ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.02.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2023
DURATA: 2 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

La pas prin Barri Gòtic până la El Born, prin inima vechii Barcelona

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Voi începe acest articol repetând ceea am zis şi în debutul precedentului despre capitala Cataloniei, în sensul că Barcelona nu înseamnă numai Gaudi, Barceloneta, Camp Nou sau La Rambla. Desigur, poate fi o lipsă de inspiraţie sau, pur şi simplu, o dorinţă de a-mi întări spusele.  

De data aceasta vă voi lua la plimbare cu mine, arătându-vă locurile prin care am trecut puţin în prima zi şi mai temeinic în cea de-a treia zi, descoperind un oraş cu rădăcini vechi de câteva mii de ani.

Iniţial, îmi propusesem să includ pe listă şi cartierul El Raval fiindcă se întinde la vest de La Rambla, marea arteră pe care am avut cazarea, însă mi-am dat seama repede că ne-ar fi imposibil din lipsă de timp, însă nu am cedat în faţa tentaţiei de a vizita cartierul Barri Gòtic şi dincolo de acesta ce s-o mai putea.  

Barri Gòtic se desfăşoară la est de La Rambla, până la Via Laietana, stradă paralelă cu La Rambla şi este întretăiată cam pe la mijloc de Carrer de Ferran, o altă arteră importantă. În rest, Barri Gòtic constă într-un hăţiş de străduţe înguste, curbe, de cele mai multe ori numai pietonale, înţesate de clădiri istorice, şi reprezintă inima Ciutat Vella (Oraşul Vechi) şi cea mai de seamă mărturie a secolelor XIII-XV, epoca de glorie politică şi comercială a oraşului, înainte de integrarea în regatul Castiliei.  

Barcelona  s-a dezvoltat şi a depăşit zidurile înconjurătoare ale aşezării Barcino fondată de romani în secolul al III Î. C. chiar pe locul acesta, ştiut drept Ciutat Vella. În pofida transformărilor de care a avut parte în timp, Barri Gòtic consituie un peisaj urban unic cu străzi întortocheate, strâmte şi întunecoase, pieţe elegante, curţi interioare ş multe clădiri gotice măreţe.  

Deşi aspectul său sobru şi rigid îl face să pară mai degrabă desprins dintr-un film medieval, este totuşi un loc animat, şi nu un muzeu, chiar dacă ar dispune de “piese” vechi şi valoroase. La tot pasul, se văd magazine, baruri, cluburi, iar pe alocuri Barri Gòtic apare ca fiind zgomotos, haotic şi chiar neîngrijit, mai ales că atunci când l-am vizitat câteva picături de ploaie stropiseră uşor şi pavimentul devenise alunecos, iar arealul cam gri şi posomorât.  

 

Ce am reuşit să vedem în Barri Gòtic şi ceva mai departe de acesta

 

Catedrala de la Santa Creu i Santa Eulàlia sau, mai simplu, La Seu

Este una dintre cele mai impunătoare edificii din Barcelona şi principalul lăcaş de cult al acesteia, o construcţie gotică de la anul 1298 pe al cărui loc s-au succedat cu mult mai înainte o moschee şi o bazilică romanică. Păşind înăuntru te simţi mic şi neînsemnat în faţa ornamentelor bogate şi de mare fineţe, putându-se admira măreţia înaltului naos, iar jos în criptă se află sarcofagul de marmură sculptat al Sfintei Eulàlia, fecioara care a devenit martiră fiind executată de romani, recunoscută ca ocrotitoare spirituală a oraşului.

Am intrat în catedrală (9€/pers. biletul) prin Plaça de la Seu, şi după ce am dat roată şi am admirat multele capele laterale ce mărginesc naosul şi absida. Pe urmă, am ţinut să urcăm pe acoperiş unde este amenajată şi o pasarelă metalică destul de lungă de pe care se poate surprinde oraşul de sus.

Jos, în claustrul catedralei sunt găzduite cele treisprezece lebede, simbolul Sfintei Eulàlia, martirizată la doar 13 ani, în anul 303.  

