ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
TIMP CITIRE: 13 MIN

World Trade Center - atunci si acum

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Eram in concediu, 2001-septembrie. Am vazut majoritatea obiectivelor turistice principale din New York SUA. Am vazut Statuia Libertatii, Insula si muzeul Ellis, Empire Sate Building, Chrysler Building, Times Square, Central Park, Brooklyn Bridge, Rockefeller Center, multe muzee, etc. Este o atmosfera de vacanta, orasul este plin de turisti, inca nu a inceput scoala nici in SUA, este cald, placut.

Mi-am programat ziua de 11 septembrie 2001 sa urc pe acoperisul lumii, mai exact pe World Trade Center 2 – Observatory - observatorul pentru turisti la etajul 110 (Observation Deck se numea atunci).

M-am inarmat cu 2 aparate foto un aparat foto automat care deruleaza filmul dupa fiecare exponare cumparat de nou dar fara pre multe performante, si un aparat cu derulare manuala, aceasta din urma este mai performant si fotografiile facute de pe WTC 2 cu acest aparat cuprind aproape tot ce vedem cu ochiul liber gratie lentilei generoase. Este de marca japoneza si a fost cumparata la a doua mana. Ambele aparate functioneaza cu baterii asa ca am luat cu mine cel putin 2 randuri de rezerve+ inca 6 filme fiecare cate 36 pozitii, toate luate din Romania la o calitate medie cam ce se gasea atunci)

Dupa ce am parcurs in viteza cu ajutorul Subway NYC (metroul din New York) distanta intre Midtown acolo unde eram cazat si Lower Manhattan (Manhattanul de Jos) am iesit putin in piata numita Austin J Tobin Plaza. Austin J Tobin de la autoritatea portuara NYC a fost parintele World Trade Center, ideea i-a venit in 1942 idee fructificata abia in 1970. In piata in centru se vede statuia numita Sfera si o fantana arteziana. Un filmulet care arata piata si sfera aici

Ma uit in sus abia vad varful tunurilor. Sint de o frumusete rara. Chiar daca amprenta la sol este un patrat si nu au decat o forma dreptunghiulara. Elementele de jos exterioare care imbraca lobby au niste arcade aproape stil gotic. Pe urma incep etajele si parca nu se mai termina.

Ajuns in fata WTC 2 am intrat repede la coada formata de turisti la casa de bilete pentru observator. Era ora 8.10. Dupa vreo 5 minute de stat la coada platind cei 22 $ pt adult am fost indrumati catre lifturile observatorului. Un lift obisnuit cu un display cu cifre de culoarea rosie deasupra usilor indica etajul la care ne aflam. Doar numarul cifrelor era neobisnuit, arata 107 la sosire, adica 107 etaje. Un filmulet cu interiorul liftului aici

Indrumati de catre angajati am urcat inca un etaj pe niste scari acoperite si iata sint pe acoperisul lumii, o senzatie de nedescris. Era o dimineata fara nori, ceata, perfecta pentru o sedinta foto (din pacate aparatele cu care am venit din Romania nici macar pentru amatori nu sint cele mai bune, acestea erau accesibile pe atunci)

Dupa o scurta pauza (pauza in care nu gaseam cuvinte, nu gaseam aer, nu gaseam nimic pentru exprimarea celor ce am vazut am inceput sa stric repede filmele, facand fotografii in toate directiile, aceste directii fiind zona Statuia Libertatii, Insula Ellis, New Jersey, oceanul Atlantic, Staten Island, Brooklyn, Queens, Midtown, Bronx. Un filmulet despre cum se vedea atunci youtube

