ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul de Stiintele Naturii din Tg. Mures

Ilustrație video-muzicală
10 Spartacus Adagio - With Aram Khachaturian Ilyich

TIPĂREȘTE

Muzeul de Stiintele Naturii din Tg. Mures va propune o plimbare prin natura, descoperind bogatiile pamantului, de la fosilele preistorice care ne arata vechimea pamantului, la roci si pietre mai mult sau mai putin pretioase, flori de mina, flora si fauna locala, precum si plantele ocrotite din judet sau pasarile rare. Vom descoperi aici un univers aparte, unde iubitorii naturii pot afla sau sa-si reaminteasca din anii de scoala lucruri interesante

Tot ce prezinta acest muzeu a fost proiectat si conservat pe plan local, iar piesele naturalizate in laboratul de taxidermie propriu. (taxidermie – arta impaierii animalelor in vederea expunerii in muzeele de stiile ale naturii). Muzeul detine in jur de 70 000 de exponate, dar sunt expuse numai o parte din ele, celelalte fiind pastrate in depozitele muzeului, in conditii speciale pentru conservare.

Pretul unui bilet este de 5 lei si 10 lei taxa foto.

Incursiunea in acest univers aparte incepe cu bogatiile solului, admirand o expozitie de mineralogie si petrografe. Astfel, putem vedea aici diferite grupe de roci si minerale si o scurta descriere a fiecarei grupe: oxizi si hidroxizi (magnetit, casiterit, limonit, etc), elemente native (33 de elemente se gasesc in scoarta Pamantului in stare nativa: cupru, grafit, sulf, etc.), tipuri de cuart in diferite culori, (mi-a placut cuartul roz) opal, frumoasele flori de mina, carbonati, halogenuri, sulfati, diferite tipuri de silicati, roci magmatice, roci metamorfice (roci magmatice sau sedimentare care sub actiunea factorilor fizico-chimici si-au modificat structura rezultand alte tipuri de roci, in aceasta sectiune am vazut marmura si alabastrul) si altele.

Urmatoarea sectiune este dedicata paleontologiei, care incepe cu o schema care prezinta Teoria lui Darwin, fondatorul teoriei evolutiei, care ne spune despre Originea omului, transformarile suferite de organismele monucelulare acum zeci de milioane de ani. Despre Teoria lui Darwin se pot citi mai mult aici: click aici. Putem privi aici cateva fragmente din fosila de mamut, scoici, melci, pesti, urs de pestera, etc.

In dreapta intram intr-un peisaj artificial! Pe o lungime de 18 m, sunt expuse ecosisteme foarte sugestive despre viata animalelor in cele patru anotimpuri, fiecare intr-o anumita zona: la ses, la campie, la deal si la munte. Aceste ecosisteme se numesc diorame, adica o reprezentare spatiala a unei portiuni de peisaj, in care se expun animale impaiate, plante, etc. pentru a da infatisarea unui ecosistem.

La stanga, incaperea este dedicata faunei, unde din nou aflam din machete despre circuitul materiei in natura si despre biocenoza, adica despre echilibrul dintre plante si mediul inconjurator.

Sunt expuse diferite pasari, insecte, animale, atat din zona Muresului, cat si din lume. Modul de expunere este modern, in spatii special amenajate, pentru a da o imagine cat mai complexa despre modul de viata al speciilor.

Sunt expuse cranii de mamifere (caprioara, lup, vulpe, urs), expuse astfel incat sa se remarce diferentele intre forma craniului si a dentitiei dintre specii, care la fiecare mamifer s-au adaptat modului de hranire.

Muzeul are unul din cele mai frumoase trofee de cerb carpatin din lume.

O macheta interesanta ne prezinta o pestera cu lilieci suspendati, alaturi fiind si cateva explicatii despre modul lor de viata, iar alta ne arata informatii despre cuiburile pasarilor. Materialul, modul si tehnica de construire a cuibului difera de la o specie de alta, in functie de conditiile de viata.

Aflam despre pasarile rare din judetul nostru, unele dintre ele aflandu-se doar ocazional aici in timpul migratiilor de primavara sau de iarna, care apoi se reintorc pe meleagurile natale: rata motata, rata sunatoare, lup de mare, rata neagra s. a.

Este prezentata si o macheta cu piramida trofica, amintindu-ne ca “numarul indivizilor dintr-un nivel regleaza numarul organismelor din nivelul inferior, dar determina si numarul posibil din nivelul urmator".

Am avut placerea sa admir aici foarte multi fluturi, din zona de stepa, colinara si montana. Fluturi de toate culorile si marimile sunt expusi in insectare pe tipuri si pe zone.

Urmatoarea sala de expozitie este la etaj. Pe scari putem vedea plante medicinale uscate, in ierbare, fiecare cu denumirea lor.

La etaj spatiul este destinat “Ocrotirii naturii”. Putem afla aici informatii despre rezervatia peisagistica Lacul Ursu – Sovata, machete cu plantele ocrotite (bujorul de stepa, narcisa, papucul doamnei, s. a.) si cu pasari monumente ale naturii (califar alb, lebada de iarna, lebada neagra, corbul). Aflu acum si care sunt plantele rare din judetul Mures: laleaua pestrita, iarba sarpelui, bulbuci, hodoleam, stanjenel.