 

Plaça de la Seu

În faţa catedralei, acolo unde se află şi intrarea principală, se desfăşoară Plaça de la Seu, piaţa care nu are grandoarea marilor pieţe europene, dar este locul în care se strânge o mulţime de oameni, unde-şi dau întâlnire numeroşi tineri sau duminica la orele 12,00 localnicii  dansează sardana, un fel de horă în care se prind barcelonezi de toate vârstele şi care simbolizează afirmarea mândriei şi identităţii naţionale catalane.

 

Plaça del Rei

Pe una dintre lateralele catedralei se găseşte Plaça del Rei, aproape neschimbată de secole, este cea mai autentică piaţă istorică din Barri Gòtic şi cel mai important martor al istoriei oraşului. Plaça del Rei este închisă pe latura estică de clădirea MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) şi mărginită de Capella Palatină de Santa Agata pe alta. Piaţa dispune de o acustică unică ca face ca locul să fie folosit ca scenă pentru spectacole şi concerte de operă în timpul festivalurilor  şi nu numai.

 

Ruinele Templului lui Augustus şi cele din vechile ziduri ale oraşului 

Ruine romane în mijlocul Barcelonei pot fi admirate gratis şi constau în vestigiile zidurilor antice ale oraşului (1270m lungime) şi rămăşiţele coloanelor în stil corintic din Templul lui Augustus. Acestea datează din secolul I Î. C., sunt restaurate, expuse şi explicate prin panouri, dar cam înghesuite între clădiri, însă în faţa lor povestea oraşului de milenii devine şi mai verosimilă.

Am căutat ceva timp acest mic sit arheologic despre care citisem, dar nu l-am găsit decât întâmplător mult mai târziu după ce renunţaserăm la a mai bate ulicioarele în zadar cu ochii pe clădiri. Însă, aşa bucuria a fost şi mai mare.  

 

Plaça Nova  

În această piaţă atrag atenţia literele de bronz B A R C I N O realizate de un  mare om de cultură catalan, Joan Brossa, acestea amintind faptul că aici s-a aflat una dintre intrările aşezării romane Barcino. Două turnuri romanice de secol XII flanchează aici capătul Carrer del Bisbe, care duce în inima Barri Gòtic. Un fragment de arcadă recuperat a fost reconstruit pentru a marca locul pe unde pătrundea unul dintre apeductele care aduceau apa în oraş.

 

Plaça de Sant Jaume

Inima Barri Gòtic este considerată a fi Plaça de Sant Jaume, respectiv locul unde acum circa două mii de ani se intersectau cardo maximus şi decumanus maximus şi se ridicau forumul roman al aşezării Barcino, în vecinătatea Templului lui Augustus. Aici vin barcelonezii să protesteze sau să petreacă de sărbători, ori să întâmpine Barça după o victorie importantă. Tot aici se dansează şi sardana sau se înalţă turnurile umane castells, despre care văzuserăm panouri explicative în Poble Espanyol.

Piaţa a fost extinsă în urmă cu un secol prin demolarea a câteva clădiri, devenind astfel centrul politic şi administrativ al Barcelonei şi Cataloniei. Latura nordică a Plaça de Sant Jaume este ocupată de Palau de la Generalitat de Catalunya, sediul guvernului local găzduit de o clădire medievală, una dintre puţinele europene care încă serveşte scopului pentru care a fost construită, iar vizavi se  află Casa de la Ciutat (L’Ajuntament de Barcelona), de câteva secole sediul administraţiei oraşului (primăria).

 

Plaça de Sant Just

La nici o sută de metri de Plaça de Sant Jaume, am dat de Plaça de Sant Just, o piaţetă tipic medievală umbrită de sobra Església dels Sant Just i Pastor care, potrivit legendei, ar fi cea mai veche biserică din Barcelona, construită pe fundaţiile unei biserici paleocreştine care funcţiona clandestin în apropierea unui amfiteatru roman.

Am găsit-o deschisă şi am intrat, accsesul fiind gratis. După cum indică sculpturile de deasupra intrării principale,  Església dels Sant Just i Pastor este dedicată celor doi sfinţi martiri din secolul al IV-lea. Interiorul este la fel de sobru, tipic bisericilor catane gotice, iar altarul, un semidom susţinut de coloane fine lucrate de marmură, este decorat bogat cu sculpturi realizate de artişti vestiţi ai vremurilor medievale.