Timpul a trecut repede, au inceput sa zboare si elicopterele de agrement cu turisti, asa ca am observat tarziu ca un avion de mare dimensiuni (de linie) zboara la o inaltime foarte mica (o singura data am vazut in Sibiu asa ceva in 1987, era un Antonov rusesc de pasageri si avea un motor defect, zbura foarte jos si statea asa intr-o parte, am crezut se va prabusi, pana la urma a reusit sa aterizeze) si vine direct in turn. Avionul pana la urma a intrat in turnul nordic vecin la ora 8.45, am simtit un cutremur in toata regula, toata lumea tipa, iesea fum si flacari din turnul vecin, am continuat sa fac foto inclusiv cu turnul WTC 1 arzand (in acel moment nu ma gandeam la nimic nici macar la teroristi parea totul asa ireal, aveam o dorinta imensa sa fac cat mai multe fotografii), nu mi-am dat seama ca ceilalti turisti au cam plecat si eu am cam ramas singur si ca la ora 9.03 intra al doilea avion in turnul in care este observatorul, prea tarziu pentru mine, lifturile nu mai functionau, pe scari nici o sansa casa scarilor plin de fum negru toxic, dupa ce imi dau seama de acestea... imaginatia mea este bogata dar nu doresc sa povestesc mai departe

Dupa ce am cazut, m-am trezit, a fost un vis urat, partial placut, partial cosmar. Imaginatia fiecaruia este bogata.

Din fericire-cele scrise mai sus au fost doar un vis (si chiar un vis adevarat, tocmai m-am trezit si mi-am dat seama ca nu era posibil asa ceva deoarece Observatory Deck de pe WTC 2 avea programul de deschidere la ora 9.30 deci mult dupa impact, oricum nu reuseam sa sar, Observation Deck era prevazut cu dubla terasa si plase de metal).

Si totusi dorinta de a urca pe gemeni (anul de finalizare a gemenilor - 1971 - coincide cu anul personal de nastere, in afara de asta filmele americane din copilarie in care apar gemenii cu cele cate 110 etaje pur si simplu m-au fascinat) a facut sa am acest vis.

Pana acum am gasit 2 utilizatori AFA care au urcat in turnul WTC 2 care, utilizatorul laurentiucapac cu articolul Remember etajul 107 (vezi impresii - am citit cu mult inainte sa ajung acolo chiar i-am scris in ecou ca voi merge acolo dupa ce sint finalizate toate turnurile dar 2021 este departe, rabdarea la limita) si utilizatorul amero cu ecoul la articolul meu despre noul complex WTC (vezi impresii). Daca mai sint ii rog pe aceasta cale (impresie noua sau ecou) sa povesteasca. Cel mai potrivit moment este acum in septembrie.

Istoria WTC: World Trade Center tradus inseamna centru mondial de comert, autoritatea portuara din New York avea aceasta idee de infiintare inca din anul 1943. In afara de aceasta David Rockefeller (descris de mine in articolul Rockefeller Center-vezi impresii) a sugerat deschiderea acestui complex pentru revigorarea zonei din punct de vedere economic.

Problema era ca acolo unde se dorea constructia WTC exista cartierul Radio Row, un cartier unde predominau magazinele de toate felurile dar mai ales electrice / electronice cu aparate de radio si tv (doar in America aparatele tv se gaseau din anii 50 inclusiv tv color)

Protestele pentru desfiintarea acestui cartier erau enorme si toate degeaba, pana la urma banii vorbesc, cartierul a fost demolat, proprietarii despagubiti si a inceput marea aventura... constructia a 2 zgarie nori fiecare cu 110 etaje. Un filmulet istoric despre constructie aici

Cu mult inainte sa ma fi nascut (constructia a durat mai mult de 9 luni) a inceput constructia (de fapt in 1965 deschiderea santierului/primul turn au inceput sa-l ridice in 1968) zgarie norilor, dar anul si luna finalizarii primului turn WTC 1 (1970) coincide cu data de la care exist pe aceasta lume (data conceperii) si anul si luna finalizarii WTC 2 (1971) coincide cu data de la care efectiv am iesit in lume (data nasterii). Partea cea mai buna a fost ca nu am murit in 11 sept 2001 si am reusit sa vad noul complex WTC in 2016. (vezi impresii).