Ultima sala este destinata expozitiilor temporare. Momentan aici e o expozitie cu tema” “Din tainele muzeului”, unde putem afla cum sa ne facem ierbare, insectare, sunt diverse materiale despre modul de conservare a anumitor insecte, moluste, despre alge, despre mulaje, totul foarte interesant!

Muzeul de Stiintele Naturii este o modalitate placuta de petrecere a timpului liber cand va aflati in Tg. Mures!


[fb]
---
Trimis de biancuta in 24.11.10 09:57:38
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5234 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul de Stiintele Naturii Tg. Mures - cladirea care adaposteste muzeul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 8400 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster20*
[24.11.10 10:06:23]
»

Retras punctele standard conform regulamentului.

sandu.53
[24.11.10 10:17:31]
»

nu-mi imaginam ca un oras poate avea atatea obiective turistice de vizitat! apreciez "patriotismul tau local" si faptul ca ne prezinti cate un asemenea loc aparte este de apreciat! cine stie, altfel treceam prin oras pur si simplu, fara a avea cat de cat o imagine cu posibilele obiective de vizitat! felicitari!

valimi
[24.11.10 10:21:06]
»

Un muzeu mai mult decat interesant din Targu Mures, sa inteleg ca imi vor trebui cam multe zile pentru o eventuala vizita in orasul tau, pentru a nu trece "ca gasca prin apa".

Felicitari pentru review.

biancutaAUTOR REVIEW
[24.11.10 10:45:09]
»

@sandu. 53 si @valimi, daca vreti sa vizitati fiecare loc dar nu pe fuga, atunci va trebuie cateva zile. Nu uitati de alte muzee despre care am scris, Muzeul de Etnografie, Muzeele de Istorie si Arheologie adapostite in Palatul Culturii si la Cetatea Medievala, Casa Memoriala Avram Iancu - tot Muzeu de Istorie.

ascent
[24.11.10 11:05:35]
»

Interesant si acest muzeu, felicitari ca nu-ti scapa nimic! Si la noi exista un Muzeu de stiinte ale naturii, nu arata atat de frumos, dar autoritatile vor sa-l includa intr-un plan de renovare, odata cu infiintarea unei Gradini botanice.

magdalena
[24.11.10 12:26:40]
»

In mod sigur te voi alege ca ghid pentru a vizita orasul tau care nu m-as fi asteptat sa aiba atatea atractii turistice!

pepsi70ro
[24.11.10 18:28:32]
»

Biancuta, tu esti o iubitoare de Targu Mures, asa cum sunt eu de Constanta, iar daca noi nu ne promovam valorile locale, atunci cine sa o faca? Felicitari!

corinne
[24.11.10 18:44:55]
»

Acest muzeu il trec la favorite pentru data viitoare cand ajung in Mures cu fetele! Cea mica sunt sigura ca va aprecia! Felicitari!

Andox
[24.11.10 18:54:27]
»

biancuta unde este muzeul acesta in Mures?

biancutaAUTOR REVIEW
[24.11.10 19:08:38]
»

Andox, Muzeul este pe str. Horea nr. 24, strada dintre Filiala BCR si Romarta Veche. Trebuie sa te duci pana la capatul strazii, langa sensul giratoriu. De la muzeu daca o iei la dreapta ajungi pe Cuza Voda, langa piata. Chiar langa muzeu este si Grupul de Pompieri Tg. Mures, la numarul 28.

webmaster13
[24.11.10 20:40:13]
»

dorgo
[24.11.10 21:44:35]
»

@ biancuta... felicitari!... acest muzeu va prezenta intre 26-28 noiembrie o expozitie de mineralogie, sper sa n-o ratezi... iar noi suntem nerabdatori sa vedem inca o expozitie gen " Muzeul florilor de mina de la Cheia" pe site...

biancutaAUTOR REVIEW
[25.11.10 08:13:46]
»

Multumesc, @web13, pentru melodie, ca de obicei esti foarte inspirat! (P. S. Imi place noul tau "look"!)

Va multumesc tuturor pentru aprecieri!

@magdalena, te astept la Tg. Mures, iti prezint orasul cu cea mai mare placere!

@pepsi70ro, asa este, imi iubesc orasul! Nu as pleca de aici pentru nimic! Aici este toata viata mea, cu bune si cu rele si sunt convinsa ca fiecare loc le are pe ale lui!

Trebuie sa ma plimb insa mai mult prin Constanta! Am vazut ca si acolo am foarte multe de vazut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dannek
[25.11.10 09:40:37]
»

Util aceste rev al tau!

webmaster26
[29.03.18 10:29:35]
»

Mutat în rubrica "(Alte) Muzee în Târgu Mureș, TÂRGU MUREȘ" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ascent, biancuta, corinne, dannek, dorgo, magdalena, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee în Tîrgu Mureș:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080813884735107 sec
    ecranul dvs: 1 x 1