Pe un colţ al pieţei, se poate vedea Font de Sant Just, cea mai veche fântână neogotică din oraş, construită probabil în secolul al XIII-lea.  

 

Plaça  Reial

Una dintre cele mai frumoase, după părerea mea, şi aerisite pieţe din Barri Gòtic este Plaça  Reial, mărginită de clădiri în culori pastelate, cu porticuri la parter, folosite de restaurante cu terase. Înainte vreme pe acest loc se afla o mănăstire capucină, însă astăzi este spaţiul preferat de tineri fiindcă aici se găsesc cele mai populare cluburi din oraş.

În mijlocul pieţei de formă dreptunghiulară tronează Fântâna celor Trei Graţii, pe laturi este garnisită cu palmieri ce-i conferă un aer exotic, iar cele două felinare proiectate de Antonio Gaudi îi dau un farmec aparte, mai ales că după anii ‘80 a fost renovată şi transformată în piaţă exclusiv pietonală.

 

Carrer de Ferran

Aceasta reprezintă cea mai largă şi mai de seamă arteră ce întretaie de la nord-est către sud-vest Barri Gòtic, iar acum un veac era locul preferat de promenadă al pasionaţilor de cumpărături, care găseau de-a lungul ei cele mai elegante magazine din oraş şi cele mai mari ateliere de bijuterii. Şi-a păstrat renumele comercial până astăzi, pentru că şi în prezent se găsesc de la buticuri şic, la magazinele unor branduri celebre, nemaivorbind de clădiri faimoase şi interesante.

 

Monument a Colom

Extremitatea sud-vestică a Barri Gòtic, practic graniţa sau mai bine zis “colţul” său sud-vestic, îl constutiue Monument a Colom, în traducere monumentul lui Cristofor Columb, înalt de patruzeci de metri, ce a fost instalat cu ocazia Expoziţiei Mondiale din 1888 în amintirea primului voiaj al marelui explorator în Lumea Nouă. De fapt, monumentul constă într-o coloană corintică ce are în vârf statuia lui Columb, înaltă şi ea de peste şapte metri, iar baza este asigurată de un postament octogonal din piatră, împodobit cu medalioane, sculpturi, blazoane şi basoreliefuri care redau scene din primul voiaj al lui Columb în Americi.  Din câte am văzut, se putea urca în vârf cu un lift însă noi am ratat experienţa asta, deşi suntem amatori de privit de sus.

 

Església de la Mercè

În plimbarea noastră dincolo de Monument a Colom, pe Passeig de Colom, ce reprezintă latura sudică a Barri Gòtic, ne-a ieşit în cale Església de la Mercè. Aceasta este una dintre cele mai venerate biserici din oraş, fiind dedicată Mare de Déu de la Mercè, copatroană a Barcelonei, alături de Santa Eulàlia.

Ne-am nimerit dimineaţa în preajma ei şi găsind-o deschisă, am intrat. Interiorul impresionează prin monumentalitate şi rafinamentul decoraţiunilor rococo, iar faţada principală prin armonia elementelor baroce. Privind spre dom se poate observa statuia Mare de Déu de la Mercè.

 

Mergând mai departe, de pe Passeig de Colom trecem pe Passeig d’Isabel II, apoi admirăm Estació de França, gara pentru servicii regionale pe distanţe lungi, o combinaţie de arhitectură clasică şi modernă. Trecuserăm în cartierul vecin, La Ribera unde aveam să admirăm pe exterior Església de Santa Maria del Mar, cea mai grandioasă biserică în stil gotic catalan din Barcelona şi cel mai impresionant simbol al supremaţiei Coroanei de Aragon în comerţul pe Mediterana în secolul al XIV-lea. Faţada are decoraţiuni sobre, linii orizontale ferme, pinteni robuşti tipici clişeelor estetice ale goticului catalan.

 

El Born Center de Cultura i Memòri

 

În timp ce ne plimbam prin La Ribera, pe Passeig del Born, strada care porneşte din spatele Església de Santa Maria del Mar, în capătul său nordic ne atrage atenţia o structură voluminoasă din metal, care arăta ca o uriaşă expoziţie acoperită. Ne apropiem şi, cum începuse iar să picure, ne hotărâm să intrăm să vedem despre ce e vorba, mai cu seamă că era cu acces gratuit. Într-adevăr sub o cupolă imensă descoporim un adevărat sit arheologic, cunoscut sub numele de Ciutat del Born, un  spațiu cultural cu origini în anii 1700, găzduit într-o fostă piață restaurată, cu ruinele excavate ale unui oraș.  