Cu mult inainte sa se prabuseasca turnurile a existat la mine dorinta sa le vizitez si sa urc acolo (din copilarie) Nu s-a reusit din motive politice (PCR) si financiare. In data de 11 septembrie 2001 in momentul in care am ajuns acasa de la servici si serveam pranzul in bucatarie si vizionand tv, dupa ora 15.45 (7 h diferenta intre SUA si noi) cca pe la ora 16.00 (sau cateva minute inainte de ora 16.00) au inceput sa dea si la noi in direct pe toate posturile atacurile. Impactul de la ora 9.03 (16.03) am vazut in direct. In ziua respectiva nu am facut nimic doar am urmarit posturile tv. Inca in seara respectiva s-a promis reconstruirea WTC. Un excelent filmulet time lapse despre reconstructie aici

Am urmarit reconstructia prin intermediul internetului si webcamului in direct din 2006-2013, in 2015 luna mai am aflat de deschiderea noului observator, am obtinut viza in acelasi an, si in 2016 am admirat personal peisajul descris in visul de la inceputul articolului.

Vazand constructia etajului cu etaj (de fapt nu chiar, siteurile de specialitate transmiteau imagini cu stadiul cladirii dar cam lunar, mai traziu s-a instalat un webcam (pe noul WTC 7 care a fost gata in 2007). Dupa ce am vazut primele filmulete cu panoramele facute de turisti in mai 2015 sus in observator, mai ales filmuletul See Forever aici, eram convins 100% ca o sa ajung acolo.

Documentele pentru viza SUA le-am pregatit meticulos, nu am gresit nimic si am fost convins ca o sa iau viza, ceea ce s-a si intamplat. Despre viza am scris aici (vezi impresii) Dupa 8 luni am fost pe WTC. Partea cea mai buna ca am vazut inca o gramada de obiective care sint mai importante decat WTC (si gratie vizei pe termen lung o sa mai vad si altele) dar WTC a fost care mi-a dat impulsul sa demarez pregatirile pentru aceasta excursie.

Istoria constructiei WTC: Dupa stabilirea definitiva a locatiei si destinatiei cladirilor, arhitectul japonez Minoru Yamasaki a proiectat cladirile de 110 etaje. Dupa tehnica de atunci a existat un miez din fier si beton, miez care prelua toata greutatea turnului, aici au existat si toate lifturile. De miez care era componenta principala a cladirii au fost legate etajele cu panourile de fier din care era alcatuita fatada. Toata fatada era ca o plasa de fier deasa in care erau montate ferestrele. Ferestrele au fost destul de inguste, unii scriu ca pentru a asigura intimitatea, altii scriu ca din cauza ca tehnologia de atunci inca nu a permis sa se monteze ferestre prea mari (rezistenta la vant la acea inaltime, etc).

Inginerii spun ca miezul de fierbeton descris mai sus a fost deteriorat dupa impactul cu avioanele, altii spun ca au existat bombe in interior care au fost detonate in timpul coloziunii cu avionul. Acum nu mai conteaza cert este ca au fost mii de victime si pagube materiale imense.

In 1968 s-a inceput constructia primului turn si in 1969 al doilea turn. Inca nu a existat WFC (World Financiar Center care s-a construit pe fundatie artificiala) iar locul unde se afla acum WFC era raul Hudson. De asemenea toate componentele mari (de exemplu panourile fatadei) a cladirii au fost transportate pe calea apei. Deoarece nu a existat suficient spatiu pentru depozitarea materialelor s-a folosit metoda just in time, adica primirea componentelor pentru o anumita perioada de timp. Ritmul de ridicare ale etajelor a fost 3 zile/etaj. Rapiditatea cu care s-au construit cladirea ne uimeste : 2 ani pentru fiecare turn cu executare fara intarziere (Constructia noului WTC 2006-2013 a durat sapte ani!)

