos.  

Felicitari, votat cu mare drag. ​

Dan&EmaPHONE
[19.04.20 11:34:45]
»

Hristos a Inviat! ​​​​  ​​

  Rotonda Goleștilor”. În capătul holului este amenajat un loc pentru odihnă, conversație și servit dulceață/cafeluță/zaharicale.

Imi imaginez cun e sa stai la o lingurita de dulceata cu un pahar de apa bineinteles la o poveste din secolul rastrecut.   Cand eram mic si venea cineva in vizita pe la mamaia care ne-a crescut, de multe ori oaspetii si (gazdele ????) ne delectam cu dulceturi, intre marile favorite fiind cirese amare, cirese albe, trandafir, nuci verzi, evident facute in casa.   Felicitari pentru vizitarea conacului si postarea acestui articol, ma tenteaza​​ sa il vizitez, cum am mai scris. ​​

Numai bine! ????

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[19.04.20 12:41:52]
»

@mishu:  Mulțumesc Mihaela! Mi-a plăcut mult, conacul.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[19.04.20 12:47:47]
»

@Dan& Ema:  Adevărat a înviat! În vara trecută, singurul musafir la miniîntâlnirea de la Bordeni, la sosire a fost servit cu dulceață de cireșe și un pahar cu apă rece. A și zis,”Ca în copilărie!”

Dacă trece”dihania” asta și se zice că ne vom schimba, poate vor reveni și frumoasele vechi, obiceiuri!

Cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaPHONE
[19.04.20 13:16:57]
»

@mihaelavoicu:   ​​

​​Sa vina! ????????????

mirceabrasovPHONE
[19.04.20 14:04:47]
»

Cât de bine a venit acest dar de suflet, astăzi!

    HRISTOS A INVIAT! ​

doinafil
[19.04.20 14:56:17]
»

Felicitări (și) pentru acest frumos review, Mihaela!

În tot conacul, de la zidărie până la mobilier se vede și se simte parfumul acelei epoci și a locatarilor conacului: simplitatea combinată cu bunul gust au dus la refinamentul pe care ni l-au lăsat, spre aducere aminte a familiilor vechi românești!

Mi-a plăcut în mod deosebit mobilierul vechi, amplasat în toate locurile, iar picioarele mesei și scaunelor din P12, mi-au amintit de stâlpii de susținere ai baldachinului mormântului Sf. Petru, de la Vatican. Au aceeași modelare în lemn.

Citit cu plăcere și votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[19.04.20 15:58:28]
»

@mirceabrasov:  Adevărat a înviat! Mulțumesc pentru ecou!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[19.04.20 16:15:29]
»

@doinafil:  Mulțumesc pentru ecou! Trăim un an de excepție și sărbători de excepție. Și alte generații au trecut prin momente dificile și mult mai grele.  

Coloanele torsionate de la mobila Goleștilor probabil erau la modă. Coloanele de la San Pietro, sunt copie după coloanele Templului lui Solomon dein Ierusalim​.   Am văzut în multe biserici reluată tema.

Toate bune! ​

mprofeanu
[20.04.20 14:24:33]
»

Un review deosebit cu parfum de epocă! Cred că vei scrie și despre partea etnografică a muzeului și despre poneii ce își plimbau tacticos copii... Un loc frumos de vizitat și pentru cei mari dar și pentru cei mici... Aștept continuarea!

Yolanda
[20.04.20 15:58:08]
»

@mihaelavoicu:  Conacul Golesti a fost reabilitat cu fonduri europene, s-a schimbat tot acoperisul, s-a întarit structura  cladirii, s-a montat un lift pentru persoanele cu dizabilitati, în partea stânga a scarilor, pivnita a fost refacuta, poti admira arcadele si zidurile din caramida, s-au montat peste tot aparate de aer conditionat ce mentin o anumita temperatura si umiditate, în camera cu biroul regal (o piesa de mobilier fabuloasa!) este un TV pe care ruleaza informatii despre conac, despre viata Golestilor si aspecte din viata lor. Banii europeni au fost folositi cu pricepere si credinta de a face un lucru bun.

​Iar muzeul etnografic cu locuinte taranesti din zone viticole este deosebit, bine îngrijit.