Lucrările de transformare a fostei pieţei de gros în bibliotecă publică, demarate în anii 2000, au devenit prilejul cu care au fost scoase la lumină ruinele caselor, magazinelor şi atelierelor demolate după asediul Barcelonei, în 1714, în vederea construirii Citadelei.

   Ruinele se pot admira de pe pasarele şi podeţe metalice suspendate, peste tot sunt panouri explicative despre fiecare “piatră” în parte.

După o haltă printre vestigii, o luăm pe Carrer del Comerç pentru a ajunge la Arc de Triomf, spre a-l vedea, fiind capătul plimbării noastre, apoi a lua metroul din apropiere către hotel.  

Arc de Triomf este maiestuosul monument în stil mudejar care se găseşte la nord de Parc de Ciutadella şi uimeşte  prin aspectul său deosebit, fiind construit din cărămidă roşie şi decorat cu sculpturi alegorice şi frize diferite. A fost edificat în 1888 cu ocazia Expoziţiei Mondiale.

 

Concluzie
 

 

Barri Gòtic reprezintă oricând arealul ideal de plimbare atunci când te afli în Barcelona şi vrei să-ţi dai întâlnire cu istoria, în plus, cel mai vechi cartier al metropolei, poate oferi alte şi alte străduţe de cutreierat pe care se află clădiri demne de admirat, monumente importante care oglindesc povestea oraşului. Dincolo de acest cartier, Barcelona esta cel puţin la fel de fermecătoare, însă trebuie reţinut că aici este certificatul de naştere al acestui oraş fără egal.

 

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=h7bd-SvXrrI

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 24.02.24 17:31:44
Validat / Publicat: 24.02.24 18:53:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 443 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Arc de Triomf
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[24.02.24 18:00:57]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinadAUTOR REVIEW
[24.02.24 18:40:41]
»

@webmaster45: Mulţumesc!

Pușcașu MarinPHONE
[25.02.24 02:30:39]
»

@irinad: Frumos oraș, unul dintre favoritele mele, dar și mai frumoasă e descrierea, povestea. Doar citind articolul tău îți dorești să vizitezi Barcelona. Of... prea multe locuri frumoase de văzut în lumea asta. Și cu toate astea, după ce-am citit, parcă mi-aș dori să mai văd odată toate frumusețile Cataloniei.

irinadAUTOR REVIEW
[25.02.24 12:00:40]
»

@Pușcașu Marin: Ai perfectă dreptate, Barcelona este una dintre cele mai frumoase metropole în care am fost, şi chiar dacă în prezent este sufocată de turism şi uneori localnicii nu pregetă să-şi arate nemulţumirea în acest sens, îşi păstrează farmecul în orice condiţii. Din păcate pentru noi, şederea în Barcelona a fost prea scurtă, însă poate vom avea parte de o revenire acolo.

În ultimul timp, Spania mi s-a lipit tare de suflet, şi dacă înainte vreme aveam două mari iubiri declarate (Grecia şi Turcia), acum sunt pe cale să mă mai îndrăgostesc o dată. Luna trecută am fost în vacanţă în sudul Spaniei şi am venit bolnavă de... atâta frumuseţe văzută şi simţită!

Mulţumesc pentru vizită, ecou, vot şi comentariu!

Michi
[26.02.24 09:22:02]
»

@irinad: păcat că la asemenea articol care mi-a adus aminte de cele două sejururi în Barcelona, nu am prins eu votul no 20. F. Frumos scris.

irinadAUTOR REVIEW
[26.02.24 18:13:53]
»

@Michi: Uau, două vacanţe în Barcelona sună minunat!

... nu am prins eu votul no 20

Nu-i nimic, eu mă bucur că m-aţi vizitat, m-aţi "citit" şi mi-aţi apreciat articolul! Al câtelea vot a fost cel al dvs. nici nu contează, contează doar faptul că v-a plăcut!

Mulţumesc frumos, vă îmbrăţişez cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must see' în Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082502126693726 sec
    ecranul dvs: 1 x 1