Cladirea in proprietatea autoritatii portuare New York si New Jersey asa cum am zis a fost poiectul lui Minoru Yamasaki, dar au fost si arhitectii de la Emery Roth&Sons care au contribuit. Comanda s-a facut catre constructorul Tischman Construction Corporation care a subcontractat diferite faze cum ar fi planificarea, montajul catre Karl Koch Erecting Corp. Leslie Robertson&Co, etc.

Date tehnice principale :

Destinatie birouri,

etaje 110 (plus 6 etaje sub pamant),

inaltime 415-417m (turnul nordic cu 2m mai inalt),

inaltimea antenei 110m deci turnul nordic cu antena 527m.

Latime / lungime: patrat de 63x63m (fantanile arteziene de astazi in locul turnurilor 63x63m)

numar lifturi/turn 98 (multe lifturi nu mergeau pana sus erau din segment in segment, turnul fiind impartit in 3 de catre 2 segmente, aici erau si etajele tehnice)

ferestre 43600/turn (rezistenta contra vantului max 240 km/h),

numar stalpi de otel din miezul de beton 47,

numar stalpi otel/fatada/turn 244 (si asta la fiecare etaj sistemul era tube in tube)

greutate turn 500000 t din care otel 100000 t.

In parcarea din subsol 2000 autoturisme gaseau loc.

Costul final/turn 700 mil $ dar dolarul avea o valoare mai mare atunci acum ar costa mult mai mult.

Vechiul complex WTC nu era alcatuit doar din cele 2 turnuri,

WTC7un zgarie nor de 47 etaje era construit in partea nordica in 1987 si avea ca destinatie sediul armatei americane si finantele si se numea WTC 7,

hotelul de 22 etaje Mariott (WTC 3) construit intre cele 2 turnuri spre WFC in 1978, si

inca 3 cladiri intre 8 si 9 etaje cu destinatii diferite (vama, bancare, etc) construite 1975-78.

WTC 3 cum era sub WTC1 si 2 s-a distrus odata cu acestea WTC 7 s-a prabusit putin mai tarziu dar nu stie nimeni cum deoarece nu a intrat nici un avion in el, a existat intradevar un incendiu major, iar cele 3 cladiri mici s-au deteriorat intr-o asa masura de trebuiau demolate.

Observatorul din turnul sudic (Observation Deck WTC2) si restaurantul Windows of the World au fost deschise prin anii 1976, spre bucuria turistilor, era un observator inchis pentru vreme rea de unde se putea admira peisajul prin ferestre si un observator complet deschis sub cerul liber (acum lipseste asa ceva din fericire turnul actual fiind nou si sticla este curata.

Nu stiu ce tehnologie folosesc acum pentru spalatul ferestrelor partea exterioara dar prin anii 90 am vazut pe Discovery un documentar despre cum se spala geamurile WTC atunci. Se facea cu metoda clasica cu elevator asigurat exterior (probabil erau incorporate in rame dispozitivele de sustinere) iar spalatorul de geamuri care dadea interviu la tv, povestea ca de multe ori jos ploua iar sus ningea, sau nu vedea jos ca era in nori.

Distrugerea turnurilor: Dupa incercarea din 1993 a distrugerii turnurilor, in 2001 organizatia Al Qaeda (infiintata in 1979) chiar a reusit acesta. Atacurile au fost planuite inca din 1996 de catre lideri Al Qaeda, cum ar fi Khalid Sheikh Mohamed (cel raspunzator de atacul din 1993) si Osama Bin Laden.

