ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2024
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Fuga Lolelor din Agnita

TIPĂREȘTE

În fiecare an, în ultima duminică a lunii ianuarie, are loc la Agnita, un obicei străvechi, numit Fuga Lolelor.

Dar, ce sunt aceste Lole?

Legenda spune că, în secolul al XIII-lea, tătarii au năvălit în Agnita, pe atunci un mic târg săsesc. Speriați, locuitorii s-au refugiat în biserica fortificată, dar, după un îndelung asediu, barbatii au fost pe punctul să cedeze și să deschidă porțile dușmanilor. Doar Ursula, fata unui blănar, a înfruntat hoardele tătare îmbrăcată într-un costum bărbătesc, cu o talangă agățată la spate și o mască înfricoșătoare pe față. În zgomotul asurzitor al talăngii și pocnind cu sete  din bici a ieșit în fața invadatorilor. Aceștia,  crezând că însuși diavolul a ieșit în fața lor, au luat-o la fugă și au părăsit micul târg.  

Obiceiul a fost atestat în Agnita în anul 1869, și a devenit o sărbătoare  în comunitățile din Transilvania, cunoscut ca Urzellauf la sași și Farșang la maghiari.

În secolele XVII-XVIII, obiceiul lolelor era legat de ritualul înmânării lăzii de breaslă de la vechiul staroste la noul staroste.

La acest ritual participau toți membrii breslei îmbrăcați în  straie de sărbătoare. La mijlocul alaiului, format din meșteri, calfe și ucenici se afla lada de breaslă,  frumos împodobită și purtând însemnele breslei. Această ladă, cu documentele breslei în interiorul ei, urma să fie predată noului staroste. Totul a decurs frumos până într-un an, când membrii altei bresle au furat lada, cerând drept răscumpărare un butoi plin cu vin. Ca să nu mai pățească această rușine, membrii breslelor și-au adus aminte de lole, și au decis ca acest alai să fie protejat de  breslași costumați înfricoșător și foarte gălăgioși.  

În prezent nu mai există bresle, acestea fiind desființate în anul 1872, dar totuși tradiția s-a păstrat. La  Agnita s-a înființat Asociatia Breasla Lolelor, care, în fiecare an, continuă tradiția și organizează Fuga Lolelor.  

În acest an, în Agnita au participat peste 280 de lole, care de care mai înfricoșătoare. Pocnind asurzitor din bici și zdrăngănind talăngile  agățate de coadă, lolele au înconjurat  breslele frumos costumate.  

În fruntea alaiului s-a aflat breasla  cizmarilor, cea mai numeroasă dintre bresle. Căpetenia breslei însoțită de doi ingeri pazitori care aveau pe cap  o pălărie colorată,  de formă triunghiulară și în mână un steguleț din mătase roșie, brodat cu fir de aur. Imbrăcămintea celor din breasla croitorilor este  compusă din cămașă albă cu panglici colorate, pantaloni negri și, pentru căpetenie, căciulă din blană de nurcă și mănuși albe. Căpetenia ține în mâna stângă o spadă iar în cealaltă un baston. Simbolul breslei este o coroană din brad cu un măr și un clopoțel.  

În costum alb cu panglici încrucișate, cu fața acoperită de un voal și cu o pălărie asemănătoare cu o coroană a trecut breasla croitorilor.  

Nu a lipsit nici ursul, care însoțea breasla blănarilor. Pe lângă urs, breasla mai purta și învârtea continuu,  o coroană cu patru vulpi cu câte un jder între dinți.  

Un adevărat spectacol a fost dat de breasla Dogarilor, îmbrăcați în cămașă albă, pantaloni trei sferturi, ciorapi, căciulă și brâu de culoare roșie. Doi membrii ai breslei  au învârtit un cerc de butoi pe care erau așezate pahare pline cu o băutură alcoolică. Nu a fost vârsată nicio picătură din prețioasă licoare.  

Toate aceste bresle erau însoțite de lole, imbrăcate in costume decorate cu zdrențe negre și cu măști mărginite cu blăniță de iepure, nurcă sau jder, cu o coadă din cânepă împletită și o fundă colorată. Măștile trebuie să fie cât  mai înspăimântătoare, pentru a alunga dușmanii dar și protectoare, pentru a ascunde identitatea celui care o poartă.  

Unele lole aveau un bici împletit din piele, din care pocneau cu nesaț. Nu ar fi fost tocmai plăcut să primești vreun bici pe spate, așa că trebuia să fii atent să nu te atingă cumva.  

Din când în când alaiul se oprea și se etalau elementele caracteristice breslelor. Am văzut dansul ursului, rotirea cercurilor cu pahare pline, dansuri tradiționale săsești.   Lolele biciuiau și zornăiau din talăngi iar la semnalul șefilor breslelor  zgomotele încetau și asistau la spectacolul breslelor.  

Procesiunea a luat sfârșit în fața primăriei, unde, bineînțeles, au fost ținute câteva discursuri.  Dar petrecerea nu s-a sfârșit aici. Lolele au început fugă pe străzile orașului pentru a alunga spiritele rele. De fapt, fuga lor s-a oprit la unii cdintre locuitorii orașului unde erau așteptați cu băuturi și cu câte ceva de mâncare.  