​Atractia pentru copii sunt bineînteles caii si poneii.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[20.04.20 18:44:55]
»

@mprofeanu:  Am fotografii cu partea etnografică, dar ponei nu am văzut!

Cu grag și să auzum de bine! ​

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[20.04.20 19:03:08]
»

@Yolanda:  Mulțumesc pentru completări! Este așa de complex întreg muzeul și așa multe de văzut, că s-ar putea face n revievs. Eu nu am văzut Biserica, nu am văzut toate  casele din zona pomicolă și nici poneii. Dar cel mai mult regret că nu am văzut Biserica.

Mulțumesc încă odată și să spăerăm în bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mirceabrasovPHONE
[21.04.20 10:45:48]
»

O chestiune de mare importanță începe să transpara : in perioada urmatoare turismul extern va tinde către zero si cu cât vom ști mai multe despre comorile românești, cu atât vor avea mai mare cautare pentru noi romanii din țară, începând din vara aceasta. Ecourile la materiale de exceptie, ca acestea,   nu fac decat sa le înnobileze, să le aducă corect și complet in atenția celor curioși și interesați.

Propun ca ​prin AFA să se readuca cele mai valoroase expozeuri prezentate aici de-a lungul timpului, astfel ca prin informare adecvată să ne putem pregăti să ne cunoaștem ȚARA.

Sună ciudat, probabil, dar și turismul intern e una din solutiile de ieșire din CRIZE.

Ne ajutăm pe noi, ieșind din amorțeală, îi ajutăm pe cei ce altfel vor fi neputincioși economic, dupa ce au investit in turism, desigur totul mai ieftin decât​​ dacă am ajuta parteneri externi și putem nădăjdui că și prin noi înșine, la noi acasă, vom reîncepe o viață cât de cât normală.

​​

tata123 🔱
[24.04.20 18:42:55]
»

@mihaelavoicu:  Hristos a Înviat! Un articol (serial) bine venit într-o zi de mare sărbătoare; vizam și eu un articol cu parfum de vechi sat românesc pentru ziua de Paști dar nu l-am terminat la timp. Va urma...

Într-adevăr la Bordenii Mici am descoperit o căsuță bine întreținută plină cu obiecte de suflet, o dulceață delicioasă​ alături de un pahar de apă cu gust ușor sărat și o cafeluță cu gust savurată în pridvor. Mulțumesc Doamnă Mihaela Voicu! (vezi impresii).

Am vizitat de mai multe ori Conacul Goleștilor și muzeul satului în aer liber, înainte și după restaurare. ​ Ansamblul muzeal de la Golești este acel loc care te atrage și unde poți petrece o zi întreagă în weekend. În Biserica Goleștilor nu am intrat, dar am urcat în clopotniță. Și în pivnița monumentală a conacului.

Pe lângă toate celelalte obiecte/locuri valoroase menționate în articol trebuie menționată și baia turcească aparținând reședinței boierești. ​ Construcția sanitară/de relaxare a fost ridicată în veacul al XVIII-lea și s-a păstrat aproape integral până astăzi. Sistemul de încălzire cu aburi îl reproduce pe cel roman, iar cupola boltită prevăzută cu guri de aerisire e impresionantă.

Mulțumim pentru prezentare și fotografii! ​

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[24.04.20 19:57:31]
»

@tata123:  Adevărat a înviat și mulțumesc pentru ecou!  

Baia turcească se vede în prima poză de la seria a III,”Muzeul viticulturii și Pomiculturii​”. Dar nu am știut unde să o încadrez. La Rotodă nu mergea, aci la Conac nu iar la Viticultură iar, nu. Așa că am lăsat-o baltă. Dar nici nu am intrat în ea să o vizităm. Multe nu am văzut la Conacul Goleștilor. Așa e când mergi în grup.

Tore bune și frumos înflorite la Bordeni, inclusiv vișinii! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mirceabrasovPHONE
[24.04.20 20:57:54]
»

Pentru ADMINISTRATOR:

Nu inteleg ce caută intre postarile noastre reclama pentru proteze auditive.

Sper să luați măsuri urgente pentru eliminarea poluării.

VA IMPLOR!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, mihaelavoicu, mirceabrasov, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Muzeal Golești:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086312055587769 sec
    ecranul dvs: 1 x 1