Initial s-a dorit distrugerea mai multor obiective din mai multe orase americane, intre timp s-a renuntat la unele dintre el. Motivele sint religioase intr-un citat din Coran scrie : ucide paganii oriunde ii vei gasi, iar ei au gasit repede paganii in persoana americanilor si s-au folosit de acest citat. Nu are rost sa-i enumar dar printre teroristii sinugicasi au fost cateva persoane culte care au trait cativa ani in occidentul Europei, stiau limbi straine, aveau brevet de pilot comercial si puteau intra usor in SUA. Pe langa aceste persoane care nu erau multe au sosit pe rand si asa zisii teroristi de forta. In fine dintre cele 4 avioane comerciale deturnate de catre teroristi 3 si-au atins tinta din pacate, rezultand aproape 3000 victime (cat locuitorii unui orasel) mai exact 2974 din care 2604 numai de la WTC. Acestia sint victime directe exista decedati dupa atacuri care au inhalat fumul toxic si praful de la resturile WTC cu ocazia actiunilor de salvare si degajare.

Asa cum am povestit Al Qaeda nu numai ca a dorit cat mai multe victime si distrugeri ci a atacat exact 4 simboluri principale din SUA. Simbolul economic si orasului New York turnurile WTC, simbolul puterii armate Pentagonul si simbolul guvernarii Casa Alba. Acesta din urma gratie pasagerilor curajosi nu i-a mai reusit.

In data de 11.09.2001 la ora 8.46 a intrat primul avion in turnul nordic cel cu antena un filmulet aici, a intrat in segmentul de sus de aici si motivul ca s-a prabusit mai tarziu decat turnul sudic care primea impactul la ora 9.03 - un filmulet aici- dar in segmentul de mijloc forta gravitationala care actiona pe stalpii deteriorati fiind mult mai mare.

O mare parte din angajatii birourilor au inceput deja lucrul, dupa primul impact in turnul nordic s-a inceput evacuarea, iar fortele de ordine, pompierii, salvarile s-au indreptat intr-un numar impresionant catre cladiri. Pentru cei aflati la locul si deasupra impactului a fost prea tarziu.

La turnul 2 (sudic) cei care au fost destepti nu au mai urcat inapoi in turn chiar daca se auzea peste tot ca se poate reincepe lucrul. Aceasta neascultare le-a salvat viata. Ca la ora 9.03 a urmat impactul exploziv impact care avea mii de martori inclusiv filmari in direct. Multi doar acum si-au dat seama ca este un atac terorist. Acest turn sudic nu a mai apucat ora 10.00, s-a prabusit ca la o demolare controlata. Un filmulet de 38 sec aici

Turnul cu antena la 10.30 s-a dus in jos. Un filmulet scurt aici

Resturile au fost atat de multe de au format un deal in toata regula. In muzeul 9/11 am vazut material compactat intr-un mod extraordinar. Nici un utilaj nu poate sa compacteze in asa fel. Degajarea a durat pana in primavara anului 2002.

Victime romanesti in atacurile din 11 septembrie : Stan Alexandru si Stan Corina lucrau la etajul 103 din turnul nordic la sediul firmei e-Speed. Erau soti si doar de 6 ani din 1995 traiau acolo cand au castigat loteria vizelor. Tot la aceasta firma lucra si Lazar Eugen programator. Dupa impactul avionului in turnul nordic nu aveau nici o sansa locul coliziunii fiind putin mai jos de sediul firmei. Poptean Joshua nu avea locul de munca in turnuri dar fiind angajatul unei firme de constructii avea de verificat o lucrare in turn in dimineata fatala. Nici el nu a reusit sa ajunga jos.

Efectele atacurilor au fost imediate, pe langa pierderile omenesti si finaciare inchiderea tuturor liniilor aeriene pt cateva zile, inchiderea bursei, etc. La redeschiderea bursei actiunile au avut un minim istoric. Si turismul a fost serios afectat din cauza atacurilor.

Noul complex WTC: In ziua atacurilor am auzit la televizor promisiunea de reconstruirea WTC. In primul moment m-am gandit ca se va reconstrui in forma cunoscuta, pe urma mi-am dat seama ca nu va avea sa fie asa. In acest moment complexul este partial finalizat.