Am poposit și noi în curtea unui localnic, unde am fost invitați la un vin fiert și o porție de sarmale.

A fost a doua mea participare la Fuga Lolelor, dar prima în Agnita (cealaltă a fost în Cincu, vezi impresii).  

Un obicei frumos care sper să mai continue și la care vă recomand să participați anul viitor, în ultima duminică a lunii ianuarie.  


[fb]
---
Trimis de Mika in 09.04.24 21:21:00
Validat / Publicat: 09.04.24 21:38:48

VIZUALIZĂRI: 231 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Lolele de la Agnita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[09.04.24 21:37:03]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Agnita și împrejurimi, AGNITA [SB]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.04.24 11:35:48]
»

@Mika: Un vechi obicei derulat cu precădere pe Valea Hârtibaciului, cea mai amplă desfășurare fiind în Agnita, unde breslele erau destul de dezvoltate cu secole în urmă. Nu am particpat la acest obicei, dar am văzut costume originale în micul muzeu din biserica fortificată de la Cincu (vezi impresii - foto P13).

Acest obicei a fost acceptat și s-a desfășurat și în epoca comunistă. Astfel, presa din 1969 anunța reluarea manifestării la Agnita, și dacă citim textul de mai jos observăm aceleași manifestări ludice ale reprezentanților breslelor:

Lolele se îngrijeau de ordine și cu gălăgia lor (pocnituri din bici, uruială și timbrul pătrunzător al talangelor) trebuiau să alunge spiritele rele din lăzile de breaslă, ca acestea să adune în noul an meșteșugăresc ordine și câștiguri cât mai mari. În același timp calfele, care dădeau cea mai mare parte a lolelor, sperau ca noul lor conducător să fie păzit de spiritele rele și să nu înăsprească exploatarea. În această zi lolelor le este permis să critice și să facă fel de fel de năzbâtii. Unul din punctele culminante ale ceremoniei este „rotirea cercului” . Reprezentantul breslei dogarilor așează într-un cerc (de butoi) câteva pahare pline suprapuse în formă de piramidă și începe să rotească cercul, bineînțeles fără să verse nici o picătură de vin. Breasla croitorilor intercalează și un mic „spectacol” - „dansul căluțului” , cunoscut în multe părți ale continentului (acum 150 de ani această breaslă întreținea pentru nevoile de transport o herghelie propriei). După încheierea „demonstrației” începe sărbătoarea efectivă. Lolele grupate câte 8-15 în așa numitele „partăn” (Parten) se retrag în case, unde li se servesc „gogoșile lolelor". Scaunele sunt așezate cu speteaza înspre masă din cauza tălăngilor mari prinse în spate. Seara se mănâncă „varza lolelor” , botezată bineînțeles cu cantități apreciabile de vin. (Tribuna Sibiului, februarie 1969)

Bineînțeles că nu erau excluse implicațiile politicului în manifestare:

Serbarea ce a avut loc duminică la care au asistat circa 2.000 persoane, a fost marcată de cuvântul tovarășului Gheorghe Lenghen, secretar al Comitetului orășenesc Agnita al P. C. R., primar al orașului care a trecut în revistă manifestările cultural-artistice ce au avut loc în ultimul timp la Agnita și a relevat justețea politicii partidul nostru în problema națională. A mai luat cuvântul prof. Heinrich Oczki de la liceul din localitate, care salutat pe oaspeții veniți din țară și din străinătate. Partea festivă a programului s-a încheiat cu procesiunea breslelor - a cizmarilor, croitorilor, blănarilor, dogarilor și, pentru prima dată, curelarilor. Apoi cele 355 lole au colindat orașul, intrând în case, unde au fost primite cu vin și gogoși calde. (Tribuna Sibiului, februarie 1971)

Mulțumim pentru prezentare. 🎭

MikaAUTOR REVIEW
[10.04.24 11:54:16]
»

@tata123 🔱: Obiceiul a fost intrerupt in timpul celui de al doilea război mondial și interzis apoi de comuniști până in anul 1969, când tot ei, așa cum ai relatat, l-au reluat.

In anul 1989 Fuga Lolelor nu a mai avut loc, din cauza plecării sașilor in Germania. Prcatic nu mai avea cine să il practice, fiind până atunci un obicei strict al sașilor.

A fost reluat obiceiul in anul 2006, prin inițiativa invățătorului Bogdan Pătru cu sprijinul sașilor, atât a celor rămași in Romania cât și a celor plecați in Germania.

E spectaculoasă reprezentația dogarului, cu cercul cu pahare pline.

Mulțumesc de completare!

mprofeanuPHONE
[11.04.24 16:12:01]
»

@Mika: Foarte interesant articol despre obiceiurile sașilor preluate și perpetuate de localnicii din Agnita! Așa am aflat și eu despre fuga lolelor și despre legenda din secolul 13 cu acea fată ce a speriat dușmanii prin costumația ei. Chiar dacă bresle nu mai sunt, bine că obiceiurile lor continuă! Frumoase și lolele copii!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Agnita și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05884313583374 sec
    ecranul dvs: 1 x 1