Cea mai reprezentativa cladire WTC 1 (2006-2013) este finalizata, inaltimea este la fel ca la WTC vechi 415m, cu antena 541m. cu cele 106 etaje este cea mai inalta cladire din SUA din aceasta emisfera.

WTC 2 (2008-2021) se afla in constructie va avea 410m (deci WTC 1 impreuna cu aceasta cladire WTC vor fi frati nu gemeni deoarece forma va diferi.

WTC 3 (2008-2018) in constructie va avea 352m

WTC 4 (2008-2013) este gata, are 288m

WTC 5 (proiect in asteptare, s-a dorit inceperea in 2011, ar avea 226m dupa finalizare)

WTC 7 (2002-2006) este gata, are 207m

Memorialul (2006-2011), este situl (mormantul celor decedati in 11 sept) in locul unde s-au aflat turnurile exista 2 fantani arteziene cu numele decedatilor gravati pe margine

Muzeul 9/11 (2006-2014)

Transportation Hub (2010-2016) Este un terminal de transport, gara ceva de genul Grand Central Terminal (vezi impresii) am fost acolo cu o luna inainte de deschidere, fatada este futuristica arata ca scheletul unui animal preistoric.

Biserica ortodoxa greaca va fi gata in 2017. Este o reconstructie aici existand inainte de atacuri o biserica ortodoxa sarba.

Noul turn WTC 1 - Freedom Tower

Larry Silverstein om de afaceri american a concesionat WTC chiar in 2001 inainte de atacuri si a si asigurat cladirile in acelasi an. (oare o coincidenta...) Dupa atacuri s-a implicat activ in reconstruire. Proprietar a ramas in continuare autoritatea portuara.

One World Center a fost proiectat de catre arhitectii David Childs si David Liebeskind (stil arhitectural Contemporary Modern). Proiectul a fost executat de catre Tischman Construction. Costurile fata de sumele cheltuite pe WTC 1 si 2 (dar si dolarul s-a mai devalorizat) sint imense 3,9 bilioane $. Destinatia cladirii este de birouri, comunicatie (tv, telefon, etc) si observator pentru turisti (destinatie de care am beneficiat in februarie platind cei 32$ intrare) Turnul este mai rezistent decat cele dinainte, atat din punct de vedere a miezului de fierbeton cat si a fatadei care pare complet din sticla, iar datorita formei si fata de vant se comporta altfel. Un alt filmulet intitulat See Forever aici

Rog WM sa atseze la inceputul articolului acest videoclip (merita vazut) https://www.youtube.com/watch?v=sPLvdKuea5M - si daca se poate sa ataseze unele fotografii preluate despre vechile turnuri WTC (primele 5 atasate) in afara de cele personale.


[fb]
---
Trimis de AZE in 25.09.16 21:56:15
Validat / Publicat: 26.09.16 10:54:27

VIZUALIZĂRI: 2371 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Vedere spre Midtown de pe WTC, asa se vedea si atunci
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2040 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.09.16 10:54:01]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

si daca se poate sa ataseze unele fotografii preluate despre vechile turnuri WTC (primele 5 atasate) in afara de cele personale.

P04 i P05 nu au putut fi acceptate din motiev tehnice (prea mici); am validat totuşi P01-P03

mishu
[26.09.16 11:04:51]
»

@AZE: Din pacate momentul "nine-eleven" este cat se poate de real si chiar daca s-a intamplat in alta parte ne-a afectat pe toti. Eu tin minte ca eram la serviciu si impactul a fost unul deosebit pentru mine insa pentru patronul meu (american), un tip cu mult sange rece si stapanire de sine a fost coplesitor cu adevarat. A fost prima si ultima data cand l-am vazut cu lacrimi in ochi.

Chiar daca pe tot globul se intampla evenimente de acest gen, acesta a fost aparte si astfel de momente indiferent unde s-ar intampla ele nu trebuie sa ne lase indiferenti.

Un vot acordat pentru a cinsti amintirea celor care si-au gasit sfarsitul acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
elviramvio
[26.09.16 11:54:15]
»

@AZE:

Prin articolul acesta ne-ai reamintit ce mici suntem, nu numai noi românii ci toți pe acest pământ. Americanii n-au crezut că vor fi loviți astfel, teoria călcâiului grecesc rămâne totuși veșnică.

Eu în ziua aceea, cănd am dat drumul la tv, întâi am crezut că este doar un film, am mutat pe alt canal, apoi tot așa până la CNN și abia acolo mi-am dat seama de grozăvie. Am stat ca tâmpită în fața televizorului, nu mă hotăram dacă să-mi chem soțul care spăla mașina - gândul meu era că a început războiul iar el va fi chemat urgent, la spital la post.

Un vot mic dar binemeritat de tine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
AZEAUTOR REVIEW
[26.09.16 17:26:40]
»

Am observat o greseala in textul meu, doresc sa corectez pe aceasta cale : WTC 2 care va fi gata in 2021 nu va avea 110 m asa cum am descris in articol ci 410m asa ca împreună cu WTC 1 va exista un peisaj cat de cat asemănător cu cel dinainte de 2001 septembrie

webmasterX
[26.09.16 20:08:04]
»

@AZE:

Am observat o greseala in textul meu, doresc sa corectez pe aceasta cale : WTC 2 care va fi gata in 2021 nu va avea 110 m asa cum am descris in articol ci 410m

Am corectat în textul articolului.

abancor
[29.09.16 10:42:02]
»

Și eu îmi amintesc perfect unde eram cînd am aflat grozăvia: în McDonalds-ul din Suceava, mîncam (probabil un Big Mac). Vizitasem cetatea și urma să ne întoarcem la cazare, la Sucevița, trecînd pe la Dragomirna.

M-a sunat un amic și mi-a dat vestea, care inițial mi s-a părut neverosimilă. Am mers direct la cazare, deși era ultima zi în Bucovina, nemaivizitînd Dragomirna, nici Sucevița, 2 mănăstiri pe care nu le mai văzusem din 1990, și la care am ajuns pînă la urmă abia în 2013. Am petrecut restul zilei și seara la televizor, și îmi amintesc și acum cum explica Cristoiu că lumea se va schimba după acest eveniment, e un prag, pînă acu a fost într-un fel, de acu o să fie altfel. Avea dreptate.

Mi-a plăcut articolul, mai ales începutul, care m-a prins și m-a și convins! Așteptam să văd cum ai scăpat din turn, cînd, brusc, am parte de o rezolvare cinematografică - trezirea din vis.

Cui vrea să vadă turnurile sub un aspect mult mai pacifist, și să aibă doar o idee despre ce însemna să te uiți în jos de pe acoperiș, îi recomand filmul The Walk imdb.com/title/tt3488710. Se dă în perioada asta la HBO și Cinemax. Simpaticul Joseph Gordon-Levitt joacă rolul francezului (Philippe Petit) care a mers pe sîrmă în anii 70 între cele două turnuri.

Am găsit pe net și impresia lui Gordon-Levitt despre vizita pe acoperișul WTC, unde a fost, ca turist, în 2001: „It felt more like being in the sky than being on a tall building. ” (adică: „mă simțeam mai degrabă în cer decît pe o clădire înaltă”)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[29.09.16 21:01:17]
»

@abancor: Mi-ar fi placut sa vad si sa urc in turnurile gemene, va trebui sa ma multumesc cu filmul The Walk, trailerul m-a convins nu am HBO sau Cinemax dar o sa vad filmul cumva, ma intereseaza orice film despre sau in care apar turnurile gemene. Am gasit un filmulet din anii 70 despre Philipe Petit si plimbarea lui intre cele 2 turnuri WTC... pe sarma aici :

youtube

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, elviramvio, hlli, mishu
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0605788230896 sec
    ecranul dvs: 1 x 1